1.4 Література

Напружено, в боротьбі різних напрямків протікала літературне життя Росії, ознаменована творчістю багатьох видатних майстрів, що розвивали традиції своїх попередників. Видатним представником старшого покоління письменників кінця XIX - початку XX ст. був В. Г. Короленка. Письменник-художник, мужній публіцист В. Г. Короленка послідовно виступав проти будь-якої сваволі і насильства, в які б одягу - контрреволюційні або, навпаки, революційні - вони не наділялися. Значним явищем у розвитку реалістичного напряму в російській літературі були твори таких письменників, як І. О. Бунін, В. В. Вересаєв, А. І. Купрін, А. Н. Толстой, Н.Г.Гарін-Михайлівський, О.В . Чиріков та ін

До 80-х - початку 90-х років XIX ст.походять витоки російського символізму, який в 90-х роках формується в більш-менш визначене модерністське літературна течія, що виступало під прапором теорії "мистецтва для мистецтва". До цього перебігу належали ряд талановитих поетів і белетристів (К. Д. Бальмонт, З. М. Гіппіус, Д.С.Мережковський, Ф. К. Сологуб, В. Я. Брюсов та ін.) На початку XX ст. М. С. Гумільов, А. А. Ахматова, М. І. Цвєтаєва створюють твори, які стали блискучими зразками російської поезії.

Незадовго до початку першої світової війни на літературній арені виникло нове протягом - футуризм, представники якого оголосили про розрив як з традиціями класики,так і з усією сучасною літературою. У лавах футуристів почалася поетична біографія В. В. Маяковського.

1.5 Театр. Музика. Балет

У розвитку вітчизняного театрального мистецтва величезну роль грала діяльність Московського художнього театру, заснованого в 1898 р. К. С. Станіславським і В. І. Немировича-Данченка - найбільшими режисерами і теоретиками театру. Навколо них зібралася талановита акторська трупа, до найбільш видатних членів якої належали В. І. Качалов, І. М. Москвін, Л. М. Леонідов, О. Л. Кніпер та ін Центром осередку блискучих артистичних сил залишався і Московський малий театр. З ним пов'язали свою творчу долю М. Н. Єрмолова,О. і М.Садівські, Г. Н. Федотова, А. І. Южин і ін Корифеями Олександрійської сцени були В. Н. Давидов, М. Г. Савіна, К. А. Варламов і ін Яскраві сторінки в історію російського театру кінця XIX і першого десятиліття XX ст. вписала В. Ф. Коміссаржевська.

Найважливішими центрами оперної культури залишалися Маріїнський театр у Петербурзі і Великий театр у Москві. Велике значення набула і діяльність "приватних сцен" - передусім "Російської приватної опери", яка була заснована в Москві відомим меценатом С. І. Мамонтовим.Вона відіграла значну роль у художньому вихованні великого співака Ф. І. Шаляпіна.

До початку XX ст. все більш широке світове визнання завойовує російська музика (як класична,так і сучасна). У цей час продовжував творити великий майстер оперного мистецтва композитор Н.А.Рімскій-Корсаков.В області симфонічної та камерної музики створювали справжні шедеври А. К. Глазунов, С. В. Рахманінов, О. М. Скрябін, М. А. Балакірєв, Р. М. Глієр та ін

Воістину всесвітню популярність завоював російський балет. Особливим успіхом користувалася яскрава представниця російської школи класичного танцю А. П. Павлова.Завоюванню вітчизняним балетним мистецтвом першості у світовій хореографії сприяли гастролі російських танцівниць і танцюристів за кордоном, зокрема, спектаклі, устраивавшиеся регулярно С. П. Дягілєвим.


2. Російська культура початку XX століття

2.1 Просвітництво

"Культурний ренесанс" порушив, правда, в першу чергу, верхні, освічені верстви населення. Проблема залучення соціальних низів до елементарної грамотності була ще дуже далека від вирішення. Щоправда, і тут намітилися зрушення. Відсоток грамотності населення, піднявся з 31 для чоловіків і 13 для жінок в 1859 р. до відповідно 54 і 26 в 1913 р. Кількість початкових шкіл, що знаходилися у віданні Міністерства народної освіти, збільшилася з 37 тис. в 1900 р. до 81 тис. в 1914 р., а кількість учнів у них з 2,6 млн. до 6 млн.осіб. Крім того, напередодні першої світової війни ще 2 млн. чоловік відвідувало церковно-приходські школи. Стрімко зростала кількість різних добровільних освітніх товариств, народних університетів.

Витрати держави, органів місцевого самоврядування на потреби освіти збільшувалися дуже високими темпами. Якщо в середині 90-х років XIX ст. на ці цілі щорічно відпускалося приблизно 40 млн. руб., то до 1914 р. вже 300 млн. Проте в плані фінансового забезпечення освіти Росія поступалася найбільш розвиненим державам. Так, до 1914 р. витрати на освіту в Росії, населення якої за чисельністю перевищувало населення Англії в 4 рази, були більше, ніж відповідні витрати в Англії лише в 1,5 рази.

2.2 Наука

Початок XX ст. ознаменувалися інтенсивним розвитком вітчизняної науки. Великими досягненнями здобули собі заслужену популярність вчені-природознавці. П. М. Лебедєв отримав популярність своїми роботами в області світлового тиску. М. Є. Жуковський і його учень С.А.Чаплигін заклали основи аеродинаміки. Дослідження К. Е. Ціолковського передбачили сучасні досягнення в освоєнні космосу. Світову популярність придбали дослідження в області мінералогії і геохімії В. І. Вернадського. Створене ним вчення про ноосферу, сферу розуму, що виникає на планеті в процесі свідомої діяльності людства, зіграло величезну роль у формуванні сучасних уявлень про взаємини людини і природи.

На рубежі двох століть успішно працював у галузі ботаніки К. А. Тімірязєв. Міжнародною громадськістю успіхів вітчизняної науки проявилося у присудженні російським ученим Нобелівських премій. Їх лауреатами були видатний фізіолог І. П. Павлов (1904) і один з основоположників порівняльної патології та мікробіології І. І. Мечников (1908).



Информация о работе «Вклади культури і мистецтва XX століття у світову цивілізацію»
Раздел: Культура и искусство
Количество знаков с пробелами: 38493
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
163822
0
1

... хоча його неокласицизм був конформістським відбитком тенденції - штучної і тому можливої тільки як тимчасова опора на минулі традиції Розділ 2. Традиції та новаторство у зарубіжній музичній культурі ХХ століття   2.1 Авангардизм у музичному мистецтві ХХ століття У нових музичних напрямах другої половини XX століття питання єдності музичного твору стоїть значно гостріше, оскільки надання ...

Скачать
149301
0
0

... земель. Литовська держава не змогла утриматися не тільки на Чорному морі, а й на степових просторах України, які опанували тимчасові московські союзники в боротьбі з Литвою – кочові татарські орди, які строго перейшли під протекцію Оттоманської Порти. У Литовський період (друга половина 14 століття) мирне населення, якщо не хотіло потрапити в ясир, мусило перебратися якомога далі віднебезпеки. ...

Скачать
210692
0
0

... ією. Все це сповнене силою емоцій художника — темпераментного, динамічного, із почуттям краси світу в душі. Прагнення віднайти нову формулу мистецтва, яка б відповідала характеру часу, стало рисою початку ХХ століття. В Україні митець Мурашко став першим, хто пішов шляхом пошуків та експериментів. Від імпресіоністів йде його ескізність, нова манера писати широким пензлем, а реалізм оберігав від ...

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

0 комментариев


Наверх