3.3 Нормування оборотних коштів у незавершеному виробництві

 

Незавершене виробництво - один з найважливіших напрямків авансування оборотних коштів. Його питома вага в ЗАТ “Сумський завод “Насосенергомаш” перевищує 20 % загальної вартості оборотних коштів.

Норма оборотних коштів для незавершеного виробництва визначається множенням тривалості виробничого циклу на коефіцієнт зростання витрат.

Одноденні витрати обчислюються діленням витрат на випуск валової продукції (за виробничою собівартістю) у IV кварталі планового року на 90.

Тривалість виробничого циклу визначається на основі даних технологічних карт та інших планових нормативів виробництва. Вона складається із часу, витраченого на обробку деталей (технологічний запас), транспортування деталей від одного робочого місця до іншого і передачі готової продукції на склад (транспортний запас), перебування виробів між окремими операціями (оборотний запас), а також зі страхового запасу оброблених деталей. В ЗАТ “Сумський завод “Насосенергомаш” кількість виробів у незавершеному виробництві велика, а тривалість виробничого циклу в днях для різних виробів суттєво різниться, тому на підприємстві об'єднують продукцію в групи, а потім на цій підставі визначають середньозважений показник. Його величину розраховують, виходячи з частини окремих видів або груп виробів у загальному обсязі продукції, що випускається, за плановою собівартістю (табл. 3.6).

Таблиця 3.6

Розрахунок середньої тривалості виробничого циклу

Група виробів Виробничий цикл, днів

Виробнича собівартість товарної продукції в 4 кварталі планового року,

тис. грн

Добуток

(гр. 2 х гр. 3)

А 25 500 12500
Б 18 870 15650
В 37 480 17760
Г 14 1300 18200
Усього х 3150 64110

 

Середньозважена тривалість виробничого циклу дорівнює 10 дням (64110: 3150).

Цей розрахунок робиться для виробів, які становлять 70 – 80 % собівартості всього випуску продукції.

Коефіцієнт зростання витрат характеризує ступінь готовності виробів у незавершеному виробництві, тобто відношення витрат у незавершеному виробництві до всієї собівартості готової продукції. Послідовність і темпи зростання витрат залежать від особливостей продукції, що виробляється, технології та організації виробництва. Чим більше витрат припадає на перші дні циклу, то вищим є коефіцієнт зростання витрат і більшим — норматив оборотних коштів.

Виробнича собівартість виробу дорівнює 250 гри. Витрати в перший день виробничого циклу становлять 150 гривень. Протягом решти днів витрати розподіляються рівномірно. Відтак коефіцієнт зростання витрат дорівнюватиме:

Якщо витрати на виготовлення одиниці продукції за днями виробничого циклу розподіляються нерівномірно, коефіцієнт зростання витрат (К) визначається як середньозважений показник.


Информация о работе «Нормування оборотних засобів»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 46662
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
62641
4
7

... ів коштів двох самостійних сфер – сфери виробництва і сфери обігу. Зростання питомої ваги оборотних коштів, розміщених у сфері виробництва, свідчить про ефективніше використання оборотних коштів. Розділ 2 Аналіз і оцінка фінансового стану підприємства. 2.1 Призначення, зміст та методи аналізу фінансового стану підприємства Аналіз поточного фінансового стану підприємства займає особливе мі ...

Скачать
25587
5
3

... запасах, незавершеному виробництву, витратах майбутніх періодів та залишках готової продукції на складах. Цей метод є найпоширенішим тому, щю він дає змогу точніше нормувати використання оборотних засобів підприємства, враховуючи специфіку виробництва та умови його розвитку. Крім цього він дає можливість проаналізувати наскільки оптимальним є установлені норми, виявити їх недоліки, якщо такі є ...

Скачать
50318
0
14

... іцієнтом завантаження ефективністю використання оборотних коштів. Формули обрахунку приведено в першому розділі курсової роботи. Вихідні дані для обрахунку візьмемо із річної звітності ВАТ «Березівське». Таблиця 3.3. Аналіз використання оборотних засобів ВАТ «Березівське» у 2005-2006 р. ВАТ «Березівське» має на кінець 2006 р. 4031,10 тис.грн. оборотних засобів, що на 307,7 тис.грн. менше, ...

Скачать
93127
8
0

... і, а використовується на запасні частини, щоб якось підтримувати у робочому стані іншу частину техніки. 3 РОЗДІЛ. Шляхи раціонального формування і використання основних виробничих фондів і оборотних засобів в сільськогосподарських підприємствах   3.1 Розробка і впровадження новітніх ресурсозберігаючих технологій виробництва Сьогоднішній світ розвивається в умовах жорсткої конкуренції на ...

0 комментариев


Наверх