Механізм та ефективність розрахунків по зовнішньоторгових операціях на дочірньому підприємстві ТОВ “АНТ” ВАТ “Янцівський гранітний кар'єр”

Управління розрахунковими операціями підприємства при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності (на прикладі дочірнього підприємства ТОВ "АНТ" ВАТ "Янцівський гранітний кар'єр")
Теоретико-методичні підходи до організації розрахункових операцій в зовнішній торгівлі підприємства Підходи до вибору способу, засобу та методу платежу в зовнішній торгівлі Підпис чекодавця Вексельна форма розрахунків та їх умови обов’язково повинні оформлятись відповідними договорами або передбачатись ними (статті 4, 9) Вплив системи розрахунків на зменшення рівнів ризиків та витрат в зовнішній торгівлі Механізм та ефективність розрахунків по зовнішньоторгових операціях на дочірньому підприємстві ТОВ “АНТ” ВАТ “Янцівський гранітний кар'єр” Ефективність зовнішньоекономічних операцій на підприємстві Аналіз схем розрахункових операцій та впливу механізму розрахунків на зовнішньоекономічні операції підприємства Моделювання підвищення доходності підприємства при впровадженні факторингово-форфейтингових розрахункових операцій в зовнішньоекономічній діяльності Вартість плит пиляної фактури - 80-90% вартості полірованої, шліфованої - 95%
206446
знаков
16
таблиц
31
изображение

2. Механізм та ефективність розрахунків по зовнішньоторгових операціях на дочірньому підприємстві ТОВ “АНТ” ВАТ “Янцівський гранітний кар'єр”

2.1 Організаційна структура підприємства

Товариство з обмеженою відповідальністю ТОВ “АНТ” є дочірнім територіальним (по Київській області) підрозділом – самостійним підприємством відкритого акціонерного товариства ВАТ "Янцівський гранітний кар'єр" – одного з крупних на Україні підприємств по видобутку та обробці граніту. Завдяки високій якості граніту підприємство є одним із небагатьох, де виробляються заготовки для мукомольної, фарфоро-фаянсової та паперової промисловості.

Добра блочність, виняткова світлота та декоративність янцівського граніту, робить його унікальним матеріалом для архетиктурних споруд, пам'ятників. Використання підйомних механізмів дозволяє відколювати та відвантажувати камені вагою до 60 тон. Граніт піддається усім видам механічної та термічної обробці, добре колеться і полірується.

Статутний фонд ТОВ “АНТ” становить 57 070 грн. та розподілений на 5707000 простих іменних акцій номіналом по 0,01 гривні(1 коп).

Форма власності – колективна(20),Код ЄДРПОУ – 05467607,Код діяльності ПО КВЕД – 14.11.0., основні реєстраційні дані наведені в Додатку Д.

Основний вид діяльності – обробка граніту, добутого на кар’єрах основного підприємства ВАТ “Янцівський гранітний кар’єр». Янцівські граніти – це сірі граніти з кварцовими білими прожилками – відносяться до груп відносно дешевих гранітів (вартість 1 м2 полірованої плитки 10 мм товщини не вище 21$/м2 при вартості червоно-чорних гранітів Криворізького басейну відповідної товщини не менше 30$/м2)

Перші гірничі роботи на Янцівському родовищі були організовані у 1886 році. У 1893 була відкрита станція Янцево. У кар'єрі виготовляли мозаїку для мостів, ферми, сходи. У 1922 році була створена артель "Кам'янотес", яка виготовляла камені до жернову, підферми, сходи, борт. З 1961 року кар'єр став мати назву "Янцівський гранітний кар'єр".

Основні види діяльності ВАТ “Янцівський гранітний кар’єр”:

- виробництво нерудних будівельних матеріалів;

- видобуток та обробка облицувальних матеріалів.

Дочірнє підприємство ТОВ “АНТ” є повнофункціональним підприємством по обробці гранітних облицювальних матеріалів з блоків ( 3-8 м3), в основному добутих в Янцівського кар’єрі, та з блоків інших кар’єрів (давальницька сировина).

Виробничо-управлінська структура дочірнього підприємства ТОВ “АНТ” складається з таких підрозділів:

а) основних виробничих цехів:

- каменеобробний цех;

- цех по виробництву щебеню.

б) допоміжних цехів та ділянок:

- виробничо-вантажна ділянка;

- автотранспортний цех;

- ремонтно-механічний цех;

- ремонтно-будівельний цех;

- електроцех;

- паросилове господарство;

в) Адміністративно-керівний апарат :

- керівництво;

- відділ головного інженера;

- відділ головного технолога;

- бухгалтерія;

- планово-фінансовий відділ;

- відділ маркетингу та збуту продукції;

Номенклатура продукції, що виробляється підприємством, різноманітна:

- плити облицювальні різної фактури обробки;

- архітектурно-будівельні вироби: плити, сходи, карнизи, колони та ін.

