3. Авангардизм у мистецтві XX століття

Рух під такою назвою з'явилася на самому початку XX ст. Авангардизму вельми характерна така риса мистецтва, як розрив з усіма попередніми традиціями в художній творчості. Авангардизму завжди притаманний дух якогось протиріччя зі старими, вкоріненими традиціями і в цьому - основна його специфіка. Суттю нового напряму в мистецтві, стала спроба знайти нові засоби вираження і нову структуру творів. Термін авангардизм з'явився в 20-і рр.., Але остаточно укріпився в мистецтва всього світу тільки в 50-і роки.

За своєю суттю авангардизм - продукт, що виник в результаті багатьох протиріч в західній культурі того часу, де творили майстри з різними естетичними позиціями, громадськими поглядами і несхожими долями. У самій суперечливості авангардизму знайшли свій прояв соціальні протиріччя того часу. У ньому знайшли відображення духовний занепад західної цивілізації початку століття, криза багатьох жанрів мистецтва. Сам страх людини, його невпевненість і розгубленість перед виникненням нових соціальних катастроф і можливих революцій. А так само тих революційних подій, які вже відбувалися в Європі того періоду проявилися в новому художньому течії. Необхідно сказати, що авангардизм знайшов сої прояв не тільки в живописі, а й у літературі, музика, театральному мистецтві, в культурі в цілому.

Майстри, які працювали в жанрі авангардизму, з одного боку прагнули у своїй творчості відобразити бунтарський дух епохи. З іншого - при їх кілька наївних мріях про майбутнє вони дуже болісно сприймали вади суспільства, занепад в культурі. Одні з них відображали у своїх творах хаос в особистих, суб'єктивних переживаннях, інші - доходять та повного анархізму і повалення всього, що створено раніше. Їхні картини часто передають глядачеві настрій тривоги, протесту, безвиході і хворобливих переживань. В іншому випадку вони як би абстрагуються від реального життя, ідучи в своїх творах в ілюзорний світ суб'єктивних особистісних настроїв і переживань. Втім, обидві тенденції можуть і співіснувати в одному творі.

Деякі художники, такі як Д. Рівера (Мексика) та ін, приєднавшись спочатку до течії авангардизму, надалі перейшли на шлях реалізму в художній творчості.

Однак інші художники, письменники і по все ж залишилися вірні обраним напрямом, та в подальшому отримали заслужене світове визнання. Це і письменники М. Пруст (Франція) і Дж. Джойс (Ірландія), художники Сальводор Далі (Іспанія), П. Клеє (Швейцарія), наш співвітчизник живописець В.В.Кандинський і багато інших. Ними були закладені основи ще одного нової течії в мистецтві - модернізму. У роботах авангардистів завжди присутній незвичне поєднання різних художніх тенденцій. У результаті чого і виникає своєрідна і невловима особлива естетичність та індивідуалізм автора. Такі, наприклад, картини П. Пікассо. У Радянському союзі лише відбулася революція і авангардизм вплинув на творчість таких діячів культури, як В.В Маяковський, театральний режисер В.Е.Мейєрхольд і ін У ранньому періоді їх творчості явно простежуються авангардистські риси. Однак пізніше, вони відходять від даного напрямку. У західній культурі такі найбільші майстра, як П. Пікассо та інне лише продовжили творчий шлях у цьому напрямку, але і внесли свій внесок у антифашистський рух.

Після закінчення другої світової війни інтерес до авангардизму на заході ще більше зростає. Від нього відгалужується навіть новий напрям - неоавангардизму. У цьому модерністському перебігу чітко проявилося прагнення до протесту, як капіталістичному буржуазному суспільству, так і мистецтву соціалістичного реалізму.


4. Тенденції моди XX століття

1900-1950 рр.

Багато хто вважає, що мода початку XX століття - це Париж. На початку XX століття відомий французький модельєр Поль Пуаре (Paul Poiret) скасував корсети.

