3.2 Популяризація Інтернет–ресурсів в Сарненській ЦСПШБ

Бібліотеки є важливою складовою інформаційної інфраструктури держави. Останні роки характеризуються активним застосування у практиці інформаційного обслуговування ресурсів світової мережі Інтернет, яка сьогодні не лише сприяє підвищенню ефективності інформаційної діяльності - доступ до неї розглядається як важлива послуга, що її надають бібліотеки.

Розвиток глобальної мережі відбувається дещо хаотично, з’являються нові сайти, нові електронні ЗМІ, сайти установ і організацій, інформаційних і рекламних агентств, магазинів, фірм, теле-, радіоканалів і програм тощо. Пошукові системи Інтернет, звичайно, спрощують орієнтацію в цьому морі інформації, однак ще не є досконалими, і на запит користувача видають багато зайвої, не релевантної до запиту інформації. В тім, однією з причин такого стану речей є недостатня комп’ютерна грамотність користувача, серед інших причин можна виділити такі: величезна кількість інформаційних потоків; розпорошеність інформації по великій кількості сайтів; дублювання інформації на різних сайтах.

Особливо важко орієнтуватися в Інтернеті особам, які є користувачами-початківцями. Тому для такої категорії користувачів інформаційно-бібліографічним відділом Сарненської ЦСПШБ готуються путівки (інформаційні списки сайтів) «Корисні ресурси Інтернет», які пропонують адреси найкращих сайтів, згруповані за тематикою: «Сайти рефератів»; «Новини в Інтернеті»; «Музика в Інтернеті»; «Спортивні сайти» та інші.

Аналогічні матеріали готуються також з метою забезпечення підвищення кваліфікації бібліотекарів, зокрема до обласного семінару бібліотечних працівників в серії «На допомогу навчальному процесу» було видано буклет «Корисні ресурси Інтернет: на допомогу бібліотекарю». Адреси веб-сайтів у ньому згруповано за такою тематикою: «Українські пошукові системи»; «Російськомовні пошукові системи»; «Міжнародні пошукові системи»; «Освітні ресурси»; «Навчальні заклади Рівненщини»; «Бібліотеки».

В 2002 році Сарненська ЦСПШБ під»єдналася до всесвітньої мережі Інтернет за допомогою посольства США міжнародного грант LEAP. Створено сайт «Світ Інтернет». До списку включені бібліографічні описи книг та статей з періодичних видань, що надійшли до бібліотеки впродовж 1997-2001 pp. Інформація згрупована за розділами:

-   «Що таке Інтернет»

-   «Глобальна мережа в сучасному житті людини»

-   «Інтернет на Україні»

-   «Доступ в Інтернет»

-   «Ресурси Інтернет»

-   «Веб-майстерня для початківців та професіоналів»

Цим виданням було започатковано серію щорічних інформаційних видань «Світ Інтернету», розраховану на користувачів старших класів та студентів вищих навчальних закладів, технікумів, представникам недержавних організацій, бізнесових та владних структур, працівникам освіти, культури та медицини та інші категорії користувачів, що потребують інформації в галузі інформаційних технологій для успішної реалізації професійної чи освітньої діяльності. Щорічник систематизує біля 100 публікацій: статей й періодичних видань України та Росії, що надходять до бібліотеки протягом року.

Тематичний діапазон згаданого покажчика представлений статтями про історію становлення та сучасний розвиток мережі Інтернет, її технологічні аспекти та новітні сервісні служби, безпеку, доступ та навігацію в Інтернеті, програмне забезпечення в мережі та для мережі, а також порадами розробникам веб-сайтів і системним адміністраторам. Краще орієнтуватись в структурі видання користувачу допомагає довідковий апарат: іменний покажчик авторів, список періодичних видань, в яких публікувались статті та посилання на згадані веб-сайти. Комп’ютерну верстку та художнє оформлення покажчика виконує представник ІАТР-центру в бібліотеці.

