2.4 Захворювання, супутні СНІДу

Хворі на СНІД вмирають не безпосередньо від поразки організму ВІЛ, а від супутніх захворювань, яким організм хворого не може чинити опір і збудники, яких завжди є як в самому організмі, так і в навколишньому середовищі. В даний час налічують більше 25 таких захворювань. Прояв будь-якого з них в сукупності з рівнем лімфоцитів в крові нижче 200 в 1 мм3 є вагомою підставою для підозри на СНІД[5,9,15].

СНІД супроводжують такі захворювання, як пневмонія, що викликається грибком, звичайно присутнім в дихальних шляхах, бактерійна пневмонія, туберкульоз. На ранній симптоматичній стадії грибкові і бактерійні інфекції викликають менінгіт, на який хворіють біля 13% хворих на СНІД, а також інші захворювання. На пізніше симптоматичній стадії зараження викликає лихоманку, значну втрату ваги, анемію і діарею, а зараження деякими видами простих приводить до поразки нервової системи.

Серед хворих на СНІД вельми поширені вірусні захворювання, групи герпесу, що особливо викликаються вірусами. Так, цитомегаловірус вражає сітківку і викликає сліпоту. Інший вірус, що відноситься до цієї групи, вражає клітки крові і приводить до їх злоякісного переродження[3,13,16].

У багатьох хворих розвиваються ракові захворювання, особливо часто лімфома В-клітин крові, рак кровоносних судин, який з'являється спочатку у вигляді фіолетових висипань на шкірі, а потім, розповсюджуючись всередину, викликає смерть.

 

2.5 Психосоціальна підтримка ВІЛ-інфікованих людей

Психосоціальна підтримка направлена на рішення поточних психологічних і соціальних проблем Віл-інфікованих людей, їх партнерів, членів сімей і доглядальниць.

Це важливо, тому що:

• ВІЛ інфекція зачіпає всі сторони життя людини: фізичну, психологічну, соціальну і духовну. Консультування і соціальна підтримка можуть допомогти людям і їх доглядальницям ефективніше справлятися з кожною стадією інфекції і покращують якість їх життя. При відповідній підтримці хворі знаходять в собі більше можливостей адекватно реагувати на стрес, пов'язаний з їх інфікуванням, і мають більше шансів не зіткнутися з серйозними проблемами психічного здоров'я. Оцінка і втручання можуть бути направлені на гостру стресову фазу, яка слідує за діагнозом ВІЛ, подальший період звикання і процес усунення хронічних симптомів ВІЛ інфекції, а також прогресування захворювання до самої смерті.

• Результатом ВІЛ інфекції часто є страх у тих, хто живе з цією інфекцією, а також тих, хто за ними доглядає. Часто це може торкнутися всієї сім'ї. Слідством інфекції часто буває втрата соціально-економічного положення, роботи, доходу, житла, послуг охорони здоров'я і мобільності. Психосоціальна підтримка, що надається як самим пацієнтам, так і їх партнерам і членам сімей, може допомогти їм ухвалювати усвідомлені рішення, краще справлятися з хворобою і ефективніше реагувати на дискримінацію. Вона покращує якість їх життя і запобігає подальшому розповсюдженню ВІЛ інфекції.

• Для людей з ВІЛ/СНІДом, які повинні звикнути до терапії проти туберкульозу, довгостроковим профілактичним заходам або антиретровірусній терапії, постійні консультації можуть стати критично важливим моментом, сприяючим прихильності режимам лікування[2,5,9,11,17].

Розробка рекомендацій і навчання психосоціальному відходу.

• психосоціальна підтримка повинна бути безпосередньо включена в національні рекомендації щодо відходу при ВІЛ/СНІДові.

• Підготовка у області надання психосоціальної підтримки повинна бути включена в програму навчання всіх фахівців охорони здоров'я.

• Можуть бути розроблені рекомендації відносно послуг домашнього відходу, які повинні включати забезпечення базового психосоціального відходу добровольцями із співтовариства і членами сім'ї.

• Повчальні курси для добровольців із співтовариства можуть бути організовані і представлені медичними працівниками.

