2.1 Довідково-інформаційне обслуговування в режимі “запит-відповідь” в системі інформаційного забезпечення користувачів

Реалії сьогодення вимагають зміни підходів до здійснення обслуговування користувачів інформаційних установ. Адже основною метою будь-якої інформаційної установи є її розвиток як інформаційного і соціального центру для населення, що вдало поєднує традиційні та інноваційні форми і методи роботи інформаційному сервісі.

Сталим напрямком інформаційного сервісу є довідково-інформаційне обслуговування (ДІО) в режимі „запит-відповідь »—це інформаційне обслуговування в режимі „запит-відповідь » у відповідності з запитом користувача в режимі ,,запит -відповідь", а також діяльність по формуванню запиту користувачів. Запит - це вимога у пошуку інформації користувачу за допомогою ДПА. Відповідь на запит користувача може даватися у формі довідки та містити у собі бібліографічну та фактографічну інформацію. Важливе місце у довідниково-інформаційному обслуговуванні користувачів займають методичні консультації - тобто поради спеціаліста по використанню різних частин ДПА під час самостійного пошуку потрібної інформації. Такі консультації особливо важливі в бібліотеці., оскільки користувачі лише вчаться шукати потрібну інформацію і не рідко без допомоги спеціаліста обійтися не можуть. Інформаційний запит в самому загальному вигляді розуміється спеціалістами як „... запит, що виражає інформаційну потребу при зверненні в системи науково-технічної інформації"". В залежності від виду інформації, яка потрібна спеціалістам, запити спеціалістів поділяються на постійні та разові. Постійні запити відображають відносно стабільну потребу одного чи кількох спеціалістів в інформації по конкретної науково-технічної проблеми, котру йому (їм) необхідно отримувати систематично певними порціями за допомогою різних форм інформаційного забезпечення — ВРІ, ДЗК, поетапного інформаційного забезпечення керівництва, сигнального інформування, а також засобів науково-технічної пропаганди. Разові запити виявляють потребу спеціаліста в конкретних відомостях і документах, необхідних для вирішення науково-виробничої задачі і передбачають видачу спеціалісту одноразової вичерпної відповіді в режимі „запит — відповідь".

ДІО в режимі „запит — відповідь" тісно пов’язане з процесом подання користувачам для читання та використання різної інформації: урядової і правової інформація, поточних новин, моди, музики, економіки, маркетингу, моніторингу курсу валют, віртуальних вітання, держави і права, пошуку фірм по налагодженню контактів для фірм збуту та інші види інформації.

Сучасний користувач вже не задовольняється колишнім асортиментом послуг, тому стає очевидним, що в процесі інформаційного обслуговування необхідно надавати повний сервіс послуг. Можливість створення цілої низки інформації виникає завдяки впровадженню новітніх ІТ. Формування культури користувачів - наданий час є головною проблемою, оскільки інтереси користувачів ще не зовсім сформовані та часто змінюються. Адаптувати користувача до використання ІР, навчити здійснювати інформаційний пошук – це першочергове завдання сучасного інформаційного працівника.

ДІО „запит-відповідь» - це дуже складний процес інформаційної діяльності, який вимагає від різносторонніх знань. В межах цього виду обслуговування досить часто має місце інтеграція бібліотечних та інформаційних послуг, коли користувачі все частіше прагнуть отримати не просто довідку, а інформацію на конкретне знання.

Розглянемо, як здійснюється ДІО побудоване з врахуванням вікових особливостей користувачів та ступеня їх підготовки у Сарненській ЦСПШБ. Вікові особливості виявляються в характері запитів користувачів. Враховуючи ступінь підготовленості дітей, ЦСПШБ переслідує певні педагогічні цілі: - розширення кругозору користувачів; - пропаганда нової інформації; - допомога в засвоєнні матеріалу; - використання ДПА.