В 2003р. в Сарненській ЦСПШБ було започатковано серію покажчиків регіональних Інтернет-ресурсів «Інтернет - світ Рівненщини». Розглянемо останнє його видання що містить інформацію про Інтернет-ресурси Рівненщини, зареєстровані впродовж року на пошукових системах. У покажчику представлено близько 130 веб-адрес, згрупованих у 30-ти тематичних розділах, серед яких: Державні органи влади та громадські організації; Бізнес; Товари народного вжитку; Промислове виробництво та сільське господарство; Транспорт; Будівництво; Туризм;;Наука та освіта; Інтернет-клуби; Бібліотеки та багато інших. До кожної веб-адреси додається коротка анотація. Інтернет-технології в бібліотеці - ще одна можливість для професійного вдосконалення бібліотекарів, для вивчення цікавого досвіду роботи колег з бібліотек усього світу, не лише не виїжджаючи з міста, але й не залишаючи робочого місця.

Сьогодні відпрацьовується концепція, структура та визначається оптимальна джерельна база інформаційного моніторингу інформаційних установ. Поняття „моніторинг» характеризується систематичним підсумком даних про складні явища з метою оперативності та оцінки. Моніторинг розглядається та використовується у видах: інформаційний, статистичний, концептуальний.

Згідно існуючим досвідом дослідження ефективності здійснення інформаційного обслуговування найбільш об'єктивні результати вивчення якості, результативності та інших аспектів обслуговування надає застосування моніторингових методів. Враховуючи це, нами був здійснений моніторинг користування послугами Інтернет-центру, починаючи з лютого 2005р. Були отримані такі результати:

- Для політематичного пошуку різної інформації можливості Інтернет-центру користувалося 55% споживачів інформації. До їх тематичних інтересів входить: урядова і правова інформація; поточні новини; «гарячі теми»; робота за кордоном; спортивні новини; медицина (медичне обладнання, центри реабілітації, нетрадиційна методика лікування, нові препарати); держава і право; новини кіно; навчальні заклади; музеї світу.

- Для роботи з електронною поштою послуг центру вдаються 40% споживачів: переписка між бібліотеками (Рівненською науковою бібліотекою, Радивилівською ЦРБ, Березнівською ЦРБ); переписка бухгалтерії (платежі) «Інтернет – клієнт - банк»; відсилання поздоровлень та віртуальних вітань.

- Для розв’язання виробничих проблем використовують послуги Інтернету 40% користувачів: замовлення книг; пошук фірм по налагодженню контактів для збуту товарів (щебеню); пошук медичного обладнання; авторинок (покупки автомобілів та запчастин).

- З освітніми цілями до Інтернету звертаються 35% коритсувачів: проведення віртуальних уроків; пошук рефератів, курсових та дипломних робіт; пошук навчальних закладів; для проведення гурткових занять.

- Самоосвітні потреби обумовлюють користування Інтернетом у 50% читачів Сарненської ЦСПШБ.

- Як спосіб урізноманітнити дозвілля Інтернет використовують 20%: перегляд Інтернет-видань; музичних сайтів; туристичний відпочинок; кулінарія.

Найбільш відвідуваними є сайти провідних інформаційних установ країни, наприклад: www. 4uth. gov. ua - Державна бібліотека України для юнацтва; www. nplu. kiev. ua-Національна парламентська бібліотека України; www. nbuv. gov. ua-Національна бібліотека України ім. В.Вернадського. Також користуються і такими сайтами, як: meta.com.ua, rambler.ru, referat.svitonline.com, ukrreferat.com, bagato referativ.com.ua, monax.ru, yandex.ru, libr.rv.ua, rada.gov.ua, kuchma.gov.ua, library.sowa.com.ua, lubomira.org, nadiya.nm.ru, arvesta.irpen.kiev.ua, mail.ru, ukr.net, molody.ukr.west karaoke.ru, 7not.ru.