Корсети кілька сторіч були неодмінною приналежністю жіночого одягу. Позбувшись від корсетів, жіночі сукні стали набагато зручніше ще й тому, що Поль Пуаре вкоротив їх. Це негайно позначилося на довжині волосся. У моду увійшли короткі стрижки, які підкреслювалися легкими кучериками або "хвилями". Пряме плаття, плаття - сорочка, подовжений силует, штани - шаровари і вузькі спідниці зобов'язані своєю появою на авансцені Моди Пуаре.

На початку XX століття ідеалом стала жіночність. Модними стали маленькі жакети, довгі спідниці, що підкреслюють витонченість і граціозність жінки. Невеликі капелюшки та маленькі сумочки лише посилювали цей ефект.У 20-і роки, знаменита Габріель Шанель впровадила в жіночий гардероб споконвіку чоловічі предмети одягу - піджак, штани, строгі сорочки з краватками, у корені змінивши тим самим стиль жіночого одягу.

У 1920 році Мадлен Вьонне (Madeleine Vionnet) ввела в моду сукні з косим подолом. До кінця 20-х років лінія талії знижується і встановлюється десь в районі стегон, довгі спідниці перестають бути такими популярними, а в моду входить довжина міді. Справжніми хітами в ті роки стали об'ємні пальта-кімоно з шалевим комірами. Вони цілком задовольнялися пристрасть до екзотики і в той же час були теплими та комфортними. Ще задовго до першої світової війни став помітно підвищуватися культурний, освітній рівень життя суспільства. Жінки активніше і сміливіше включалися в трудову, громадську діяльність. І новий стиль одягу як не можна краще відповідав змінювався укладу життя. Тепер модним еталоном стала худорлява, спортивна жіноча фігура з широкими плечима, невеликими грудьми, вузькими стегнами й довгими ногами - фігура, схожа на чоловічу. Жіночі сукні, блузи та жакети стали прямими. Одяг укоротилася настільки, що лише трохи прикривала коліна. Талія не підкреслювалася зовсім.

У 30-і роки мода повернулася до приталеним формам, які набагато більше відповідали природним пропорціям жіночої фігури і в якійсь мірі повертали звичний жіночий образ. У цей час Марлен Дітріх (Marlene Dietrich) ввела в жіночу моду смокінги. Еталоном краси стала романтична жінка з ляльковим обличчям, маленьким, пухким, яскравим ротом, з дрібною завивкою. Тридцяті роки стали епохою голлівудських кінозірок, які диктували правила в усьому - від стандартів фігури до модних силуетів. Вони куталися в пелерини, палантини, боа і пишні горжетки з песця, лисиці та норки, які ідеально поєднувалися з сукнями з натурального шовку, парчі і атласу.

У воєнні роки вся ця розкіш тимчасово відступила. Суворі часи вимагали більш строгих підходів до одягу. У ці роки багато паризьких модниці позбулися своїх парчевих платтів і боа з страусиного пір'я. Замість цього Шанель запропонувала їм прості блузки сорочкового крою і прямі до колін спідниці - копії моделей власного гардеробу. Парижанки із захватом прийняли "елегантну простоту від Шанель". Жінки брали найактивнішу участь у війні. Тому модний жіночий одяг став походити на військову форму - широкі підняті плечі, затягнута талія. Такий одяг, доповнена туфлями на високих підборах і товстій підошві - "танкетці", зберігалася в моді аж до 1947 року. У моду увійшли короткі стрижки по типу чоловічих.

У 1947 році Крістіан Діор (Christian Dior) показав свою першу колекцію під назвою "New look". Він представив публіці абсолютно новий, революційний жіночий образ з вузькою талією, підкресленою високим бюстом, округлими, акуратними плечима і повними стегнами. Війна пройшла і хотілося спокійною, тихою, мирного життя. І в моді відповідно з'явився новий образ. Його творцем став найвідоміший французький модельєр Крістіан Діор. Спідниці різко подовжилися. Взуття на плоскій підошві робила ходу більш плавною і вільною. З'явилися нижні спідниці та прозорі капронові блузки. Жінки знову почали проявляти інтерес до декоративної косметики. Особливу увагу вони приділяли очам.

