2.3. Аналіз прибутковості активів

Одним з найбільш вірних, визнаних і широко застосовуваних узагальнюючих показників оцінки ефективності при використанні засобів підприємства є коефіцієнт прибутковості, що представляє собою відношення прибутку до капіталу, інвестованому для одержання цього прибутку.

КПР=П/І,

де П – прибуток (доход)

І – інвестиції.

Оскільки немає загальноприйнятого показника інвестицій для розрахунку коефіцієнта прибутковості, то в розрахунках можуть використовуватися як активи, так і пасиви. З активів аналізуються загальні активи (довгострокові + нематеріальні + поточні) і уточнені.

Прибуток на загальні активи є найбільш узагальнюючим показником, тому що він дозволяє вимірити прибуток на всі активи, що знаходяться у розпорядженні підприємства. Приватними показниками є коефіцієнти прибутковості на: довгострокові і нематеріальні активи, оборотні активи.

При розрахунку коефіцієнта прибутковості в якості інвестиції можуть використовуватися і дані пасиву балансу. У цьому випадку можуть бути розраховані коефіцієнти прибутковості загального капіталу, власного капіталу, перманентного капіталу й інших.

Коефіцієнт прибутковості власного капіталу характеризує рівень прибутковості для власників підприємства, а коефіцієнт, розрахований на перманентний капітал, – прибутковість власного капіталу і довгострокового позикового.

При розрахунку коефіцієнтів прибутковості беруться середні показники інвестицій за звітний період.

Основні розраховані показники прибутковості активів по досліджуваному підприємству наведені у табл. 2.11.

Таблиця 2.11 – Аналіз показників прибутковості активів (капіталу)

Показники Значення
1. Чистий прибуток, тис. грн. 51,5
2. Середньорічна вартість загальних активів, тис. грн. 245,15
3. Середньорічна вартість поточних активів, тис. грн. 24,8
4. Середньорічна вартість загального капіталу, тис. грн. 245,15
5. Середньорічна вартість власного капіталу, тис. грн. 147,35
6. Середньорічна вартість перманентного капіталу, тис. грн. 147,35
7. Прибутковість загальних активів 21,01
8. Прибутковість оборотних активів 207,66
9. Прибутковість загального капіталу 21,01
10. Прибутковість власного капіталу 34,95
11. Прибутковість перманентного капіталу 34,95
12. Виручка від реалізації 328,8
13. Прибутковість реалізації 15,66

З розрахунків видно, що у підприємства достатньо високі показники рентабельності активів, які можуть забезпечити його сталу діяльність.


Информация о работе «Розрахунок й оцінка фінансової стійкості підприємства»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 86588
Количество таблиц: 19
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
103354
18
4

... і в господарстві склав у 2000 році 415,2 тис. грн, що більше чим у 1998 році на 8,4%, і менше на 0,6 %>, чим у 1999 році. РОЗДІЛ 3 АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ОБМЕЖЕНОСТІ ЗОВНІШНІХ ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ   В умовах ринкової економіки підприємство здійснює свою виробничо-фінансову діяльність самостійно, але все-таки на його діяльність у більшому чи меншому ступені впливає ...

Скачать
93931
27
11

... італу протягом 2004 – 2006 року знизилась на 2,7%. Рисунок 2.11. Динаміка рентабельності активів та власного капіталу ВАТ „ДніпроАЗОТ” 3 Дослідницька частина. Оптимізація структури фінансових ресурсів підприємства Поняття "структура капіталу" в найбільш загальному виді характеризується всіма закордонними та вітчизняними економістами як співвідношення всіх форм власних та позичених фі ...

Скачать
67583
7
2

... та ціна реалізації; витрати на виробництво, керівництво, реалізацію та ін.; обсяги та напрямки інвестицій. 2. Організація фінансового аналізу ВАТ “Виробничо-технічне підприємство “Укренергочормет”   2.1 Аналіз показників ліквідності та платоспроможності підприємства Облікова політика на підприємстві ВАТ “Виробничо-технічне підприємство “Укренергочормет” регламентується Законодавством Укра ...

Скачать
70064
6
0

... в мобільній формі; підприємство має низький рівень ліквідності. РОЗДІЛ 3 ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОЦІНКИ СТРУКТУРИ ДЖЕРЕЛ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ 3.1 Вдосконалення системи управління фінансовими ресурсами Метою фінансової стратегії ефективного розвитку підприємства є забезпечення стійкого положення на ринку, яке базується на ефективному формуванні і використанні фінансових ресурсів. Забезпечити ...

0 комментариев


Наверх