Під час проведення моніторингу та аналізу його і підсумків було зрозуміло, що користувачі звертаються до Інтернет-центру для задоволення різноманітних потреб. Запровадження новітніх комп’ютерних технологій в бібліотеці дало користувачам змогу одержувати доступ не лише до інформаційних ресурсів окремої бібліотеки чи, навіть, регіону, а й до світових інформаційних джерел, для отримання різного роду інформацій. Ці ж сучасні технологічні засоби значно розширюють можливості обробки, зберігання і пошуку інформації, позитивно впливають на оперативність та якість обслуговування користувачів. Внаслідок цієї справжньої технічної революції змінюється характер і зміст праці обслуговуючого персоналу Інтернет-центрів та бібліотек, збагачується і ускладнюється видовий склад фондів, за допомогою віртуального інформаційного простору зменшується дистанція між бібліотекою, сукупністю державних та світових інформаційних ресурсів і окремим користувачем.


ВИСНОВКИ

В умовах науково-технічного розвитку, інформатизації всіх сфер суспільного життя інформаційне обслуговування набуває надзвичайної актуальності. Як напрямок інформаційної діяльності, інформаційне обслуговування пов'язане із процесами доведення інформації до споживачів, що обумовлюються низкою чинників. Найбільш важливими серед яких є:

- сучасний підхід до визначення місця інформаційної установи, в системі інформаційного обслуговування яке спрямоване на кваліфіковане, якісне та адекватне задоволення ІП споживачів;

- необхідність стратегічного планування у сфері розвитку інформаційного сервісу;

- інтенсивність використання сучасних інформаційних технологій в сполученні із вдосконаленням традиційних форм інформаційного обслуговування.

Якісне інформаційне обслуговування передбачає відповідність між конкретними документно-інформаційними потребами користувачів та можливостями інформаційної установи задовольняти потреби, як власними, так і ресурсами віддаленого доступу. Складовими якісного інформаційного обслуговування є інформаційні та інші ресурси, що використовуються для надання інформаційних послуг, методичних консультацій, надання форм інформаційного сервісу, а також кадровий потенціал, менеджмент і маркетинг інформаційних ресурсів.

Розвиток індустрії інформаційних послуг значною мірою обумовлюється місцем обслуговування користувачів у діяльності інформаційних установ. Послуги, щодо пошуку інформації традиційно здійснюються в системі інформаційного обслуговування в режимі „запит-відповідь». Інформаційне обслуговування в режимі „запит-відповідь» є сферою інформаційної діяльності, що найшвидше відчуває зміни технологічного середовища і змушена адекватно реагувати на вимоги та запити користувачів, які змінюються відповідно до ситуації.

Фахівець сфери інформаційного обслуговування в режимі „запит-відповідь» повинен володіти глибокими теоретичними знаннями джерельної бази, аналітичними та практичними навичками в галузі організації та пошуку інформації, вільно орієнтуватися в Інтернет, розвивати творче мислення, прогнозувати тематику запитів користувачів, вміти використовувати такі складові ДПА, що забезпечують високу релевантність, повноту, точність і оперативність пошуку.

Інформаційне обслуговування в інформаційних установах здійснюється, в сучасних умовах є лише в традиційному режимі, а також з використанням глобальних комп'ютерних мереж.

Сучасні інформаційні Інтернет - технології розвиваються за двома напрямками: надання доступу до корпоративних каталогів інформаційних установ, створення інформаційних Web-сайтів. Ці напрямки автоматизації інформаційних процесів спираються на два варіанти рішень: - автоматизація внутрішніх бібліотечних процесів, пов'язаних з технологічним циклом традиційної роботи – замовлення, обробка, зберігання, видача інформації користувачам; автоматизація процесів, орієнтованих на створення повнотекстових електронних документів, їх зберігання, пошук і видача безпосередньо в електронній формі.

