1. Формування за рахунок власного капіталу необхідного обсягу необоротних активів;

2. Формування за рахунок власного капіталу певного обсягу оборотних активів.

Таблиця 2.9 Аналіз факторів, які вплинули на зміну власного оборотного капіталу в 2007-2008 роках.

Фактори 2007 рік 2008 рік Рівень впливу факторів(+,-)
1.Статутний фонд 752,1 752,1 0
2.Резервний капітал 102,15 104,65 +2,5
3.Додатковий капітал 2090,45 1925,4 -165,05
4.Нерозподілений прибуток 141,6 121,5 -20,1
5.Всього, власний капітал (1+2+3+4) 3084,05 2903,65 -180,4
6.Довгострокові зобов’язання ----- ---- -----
7.Усього власного капіталу та довгострокових зобов’язань (5+6) 3084,05 2903,65 -180,4
8.Основні засоби 2603,05 2507,7 -95,35
9.Інші необоротні активи 34,65 24,25 -10,4
10.Всього необоротних активів (8+9) 2637,7 2531,95 -105,75
Власний оборотний капітал (7-10) 446,35 371,7 -74,65

Таблиця 2.10 Аналіз коефіцієнтів маневрування капіталу підприємства ТОВ "Фрінет", за 2007-2008 роки.

Показники 2007 рік 2008 рік Відхилення

Загальна сума власного капіталу, тис. грн.

3084,05 2903,65 -180,4
Власний оборотний капітал, тис. грн. 446,35 371,7 -74,65
Коефіцієнт маневрування власного капіталу 0,14 0,13 -0,01

Важливою характеристикою складу власного капіталу, що використовується підприємством, є співвідношення суми, авансованої в необоротні і необоротні активи. Для оцінки цього співвідношення використовується показник – коефіцієнт маневрування власного капіталу. Цей коефіцієнт показує, яка частина власного капіталу перебуває в обороті, тобто в цій формі, яка дозволяє вільно маневрувати цими коштами. Вважається, що цей коефіцієнт повинен бути високий, щоб забезпечити достатню гнучкість в використанні власних коштів підприємств.

Проведений аналіз дозволяє зробити висновки про недостатнє покриття оборотних активів власним капіталом. Так при нормативному значенні цього показника >=0,5 на даному підприємстві цей показник становить 0,14 і 0,13 в 2007 і 2008 роках відповідно. Основна сума власного капіталу знаходиться в необоротних активах.

Оптимізація складу власного капіталу в розрізі основного і оборотного його видів потребує врахування галузевих особливостей здійснення операційної діяльності, середньої тривалості операційного циклу на підприємстві, а також оцінки позитивних і негативних особливостей функціонування оборотних і необоротних активів, що функціонують за рахунок власного капіталу. Позитивні особливості необоротних активів:

а) практично не зазнають впливу інфляції;

б) підлягають меншому комерційному ризику втрат в процесі операційної діяльності підприємства, вони практично захищенні від недобросовісних дій партнерів;

в) ці активи мають можливість генерувати стабільний прибуток, забезпечуючи випуск різноманітних видів продукції у відповідності з кон’юнктурою товарного ринку, але наше підприємство торгівельне і тому така надмірна питома вага необоротних активів є негативним фактором в діяльності.

З даного підрозділу видно, що фінансово-економічні показники діяльності досліджуваного підприємства ТОВ "Фрінет" у 2008 році значно покращилися, в порівнянні з 2007 роком. Так, проведений аналіз показав, що загальна вартість майна у 2008 році знизилась з 3798,75 тис. грн. до 3699,4 тис. грн., в порівнянні з 2007 роком, що можна відмітити як негативне явище в діяльності підприємства ТОВ "Фрінет". Але, поряд з цим, вартість оборотних активів підприємства в 2008 р. порівняно з 2007 р. зросла на 6,4 тис. грн., що можна оцінити досить позитивно, оскільки саме оборотні кошти приносять в процесі використання дохід. Так, зокрема середньорічна вартість запасів зросла з 805,4 тис. грн. до 845,75 тис. грн., що в сумі склало 40,35 тис. грн.