• Навчання в професійних дисциплінах (консультування, психологія, психіатрія) може бути доступне на національному і міжнародному рівні.

• Стратегії забезпечення психосоціальної підтримки можуть бути розроблені для окремих груп (наприклад, жінок, молодих людей, чоловіків, що віддають перевагу сексу з чоловіками, споживачів ін'єкційних наркотиків, медичних працівників і т.д.)[1,9,15,22].

Планування послуг для Віл-інфікованих людей, членів сім'ї і працівників охорони здоров'я..

• Оцінити, які послуги у області психічного здоров'я і підтримки існують на урядовому і неурядовому рівнях, які можна покращити або збільшити. Оцінити, які додаткові послуги необхідні.

• На рівні співтовариства можна створити групи, які задовольнятимуть потреби окремих пацієнтів і членів сімей. Послуги психосоціальної підтримки, звернені до конкретних потреб уразливих груп, можуть бути особливою значущістю (наприклад, для жінок, дітей і т.д.).

• Необхідно створити комплексну систему підтримки, об'єднуючу існуючі психосоціальні послуги, і ту що погоджує між собою і з медичними послугами.

• На лікарняному або клінічному рівні групи медичних працівників в районах з високим рівнем поширеності ВІЛ особливо важливі для підтримки медсестер, лікарів і іншого медичного персоналу, який може стикатися з великим числом Віл-інфікованих пацієнтів. Спостереження за медичними працівниками має ключове значення для допомоги їм при рішенні питань, пов'язаних з ВІЛ/СНІДом.

• Групи «рівних» (як медичних працівників, що працюють в стресових умовах, так і людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом або членів сімей людей з ВІЛ/СНІДом) можуть бути дуже ефективним способом надання психосоціальної підтримки.

• Необхідно створити комплексну систему підтримки, об'єднуючу існуючі психосоціальні послуги, і ту що погоджує між собою і з медичними послугами, таким чином забезпечивши максимальне використовування всіх ресурсів.

• Створення потенціалу співтовариства з метою забезпечення послуг консультування і підтримки гарантує стабільність, постійність втручання і розвиток співтовариства[3,5,9,13,18].



Информация о работе «СНІД як медико-соціальна проблема»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 65072
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
26782
0
13

... р. число хворих на ожиріння в світі становитиме 300 млн осіб. Відзначається збільшення кількості осіб із ожирінням серед дитячого населення. Значимість проблеми ожиріння визначається загрозою інвалідизації пацієнтів молодого віку і зменшенням загальної тривалості життя в зв’язку з розвитком тяжких супутніх захворювань. До хвороб, що супроводжують ожиріння, відносять цукровий діабет 2 типу, АГ, ...

Скачать
85409
16
2

... дослідження та її методичний апарат дозволили отримати репрезентативні дані, вирішити поставлені завдання на кожному з етапів, отримати достовірні результати, покладені в основу обґрунтування системи управління здоров’ям жінок у пери- та постменопаузі. Основні результати досліджень та їх обговорення. Встановлено, що загальна смертність жінок у віці понад 40 років, хоча практично на третину нижча ...

Скачать
97318
7
0

... типу: питання медичної реабілітації: // Метод. рекомендації.- Вінниця, 2003.- 30 с. 41.    Вернигородский В.С., Думин В.П., Вернигородская М.В., Мошковская Е.П. Радонотерапия в реабилитации больных сахарным диабетом в санатории “Хмельник” // Информ. Лист №01, Винницкий ГЦНТЭИ.- 2002. - 1с. Анотація   Вернигородський В.С. Клініко-морфологічна характеристика серцево-судинної системи та медико-со

Скачать
22609
1
0

... ї допомоги цьому контингенту дітей (Наказ МОЗ України від 15.04.2003 №155 "Про вдосконалення медико-санітарного забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування"). Важливим є те, що територіальний лікувально-профілактичний заклад, за яким закріплено дитячий інтернатний заклад, незалежно від системи його підпорядкування, здійснює координацію діяльності всіх інших медичних ...

0 комментариев


Наверх