Крім того, Інтернет-технології, які використовуються при створенні сайтів, суттєво розширюють можливості бібліотечного сервісу, поєднуючи пошук по внутрішні ресурси бібліотек з відсилкою користувача до інформації, яка знаходиться безпосередньо в Інтернет. Враховуючи сучасна бібліотека функціонує одночасно, і як зовнішня, і як внутрішня електронна бібліотека.

Активний розвиток Інтернет - технологій відкриває реальні можливості для ефективних шляхів реалізації переваг інформаційного обслуговування користувачів в режимі on-line. Плюси Інтернет очевидні: тільки за допомогою глобальної інформаційної мережі буде забезпечена загальнодоступність світових інформаційних ресурсів, тому доступ Інтернет став необхідним кожній бібліотеці. Інтернет – це ідеальне середовище, що дає можливість географічно віддаленим організаціям створювати спільні проекти, координувати та об'єднувати свої ресурси.

Нове інформаційне середовище висуває нові вимоги до інформаційного обслуговування, а розширення ресурсної бази інформування споживачів дозволяє суттєво оновити сталі форми обслуговування.

Враховуючи сучасні тенденції інформаційного обслуговування доцільними, на нашу думку, кроками до вдосконалення інформаційного обслуговування користувачів Сарненської ЦСПШБ є:

-       подальший розвиток автоматизації і впровадження сучасних технологій обслуговування;

-       перехід до формування БД, які б враховували різнобічні аспекти ІП певного замовника: від тематики, виду видань, хронології до мови, запису і структури, формату обміну інформацією, тощо;

-       запровадження постійного спостереження за методикою і технікою роботи користувачів в Інтернет-центрі, зборі даних про найактивніші категорії користувачів, динаміку ІП, ступінь задоволення, вивчення впливу зовнішніх факторів на тематику інформаційних запитів, що надають можливість визначення закономірностей еволюції читацьких потреб та розробки рекомендацій стосовно удосконалення пошукових можливостей електронного каталогу, політики комплектування фондів та розширення спектру послуг.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА НЕОПУБЛІКОВАНИХ ДОКУМЕНТІВ

1.Державна програма розвитку культури на період до 2007 року // Офіц. вісн. України.-2003.-32.-С.131-132,135.

2.Про бібліотеки і бібліотечну справу: Закон України, 27 січня 1995р.// Відомості Верховної Ради України.-№7.- С.- 50-52.

3.Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» Закон України, 16 берез. 2000р.// Бібл. планета.-2000-№2.- С.-52-54.

4.Про інформацію: Закон України, 2жовт.1992р.//Голос України.-1992.-13 лист. –С.3-5; Теж саме// Відомості Верх. Ради України.-1992.-№48.-С.1447-1462.

5.Про національну програму інформатизації: Закон України, 04 лютого 1998р.// Уряд. кур'єр.-1998.-12берез.- С. 9-12.

6.Програма інформатизації Рівненської області на 2002-2004 рр.// Бібліотечно-інформаційне законодавство. - Рівне, 2003.-С.105-111.

7.Регіональна програма інформатизації бібліотечної галузі // Бібліотечно-інформаційне законодавство. - Рівне, 2003.-С.112-115.

8. Акилина М.И, Матлина С.Г. Публичные библиотеки: тенденции обновлення// Библиотековедение.-2000.-№2.-С. 13-18.

9.Архіпська О. Інформаційні та бібліотечна програми Міжнародного фонду «Відродження (фонд Сороса в Україні). Ініціатива та реалізація // Бібліотеки в інформаційному суспільстві: Матеріали наук.-практ. конф.-Хмельницький,2001.-С.22-29.

10.Архипчик Ю. Інтернет - дітям// Бібл.планета.-2000.-№1.-С.23-24.

11. Бібліотечно-інформаційне законодавство: Навч.-метод. матеріали/ Упоряд. В.П. Ярощук. - Рівне: Овід,2003.-128с.-(Серія «Бібліотека-база практики»)

12. Богза Н. Комп'ютерний бібліотечний центр регіону: реалії та перспективи// Бібл. планета.-2001 .-№4.-С.7-8.