Взагалі, у 2008 р. грошові кошти та їх еквіваленти займають досить малу питому вагу в формуванні оборотних активів підприємства, яка в 2008 р. становила 6,5%.

Важливо відмітити, що в 2008 р. підприємство ТОВ "Фрінет" має досить низьку дебіторську заборгованість. Так, дебіторська заборгованість по розрахунках зменшилась з 152,55 тис. грн. до 6,55 тис. грн., що в сумі становить 146 тис. грн. Сума ж дебіторської заборгованості за товари, роботи і послуги значно не змінилася, а саме зросла на 17,7 тис. грн. і склала досить невелику суму 56,7 тис. грн., що можна оцінити досить позитивно. Це свідчить про досить ефективну роботу фінансового відділу і розрахунково-платіжну дисципліну на даному підприємстві.

Аналізуючи майнове становище підприємства, було проведено оцінку стану основних засобів, які має підприємство ТОВ "Фрінет". Аналіз показав, що на кінець 2008 року вартість зношеного обладнання становить 28%, в абсолютній сумі дорівнює 954,6 тис. грн. Це є недостатньо сприятливим для забезпечення основної діяльності.

Отже, основним джерелом формування майна підприємства ТОВ "Фрінет" є власний капітал, питома вага якого в структурі пасивів склала 81% і 78% у 2007 і 2008 роках відповідно. Спостерігається поступове зменшення внутрішніх джерел фінансування, але це можна оцінити лише позитивно при такій великій питомій вазі власних коштів у забезпеченні діяльності, оскільки це викликає певні занепокоєння з приводу питання чому підприємство взагалі не має довгострокових кредитів, досить невелику суму короткострокових кредитів.

Таким чином, проведений аналіз показав, що діяльність підприємства ТОВ "Фрінет" у 2008 році покращилась в порівняні з попереднім роком.

  2.3 Оцінка інвестиційної привабливості ТОВ "Фрінет"

Особливе місце серед об'єктів оцінки займає бізнес (підприємство), в процесі визначення вартості якого об'єктом оцінки виступає діяльність, що здійснюється на основі функціонування майнового комплексу підприємства та має на меті отримання прибутку.

До складу майнового комплексу підприємства входять усі види майна, призначеного для реалізації його цілей, для здійснення господарської діяльності, для одержання прибутку, а саме: нерухомість, машини, обладнання, транспортні засоби, інвентар, сировина, продукція, майнові зобов'язання, цінні папери, нематеріальні активи. При цьому елементи майнового комплексу взаємодіють у процесі реалізації цілей діяльності підприємства за допомогою використання кадрового потенціалу, який також має свою вартість. Тому відмінною рисою бізнесу як об'єкта оцінки є необхідність урахування поряд з вартістю складових майнового потенціалу вартості, що створюється за рахунок ефекту їх взаємодії.

Інша особливість бізнесу як об'єкта оцінки, полягає в тому, що підприємство є і юридичною особою, і суб'єктом, що господарює, тому його вартість повинна враховувати наявність певних юридичних прав.

Особливості бізнесу як об'єкта оцінки зумовлюють той факт, що методи його оцінки за своїм складом і змістом значно різноманітніші та складніші порівняно з методами оцінки елементів майнового потенціалу, хоча і поєднуються в три традиційних підходи:

- доходний;

- порівняльний (ринковий);

- майновий (витратний, підхід з погляду акумуляції активів).

Доходний підхід заснований на очікуваннях власника щодо майбутніх вигод від володіння бізнесом і відіграє домінуючу роль в оцінці його вартості, тому що бізнес за своєю суттю є одним з варіантів інвестування коштів, метою якого є одержання певного прибутку на вкладений капітал.

Сутність методів доходного підходу полягає в прогнозуванні майбутніх доходів підприємства на один або кілька років з наступним перетворенням цих доходів у поточну вартість підприємства. Основні проблеми, пов'язані з застосуванням цього підходу, полягають у реалістичності прогнозів і адекватності ставки дисконту ризику, пов'язаному з оцінюваним бізнесом.