- заготівлі гранітні для деталей машин: вали, вальці, катки, поди, плити повірочні;

- деталі пам'ятників намогильних;

- щебінь;

- блоки із природного каменю;

- брусчатка.

Блоки гранітні Янцівського родовища мають форму чотиригранника, використовуються для розпилювання на облицювальні та архітектурно-будівельні вироби, а також для виконання скульптурних робіт та постаментів.

Плита облицювальна - із природного каменю, товщиною 30-450 мм сірого та червоного кольору. Фактура лицевої поверхні:

- полірована;

- шліфована;

- термооброблена.

Використовуються для облицювання будівель, підлог, сходів, тротуарів та інших видів будівництва.

Плити цокольні: використовуються для облицювання фундаментів, будівництва заборів, парапетних загороджень, тротуарних бордюрів. Види:

- під "скелю";

- під "скелю" в рамку.

Брущатка розміром 10х10, 10х20, 5Х5 та ін., використовуються для покриття доріг, майданів, тротуарів, для возведення фундаментів, для оформлення території біля офісів.

Щебінь будівельний, фракцій 5х10, 10х20, 20х40.Використовуються для будівництва доріг, для фундаментів будинків та споруд.

Технічні вироби для промислового будівництва (вали, вальці, катки, жернова, плити).

Деталі намогильних пам'ятників різних груп складності та конфігурацій - плити надгробні, тумби, шпилі, обрамлення, стовбчики, хрести. Фактура обробки: полірована, термооброблена, під "шубу". Можливе виготовлення за індивідуальними замовленнями.

Архітектурно-будівельні вироби: вази, постаменти, парапети, в'їздні знаки у населенні пункти. Використовується для благоустрою парків, набережних, оформлення братських могил.

Основні ринки збуту:

- Україна - 60,2% від загального збуту;

- країни СНД та Балтії - 39,8% від загального збуту.

Основними конкурентами підприємства є:

1. "Коростишевський кар'єр" (блоки, вироби із граніту).

2. "Головинський кар'єр" (блоки гранітні).

3. "Беличи" (вироби із граніту).

4. ЧП "Беютага" (вироби гранітні Токовського кар’єру).

5. "Капустинський кар'єр" (блоки гранитні).

Низькі ціни та висока якість продукції дозволяє бути їй конкурентно-спроможною не тільки на українському ринку, а й на ринках Росії, Білорусі, країнах Балтії.

В той же час на українському ринку низька платоспроможність споживачів продукції призвели до зростанню питомої ваги бартерних поставок з 50% до 62,3%.

Аналіз привабливості попиту та формування цін і збуту продукції на зовнішньоекономічному ринку виконує відділ маркетингу та збуту.

В Додатку Е наведений прайс-лист російської фірми ТОВ "ГАЛАТР" (м. Москва, Росія) на модульні гранітні плити з Росії і СНД для будівельних фірм Москви і Підмосков'я в USD/м2 з урахуванням ПДВ, тари і навантаження (розміри гранітних плиток: 300х300, 300х400, 300х600, 400х400, 400х600 мм).

В Додатку Е наведений прайс-лист аналізуємої в дипломному проекті української фірми – дочірнього підприємства ООО "АНТ" (Україна, Київ-73, вул. Вербова, 8-а) ВАТ “Янцівський гранітний кар’єр”, яка пропонує продукцію з гранітів українських родовищ, зроблену на устаткуванні фірм: "Pedrini", "Barsanti" (Італія) - плитка лицювальна розміром: 300x300, 300x600, 400x400, 400x600, 500x500, 600x600 мм.

Аналіз даних Додатку Е, наведений на рис.Е.1 – Е.3 Додатку Е, по порівняльному ціновому аналізу вартості гранітної полірованої плитки (прямих та альтернативних конкурентів по кольору для “Янцівського” граніту) на ринках Росії та України показує, що вартість українських сортів граніту на ринках Росії на 40 – 60 % вище, ніж ціна на вітчизняному ринку. При цьому слід зауважити, що для південних країн архітектори надають перевагу червоних кольорам текстури граніту, а у північних країнах архітектори більш схильні до сірого (сталевого) кольору текстури граніту. Так, набережна Москва-ріки облицьована “Янцівським” гранітом ще за часи СРСР.


Информация о работе «Управління розрахунковими операціями підприємства при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності (на прикладі дочірнього підприємства ТОВ "АНТ" ВАТ "Янцівський гранітний кар'єр")»
Раздел: Международные отношения
Количество знаков с пробелами: 206446
Количество таблиц: 16
Количество изображений: 31

0 комментариев


Наверх