5. підвищення кваліфікації працівників Інтернет-центру.

Перелік тем бібліографічних оглядів, проведення у Сарненськкій ЦСПШБ свідчить про різнобічність даної форми інформування:

-       Світ казок та дитячих мрій;

-       Казковий світ Джанні Радарі;

-       Життя та творчість Наталі Забіли;

-       Шляхом Великого Кобзаря;

-       Твій друг - книга та ін.

Бібліографами у бібліотеці для дітей готуються бібліографічні огляди до релігійних (Різдво, Великдень) - до державних (День незалежності, День Конституції, День перемоги, Перше вересня), а також до регіональних знаменних подій

Комплексною формою бібліографічного інформування є „Дні інформації", присвячені пропаганді нової літератури чи складу ядра бібліотечного фонду. Під час їх проведення задіяли різні форми пропаганди літератури: виставки, огляди, бесіди, організовується обмін читацьким досвідом. „Дні інформації" дозволяють організувати широку пропаганду серед читачів бібліотечно-бібліографічних знань з використанням ігрових прийомів (вікторин, турнірів). В ці дні бібліотекою проводиться облік видави книг та бібліографічних посібників, та аналізується, якими переважно джерелами інформації користуються користувачі інформації. Використовується для цього метод спостереження, аналізу читацьких формулярів, анкетування та відгуки про книги та джерела бібліографічної інформації, бесіди з читачами.

У Сарненській ЦСШПБ „Дні інформації" присвячуються самостійним темам, але інколи підпорядковуються і головній темі над якою працюють її робітники. За досліджуваний період темами Днів інформації були:

-       Інформація. Види і форми існування, її суспільні функції. (для референтів);

-       Твоє здоров’я в твоїх руках ;

-       Цього ви ще не чекали (для користувачів 5-9 класів);

-       На допомогу майбутньому абітурієнту (для користувачів 10-11 класів);

-       Сучасна українська література (для студентів і користувачів);

-       Основні напрямки державної підтримки малого бізнесу (для студентів);

Групове та індивідуальне інформування споживачів інформації забезпечує доведення інформації про документи до групи користувачів та керівників чиї читацькі інтереси та запити співпадають. Зважаючи на трудомісткість цих форм обслуговування бібліотекою виділяються основні категорії споживачів інформації, вивчаються їх інформаційні запити та у відповідності з ними конкретизують зміст інформації, спосіб її доведення до споживача, періодичність і т.д. Групи користувачів для інформування диференціюються на основі вікових особливостей, освітнього рівня, читацьких інтересів (по класах, факультативах, предметних гурткам).

Від кожної групи користувачів в практиці роботи часто виділяють інформаторів - найбільш підготовлених споживачів чиї в обов’язки входить повідомляти бібліотеці ті теми, про які необхідна інформація колективу, а в окремих випадках брати участь у відборі матеріалу для інформування. В своєму колективі вони виступають з оглядами літератури, бесідами про книги, інформують про заходи, які проводяться в бібліотеці. У Сарненській ЦСШПБ для проведення групового інформування.

Прийом запиту від користувача застосовуються технічні засоби (магнітофони, телевізор, відеомагнітофон).

Безперечний є той факт, що індивідуальне інформування відрізняється більшою оперативністю та гнучкістю в порівнянні з іншими формами обслуговування.

В умовах формування інформаційного суспільства з’явилась потреба забезпечення користувачів доступом до електронних каталогів інших бібліотек, до електронних журналів, до всіх баз даних, які є в бібліотеці та інформаційних центрах в Україні. Можливість навіть віддаленій бібліотеці забезпечити користувачів той же обсяг, глибину і якість інформації, як і у ЦСПШБ, враховуючи при цьому специфіку регіону, потреби і запити організацій, підприємств, установ, фірм, тобто як колективних, так і індивідуальних споживачів інформації забезпечує запровадження інформаційних технологій (ІТ).

Автоматизація бібліотечних процесів потребує від бібліотекарів вміння працювати з електронними базами даних, володіння комп'ютерними технологіями, що стає обов'язковою умовою фахової підготовки працівників бібліотечно-інформаційної сфери.

Формування нового інформаційного середовища обумовлює необхідність ґрунтовного дослідження проблеми застосування новітніх технологій в практику інформаційного обслуговування, яка і стане предметом розгляду для наступного розділу.


