2.1. Характеристика банківської установи АКБ «Укрсоцбанк»

Назва банку: Повна – Акціонерно-комерційний банк соціального розвитку “Укрсоцбанк”, скорочена – АКБ “Укрсоцбанк”

 Місцезнаходження банку: Україна, 03150, м. Київ , вул. Ковпака,29.

Місцезнаходження філії: Україна, 54001, м. Миколаїв, вул. Фалєєвська,14. Організаційно-правова форма банку: відкрите акціонерне товариство 1.Облікова політика банку.

На підставі банківської ліцензії банк здійснює наступні банківські операції:

·  приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб;

·  відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них;

·  розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик;

·  а також такі операції та угоди:

·  надання гарантій і поручительств та інших зобов'язань від третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі;

·  придбання права вимоги на виконання зобов'язань у грошовій формі за поставлені товари чи надані послуги, приймаючи на себе ризик виконання таких вимог та прийом платежів (факторинг);

·  лізинг;

·  послуги з відповідального зберігання та надання в оренду сейфів для зберігання цінностей та документів;

·  випуск, купівлю, продаж і обслуговування чеків, векселів та інших оборотних платіжних інструментів;

·  випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток;

·  надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій.

Крім того, відповідно до письмового дозволу Національного банку України, банк здійснює наступні операції:

·  операції з валютними цінностями;

·  емісію власних цінних паперів;

·  організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів;

·  здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені (включаючи андеррайтинг);

·  здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юридичних осіб;

·  здійснення випуску, обігу, погашення (розповсюдження) державної та іншої грошової лотереї;

·  перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів;

·  операції за дорученням клієнтів або від свого імені:

·  з інструментами грошового ринку;

·  з інструментами, що базуються на обмінних курсах та відсотках;

·  з фінансовими ф'ючерсами та опціонами;

·  довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами;

·  депозитарну діяльність зберігача цінних паперів;

·  діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Стратегічна (генеральна) мета банку на 2006-2009 р.р.:

1.  підвищити ринкову частку до 11%;

2.  увійти в трійку лідерів по обсягу чистих активів;

3.  підвищити ринкову вартість банку більш ніж в 8 разів.

Досягнення фінансових цілей планується шляхом розвитку відносин з клієнтами та фінансовими партнерами, ефективної організації бізнес-процесів, оптимального використання персоналу та технологій.

За переліком видів послуг, які надаються, та груп клієнтів, що ними користуються, а також сферами застосування залучених ресурсів і власного капіталу та, відповідно до Статуту, АКБ “Укрсоцбанк” є універсальною кредитно-фінансовою установою; протягом звітного періоду банк здійснював банківську діяльність на підставі законодавчих і нормативних актів, що регулюють банківську діяльність в Україні, в тому числі отриманої від Національного банку України ліцензії за №5 від 29 грудня 2001 року, дозволу №5-2 від 29 липня 2003 року та додатка до дозволу №5-2 від 29 липня 2003 року. Зазначені ліцензія та дозвіл дозволяють банку здійснювати всі операції, передбачені нормами статті 47 Закону України “Про банки і банківську діяльність”.

АКБ “Укрсоцбанк” в звітному році здійснював політику якісного підходу до розвитку бізнес – напрямків, спрямовану на надання максимальної кількості сучасних банківських послуг та зміцнення справжніх партнерських відносин між банком і його клієнтами.

В звітному році АКБ «Укрсоцбанк» впровадив новий кредитний продукт, що передбачає рефінансування заборгованості фізичних осіб по іпотечних кредитах. Рефінансуванню підлягає заборгованість позичальників, які мають позитивну кредитну історію, і чия проблемна заборгованість по кредитних платежах не перевищує п’яти днів.

Так АКБ «Укрсоцбанк» в звітному році став одним з лідерів серед українських банків за випуском єврооблігацій і залученню синдикованих кредитів. Банк посів третє місце за обсягом залучених синдикованих кредитів серед вітчизняних банківських установ і четверте — за випуском єврооблігацій.