У 1946 році Луї Реарді створив бікіні. Але продажі були невтішними. Але як тільки Рита Хейворд і Мерелін Монро з'явилися перед фотографами в бікіні, суспільство вибухнуло. Всі дівчата мріяли стати великими актрисами і, природно, бути на них схожими, тому змели з прилавків весь запас тісних купальників.

1950-1970 рр.

Штани - капрі Еміліо Пуччі (Emilio Pucci) запропонував після його подорожі на острів Капрі. Там він спостерігав за рибалками, які з чисто практичних міркувань - щоб не намочити в човні штани - закатували їх до литок. Звідси і назва придуманих Пуччі брюк - 'капрі'.

У 1954 Вівьє Роже (Roger Vivier) році зробив справжню революцію, придумавши туфлі на найтоншому підборах-"шпильці" заввишки 7-8 см. Ці туфлі покладуть початок цілій серії шпильок, які стали символом епохи. На базі шпильки в 1959 році народжується каблук "шок" - тонкий, дугою вигнутий назовні.

Однак до кінця 1950-х - початку 60-х років спідниці знову стали зменшуватися. Коко Шанель в 1954 році представила публіці свої знамениті костюми, що носять з тих пір її ім'я. У 1958 році 21-річний Ів Сен Лоран, як головний модельєр Будинку Dior, випустив свою першу сенсаційну колекцію. По-новому прочитуються самі хітові пісні двадцятих років, які стають більш легкими, м'якими і сучасними. Верхні частини ансамблів також кроїлися по фігурі і забезпечувалися потайними витачкамі, вставками з різних матеріалів і ефектними драпіровками. З'явилися "сукні-сорочки" - прямі, вільні, не відрізні в талії. Прямі сукні можна було носити по-різному - з поясом, чітко позначає талію, з поясом на стегнах або взагалі без пояса.

Один з процвітали в той час будинків Високої моди Будинок Юбера де Живанши. Цей ідеальний стилістичний дует відбив еталон елегантності 50-х. Модні кольори - червоний, синій і рожевий, серед візерунків домінували квіти та горошок. Пані того часу не боялися звернути на себе увагу. Уособленням такої гармонійності була для модельєра Одрі Хепберн. Особливу роль тоді грали аксесуари: дама могла вважатися пристойно одягненої тільки за умови, що у неї на голові була капелюшок, на руках - рукавички, в руках - сумочка, на шиї - намисто, а на ногах - човники. Мода 60-х років - це геометрія, це стрілки, це об'ємна зачіска. У моді блондинки.60-ті роки - це також міні-мода з широким використанням клітки. А також плаття з високим коміром-стійкою, спідницею рік, рукавами три чверті і широкими поясами. Одночасно стали стрімко зменшуватися сукні та спідниці. З настанням сезону вони здавалися занадто довгими, як ніби в минулий раз від них не було відрізано по 5-7 см.

Англійка Мері Куант (Mary Quant) винайшла міні-спідницю. Колекція 1960, Виконана Сен-Лораном на третьому році перебування главою Будинку Діора, навмисно шокувала пресу і клієнтів чорними шкіряними блузона, водолазка і короткими піджаками, подібними до тих, які носили радикально налаштовані студенти.

У 60-і роки американські хіппі зробили справжню революцію не тільки у свідомості молоді, а й в молодіжному джинсовій моді. З тих пір штани, сорочки, куртки, плащі, кепки, взуття з джинсової тканини зайняли міцне місце в гардеробі сучасної людини.

У 1965 році Пьер Карден зробив революцію тим, що винайшов міні сарафани. Їх робили з вовняного сукна, на бретельках. Колекція П'єра Кардена 1968 нагадувала про космос. Взуття - низький каблук, блискучі поверхні, сумка, аксесуари. Від П'єра Кардена прийшли стоячі коміри, приталені піджаки, дуже обтягуючі брюки. Чоловічі зачіски з довгою чубчиком на косий проділ були наслідуванням "Бітлз".