13.Блюменау Д.И. К уточненнию исходных понятий информационных потребностей//НТИ.- Сер1.-1986.-№2.-С.1 1-17.

14.Варюхина Л., Кубаровская С. Влияние Интернет на практическую деятельность публичной библиотеки// Библ. форум Украины.-2003.-№1 .-С.23-26.

15.Вербець М.Т. Комп'ютерні технології у бібліотеці: реалії та перспективи//Бібліосвіт:Інформ. вісн./ Вип.8.-К.,2003.-С.43-46.

16.Викушин А.А. Информационная деятельность общедоступных библиотек//Библиогр.-1995.-№4.-С.9-12.

17.Гиляревский Р.С., Маркусова В.А., Черный А.И. Научные коммуникации и проблеми информационной потребности// НТИ. Сер.1.-1993.-39.-С.1-7.

18. Голіченко Т. Через нові інформаційні технології - до сучасного іміджу публічної бібліотеки(з досвіду роботи Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки м. Києва) // Імідж сучасної бібліотеки: Зб. статей.-К.,2001. –С.42-44.

19. Голуб В. Електронні засоби інформаційного забезпечення користувачів// Бібл.планета.-2003.-№2.-С.40.

20.Дигало В. Інформаційні ехнології в юнацьких бібліотеках обслуговування та навчання// Бібліосвіт.-2003-№3.-С.73-76.

21.Евтюхина Е.А. К вопросу о сущности информационного интереса// Науч. и техн. б-ки СССР.-1991.-№3.-С.18-21.

22.Евтюхина Е.А. К проблеме информационной потребности субъекта// НТИ.Сер.2.-1989.-№6.-С2-4.

23.Ільченко Л. На другому етапі автоматизації // Біліосвіт: Інформ. вісник. Вип.3.-К.,2000.-С41-43.

24.Карпенко І. Сучасні питання й можливості організації доступу до інформаційно-бібліотечних ресурсів// Білі освіт.-2003.-№6.-С.77-87.

25.КовальС. Використання мережі Інтернет у бібліотечній справі// Наук.праці Нац. б-ки України ім. В. Вернадського. Вип.8.-К.:НБУВ,2002.-С.288-298.

26.Кирпичева И.К. Проблема информационных потребностей в библиоведческих иследованиях// Сов.библиотековедение .-1983.-№5.-С. 17-29.

27.Ковальчук Г.Д. Інформаційні потреби бібліотечних працівників і їх дослідження//Бібліотекознавство і бібліогр. -Х., 1991.-Вип.30.-С.27-33.

28. Коготков С.Д. Некоторые вопросы теории информационных потребностей // НТИ. Сер.1.-1979.-№2.-С.1-8.

29. Коготков С.Д. Формирование информационных потребностей // НТИ. Сер.2.-1986.-№2.-С.1-7.

30. Корнієнко А. Електронні інформаційні ресурси бібліотек //на розвиток суспільства //Бібл. планета.-2001.-№2.-С.4-5.

31.Костенко Л. Електронні інформаційні ресурси і соціальна значущість бібліотек майбутнього суспільства: Підсумки міжнародної конференції "Крим-2002" // Бібл. вісн.-2002.-№4.-С.47-53.

32. Костенко Л. Розвиток інформаційних технологій та Інтернет у бібліотеках // Бібл. вісн.-2002.-№1.-С.16-18.

33. Костенко Л., Сорока М. Бібліотека інформаційного суспільства //Бібл. вісн.-2002.-№3.-С. 33-38.

34. Курас І. Інформаційні ресурси України: стратегія розвитку // Бібл. вісн.-2002.-№1.-С.11-13.

35. Любаров В. Электронные библиотеки на пуги в информационное будущее//Библ.форум.Украины.-2003.-№1.-С.11-13.

