2. ХАРАКТЕРИСТИКИ САМОАКТУАЗОВАНИХ ЛЮДЕЙ

Розглянемо виділені А. Маслоу 15 характеристик, якими володіють самоактуалізовані люди. По А. Маслоу, ці люди являють собою "кольори" людства, саме вони його і є його кращими представниками. Він також думав, що ці люди досягли того рівня особистісного розвитку, що потенційно закладений у кожному з нас.

Виходячи з неформального дослідження, А. Маслоу дійшов висновку, що самоактуалізовані люди мають наступні характеристики.

2.1 Більше ефективне сприйняття реальності

Самоактуалізовані люди сприймають мир і інших людей такими, як вони є, а не такими, якими б вони хотіли їх бачити. Інакше кажучи, такі люди розуміють, що їхнє сприйняття є всього лише одним з можливих подань реальності, і не прагнуть нав'язувати всім своє - саме своє правильне! - думка, не прагнуть "стригти по одну гребінку" всіх і кожного. Знання свого типу саме й дозволяє досягти такого стану в області керування й сприйняття інших людей.

Самоактуалізовані люди більше толерантні до суперечливості й невизначеності, чим більшість людей, - що знов-таки властивийо людині, що знає свій тип і розуміє, що інші люди можуть мати інші типи, і, отже, мати інше подання про реальності. Завдяки тому, що люди, що знають свій тип і типологію 2ІАІ, більш ефективно розуміють способи сприйняття миру й способи реагування інших людей, вони легко можуть виявити фальш або нечесність інших.

Оскільки людина знає, що свій особистісний ріст він може здійснити тільки в умовах нового, він привітає сумнів, невизначеність і неходжені шляхи, а також не боїться проблем, не боїться неправильних їхніх рішень.


2.2 Прийняття себе, інших і природи

А. Маслоу зв'язував самоактуалізацію із прийняттям себе таким, як ти є, з відсутністю надмірної критичності до себе, своїм недолікам і слабостям. Знання свого типу 2ІАІ дає людям розуміння того, що їхній фізіологічний пристрій є невід'ємною частиною їхньої сутності. Таким чином, багато заборон, пов'язані із цією стороною функціонування людини, сприймаються або спокійно, без непотрібних заборон.

Вони можуть переносити слабості інших і не боятися їхньої сили, розуміючи, що в інших інтер'єрах це все може помінятися, а також що немає й не може бути людини, у якого були б тільки "одні сильні" сторони. Знання типу 2ІАІ дозволяє не тільки виділити в себе "сильні" і "слабкі" сторони", але також і визначити, як вони міняються місцями залежно від ситуації (наприклад, виробничої) - від інтер'єра, у якому функціонує дана людина. Внаслідок цього зникає надмірне почуття провини, сорому й тривоги - емоційними станами, які взагалі настільки властиві людям.

Розуміючи, що піраміди керування формуються, "працюють" і розпадаються, такі люди точно також сприймають і самих себе й інших людей, і тому не бояться смерті, страждань і сумнівів. Звичайно, саме цей аспект більше характерний для координаторів.

2.3 Безпосередність, простота й природність

Самоактуалізовані люди поводяться безпосередньо й просто, у них відсутня штучність або бажання "зробити ефект". Вони, не коливаючись, відхиляють соціальні норми, коли вважають, що це необхідно. Їхнє внутрішнє життя, їхньої думки й емоції, - всі вони далекі умовності, природні й безпосередні. Вони не випробовують зайвих коливань, коли вважають за необхідне відхилити загальноприйняті соціальні норми.

Людина, що знає свій тип 2ІАІ, знає, що "найбільш сильне" власне рішення він може зробити тільки "тип", і тому цілком здатний відмовитися від соціальної норми, коли вважає, що він сам здатний запропонувати більше ефективне рішення. Він знає, що соціальна норма - це всього лише "усереднене" рішення, а життя так різноманітне!

Але коли цього вимагає ситуація - наприклад, коли загальноприйняті норми перешкоджають оптимальному рішенню проблеми - вони можуть бути непримиренними навіть під погрозою остракізму й осуду. Звичайно, у максимальному ступені виражається це серед координаторів.

2.4 Сконцентрованість на проблемі

Надзвичайно цікаво, що серед характеристик самоактуалізованих особистостей А. Маслоу спеціально виділив таку, котра прямо відповідає типу 2ІАІ. Це "сконцентрованість на проблемі": всі обстежені А. Маслоу особистості без винятку були прихильні якомусь завданню, боргу, покликанню або улюбленій роботі, що вони вважають важливої. Згадаємо, що тип 2ІАІ проявляється найбільше в повному ступені саме в процесі активної діяльності людини - і притім у діяльності в "нових" для нього умови! Саме в ті, де є ризик, де потрібно приймати нові рішення - тобто саме там, де тільки й може виявитися самоактуалізація. А. Маслоу порівнює поглинання самоактуалізованих людей роботою з любовним романом: "робота й людина, здається, призначені друг для друга... людина і його робота підходять один одному й належать один одному як ключ і замок". Іншими словами: самоактуалізована людина робить роботу у відповідності зі своїм типом, - при цьому сама робота повинна відповідати типу людини.

Знов-таки підкреслимо, що найбільшою мірою все це виражено в координаторів: для них саме життя просто неможливе без того, щоб "вирішувати певне завдання", причому при цьому вони - залежно від свого рівня, звичайно, - завжди зачіпають багато сторін громадського життя.



Информация о работе «Соціальні технології й гуманістична психологія А. Маслоу»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 29376
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
152611
2
3

... стом для людини. Для формування основних підструктур людини, для досягнення їм зрілості й суб'єкта спілкування, пізнання й діяльності, як індивідуальності сприятливим є період ранньої зрілості. Розділ 2. Структура спрямованості особистості соціального педагога   2.1 Особливості професійної діяльності соціального педагога Зміст роботи соціального педагога відповідно до кваліфікаційної ...

Скачать
220397
1
0

... ї соціалізація розглядається у взаємозв'язку з розвитком, вихованням і самовихованням особистості як суб'єкта соціальних відносин. Одним з перших у вітчизняній педагогіці порушив питання про соціалізацію як передумову виховання особистості В. Сухомлинський. Ще тоді, коли проблема соціалізації особистості вважалась „закритою" галуззю радянської педагогічної науки, він писав: „Суспільна сутність ...

Скачать
125050
1
2

... мотиваційних сил, але і створює свої, організаційно-ментальні форми, що якісно відрізняються від суми узагальнених індивідуальних проявів. Це породжує одну з найбільш складних проблем соціальної психології організацій – переходу або трансформації мотиваційних комплексів особистості в організаційні (колективні) форми як параметри організаційного клімату та формування особистіших «мотиваційних пол ...

0 комментариев


Наверх