3.2 Вимоги фізико-хімічних властивостей матеріалу деталі і її елементів

Матеріал зубчастих коліс повинен мати однорідну структуру, що сприяє стабільності розмірів після термічної обробки, особливо розмірів отвору й кроку коліс.

Даний виріб виготовляється зі сталі 45 ДЕРЖСТАНДАРТ 1050. Сталь 45 ставиться до групи конструкційних якісних сталей і широко застосовується в різних галузях машинобудування для виробництва деталей машин.

Таблиця 1 - Хімічний склад і механічні властивості стали

З, % Si, % Cr, % Mn, % HB

σв

Мпа

кг/мм2

0,42–0,5 0,17–0,37 до 0,25 0,5–0,8 197 610 61

Таблиця 2 - Режими термообробки

Температура

загартування, 0С

Температура

відпустки, 0С

Твердість після відпустки, не більше HRCЭ
830...…860 160...…180 37...42…42

4. Мета й завдання розробки й організації процесу контролю. Статус контролю

У даному курсовому проекті технічним завданням передбачена розробка етапів процесу приймального контролю деталі редуктора циліндричного співвісного двоступінчастого - зубчасте колесо й активний контроль на операції шліфування отвору.

Методи активного й приймального контролю взаємно доповнюють один одного, сполучаються. Активний контроль являє собою специфічний процес обробки, пов'язаний з його регулюванням, метод одержання розмірів деталей. Усякий же процес обробки деталей повинен закінчуватися їхнім контролем, тим більше що засобу активного контролю працюють у ненормальних метрологічних умовах (вплив температурних погрішностей, динамічних факторів і т.д.). Разом з тим, якщо за допомогою засобів активного контролю технологічний процес стає більше стабільним і стаціонарним, то можна обмежитися вибірковим приймальним контролем.

Приймальний контроль має на меті встановити придатність до поставки або використання бездефектних укомплектованих виробів. Ціль контролю досягнута, якщо після виконання процедури контролю з поточної продукції або партії, представленої для контролю, вилучені дефектні вироби, характеристики яких не відповідають заданим значенням.

Основними методами досягнення мети контролю є наступні:

1 Системна підготовка контролю відповідно до ЕСТПП, що використовує досягнення науки в області типізації процесів, підвищення точності, продуктивності й надійності технологічних систем, застосування розрахунково-аналітичних методів і показників;

2 Додання технології контролю попереджуючого характеру;

3 Застосування сучасних інформаційних технологій, що вирішують завдання автоматизованого керування технологічними процесами, розвитку попереджувального контролю на основі застосування автоматизації регулювання технологічних процесів за результатами контролю.

Для досягнення поставленої мети необхідно побудувати технологічний процес контролю на базі типових технологій контролю й забезпечити цим оптимальний рівень витрат на контроль.

Конкретизуючи загальну мету, можна виділити окремі завдання приймального контролю, у число яких входить перевірка:

1 Якості складання, налагодження, регулювання експлуатаційних характеристик готових виробів;

2 Наявності передбаченої супровідної документації, що підтверджує приймання деталей;

3 Маркування, консервації, упакування й тари;

4 Комплектності готових виробів.

Статус контролю визначає, що продукція:

-  не пройшла контроль;

-  пройшла контроль і прийнята;

-  пройшла контроль, не прийнята й очікує ухвалення рішення;

-  пройшла контроль і забракована.

Ідентифікація статусу контролю забезпечує виконання необхідного контролю в процесі виробництва, що гарантує відправлення споживачеві тільки тієї продукції, що пройшла необхідний контроль.

Ідентифікація статусу контролю на підприємстві виробляється шляхом таврування (якщо це передбачено) і оформлення супровідної документації.



Информация о работе «Технічний контроль на машинобудівних підприємствах»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 36518
Количество таблиц: 11
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
44872
0
0

... імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2007. У дисертаційній роботі розглянуто теоретичні положення та розроблено практичні рекомендації щодо активізації маркетингової діяльності машинобудівного підприємства. Основні висновки та результати, які одержано в ході дослідження, зводяться до такого. Досліджено стан сучасних машинобудівних підприємств. Виявлено проблеми, ...

Скачать
30456
0
4

... , нарощування покриття і автоматично відключають систему, коли деталь готова. 2. Автоматизація виробництва як вищий етап технологічного розвитку підприємства Автоматизація виробництва - основа розвитку сучасної промисловості, генеральний напрямок технологічного розвитку. Розвиток автоматизації - довготривалий еволюційний процес - історично здійснюється на основі механізації. Автоматизація ...

Скачать
176822
12
5

... рішень, зв’язаних із регулюванням витрат і з питань інвестиційної діяльності підприємства. Отже, управлінський облік це формування інформації для управління витратами з метою підвищення ефективності функціонування підприємства. Причому, відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», підприємства вправі самостійно обирати систему і форми ведення управлінського ...

Скачать
86713
2
1

... техніка». – 2007. - №594. – С.141-148 У цій роботі розглядається інструментарій управлінського обліку виробничих запасів в контексті його використання для інформаційного забезпечення під час побудови логістичних систем управління на підприємстві. Ефективність управління виробничими запасами має велике значення, особливо на підприємствах, де зосереджуються великі потоки матеріальних ...

0 комментариев


Наверх