Порівняльний (ринковий) підхід заснований на тому, що аналогічні підприємства повинні продаватися за подібними цінами. Також, як і під час оцінки елементів майна, основною проблемою застосування цього методу в процесі оцінки вартості бізнесу є якісний вибір повної та достовірної інформації про об'єкти порівняння, що в сучасних вітчизняних умовах господарювання далеко не завжди можливо.

Майновий підхід заснований на уявленні про підприємство як цілісний майновий комплекс, вартість якого визначається вартістю всіх його активів, оцінених окремо, за винятком зобов'язань.

Даний підхід також не може застосовуватися як єдино можливий, тому що його застосування вимагає значних коректувань вартості всіх балансових статей активів підприємства, не враховує ефективності використання цих активів і залишає поза увагою синергічний ефект від їх взаємодії.

Під час обґрунтування вибору необхідних методів для проведення процесу оцінки ТОВ "Фрінет" необхідно враховувати переваги та недоліки, які містить у собі кожний підхід і метод (табл. 2.11).

Застосування того чи іншого підходу залежить від специфіки бізнесу та цілей його оцінки.

Майновий підхід до оцінки вартості ТОВ "Фрінет" є найбільш прийнятним і заснований на визначенні суми витрат ресурсів на її відтворення або заміщення з урахуванням факторів фізичного та морального зносу. Цей підхід найбільш ефективний, коли покупець збирається порівняти витрати на придбання бізнесу з витратами на створення аналогічного підприємства.

Таблиця 2.11 Переваги та недоліки підходів до оцінки вартості ТОВ "Фрінет"

Підхід Переваги Недоліки
1. Доходний

враховує майбутні очікування;

враховує ринковий аспект (через ставку дисконту);

враховує економічне застаріння

трудомісткість прогнозування;

результати мають імовірнісний характер

2. Порівняльний (ринковий)

цілком ринковий метод;

відображає реальне співвідношення попиту і пропозиції, практику угод

заснований на минулому без урахування майбутніх очікувань;

вимагає великого числа виправлень;

труднощі зі збиранням необхідної інформації

3. Майновий

ґрунтується на реально існуючих активах;

єдино можливий для певних видів підприємств

не враховує вартість деяких нематеріальних активів;

не враховує майбутні очікування;

не враховує ефективність використання активів

В основі методів цієї групи лежить передісторія розвитку об'єкта та поточні дані про діяльність підприємства. При цьому вважається, що інвестор не повинен сплачувати за об'єкт більше коштів, ніж сума, що потрібна для його відтворення. Суть методів майнового підходу полягає у визначенні вартості власних або "чистих" активів підприємства, які залишаються в його розпорядженні після виконання всіх зовнішніх зобов'язань.

Даний підхід представлений двома основними методами:

- методом вартості чистих активів;

- методом ліквідаційної вартості.

Використання того чи іншого методу строго обмежується цілями оцінки. Так, сферами застосування методу чистих активів є:

- оцінка підприємств, основна діяльність яких спрямована на досягнення соціального ефекту;

- купівля-продаж підприємств зі значною часткою матеріальних і фінансових активів у структурі майна;

- страхування, оподатковування майна підприємства;

- підвищення ефективності поточного управління підприємством;

- визначення кредитоспроможності;

- оцінка вартості нового підприємства, яке не має історії господарської діяльності.

Для ТОВ "Фрінет" цілями оцінки буде підвищення ефективності поточного управління підприємствами.

Сутність методу складається у визначенні різниці між сумами вартості всіх активів підприємства та всіх зобов'язань. Базова формула для розрахунку чистих активів має вид:

 (2.1)

де, ЧА – вартість чистих активів підприємства;

А – сума всіх активів;

З – сума всіх зобов'язань.

Відповідно до діючої методики оцінки вартості майна вихідна формула трансформується таким чином:

ЧА = (Н + О + М)-(В+Д + П) (2.2)

де, Н – вартість необоротних активів;

О – вартість оборотних активів;

М – вартість витрат майбутнього періоду;

В – вартість забезпечення наступних витрат і платежів;

Д – вартість довгострокових зобов'язань;

П – вартість поточних зобов'язань.