Довжина міні 68-го року замінилася міді. З'явилися нові тканини - нейлон, капрон, кримплен. Починаючи з сімдесятих років, хутро виходить з моди. Жінки переодяглися в штани і взяли за зразок для наслідування чоловічий гардероб, позбавивши його жіночності. Серед хітів залишилися лише укорочені жакети з фарбованого песця, які візуально розширювали плечі.

Дайан фон Фюрстенберг внесла свій внесок у розвиток моди. Адже саме вона була автором сукні із запахом, яке вперше з'явилося у світі моди в 70-і роки. Ось вже 30 років ця модель залишається актуальною.

1970 - 2000 рр.

Мода семидесятих була незвичайною, яскравою, завзятою і навіть трошки божевільною. Всі одяглися в брюки кльош. Крім того, великою популярністю користувалися невимушені напівкомбінезони і клаптеві спідниці до підлоги. У моді панувала повна свобода, і змішання стилів тільки віталося. Велику популярність придбав японський модельєр Кензо (Kenzo), який здивував всіх неймовірним змішанням візерунків, кольорів і матеріалів. У 70-их роках шорти підкорюють Америку і Європу. Відсунувши на другий план джинсовий одяг,на рубежі 1978-1979 років в моду увійшов зовсім інший за характером стиль одягу. Це був стиль ретро. Це і подовжені спідниці, і класичні костюми, і сукні з жіночними, романтичними оздобленням. Ретро - стиль довго не протримався. Він зберігся в моді для ошатного, а також для офіційного одягу.

У 1980 році в моду увійшов спортивний стиль. Тоді з'явилися стьобані куртки і пальта, такі ж штани та комбінезони, а також кросівки - все те, що раніше вважалося суто спортивним. Цей одяг чудово сиділа на будь-якій фігурі. Величезну роль в моді 80-х грав і трикотаж, який був яскравий і різноманітний, як ніколи раніше. Пуловери та жакети з блискучої пряжі стали носити навіть вечорами, що було абсолютно нове. Покази із демонстрації талановитих знахідок кутюр'є перетворилися на арену боїв за клієнтів. Моделі стали більш відомі, ніж актриси Голлівуду, а відомості зі світу моди почали цінуватися на вагу золота.

У 80-ті роки був популярний стиль "мілітарі" й окуляри "авіатор". Одяг цього стилю має велику кількість деталей: накладних кишень з клапанами, погонів, прітачних планок і поясів з металевою фурнітурою. Із 80-х запозичуються суцільнокроєні, дуже широкі в проймі і вузькі в зап'ястях рукава "летюча миша", а також "крилоподібні" рукави і кімоно. У 1987 році після загального захоплення великими обсягами все більшу привабливість стали набувати приталені, жіночні форми.

У 1988 році Карл Лагерфельд вивів на подіум легінси. Легінси міцно увійшли в побут, оскільки їх поява співпала з повальним захопленням аеробікою. Джинсові куртки - обов'язковий атрибут кожного підлітка. Дівчата носять кросівки ошатних забарвлень, брюки - бермуди. Романтичний стиль в моді створює противагу стилю унісекс. Романтизм в різних інтерпретаціях характерний для зіркового Версачче, легендарного Армані або Валентіно (Valentino). Нову хвилю в романтичну тему привніс італійський дует.Доменіко Дольче (Domenico Dolce) і Стефано Габбана (Stefano Gabbana) в 1985 р. створили творчий тандем, а вже в 1988 р. колекція Dolce & Gabbana принесла їм міжнародну популярність.