РОЗДІЛ 3. РЕСУРСИ ІНТЕРНЕТ І ТРАНСФОРМАЦІЯ СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ У САРНЕНСЬКІЙ ЦСПШБ

3.1 Роль Інтернет-центру Сарненської ЦСПШБ у вирішенні завдання розширення доступу користувачів до інформаційних ресурсів

Згідно вимогами часу інформаційні установи спрямовують свої зусилля на забезпечення широкого доступу до світових ІР. Зараз все більша частка необхідної інформації надається користувачам через мережу Інтернет. Можливість використовувати ІР Інтернету дещо вирівнює стан інформаційного забезпечення українських користувачів в порівнянні зі світовими стандартами. Використання електронних ІР в інформаційному обслуговування значно розширює інформаційну базу, для надання існуючих інформаційних послуг. Зважаючи на це, фахівці інформаційних установ послідовно вирішують два взаємопов'язані завдання: інформувати і сприяти орієнтуванню в доступних через Інтернет ІР спрямовувати зусилля на формування власних новітніх ІР. Саме це й обумовило розгляд нами таких аспектів інформаційного обслуговування користувачів. Сарненська ЦСПШБ, як діяльність Інтернет-центру та підготовка інформації для подальшого представлення її в Інтернет-порталі Рівненської обласної бібліотеки для юнацтва «Молодь Рівненщини».

З метою розширення інформаційних можливостей обслуговування 2002 році Сарненська ЦСПШБ взяла участь в проекті Бюро у справах освіти та культури (ЕСА) Держдепартаменту США «Програма розширення доступу та навчань в Інтернет» (ІАТР), який фінансувався в рамках Акту на підтримку свободи. ІАТР адмініструється Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX). На відкриття Інтернет-центру за сприяння IREX в Рівному подали проекти кілька організацій. Серед них: Рівненський бізнес-центр, центральна міська бібліотека. Рішення представників IREX було прийнято на користь Сарненської ЦСПШБ і 17 квітня 2003 року в бібліотеці відбулося урочисте відкриття Центру відкритого доступу до Інтернет. На базі, яка стала партнером Ради Міжнародних Наукових Досліджень та Обмінів, реалізується Програма Розширення Доступу та Навчання Інтернет за підтримки Бюро у справах Освіти та Культури, вона націлена на сприяння розвитку та підтримки демократії, публічно-приватного партнерства у суспільстві шляхом інтеграції Євразії до глобальної інформаційної структури.

IREX виконує роль базової організації для учбових закладів, урядових установ і корпоративного сектора з питань міжнародної політики, підприємництва, розвитку економіки і соціальної сфери. За період свого існування IREX надав підтримку більш як 15000 студентів, вчених, політичних діячів, підприємців, журналістів і представників інших професій. Метою діяльності IREX є:

• зміцнення стану учбових, академічних та неурядових організацій і засобів масової інформації, сприяння виходу їх на міжнародний рівень;

• надання підтримки у розробці перспективних наукових досліджень у сфері соціальних і гуманітарних наук;

• виявлення лідерів нового покоління і їх підготовка й навчання за програмами, що розроблені IREX разом з вищими навчальними закладами, урядовими і громадськими організаціями, різними фондами і корпораціями. IREX має значні можливості (ресурси):

1. присутність у різних регіонах світу: представництва у 22 країнах і більш ніж 600 спеціалістів, що володіють іноземними мовами і мають великий професійний досвід й наукові знання, необхідні для розробки й впровадження найскладніших програм у різних частинах світу;


Информация о работе «Функціонування системи інформаційного обслуговування користувачів бібліотек у сучасних умовах»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 75916
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
95302
10
0

... сного нового рівня функціонування системи ІО . [9,10,17,19,22]   2. Інформаційні потреби споживачів як основний фактор формування системи інформаційного обслуговування   2.1  Значення вивчення споживачів інформації та їх інформаційних потреб для організації діяльності інформаційних установ Як вже підкреслювалось, на даному етапі функціонування ІУ повинні будувати свою діяльність на основі ...

Скачать
139561
5
0

... якість і обсяги роботи будь-якої бібліотеки в значній мірі залежать від підбору книг, журналів та інших документів у її фонді. Саме ДФ є основою роботи бібліотеки. Саме вони визначають зміст, повноту і якість задоволення та розвитку ІП користувачів [Цимбалюк П.І. Інформаційний ресурс Бібліотеки. – Стратегічна основа її життєдіяльності [Електронний ресурс]. – Режим доступу: 56]. В інформаційному ...

Скачать
103955
11
5

... знесу, документообігу, ведення архіву, обліку цінних паперів. 2. Аналіз функціонування існуючої інформаційно-керуючої системи управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Дніпропетровській області 2.1 Загальна характеристика фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професі ...

Скачать
135562
0
0

... ї електронної прірви називаються електронні бібліотеки ,архіви і різного роду інформаційні установи. В статті Петрова В.В.[28] наведено аналіз сучасного стану інформаційних ресурсів в Україні та проблеми їх створення і використання. Запропоновано концептуальні положення формування системи національних інформаційних ресурсів. Розглянуто шляхи розвитку інфраструктури національних інформаційних ...

0 комментариев


Наверх