Слід зазначити, що такий підхід доцільний тільки у випадку визначення нижньої межі можливої ціни підприємства, тому що припускає бухгалтерську оцінку величини майна підприємства, що рідко збігається з ринковими оцінками.

Проведемо розрахунок вартості чистих активів підприємства ТОВ "Фрінет" у 2008 році:

ЧА = (Н + О + М) - (В + Д + П) = (2532,0 + 1164,2 + 6,8) – (0 + 0 + 799,4) = 2903,6 (тис. грн.)

Через те, що балансова вартість майна підприємства в умовах інфляційної економіки не дає реальної оцінки його величини, у світовій і вітчизняній практиці оцінки бізнесу застосовують метод чистих скоригованих активів. У цьому випадку базова формула методики чистих активів здобуває наступний вигляд:

ЧА*=А*-3*, (2.3)

де, ЧА* – скориговані чисті активи;

А* – скориговані активи;

З* – скориговані зобов’язання.

Поняття скорегованих (або реальних) чистих активів засноване на ремісії, що виникає в результаті бухгалтерських принципів оцінки, застосовуваних до активів підприємства. Вартість, отриману в результаті застосування принципів історичної вартості (оцінка за собівартістю), або індексовану історичну вартість (з урахуванням переоцінки активів) замінюють залежно від мети й умов оцінки на вартість заміщення або споживчу вартість. У результаті виникає зменшення або збільшення вартості бухгалтерських активів і, як наслідок, необхідність їх коригування.

Коригування статей балансу з метою оцінки вартості підприємства ведеться у двох напрямках:

- інфляційне коригування;

- нормалізація бухгалтерської звітності.

Алгоритм перерахування статей балансу в поточні ціни включає наступну послідовність операцій:

- визначення залишкової відновлювальної вартості основних засобів і нематеріальних активів;

- аналіз та оцінка довгострокових і короткострокових фінансових вкладень з погляду їхнього котирування на фондовому ринку;

- аналіз та оцінка запасів за ринковою вартістю;

- аналіз та оцінка дебіторської заборгованості з погляду реальності її до погашення;

- аналіз та визначення поточної вартості зобов’язань, наявних у підприємства.

Нормалізація фінансової документації полягає у внесенні виправлень в окремі статті балансу й у звіт про фінансові результати. Це пов’язано з такими основними моментами:

- по-перше, не всі активи підприємства беруть участь у формуванні результату його господарської діяльності. В економічній літературі ці активи прийнято називати "невиробничими", а вартість чистих доходів і витрат, пов’язана з їх експлуатацією, повинна бути виключена з розрахунків;

- по-друге, з погляду потенційного інвестора, з розрахунків вартості підприємства повинні бути виключені разові, нетипові доходи і витрати власників підприємства, як правило, не пов’язані з його основною діяльністю.

Ця методика розрахунку вартості підприємств відповідає Міжнародним принципам бухгалтерського обліку і є найбільш поширеною у вітчизняній практиці визначення вартості чистих активів підприємств.

Діяльність ТОВ "Фрінет" характеризує наступна інформація:

- баланс підприємства за звітний рік;

- основні засоби підприємства відображені в балансі за витратами на їх придбання з урахуванням переоцінок за нормативними коефіцієнтами. Останні мали здебільшого суб'єктивний характер, їх механічне використання призвело до значних відхилень залишкової балансової вартості від реальної ринкової. У зв'язку з цим на підприємстві було проведено часткову інвентаризацію активів, за результатами якої експерти з обладнання визначили перебільшення балансової вартості над ринковою у 5 % з урахуванням факторів фізичного та функціонального зносу;

- нематеріальні активи підприємства, які відображено в балансі, за визначенням експертів, практично повністю нові та для розрахунку використовується їх ринкова вартість, що дорівнює балансовій вартості. Комп'ютерні програмні засоби, які використовують підприємства, носять стандартний характер;

- ринкова вартість товарних запасів, які частково втратили свою первісну якість (3 % від загального обсягу товарних запасів), дорівнює ціні їхньої можливої реалізації за купівельною вартістю з 20 % знижкою;

- на основі фінансових документів підприємства спеціалістами фінансового відділу визначено, що у складі дебіторської заборгованості відсутні сумнівні борги, а короткострокові зобов'язання підприємства є обов'язковими і не можуть коригуватися.