Як правило, інформаційні запити учнів молодших класів пов’язані з вивченням програмних дисциплін. Такі запити, в більшості випадків, достатньо конкретні та за своїм характером наближаються до довідок фактографічного характеру. Для виконання таких запитів бібліотекар-бібліограф використовує енциклопедичні видання, або інші довідкові джерела. Запити користувачів старших класів за характером більш універсальні, різноманітніші та складніші. Ці запити виникають при підготовці до занять в школі, або гуртках та факультативах. Дуже поширені запити викликані підготовкою до якихось шкільних вечорів, брейн-рингів, КВН, написанням стінгазети та ін.

Відповіді на поставлені запити можуть даватися у формі довідки: тематичної, адресної, уточнювальної, фактографічної. Як правило, запити користувачів виконуються у формі усної довідки, і лише в деяких випадках, коли є потреба в довгому пошуку, надаються письмові довідки. В основному письмові довідки в дитячій бібліотеці надаються вчителям, керівникам, організаторам дитячого читання.

Виконання довідок поділяється на такі основні етапи:

1. Прийом запиту від користувача (передбачає уточнення теми);

2. Встановлення кола джерел пошуку необхідної літератури;

3. Оформлення та видача довідки.

Характер літератури, яка рекомендується споживачу, залежить від мети його запиту, від його підготовленості та зацікавленості у вивченні теми, від часу, на який розраховує користувач для роботи над матеріалом. Уточнення всіх цих даних під час прийому запиту є дуже важливим для встановлення кола джерел та відборі літератури. Велике значення у виконанні запитів має правильний вибір джерел до пошуку літератури, розкриття перед читачем різних шляхів пошуку.

Інформаційне обслуговування користувачів Сарненської ЦСШПБ здійснюється у відділах читальних залів, відділах нотно-музичної літератури, візуальних та аудіовізуальних матеріалів, на абонементах та Інтернет –центрі.

Оскільки ЦСПШБ скеровує діяльність дитячих та публічних бібліотек району - за допомогою її ДПА виконуються запити підпорядкованих шкільних та сільських бібліотек-філіалів. У цьому випадку до бібліотеки надсилаються запити користувачів, а відповіді центральна бібліотека дає в письмовому вигляді, або електронною поштою чи у формі консультації, телефонним (факсом). В окремих випадках користувачі філіалів безпосередньо звертаються до районної бібліотеки і на місці отримують відповіді на запити та літературу.

У Сарненській ЦСШПБ для обліку довідок ведеться „Журнал обліку виконаних довідок" за спеціальною схемою, що передбачає, не систематизацію за галузями знань, а занесення в порядку послідовності отримання запиту. Аналіз виконання довідок різними відділами свідчить, що переважають серед них тематичні і фактографічні.

Так, за минулий рік було надано 147 довідок у філіалі для дітей молодшого шкільного віку. З них:

тематичних-60;

фактографічних -56;

адресних-26;

уточнювальних -0.

У філіалі для дітей старшого шкільного віку було надано 168 довідок. З них: тематичних - 75;

фактографічних - 67;

адресних-23;

уточнювальних -13.

У філіалі відділу естетичного виховання здійснено 109 довідок. З них:

тематичних-47;

фактографічних-34;

адресних – 19;

уточнювальних – 9.

Формується також фонд виконаних довідок у картковій формі з тематичним групуванням матеріалу в межах кожного ділення нумерація карток іде по порядку. У філіалі для дітей молодшого шкільного віку картотека забезпечуються такими темами:

-      Давай любити і берегти природу;

-      Україна рідний край;

-      Рівненщина рідний край;

-      Для умілих рук;

-      Українські народні звичаї та обряди;

-      Ким бути?;

-      Школа та виховання;

-      Сім’я та сімейне виховання;

-      Учителю на урок;

-      Книга джерело знань;

-      Наша мова колискова;

-      Українська література в школі;

-      Зарубіжна література в школі;

-      У світі прекрасного;

-      Знаменні та пам’ятні дати.

Вони можуть бути пов’язані з шкільною програмою та самостійним вивченням.