Професія манекенниці набуває все більшої популярності, всі дівчата прагнуть мати стандартну фігуру, щоб підходити для цієї професії або бути хоча б схожими на популярних топ - моделей. Починається просто справжній бум, всі прагнуть схуднути, застосовуючи для цієї мети найрізноманітніші засоби, і не завжди корисні для здоров'я. У 90-ті роки розвивається і зовсім інший напрямок - мінімалізм. Пропагують його дизайнери володіли мистецтвом відкидання всього зайвого. Особливо досягли успіху в цьому "перші леді" моди Жиль Зандер (Jil Sander) і Донна Кера (Donna Karan). Обидва підлоги роблять пірсинг. Мінімалізм характерний і для одного з найбільш успішних постачальників моди Кельвіна Кляйна (Calvin Klein).Засновник напрямки унісекс вивів на подіум "звичайну дівчину" Кейт Мосс (Kate Moss) і широко розпропагувати стиль "героїновий шик". Джон Гальяно (John Galliano) провів свій перший показ у Парижі в 1990 р.У 1993 році Олександр Маккуїн (Alexander McQueen) придумав бамстери (bumster) - штани, штани, що сидять низько на стегнах, так що відкривається верхня частина заду. У 90-і роки Олександр МакКуїн активно пропагувалися брюки бамстери (bumster).

1993 - Оскар де ла Рента (Oskar de la Renta) створив свою першу колекцію для дому Pierre Balmain і став першим американським модельєром, працюючим для французького дому. Коли в 1997 році з'явилася чергова екранізація трагедії "Титаніка", рушивши глядачів до сліз, в моду знову повернулася жіночна елегантність з великою кількістю мережив і прозорих тканин.

У колекціях 2000-2001 років "цитуються" елегантні 60-ті, розкуті 70-ті, розкішні 80-ті ... все ХХ століття. У моді дорогі тканини, витончений крій одягу, стильні жіночні зачіски і виразний макіяж. Східна вишуканість тепер легко поєднується із західним авангардом. Кімоно, джинси, армійські куртки, реперські штани, рюшечки в стилі Барбі, перли і бісер - і все це актуально разом і окремо. 2000 - лейбл Victoria's Secret представив найдорожчий бюстгальтер в світі, прикрашений рубінами і діамантами на 15 мільйонів доларів.У 2001 році Донателла Версаче (Donatella Versace) створила сукню "Грецька богиня", зроблена у вигляді туніки. 60-70-80-90-е кожне десятиліття пропонувало нові дизайнерські знахідки, неодноразово змінювався стиль. На сцену вступили італійці (Gucci, Valentino, Versace) і японці (Кензо Такада, Мітсухіро Матсуда, Йоджі Ямомото, Рей Кавакубо і Іссей Міяке).



Информация о работе «Вклади культури і мистецтва XX століття у світову цивілізацію»
Раздел: Культура и искусство
Количество знаков с пробелами: 38493
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
163822
0
1

... хоча його неокласицизм був конформістським відбитком тенденції - штучної і тому можливої тільки як тимчасова опора на минулі традиції Розділ 2. Традиції та новаторство у зарубіжній музичній культурі ХХ століття   2.1 Авангардизм у музичному мистецтві ХХ століття У нових музичних напрямах другої половини XX століття питання єдності музичного твору стоїть значно гостріше, оскільки надання ...

Скачать
149301
0
0

... земель. Литовська держава не змогла утриматися не тільки на Чорному морі, а й на степових просторах України, які опанували тимчасові московські союзники в боротьбі з Литвою – кочові татарські орди, які строго перейшли під протекцію Оттоманської Порти. У Литовський період (друга половина 14 століття) мирне населення, якщо не хотіло потрапити в ясир, мусило перебратися якомога далі віднебезпеки. ...

Скачать
210692
0
0

... ією. Все це сповнене силою емоцій художника — темпераментного, динамічного, із почуттям краси світу в душі. Прагнення віднайти нову формулу мистецтва, яка б відповідала характеру часу, стало рисою початку ХХ століття. В Україні митець Мурашко став першим, хто пішов шляхом пошуків та експериментів. Від імпресіоністів йде його ескізність, нова манера писати широким пензлем, а реалізм оберігав від ...

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

0 комментариев


Наверх