Оцінимо внутрішню вартість ТОВ "Фрінет". Необхідні розрахунки представимо у табл. 2.12.

Таблиця 2.12 Внутрішня вартість ТОВ "Фрінет" у 2007 році, тис. грн.

Показник Сума, тис. грн.
Розмір скоригованих основних засобів 2603,1*0,95 = 2472,95
Розмір скоригованих нематеріальних активів за ринковою вартістю 0,0
Розмір скоригованих товарних запасів 815,4-815,4*0,03*0,2 = 815,4 – 4,89 = 810,51
Розмір скоригованих інших поточних активів 352,31
Разом скоригованих активів 2472,95 + 0,0 + 810,51 + 352,31 = 3635,77
Внутрішня вартість 3635,77 – 722,4 = 2913,37

Таким чином, внутрішня вартість ТОВ "Фрінет" у 2007 році склала 2913,37 тис. грн.

Розрахунок внутрішньої вартості ТОВ "Фрінет" у 2008 році представимо у табл. 2.13.

Таблиця 2.13 Внутрішня вартість ТОВ "Фрінет" у 2008 році, тис. грн.

Показник Сума, тис. грн.
Розмір скоригованих основних засобів 2507,7*0,95 = 2382,315
Розмір скоригованих нематеріальних активів за ринковою вартістю 0,0
Розмір скоригованих товарних запасів 845,8 – 845,8*0,03*0,2 = 845,8 – 5,07 = 840,73
Розмір скоригованих інших поточних активів 318,4
Разом скоригованих активів 2382,315 + 0,0 + 840,73 + 318,4 = 3541,45
Внутрішня вартість 3541,45 – 799,4 = 2742,05

Таким чином, внутрішня вартість ТОВ "Фрінет" у 2008 році склала 2742,05 тис. грн., тобто порівняно з 2007 роком зменшився на 171,325 тис. грн., що є негативним фактором для підприємства. Хоча у інвесторів виникає потреба у придбанні підприємства за меншою вартістю, однак здійснення інвестицій у ТОВ "Фрінет" вказує на значну ймовірність інвесторів отримати високі прибутки.

Керівництво підприємства ТОВ "Фрінет" ухвалило рішення про побудову корпоративного мультисервісного середовища, з подальшою інтеграцією в неї технологій ІР-телефонії та ІР-телебачення (ІPTV). Прогнозуючи значне зростання регіональних філіалів, при побудові цієї мережі були поставлені наступні завдання:

Об'єднати в єдину мережу центральний офіс підприємства в Києві з філіалами в інших містах України.

Основні причини створення медіа-центру були наступні:

Контакт-центр дозволяє сегментувати клієнтів і персоніфікувати їхні виклики, але це ще не виходить, що ви зможете робити послуги в будь-яких ринкових областях, оскільки в кожній з них, будь то банківська або страхова справа, торговельна або транспортна галузь або медичне обслуговування, є маса своїх особливостей. Приймаючи це в увагу, на початковому етапі логічніше орієнтувати контакт-центр на надання сервісу в одній галузі, після освоєння якої можна буде випробувати свої сили й в інші.

Основний товар контакт-центра — це інформація. Але реальна конкурентна перевага сучасного контакт-центра полягає в реалізації особливих, специфічних інформаційних сервісів, умовно говорячи "бантиків", що в значній мірі стимулює розвиток основного бізнесу.

Для професійного аналізу продуктивності й ефективності роботи медіа-центру і його співробітників можливе використання систем ключових показників KPІ (Key Performance Іndіcators), що є частиною інструмента керування в методології збалансованих показників BSC (Balansed Score Card). Запропонований список документів не претендує на "канонічність". Перелік містить те, що скоріше придасться, чим буде відкинуто.

ТОВ "Фрінет" планує придбати CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1.

Проведені на підприємстві корінні перетворення дозволяють припускати, що результати впровадження ноу-хау будуть позначатися з 2009 року більш істотно.