Обслуговуючи користувачів, працівники ЦСПШБ повинні бути добре обізнаними в літературі, бути вмілими педагогами та психологами, та постійно слідкувати за досконалістю ДПА. Перспективним напрямком вдосконалення ДІО в режимі «Запит-відповідь» у Сарненській ЦСПШБ може стати застосування такої прогресивної форми сучасного інформаційного обслуговування, як формування інфопаків – структурованих проблемно–тематичних довідок, що включає анотований список, аналітичний огляд фактів, концепції та джерел інформації і текстовий матеріал у вигляді копій первинних документів (які за бажанням замовника можуть доповнюватись ілюстрованим матеріалом).

2.2 Інформування користувачів, як вид інформаційного обслуговування: сучасний стан і новації

Інформаційне обслуговування користувачів поділяється на такі види: Недиференційоване (масове); Диференційоване (групове чи індивідуальне).

Масове інформаційне обслуговування, інформування широкого кола користувачів без конкретних запитів, а диференційоване інформування адресується конкретним групам та відповідає їхнім конкретним ІП. До форм масового інформування відносяться інформаційні - списки, виставки нових надходжень, „Дні інформації" та ін. Їх перевага перед формами групового та індивідуального інформування в тому, що вони дозволяють привернути увагу широкого кола користувачів. Вибір тієї чи іншої форми може визначатися віковими особливостями користувачів, їх психолого-педагогічними особливостями, специфікою потреби в інформації.

Найпопулярнішою формою інформування є інформаційні списки, галузеві, універсальні, тематичні. В них можуть бути відображені не тільки нові надходження, але й ретроспективна частина фонду, що є цінною та цікавою для вивчення. Інтернет-центри інформують про нові сайти . Широко використовуються в бібліотеці для інформування користувачів читальних залів, шкільних бібліотек про нову літературу виставки нових надходжень, виставки-перегляди. Вони мають універсальний характер та присвячені певній галузі, темі в залежності від їх цільового призначення. Виставки-перегляди супроводжуються циклом заходів з їхньої пропаганди в бібліотеці та школі. В бібліотеці біля виставки, як правило, проводяться бібліографічні огляди літератури. Під час інформаційного огляду дається оцінка тій літературі, яка рекомендується та надається можливість візуального ознайомлення з виданнями. Це певною мірою сприяє формуванню інтересів споживачів інформації. Основними принципами диференційованого інформування спеціалістами ЦСПШБ :

1.оперативність;

2.почерговість надання споживачу інформації;

3.цілеспрямованість задоволення потреб користувача;

4.широке використання джерел інформації в Інтернет-центрі;


Информация о работе «Функціонування системи інформаційного обслуговування користувачів бібліотек у сучасних умовах»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 75916
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
95302
10
0

... сного нового рівня функціонування системи ІО . [9,10,17,19,22]   2. Інформаційні потреби споживачів як основний фактор формування системи інформаційного обслуговування   2.1  Значення вивчення споживачів інформації та їх інформаційних потреб для організації діяльності інформаційних установ Як вже підкреслювалось, на даному етапі функціонування ІУ повинні будувати свою діяльність на основі ...

Скачать
139561
5
0

... якість і обсяги роботи будь-якої бібліотеки в значній мірі залежать від підбору книг, журналів та інших документів у її фонді. Саме ДФ є основою роботи бібліотеки. Саме вони визначають зміст, повноту і якість задоволення та розвитку ІП користувачів [Цимбалюк П.І. Інформаційний ресурс Бібліотеки. – Стратегічна основа її життєдіяльності [Електронний ресурс]. – Режим доступу: 56]. В інформаційному ...

Скачать
103955
11
5

... знесу, документообігу, ведення архіву, обліку цінних паперів. 2. Аналіз функціонування існуючої інформаційно-керуючої системи управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Дніпропетровській області 2.1 Загальна характеристика фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професі ...

Скачать
135562
0
0

... ї електронної прірви називаються електронні бібліотеки ,архіви і різного роду інформаційні установи. В статті Петрова В.В.[28] наведено аналіз сучасного стану інформаційних ресурсів в Україні та проблеми їх створення і використання. Запропоновано концептуальні положення формування системи національних інформаційних ресурсів. Розглянуто шляхи розвитку інфраструктури національних інформаційних ...

0 комментариев


Наверх