Високі рейтинги міжнародних агенцій дозволили «Укрсоцбанку» навесні 2005 року успішно дебютувати на ринку єврооблігацій. Банк розмістив трирічні єврооблігації на суму $100 млн. з прибутковістю 9,0%. Лід-менеджерами випуску виступили міжнародний банк ABN AMRO та Мoscow Narodny Bank (Лондон).

Заявки на придбання єврофондів АКБ «Укрсоцбанк» були надані з боку більш ніж 40 інвесторів з Європи (Великобританії, Швейцарії, Німеччини, Греції, Австрії, Франції, країн Бенілюксу та Скандинавії), США й Південно-Східної Азії, зокрема, Сінгапуру та Гонконгу.

За станом на 01.01.2006 року в системі банку діє 606 POS-терміналів (на 01.01.2005 року 505 POS-терміналів) та 500 банкоматів (на 01.01.2005 року 284 банкомати)

На 1 січня 2006 року кількість клієнтів банку становила 728 тисяч. Серед загальної кількості клієнтів 145 тисяч - юридичні особи (143 тисячі – в попередньому періоді), 583 тисячі - фізичні особи (що на 119 тисяч більше ніж в попередньому періоді).

В складі клієнтів – юридичних осіб найвагомішими партнерами є: ТОВ "Кернел-Трейд", ДКБ"Пiвденне"; Інвестиційно – металургійний Союз, ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод", ТОВ "Фінко", ТОВ "АГРОЗБУТ", ВАТ "МК "АЗОВСТАЛЬ", ТОВ "Інтерагротранс", ВАТ "Укртелеком", тощо.

На ринку купівлі – продажу цінних паперів основними контрагентами банку були НБУ, ВАТ "Луцький автомобільний завод", ЗАТ "Укршампіньйон", СТОВ ім. Шевченка, ТОВ "ХАРП Трейдинг", ЗАТ "Запорізький автомобілебудівний завод", ВАТ "Концерн Галнафтогаз", ВАТ "Дніпрошина".


Информация о работе «Розробка та використання механізму факторингових операцій»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 71124
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
206446
16
31

... та отримання коштів для оплати векселя, навіть і з додатковими витратами на вексельний обіг. 3. Обґрунтування ефективності факторингових та форфейтингових розрахункових операцій в зовнішньоекономічній діяльності підприємства ТОВ “АНТ” ВАТ “Янцівський гранітний кар'єр” 3.1 Економіко-математичні моделі “ризик-дохідність” різних видів розрахункових операцій в прийнятті управлінських рішень ...

Скачать
366107
13
2

... депозитну угоду і документи з відкриття депозитного рахунку. 5.2. Самостійно повторити матеріал та розглянути інформаційні джерела, рекомендовані до тем 4, 6 з 1-го та 2-го модулів дисципліни „Банківські операції”. Практичне заняття-тренінг 6 Розрахунково-касове обслуговування фізичних осіб Питання для опрацювання 1. Правила надання консультацій клієнтам з питань оформлення розрахунково ...

Скачать
205269
13
4

... своєчасне виявлення відхилень від прийнятих стандартів і цілей кредитної політики банку. Кредитний моніторинг є одним із важливих елементів удосконалення механізму здійснення кредитних операцій. Контроль за ходом погашення позички і виплатою відсотків по ній служить важливим етапом усього процесу кредитування. Він полягає в періодичному аналізі кредитного досьє позичальника, перегляді кредитного ...

Скачать
258968
20
8

... ість відновлення та ступінь оновлення. Глибоке розуміння сутності портфеля позичок з точки зору його конкурентоспроможності сприятиме створенню банківськими менеджерами ефективної системи управління кредитним портфелем комерційного банку 3.3 Визначення ціни кредиту в ринкових умовах Забезпечення прибуткової діяльності та підвищення рентабельності активів – одне з найактуальніших завдань украї ...

0 комментариев


Наверх