2.1. Місце творів Г.Гейне у шкільній програмі з зарубіжної літератури.

 

У своєму дослідженні ми використовувала шкільну програму з зарубіжної літератури за загальною редакцією Д.С . Наливайка [6;с.64]. За цією програмою творчість Г.Гейне вивчається у 9 класі. На вивчення усього матеріалу виділяється три години. За цей час необхідно розглянути і проаналізувати вірші зі збірки “Книги пісень” (“Чому троянди немов неживі ”,”Коли розлучаються двоє” ,”Не знаю що стало зо мною…”,”Вечірні промені ясні “,”Вмирають люди і роки”,” Хотів би я в слово єдине…”),також необхідно вивчити біографію Г. Гейне - німецького поета – романтика ,а також визначити головні теми його творчості : любов – першооснова життя, змалювання природи як засіб бачення і пізнання світу та власної душі . Відносно цієї програми можна розробити план – конспект уроків на такі теми:

Тема уроку Завдання
1 Співець нещасного кохання Г.Гейне Вивчити творчій і життєвий шлях Г.Гейне, розкрити поняття романтизму, початок аналізу усяких віршів.
2 «Чому троянди немов не живі…» Аналіз віршів Г.Гейне, розвиток у учнів образно - асоціативного мислення.
3 « Книга пісень» - видатне явище німецького романтизму. Аналіз поезії Г.Гейне, знаходження в ній ознак романтизму.

По закінченню вивчення творчості Генріха Гейне учні повинні оволодіти міцними знаннями ,які повинні відповідати державним вимогам до рівня загальноосвітньої підготовки учнів. По-перше вони повинні знаходити приклади конкретного втілення ознак романтизму в поезіях Г.Гейне та ілюструвати їх цитатами з тексту . По – друге має вміти пояснювати ,що поезія “Не знаю що сталось зо мною…” має фольклорні витоки (німецька народна легенда про Лореляй). І найголовніше виразно читати і аналізувати поезії Гейне.

 

2.2.розробка уроків за творчістю Генріха Гейне.

 

План –конспект уроку

Тема : Співець нещасливого кохання Г. Гейне

Його метою завжди залишалося б

 олюднення світу ,духовне

збагачення життя.

Мета: розкрити особистість Генріха Гейне і розширити знання учнів про творчій шлях письменника ,підготувати до сприйняття його поезії ,показати багатюще розмаїття почуттів ,думок митця ;вчити читати і розуміти поезію ;виховувати почуття прекрасного ,вміння співпереживати ,прагнення до самовдосконалення.

Обладнання :портрет Г.Гейне, виставка книг письменника та література про нього ,аудіо запис мелодії” Pondo Veneziano ”.

Тип уроку: урок – лекція

Хід роботи

1.Організаційний етап.

2.Етап підготовки учнів до активного сприйняття нового матеріалу.

Вчитель:”Кожна людина –це всесвіт ,що з нею народився і з нею помирає;під кожним кам’яним надгробком поховано цілу всесвітню історію ”- говорив Генріх Гейне .Але чи помирає “Всесвіт”кожного? ”Всесвіт” Генріха Гейне ,як і багатьох великих митців ,відбився у його поезіях і залишився на довгий час. Сьогодні ми з вами спрбуємо зрозуміти ,яким був “всесвіт” великого німецького поета –романтика Генріха Гейне

(Вчитель вмикає музику ,на фоні якої учні розповідають про життєвий шлях поета)

Перший учень.

На зелених берегах величного Рейну там ,де в нього впадає швидка річка Дюссель, розкинулось місто Дюссельдорф. У цьому місті на Бюлькерштрассе, 33 в маленькому двоповерховому будиночку 13 грудня 1797року народився хлопчик ,якого назвали Гаррі - майбутній поет Генріх Гейне. В сім’ї він був старшим із чотирьох дітей ,їхній батько Самсон Гейне ,колишній офіцер гвардії торгував тканинами. Але в комерції йому не щастило ,і родина постійно зазнавала матеріальних нестатків. Батько Гейне був дуже лагідною ,доброю, привітною. Старший син палко любив його. Вже на схилі життя ,через 25 років після смерті батька ,Генріх писав у своїх “Мемуарах” :”З усіх людей я нікого так не любив на цій землі ,як його. Не минуло жодної ночі ,щоб я не думав про мого покійного батька і прокидаючись уранці ,й досі часто чую звук його голосу, як відлуння мого сну.”

Мати майбутнього поета ,Бетті Гельдерн , дочка відомого лікаря ,була освідченою жінкою, багато читала і прагнула ,щоб діти стали освідченими, культурними людьми.

