Міністерство освіти і науки України

Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича

Географічний факультет

РЕФЕРАТ

Характеристика мистецтва та культури Іспанії

Виконав:

студент 211 групи

Козубовький Богдан

Чернівці

2009


План

 

1. Культура

2. Мистецтво

3. Художня література

4. Образотворче мистецтво

5. Архітектура і скульптура

6. Музика

7. Кіномистецтво


1. Культура

Назва «Іспанія» - фінікійського походження. Римляни використовували його (Хиспаніає) у множині для позначення всього Піренейського півострова. У I столітті до н.е. йде активний розвиток іберійських колоній Риму - побудовані акведуки в Сеговії, Таррагоне, Меріде, театри в Меріде, Таррагоне і в Сагунто. До 74 року н.е. всім іспанцям дарувало повне громадянство в Римській імперії.

Християнство розповсюджувалося в Іспанії протягом першого сторіччя нашої ери, але спочатку римляни заважали цьому, переслідуючи і зраджуючи мученицькій смерті багатьох християн. У 409 році Іспанія піддалася вторгненню армії німецьких племен, а до 419 року утворилося Вестготськоє королівство. Столицею держави вестготів стає Толедо.

У VIII столітті починається період мусульманської Іспанії. У 772 році армія під предводітельством вестготського короля Пелайо (Pelayo) завдала першої символічної поразки маврам при Кавадонге на півночі Іспанії. Ця битва відзначила початок Реконкісти - повернення християнам іспанських земель, зайнятих мусульманами. Велика частина півострова була завойована християнами до 1266 року.

У 1492 році араби втрачають своє останнє володіння на Піренейському півострові - Гранаду. Завершення Реконкисти і об'єднання Іспанії на основі королівств Кастілії і Арагона пов'язане з іменами Католицьких королів - Ізабелли I Кастильської і Фердинанда II Арагонського.

В 1516 році короля Фердинанда змінив його внук Карл, що належав до Габсбургськой династії. Мадрид став столицею Іспанії в 1561 році при Пилипі II. XVI століття, пов'язане з відкриттям Нового Світла, - час незаперечного морського панування Іспанії, яке похитнуло після розгрому «Непереможної армади» англійцями в 1588 році.

У XVII столітті Іспанія втягується в 30-річну війну з Нідерландами, Францією і Англією, яка приводить до серйозної економічної кризи в країні. У 1700 році останній іспанський король з династії Габсбургів Карл II вмирає бездітним, починається боротьба за іспанський престол між австрійською гілкою династії Габсбургів і французькими Бурбонами, що закінчується Утрехтськім миром і встановленням правління Бурбонів. Воно приносить Іспанії об'єднання, життя починає шикуватися по французькому зразку. Так продовжується до 1808 року, коли Наполеон захоплює Іспанію, оголошуючи її королем свого брата Жозефа Бонапарта.

Після вигнання французів з Іспанії Фердинанд VII повертається на престол, що, проте, не приносить спокою. Політика країни цього періоду відома «Карлістськімі війнами» - суперництвом лібералів і консерваторів, проголошенням Першої республіки, путчем і відновленням монархії. В кінці XIX століття Іспанія втрачає свої останні заокеанські володіння (Кубу, Пуерто-ріко, Філіппіни).

Іспанія почала XX століття знаходиться в болісному виборі між військовими диктаторськими режимами і встановленням республіканського правління. З 1923 по 1930 рік триває період військової диктатури генерала Мігеля Прімо де Рівери. Після виборів 1931 року проголошується республіка, і король Альфонс XIII вимушений покинути Іспанію. Після «двох чорних років» правого уряду (1934-1936) на виборах перемагає лівий Народний фронт, суспільство розбивається на два табори - що підтримують Народний фронт і що підтримують командувача гарнізоном в Марокко генерала Франко, що виступив проти республіки.

Націоналістів генерала Франко підтримують монархісти, церква, а також праве крило фалангістів (іспанських фашистів). У 1936 - 1939 рр. в Іспанії йде громадянська війна, що понесла життя більше 600 тисяч чоловік, з яких 400 тисяч стали жертвами політичного терору режиму Франко. Період 1939 - 1975 рр. відомий як диктатура Франко, в цей час влада в країні належить католицькій церкві, військовим і крупним землевласникам. У 1969 році за пропозицією Франко його наступником на посту розділу держави і майбутнім королем Іспанії був затверджений Хуан Карлос де Бурбон, внук Альфонса XIII.

Після смерті Франко в 1975 році Іспанія стає парламентською монархією на чолі з королем Хуаном Карлосом I. 12 грудня 1978 року прийнята нова демократична Конституція Іспанії. Після військового путчу 1981 року в 1982 році перемогу на парламентських виборах беруть соціалісти, Феліпе Гонсалес залишається прем'єр-міністром до 1996 року. У 1982 році Іспанія вступила в НАТО, в 1986 році стала членом ЄС.

Зближення Іспанії з рештою європейського співтовариства значно підняло престиж країни, зросла її політико-економічна відвертість і привабливість для туристів. У 1992 році в Барселоні проводилися літні Олімпійські ігри, Мадрид був оголошений Європейським містом культури, а Севілья приймала міжнародну виставку ЕКСПО-92. У країні також широко наголошувалося 500-річчя відкриття Колумбом Америки. У XXI століття Іспанія вступила демократичним і таким, що швидко розвивається державою, одним з найцікавіших і привабливіших в Європі.

