Оплата за проживання в гуртожитку

Налогообложение доходов физ.лиц
Фундаментальні терміни податку з доходів фізичних осіб Платники податку Податкові соціальні пільги Податковий кредит Оподаткування допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною) Добровільне медичне страхування Оплата за проживання в гуртожитку Оподаткування безоплатного харчування працівників Оплата за навчання працівників Благодійна і матеріальна допомога в податковому законодавстві Одноразова допомога у зв'язку з виходом на пенсію Вихідна допомога Оподаткування відпусток. Податок на доходи із сум відпускних Путівки на лікування і відпочинок Оподаткування виплати авторської винагороди та премій за сприяння винахідництву та впровадження раціоналізаторських пропозицій Щодо доплати за роз'їзний характер робіт Особливості заповнення податкового розрахунку - форма 1ДФ Закон про податок з доходів громадян - актуальне питання не тільки для податківців
180500
знаков
22
таблицы
0
изображений

2.9. Оплата за проживання в гуртожитку

 

Підпунктом 4.2.9 п.4.2 Закону України від 22/05/2003 №889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб" встановлено, що до загального місячного оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку від його працедавця як додаткове благо, а саме у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), а також суми знижки з ціни (вартості) товарів (послуг), що перевищує звичайну, розраховану за правилами визначення звичайних цін (у розмірі такої знижки).

Термін "звичайна ціна" встановлений Законом України від 28/12/1994 № 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств". Згідно п. 1.20.5. цього Закону у разі коли ціни на товари (роботи, послуги) підлягають державному регулюванню згідно із законодавством, звичайною вважається ціна, встановлена згідно з принципами такого регулювання.

Максимальні граничні ціни за ліжко-місце, що надається працівникам, які проживають у гуртожитках, встановлюються рішеннями місцевих органів влади, тобто вони підлягають державному регулюванню. А тому, на підставі п. 1.20.5. Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" вони вважаються звичайними і різниця між такою фактичною ціною ліжко-місця та встановленою за рішенням місцевих органів влади не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

У разі, якщо підприємством буде прийнято рішення про встановлення плати за ліжко-місце в гуртожитку в розмірі меншому, ніж встановлений місцевими органами влади, то сума знижки з такої ціни буде підлягати оподаткуванню як додаткове благо, надане в негрошовій формі з обліком на рахунках 23, 91, 92 (п.3.4 ЗУ №889).

Різниця між фактичними витратами на утримання гуртожитків та граничним розміром плати за проживання в гуртожитку передається по «авізо» структурним підрозділам, працівники яких проживають у гуртожитках, з текстом: "різниця між фактичними витратами на утримання гуртожитків та граничним розміром плати за проживання в гуртожитку", такі суми не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. В разі надання вищевказаної знижки в „авізо" окремим рядком зазначається «знижка плати за ліжко-місце з вартості проживання в гуртожитку», яка підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (табл. 2.5.)

Для прикладу: максимальна гранична ціна проживання в гуртожитку встановлена місцевими органами влади на рівні 50 грн. (з ПДВ), знижка 10 грн., сплачено працівником 40 грн.

Таблиця 2.5.

Бухгалтерський облік сплати за проживання в гуртожитку

 

№ п/п

Найменування

операцій

Бух. запис Сума ВВ

Декл.

рядок

1ДФ

код

Примітки
Дт Кт
1

Нарахований дохід на суму знижки плати за ліжко-місце з вартості проживання у гуртожитку (не грошова форма) як додаткове благо, елемент «Інші» - розрахований об’єкт оподаткування

10 x 1,14943

23,91,

92…

661

10,00

11,49

09

п.4.2.9

ЗУ №3

2 Сума знижки відображена на розрахунках з працівником 661 6851 10,00
3

Утримано податок з доходів фізичних осіб із суми наданої знижки з вартості проживання в гуртожитку в розмірі 10 грн., (додаткове благо)

(50-40) x 1,14943 x 13%

661 6416 1,49 - -

У 2004 році було розроблено Положення про порядок оплати за проживання у гуртожитках Придніпровської залізниці. Згідно цього Положення, розрахунок вартості проживання в гуртожиток залізниці здійснюється підрозділами – балансоутримувачами і не повинен перевищувати фактичних витрат на одне ліжко-місце.

Порядок розрахунків для залізничників:

ü  одинока особа здійснює оплату за встановленим облдержадміністраціями граничним рівнем за одне ліжко-місце.

ü  Самотня матір або батько, які мають дітей віком до 18 років, зобов’язані сплачувати вартість ліжко-місця за кожну дитину у розмірі граничного рівня.

ü  Сім’ї, у яких подружжя працюють на залізничному транспорті, здійснюють оплату за проживання відповідно до п.1. Положення.

ü  Сім’ї, у яких подружжя працює на залізниці, оплата складається згідно з п.1 Положення (для працівника залізниці) та в розмірі фактичних витрат на займані ліжко-місця.

ü  Пенсіонери-залізничники, які займають окремі кімнати, здійснюють оплату за тарифами квартирної плати та комунальних послуг, встановлених для цього населеного пункту.

ü  Розрахунки по компенсації витрат за проживання в гуртожитках залізниці здійснюються внутрішньо-господарськими розрахунками (авізо) щомісяця [27,с.2].


Информация о работе «Налогообложение доходов физ.лиц»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 180500
Количество таблиц: 22
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
125325
7
8

... жизнедеятельности государства. Более подробно последствия сложившихся описанных выше проблем и пути их разрешения будет рассмотрено в Главе 3 пункте 3.3 ГЛАВА 3. Направления совершенствования налогообложения доходов физических лиц в современных условиях 3.1 Оценка эффективности организационной структуры инспекции ИФНС России Кировского района г. Новосибирска Инспекция ФНС России по ...

Скачать
85449
0
0

... налоговой ставки в размере 13% для большей части дохо­дов физических лиц; ·  значительное расширение применяемых налоговых льгот и вы­четов; ·  внесение изменений в определение налогооблагаемой базы. 2. ПОРЯДОК УПЛАТЫ НАЛОГА НА ДОХОДЫ ФИЗИЧЕСКИХ ЛИЦ 2.1. Плательщики налога По мнению А.В. Брызгалина, «Налогоплательщики – это субъекты налоговых отношений, на которых законом возложена ...

Скачать
282408
0
0

... единый налог на вмененный доход на общественное питание. Предприниматель получает доходы от кафе с численностью работающих 20 человек и ресторана с численностью работающих 60 человек. Доход от кафе не будет облагаться налогом на доходы физических лиц, так как его деятельность подпадает под обложение единым налогом на вмененный доход (численность работающих менее 50 человек). Доход от ресторана ...

Скачать
117607
3
0

... . Глава 3 3.1. Декларирование дохода Российским законодательством введено декларирование гражданами своих доходов с 1992 г. Декларирование доходов наиболее демократический метод их налогообложения. По существу, сами граждане заявляют о своем доходе и счисляют подоходный налог с этого дохода. На налоговые органы лишь возлагается обязанность проверить данные, указанные в декларации, ...

0 комментариев


Наверх