Маленький Гаррі любив казки ,легенди, народні пісні ,які він чув од старої неньки. Інколи наслухавшись страшних історій про зачарованих принців ,про привидів і занедбані таємничі рейнські палаци, хлопчик спекотного літнього дня вилазив на підвіконня ,про щось мріяв і ,траплялося ,засипав. Перелякана мати – адже дитина могла випасти з вікна-навшпиньки приходила до сина і хапала його на руки. Прокинувшись Генріх засмучено казав : ”Нащо ти мене будиш ,мамо ? Мені снилися чарівні сни ,птахи співали ніжні мелодії ,а я складав до них слова.”

Мрійливий і задумливий ,хлопець у 12 років написав свого першого вірша. Вчився Генріх у початковій школі ,а згодом у Дюссельдорфському католицькому ліцеї .В цю пору він захоплювався книжками, читанням. Серед його улюблених книги про Дон Кіхота, Робінзона Крузо, Гуллівера. Читає він і драми своїх великих співвітчизників Шиллєра , Гете.

Другий учень

Коли Генріху минуло 17 років, постало питання про його майбутнє . Батьки ,захоплені романтичною біографією Наполеона ,спочатку мріяли про військову кар’єру для сина . Але згодом на сімейній раді було вирішено зробити з Генріха комерсанта . Його віддають в науку до багатого банкіра ,який зразу побачив ,що “у хлопця нема ніякого хисту до наживу.” Тоді Генрі посилають у Гамбург до дядька мільйонера, який пообіцяв зробити з племінника купця . Але торгівельні справи не цікавили юнака.

Упевнившись ,що комерсанта з хлопця не буде ,дядько погоджується допомогти йому здобути вищу освіту.

Гейне вчиться на юридичному факультеті в університеті Бонна, потім Геттінгена ,Берліна . Він ретельно вивчає літературу, історію , народну творчість ,філософію .

Ще в дядьковому домі Генріх палко закохався в Амалію , свою двоюрідну сестру ,і надто страждав через її погодливе і зневажливе ставлення до нього і до віршів ,які він склав тільки для неї.

Третій учень

Амалія віддала перевагу багатому землевласнику ,а не Гейне. Тема розбитого серця наповнює цілий цикл віршів під назвою “Страждання юності”. Бажаючи на власні очі побачити життя рідної країни ,молодий поет 1824 року пішки здійснює подорож Німеччиною. Блукаючи лісами і долинами ,серед диких скель та дзвінких струмків ,юнак милувався блакитним небом і білими хмарами, вдихав пахощі квітів і трав. Краса природи зачаровувала його вразливу душу.

(Учні читають вірші “Це він казковий давній ліс !...”, ”Співали пташки голосні…”

Але настрій поета затьмарювався ,коли він бачив тяжке життя народу.

Четвертий учень

У 1825 році Гейне закінчує університет . П’ять років він жив у різних містах Німеччини . Весь цей час Гейне шукає собі якоїсь посади ,намагається влаштуватися то адвокатом ,то викладачем університету. Але скрізь уже знають його твори, в яких він виступає проти реакції. І письменник не знаходить роботи . Більше того за ним стежить поліція ,йому загрожує в’язниця.


Информация о работе «Методика вивчення ліричного твору в школі (на матеріалах лірики Г. Гейне)»
Раздел: Зарубежная литература
Количество знаков с пробелами: 32262
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

Скачать
56569
0
0

... всесвітньої літератури учні, певна річ, весь час мають справу з перекладними текстами, Отож кілька порад - настанов для вчителя зарубіж­ної літератури, які мають допомогти йому зорієнтуватися у формах і методах роботи з перекладним текстом, урізнома­нітнити її. 1.Починати аналіз перекладу треба не з нього самого, а з усвідомлення першотвору в його зв'язках з життям тієї краї­ни і тієї епохи, які ...

Скачать
424186
2
0

... . – 158 с. 331. Эрн В.Ф. Г.С.Сковорода: Жизнь и ученье. – М.: «Товаричество тип. Мамонтова», 1913. – 242 с. 332. Эрн В.Ф. Сочинения. – М.: Правда, 1991. – 576 с. 333. Юркевич П. Философские произведения. – М.: Правда, 1990. – 670 с. 334. Ярема Я. Українська духовність в її історично – культурних виявах. – Львів, 1937. 335. Ярмусь С. Духовність ...

Скачать
98787
10
0

... ,; ü  спосіб фіксування, нагромадження й оцінки індивідуальних досягнень школяра в певний період його навчання; ü  форма цілеспрямованої, систематичної й безперервної оцінки й самооцінки навчальних результатів учня1. Основний зміст портфоліо - "показати все, на що ти здатний". Педагогічна філософія портфоліо, виражена у формулі "Візьми відповідальність за своє утворення у свої руки", ...

0 комментариев


Наверх