В 1980-і рр. Іспанія пережила економічний бум, пов'язаний з розвитком туризму і освоєнням рекреаційного потенціалу її території. Різні регіони побережжя Іспанії, такі як Коста-брава, Коста-бланка або Коста-даурада, стали всесвітньо відомими курортами, куди приїжджають десятки і сотні тисяч туристів зі всього світу. З кожним роком вся більша кількість туристів прагне не тільки поніжитися під променями іспанського сонця, але і познайомиться з самобутньою культурою країни, зробити поїздку по живописних сільських пейзажах або насолодитися шедеврами національної кухні Іспанії.

Іспанія - країна з багатовіковою історією, що бачила епохи розквіту і занепаду декількох могутніх держав. Найбільш стародавні пам'ятники культури на території Іспанії відносяться до епохи палеоліту. Це наскальні малюнки на стінах печери Альтаміра недалеко від кантабрійського міста Сантильяна-дель-мари. Від архітектури іберів (стародавні племена, що населяли Піренейський півострів в I тисячолітті до н.е. ) залишилися руїни велетенських кам'яних стін в Таррагоне. Про римлян в Іспанії нагадують головним чином цивільні споруди - водопроводи, мости, акведуки, амфітеатри, арки. Чудово зберігся один з римських мостів - Алькантара на річці Тахо.

Міст має шість арок і посередині тріумфальна арка. Величні руїни римських амфітеатрів в Меріде і Сагунто на 6000 глядачів і арки в Медісанелі і Барі, побудовані в 107-102 роках до н.е.

У центрі будь-якого, навіть невеликого, іспанського міста знаходиться головна площа - Пласа Майор (Plaza Mayor), на якій зазвичай коштують церкви, адміністративні будівлі, магазини і бари. На площі влаштовують свята, концерти, народні танці, бої биків.

Іспанія - країна всесвітньо відомого живопису і літератури. Вплив католицької церкви визначило переважання релігійної тематики в середньовічному мистецтві Іспанії, найбільш відомим представником якого є художник Ель Греко, що довгі роки прожив в Толедо. Класичний живопис Іспанії прославлений іменами Франсисько Гойі і Дієго Веласькеса. Іспанцями були і три засновники сучасного мистецтва - Жоан (Хоан) Міро, Пабло Пікассо і Сальвадор Дали, епохи модернізму, що стали символами.

Найбільші музеї сучасного мистецтва знаходяться в Мадриді (зокрема Музей Прадо, Центр мистецтв королеви Софії), Барселоні (Музей Пікассо, Музей сучасного мистецтва), Більбао (Музей Гуггенхайма), Фігересе (Театр-Музей Дали) і багатьох інших містах Іспанії. Іспанська література може вести звіт своєї історії з давньоримських письменників і мислителів Сенеки, Лукана і Марциалла. Період арабського владицтва пов'язаний з розквітом літератури і філософії, в Іспанії, в найбільшому центрі мусульманській культурі - місті Кордове, жив один з найбільш відомих представників арабського арістотелізма Аверроес. В середні віки отримала розвиток поезія трубадурів (тровадорес), найвідомішим твором цього жанру стала «Пісня про мій Сиде», а також релігійна поезія, відома по поемі священика Гонсало де Берсео «Чудеса Богородиці».

Перші крупні прозаїчні твори на кастільській мові, що став основою іспанської літературної мови, відносяться до XIV - XV століть.

У XVI столітті починається Золоте століття іспанської літератури, з'являється жанр пікареські - крутійського романа. До цього ж періоду відноситься творчість Мігеля де Сервантеса Сааведра - його «Дон Кихот» вийшов в світ в 1605 році. Сучасниками Сервантеса були сатирик-романіст Франсисько де Кеведо і поет Луіс де Гонгора. Драматургія Іспанії прославлена іменами Лопе де Вега і Кальдерона. У XVIII і XIX століттях іспанська література знаходилася під впливом французької.

 


Информация о работе «Характеристика мистецтва та культури Іспанії»
Раздел: Культура и искусство
Количество знаков с пробелами: 25741
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

Скачать
47367
0
0

... творили і духовні), культура бароко мусить мати обидві — релігійну та світську сфери; але можлива — і реально зустрічається нерідко — барокова культура з великою перевагою або й виключним пануванням релігійної сфери. Таку перевагу зустрінемо, до речі, й на Україні.     Літературне бароко на Україні І. Літературне бароко на Україні є явищем 17 — 18 ст. Бароко в сфері пластичних мистецтв інод ...

Скачать
49725
1
0

... ійського держстату близько 35 тис. іноземних студентів навчаються у ВНЗ апенінського півострова і найбільша частка з них (46%) - громадяни європейських держав, що не входять до складу Європейського Союзу. Система вищої освіти в Італії не відрізняється різноманітністю: абсолютна більшість студентів навчається в університетах. З монополії університетської системи змогли вирватися тільки академії ...

Скачать
79149
0
0

... ітру пастельних кольорів. На хвилі суспільного піднесення та формування нації у Франції XVII ст. виник новий художній стиль - класицизм (від лат. classicus - зразковий). Класицизм - це художній стиль та естетичний напрям у європейській літературі та мистецтві XVII - XVIII ст., однією з рис якого було звернення до образів і форм античного мистецтва і літератури як ідеального художньо-естетичного ...

0 комментариев


Наверх