36. Матвеева Ф. Технология текущего библиографического информирования в ЦБС //Сов.библиогр.-1991 .-№1 .-С.50-56.

37. Мириманова М.Ф. Психологические проблеми информатики и информационной деятельности // НТИ. Сер.1.-1987.-№2.-С.25-35.

38. Михнова И.Б. Библиотека как информационньїй центр для населення : проблемы и их решения : Практ.пособие.-М: Либерия, 2000.- 128 с.

39. Моїсеєва С. Комп'ютеризація в бібліотеці-вчора, сьогодні...завтра? // Бібл. планета.-1998.-№1.-С.34-35.

40.Немошкаленко. В. Нові інформаційні технології та нові форми взаємодії бібліотек // Бібл.вісн.-1999.-№5.-С.6-9.

41. Нікітінська Т. Інтернет для юнацтва: соціальний портрет користувача: [Інтернет-технології в біблотеках] // Бібл.форум. України.- 2003.- №1.-С. 20-22.

42. Павлова А.А. Изучение информационных потребностей специалистов методом описания производственной деятельности на языке рубрикатора ГАСНТИ // НТИ Сер.1.-1989.-№2.-С.12-16.

43. Павлуша І. Електронні бібліотеки: системний підхід до формування фондів //Бібл.вісн.-2003.-№2.-С.16-19.

44. Пашков О. Бібліотеки та Інтернет: Надання віддаленого доступу до інформації у США // Бібл.планета.-2001.-№2.-С.27.

45. Перцовская Р.В. Социокультурные ориентации современной молодежи // Библиотека в епоху перемен : Дайджест. Вып. З.-М., 2003. -С.1 15-135.

46. Пономаренко В. Інформаційні ресурси бібліотеки як складова глобальної мережі // Наук. прац. Нац. б-ки. України ім. В.І.Вернадського. Вип.8.-К.:НБУВ,2002.-С.371-376.

47. Пост Р. Підтримка урядом США інформаційних ресурсів для молоді // Молодь і книга на межі двох тисячоліть: Мат.міжнар.наук.-практ.конф. 18-20жовт. 1999р.-К.,2000.-С.19-21.

48. Прокошева Т.Бібліотеки, комп'ютерні технології та інформаційне суспільство: нові тенденції, нові перспективи //Бібл. планета: -2002. -№4.-С.4-8.

49.Пряшина Е.Е., Пряшин М.Н. Информационные запросы специалистов-инструмент управления информационной средой // НТИ. Сер.1.-1989.- №3.- С.9-15.

50.РозкінаТ. Розвиток інформаційних технологій та Інтернет у біблотеках // Наук.праці Нац.б-ки України ім. В.Вернадського.Вип 8.- К.: НБУВ, 2002.- С.247-253.

51.Савіна 3., Любаренко Л. Електронні інформаційні ресурси бібліотек України: За результатами дослідження // Бібл.планета.-2002.-№2.С.20-21.

52.Синиця Н.М. Інтернет-центр Хмельницької ОУНБ як складова інформаційного обслуговування користувачів // Чверть століття в світі молодості і книги: Матер.наук.-практ.конф. 1-2 жовт.2002р.-Хмельницький, 2002.-С.64-66.

53. Синиця Н.М. Інформатизація бібліотеки: початок і перспективи // Бібліотеки в інформаційному суспільстві: Матер.наук.практ.конф.- Хмельницький,2001.- С.130-133.

54.Слободяник М.С. Бібліотечна наука в Україні: До підсумків десятирічного розвитку //Бібл.планета.-2002.-№1.-С.6-13.

55. Слободяник М.С. Наукова бібліотека: еволюція структури і функцій: Моногр./ ЦНБ ім. Вернадського.- К.,- 1995.-С.137-139.

56. Слободяник М.С., Тарнопольська О.О. Інформаційні потреби читачів академічної бібліотеки // Бібліотекознавство і бібліогр.-Х.,1991.-Вип.30.-С.19-27.

