5. Архітектура і скульптура

Великий вплив на розвиток середньовічного іспанського мистецтва і архітектури зробили араби. Особливістю мавританського стилю є багата прикраса інтер'єру геометричними, рослинними і каліграфічними орнаментами в техніці асулехо (або асулехос), що є плиткою, схожою на кахлі. Подковообразниє арки мавританських споруд були запозичені арабами у вестготів. Кращі зразки мавританської архітектури збережені в Південній Іспанії, перш за все, в Андалусиі. Світову популярність здобули дворец-крепость Альгамбра в Гранаде, мечеть в Кордове, мінарет Ла-хиральда в Севілье.

З Франції до Іспанії пришли романський і готичний архітектурні стилі. Перші романські церкви були побудовані в Каталонії і уздовж шляху до святинь Сантьяго-де-компостела. Їх відрізняють полуциркульные арки і масивні стіни з невеликою кількістю вузьких вікон. Раніші християнські церкви будувалися в дороманськом або мосарабськом стилі. Готика прийшла до Іспанії в кінці XII століття. Вона характеризується стрілчастими арками, завдяки яким зведення стали вищими, а вікна - ширше, зовнішніми опорами (контрфорсами), які прийняли на себе вагу зведень. Пізня («що полум'яніє») готика відрізняється багатством кам'яного різьбленого орнаменту.

Мавританські майстри, що залишилися в Іспанії, створили особливий змішаний християнсько-мусульманський стиль мудехар, що відрізнявся розвиненою декоративністю. Характерним прикладом готичного іспанського собору є собор XIII століття в Леоні.

До початку XIV століття в Іспанії розповсюджуються ідеї Відродження, а разом з ними з'являється і архітектурний стиль ренесанс, що характеризується строгою симетрією, використанням полуциркульной арки і античних ордерів. Ранній іспанський ренесанс відомий під ім'ям платересько (від іспанського «платеро» - «ювелір»), він відрізняється тонким декором, що нагадує срібні ювелірні вироби. Унікальним пам'ятником платересько є заїжджий двір Сан-маркос в Леоні. Бароко принесло в архітектуру драматизм і рух, екстравагантність декору і пишноту скульптур. Іспанський варіант бароко «чуррігересько» названий на честь сім'ї архітектором Чуррігера.

Прикладом іспанського бароко може послужити будівля університету у Вальядоліде.

Іспанія прославилася архітектурою епохи модерну, столицею якої по праву вважається Барселона. Каталонські архітектори - і, перш за все, Антоніо Гауді, створили власну неповторну мову форм, в якій до цих пір знаходять натхнення архітектори країн Старого і Нового світла. Одним з найвідоміших творінь Гауді є Будинок Мила (Каса Мила) в Барселоні.

У Іспанії збереглися численні середньовічні замки - парадори, в даний час зазвичай використовувані як готелі.

Величезний інтерес представляє народна архітектура Іспанії, традиції якої сильно розрізняються в різних областях країни. На півночі будували кам'яні будинки з навісами і дерев'яними балконами, в Кастілії споруджували удома з дерев'яним каркасом, а на півдні поширені удома з обпаленої і вибіленої глини, стіни яких відображають сонячні промені. Неодмінним архітектурним атрибутом сільських районів, особливо тих, де мало річок і постійно дмуть вітри, стали вітряні млини. У селах часто зустрічаються ерміти - каплиці або молельні, присвячені місцевому святому.

 

6. Музика

Розквіт іспанської музичної культури, особливо в жанрі церковної музики, почався в XVI ст. Провідними композиторами тієї доби були майстер вокальної поліфонії Крістобаль де Моралес (1500-1553) і його учень Томас Луїс де Вікторія (прибл. 1548-1611), прозваний "іспанським Палестріною", а також Антоніо де Кабесон (1510-1566), що прославився творами для клавесина й органу. У XIX ст. після тривалої доби застою ініціатором відродження національної музичної культури став Феліпе Педрель (1841-1922), основоположник нової іспанської композиторської школи і автор сучасного іспанського музикознавства. У кінці XIX - на початку XX ст. іспанська музика здобуває європейську популярність завдяки таким композиторам, як Енріке Гранадос (1867-1916), Ісааку Альбеніс (1860-1909) і Мануель де Фалья (1876-1946). Сучасна Іспанія дала таких всесвітньо відомих оперних співаків, як Пласидо Домінго, Хосе Каррерас і Монтсеррат Кабальє.

7. Кіномистецтво

Найвідоміший іспанський кінорежисер Луїс Бунюель (1900-1983) ще в 1928 р. разом з Сальвадором Далі зняв свій перший сюрреалістичний фільм Андалузький пес. Бунюель був змушений покинути Іспанію після Громадянської війни і поселився в Мехіко, де створив знамениті кінокартини Нищівний ангел (1962), Денна красуня (1967), Скромна чарівність буржуазії (1973) і Що заважає заповітній меті (1977). У післяфранкістський період в Іспанії було небагато кінорежисерів, які здобули популярність як на батьківщині, так і за кордоном. До них відносяться Карлос Саура, Педро Альмодовар (Жінка на межі нервового зриву, 1988; Кіка, 1994) і Фернандо Труева (Прекрасна доба, 1994), які сприяли зміцненню світової слави іспанського кінематографа.

Лауреатом Нобелівської премії в області поезії став Хуан Рамон Хименес.


Информация о работе «Характеристика мистецтва та культури Іспанії»
Раздел: Культура и искусство
Количество знаков с пробелами: 25741
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

Скачать
47367
0
0

... творили і духовні), культура бароко мусить мати обидві — релігійну та світську сфери; але можлива — і реально зустрічається нерідко — барокова культура з великою перевагою або й виключним пануванням релігійної сфери. Таку перевагу зустрінемо, до речі, й на Україні.     Літературне бароко на Україні І. Літературне бароко на Україні є явищем 17 — 18 ст. Бароко в сфері пластичних мистецтв інод ...

Скачать
49725
1
0

... ійського держстату близько 35 тис. іноземних студентів навчаються у ВНЗ апенінського півострова і найбільша частка з них (46%) - громадяни європейських держав, що не входять до складу Європейського Союзу. Система вищої освіти в Італії не відрізняється різноманітністю: абсолютна більшість студентів навчається в університетах. З монополії університетської системи змогли вирватися тільки академії ...

Скачать
79149
0
0

... ітру пастельних кольорів. На хвилі суспільного піднесення та формування нації у Франції XVII ст. виник новий художній стиль - класицизм (від лат. classicus - зразковий). Класицизм - це художній стиль та естетичний напрям у європейській літературі та мистецтві XVII - XVIII ст., однією з рис якого було звернення до образів і форм античного мистецтва і літератури як ідеального художньо-естетичного ...

0 комментариев


Наверх