Міністерство освіти і науки Російської Федерації

Федеральне агентство з освіти

Філія державного освітнього закладу

Вищої професійної освіти

Реферат

На тему:

"Вклади культури і мистецтва XX століття у світову цивілізацію"

З дисципліни:

"Світова культура і мистецтво"

Анапа-2008


Зміст

Введення

1. Російське мистецтво початку XX століття

1.1 Скульптура

1.2 Архітектура

1.3 Живопис

1.4 Література

1.5 Театр. Музика. Балет

2. Російська культура початку XX століття

2.1 Просвітництво

2.2 Наука

3. Авангардизм у мистецтві XX століття

4. Тенденції моди XX століття

5. Радянський кіноавангард 1920-х років

6. Французький кіноавангард 1920-х років

Висновок

Список літератури


Введення

Культура одна з найважливіших сфер суспільного життя. У понятті "культура" людина і його діяльність виступають, як синтезуюча основа, оскільки сама культура є творіння людини, результат його творчих зусиль. Але в культурі людини не тільки чинне, але й саме змінюється.

Предмет історії культури має свій зміст і специфіку в низці історичних дисциплін. Історія культури передбачає, перш за все, комплексне вивчення різних її сфер - історії науки і техніки, освіти і громадської думки, фольклористики та літературознавства, історії мистецтва і т.д. по відношенню до них історія культури виступає як узагальнююча дисципліна, яка розглядає культуру цілісною системою в єдності та взаємодії всіх її галузей.

Початок XX ст. стали надзвичайно плідним періодом у розвитку вітчизняної культури. Духовне життя суспільства, відображаючи ті стрімкі зміни, які відбулися у країни на рубежі двох століть, бурхливу політичну історію Росії в цю епоху, відрізнялася винятковою багатством і різноманітністю. "У Росії на початку століття був справжній культурний ренесанс, - писав Н.А.Бердяєв. - Тільки що жили в цей час знають, який творчий підйом був у нас пережитий, яке віяння духу охопило російські душі". Творчість російських вчених,діячів літератури і мистецтва внесло величезний внесок у скарбницю світової цивілізації.


1. Російське мистецтво початку XX століття

1.1 Скульптура

Шляхи розвитку російської скульптури XX століття були багато в чому визначені її зв'язками з мистецтвом передвижників. Саме цим пояснюється її демократизм і змістовність.

Скульптори беруть активну участь у пошуках нового, сучасного героя. Більш різноманітними стають матеріали: застосовуються не тільки мармур і бронза, як раніше, але і камінь, дерево, майоліка, навіть глина. Робляться спроби впровадити в скульптуру колір. У цей час працює блискуча плеяда скульпторів - П. П. Трубецькой, А. С. Голубкіна, С. Т. Коненков, А. Т. Матвєєв.

На мистецтві Ганни Семенівни Голубкіної (1864-1927) лежить печать її часу. Воно підкреслено натхненно і завжди глибоко і послідовно демократично. Голубкіна - переконаний революціонер. Її скульптури "Раб" (1905, ГТГ), "Той, хто йде" (1903, ДРМ), портрет Карла Маркса (1905, ГТГ) - природний відгук на передові ідеї сучасності. Голубкіна - великий майстер психологічного скульптурного портрета. І тут вона залишається вірною собі, з однаковим творчим підйомом працюючи над портретами і Великого письменника ("Лев Толстой", 1927, ГРМ), і простої жінки ("Марія", 1905. ГТГ).

Особливим багатством і різноманітністю стіліческіх і жанрових форм відрізняється скульптурне творчість Сергія Тимофійовича Коненкова (1874-1971).

Його робота "Самсон, що розриває узи" (1902) навіяна титанічними образами Мікеланджело."Робочий-бойовик 1905 Іван Чуркін" (1906) - це уособлення незламної волі, загартованої у вогні класових битв.

Після поїздки до Греції в 1912р., Подібно В. Сєрову, він захоплюється древньої архаїкою. Образи язичницької давньогрецької міфології переплітаються з образами давньослов'янської міфології.Абрамцевских ідеї фолькллерності втілилися також у таких роботах, як "Велікосіл", "Стрибог", "Старічек" та ін "Жебрачка братія" (1917) сприймалася як що йде в минуле Росія.Вирізані з дерева фігури двох жебраків бідолашних мандрівників, згорблених, кострубатих, закутаних в лахміття, одночасно реалістичні і фантастичні.

Традиції класичного ліплення відроджував Іван Тимофійович Матвєєв (1878-1960), учень Трубецького в Московському училищі. Він разработалмінімум основних пластичних тим в мотивах оголеної фігури. Найбільш повно пластичні принципи Матвіївської скульптури розкриваються в образах юнаків і хлопчиків ("Сидячий хлопчик", 1909, "Сплячі хлопчики", 1907, "Юнак", 1911, і ряд статуй, призначених для одного з паркових ансамблів в Криму). Античні легкі вигини фігур хлопчиків у Матвєєва поєднуються зі специфічною точністю поз і рухів, що нагадують полотна Борисова-Мусатова. Матвєєв у своїх роботах втілив сучасну спрагу гармонії в сучасні художні форми.


Информация о работе «Вклади культури і мистецтва XX століття у світову цивілізацію»
Раздел: Культура и искусство
Количество знаков с пробелами: 38493
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
163822
0
1

... хоча його неокласицизм був конформістським відбитком тенденції - штучної і тому можливої тільки як тимчасова опора на минулі традиції Розділ 2. Традиції та новаторство у зарубіжній музичній культурі ХХ століття   2.1 Авангардизм у музичному мистецтві ХХ століття У нових музичних напрямах другої половини XX століття питання єдності музичного твору стоїть значно гостріше, оскільки надання ...

Скачать
149301
0
0

... земель. Литовська держава не змогла утриматися не тільки на Чорному морі, а й на степових просторах України, які опанували тимчасові московські союзники в боротьбі з Литвою – кочові татарські орди, які строго перейшли під протекцію Оттоманської Порти. У Литовський період (друга половина 14 століття) мирне населення, якщо не хотіло потрапити в ясир, мусило перебратися якомога далі віднебезпеки. ...

Скачать
210692
0
0

... ією. Все це сповнене силою емоцій художника — темпераментного, динамічного, із почуттям краси світу в душі. Прагнення віднайти нову формулу мистецтва, яка б відповідала характеру часу, стало рисою початку ХХ століття. В Україні митець Мурашко став першим, хто пішов шляхом пошуків та експериментів. Від імпресіоністів йде його ескізність, нова манера писати широким пензлем, а реалізм оберігав від ...

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

0 комментариев


Наверх