57. Собченко Г.Ф. Створення інформаційних бібліотечних продуктів// Бібліотеки в інформаційному суспільстві:Матер.наук.практ.конф.-Хмельницький,2001.-С.193- 195.

58. Солов'яненко Д. Концепція онлайнового бібліотечного сервісу // Бібл.вісн.-2002.-№5.-С.31-37.

59. Сорока М. Інформаційні продукти бібліотек : проблеми кооперативного формування та суспільного використання // Бібл.вісн.-2002.-№1 .-С.27-30.

60.Сошинська Я. Правові аспекти бібліотечно-інформаційної діяльності в електронному середовищі // Бібл.планета.-2003.-№2.-С.7-10.

61. Філіпова Л. Питання змісту бібліотечних веб-сайтів в Інтернеті // Бібл.планета.-2001.-№3.-С.12-15.

62. Чачко А. В інтересах користувачів ми маємо очолити пошукову роботу в Інтернеті //Бібл.планета.-1999.-№3.-С.21-23.

63.Чачко А. Молодь та Інтернет: розвиток бібліотечної професії // Бібл.планета.-2000.-№1.-С.21-22.

64. Шевченко І.О. Проблеми використання інформаційного ресурсу Інтернет читачами бібліотек для юнацтва // Молодь і книга на межі двох тисячоліть: Матер.міжнар.наук.-практ.конф., 8-20 жовт. 1999р.-К.,2000.-С.73-77.

65. Шейко В. Електронні бібліотеки в Україні : Перспективи розвитку //Бібл.вісн.-2001.-№5.-С.31-34.

66.Шилюк О. Використання нових технологій в спільній діяльності бібліотек:кооперативний каталог//Бібл.форум України.-2003.-№1.-С.14- 16.

67. Швецова-Водка Г.Н. Документ и информация в свете теории комуникации //Библиогр.-1997.-№4.-С.39-48.

68. Швецова-Водка Г.М. Інформаційна діяльність бібліотеки: термінологічний підхід // Бібліотека. Наука. Культура. Інформація: Наук. практ. Нац. б-ки України ім.. В. Вернадського.- К.,1998.-Вип.1.-С.242-246.


Информация о работе «Функціонування системи інформаційного обслуговування користувачів бібліотек у сучасних умовах»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 75916
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
95302
10
0

... сного нового рівня функціонування системи ІО . [9,10,17,19,22]   2. Інформаційні потреби споживачів як основний фактор формування системи інформаційного обслуговування   2.1  Значення вивчення споживачів інформації та їх інформаційних потреб для організації діяльності інформаційних установ Як вже підкреслювалось, на даному етапі функціонування ІУ повинні будувати свою діяльність на основі ...

Скачать
139561
5
0

... якість і обсяги роботи будь-якої бібліотеки в значній мірі залежать від підбору книг, журналів та інших документів у її фонді. Саме ДФ є основою роботи бібліотеки. Саме вони визначають зміст, повноту і якість задоволення та розвитку ІП користувачів [Цимбалюк П.І. Інформаційний ресурс Бібліотеки. – Стратегічна основа її життєдіяльності [Електронний ресурс]. – Режим доступу: 56]. В інформаційному ...

Скачать
103955
11
5

... знесу, документообігу, ведення архіву, обліку цінних паперів. 2. Аналіз функціонування існуючої інформаційно-керуючої системи управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Дніпропетровській області 2.1 Загальна характеристика фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професі ...

Скачать
135562
0
0

... ї електронної прірви називаються електронні бібліотеки ,архіви і різного роду інформаційні установи. В статті Петрова В.В.[28] наведено аналіз сучасного стану інформаційних ресурсів в Україні та проблеми їх створення і використання. Запропоновано концептуальні положення формування системи національних інформаційних ресурсів. Розглянуто шляхи розвитку інфраструктури національних інформаційних ...

0 комментариев


Наверх