У даний час на ТОВ "Фрінет" починається створенням нової організаційно-структурної одиниці – так званого медіа-центру. Ця інновація буде введена в дію на базі принципово нового обладнання CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1.

У зв'язку з цим представляється доцільним розглянути даний інноваційний проект докладніше.

Реалізація інноваційного створенням медіа-центру на ТОВ "Фрінет" містить у собі такі етапи:

- закупівля обладнання CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1.;

- будівництво нових площ під обладнання;

- монтаж обладнання;

- організація виробничої діяльності.

Графік реалізації інноваційного проекту наведений в табл. 2.14.

Таблиця 2.14 Графік реалізації інноваційного проекту

Найменування етапів  Роки реалізації проекту
2008 2009 2010 2011 2012 2013
1. Закупівля устаткування
2. Будівництво
3. Монтаж устаткування
4. Організація виробничої діяльності

Таблиця 2.15 Графік фінансування інноваційного проекту

Показники, млн. дол. 2008 2009 2010 2011 2012 2013
 Отримано кредит 2,0 0,4
 Плата за кредит 0,385  0,42  0,42  0,42  0,42
 Повернення кредиту 2,40

Таблиця 2.16 Розподіл капітальних вкладень

 Вид капіталовкладень Усього, млн. У тому числі по роках інноваційного циклу
дол. 2008 2009 2010 2011 2012
1. Вартість обладнання 1,7975 1,7975 - - - -
2. Вартість монтажних робіт 0,6025 0,2025 0,40 - - -
 Разом:  2,40 2,0 0,40 - - -

Фінансування проекту створенням медіа-центру на ТОВ "Фрінет" здійснюється за рахунок довгострокового (на 5 років) інноваційного кредиту. Загальний обсяг кредиту - 2,4 млн. дол., процентна ставка - 17,5% річних, виплата процентів - щорічно наприкінці року.

Таким чином, досліджуване підприємство ТОВ "Фрінет" має позитивну інвестиційну привабливість, і на основі цього, плану залучити кредит, в розмірі 24 млн. дол. На придбання нового обладнання.


Розділ 3. Шляхи підвищення інвестиційної привабливості ТОВ "Фрінет"   3.1 Обґрунтування доцільності залучення банківських кредитів для фінансування діяльності ТОВ "Фрінет"

Компанія ТОВ "Фрінет" найближчим часом має намір підсилити присутність в шести містах України: Києві, Житомирі, Севастополі, Сімферополі, Дніпропетровську і Львові. У 2009 р., за словами генерального директора ТОВ "Фрінет", оператор планує збільшити абонентську базу до 45-50 тис. чоловік. Зараз кількість клієнтів оператора складає близько 25 тис.. А покриття власною оптоволоконною мережею оцінюється менеджментом компанії як 900 будинків, або 150 тис. домогосподарств. До того ж протягом наступного року "Фрінет" хоче вивести на ринок пакет послуг Trіple Play. Для цього йому спершу потрібно буде підготувати до запуску послуги, властиві для цього пакету, а саме телефонію і ІPTV. Для того, щоб здійснити заявлені плани, керівництво оператора привернуло кредит Брокбізнесбанка у розмірі $24 млн. дол. Зведені дані про витрати по роках реалізації проекту створенням медіа-центру на ТОВ "Фрінет" наведені в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1 Зведені дані про витрати по роках реалізації проекту

Найменування

продукту

ІІ пол. 2008 І пол. 2009 ІІ пол. 2009 І пол. 2010 ІІ пол. 2010 І пол. 2011 ІІ пол. 2011 І пол. 2012 ІІ пол. 2012 І пол. 2013
Капітальні вкладення
1.Вартість технологічного обладнання 1797,5 -
 2.Вартість монтажних робіт 202,5 400,0
 Разом капітальні вкладень 2000,0 400,0
Прямі витрати
 Разом прямі витрати 1440,4 1440,4 2396,0 2396,0 3548,3 3548,3 3548,3 3548,3 3548,3 3548,3
Загальні витрати
 Керування 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8
 Виробництво 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0
 Разом загальні витрати 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8
Витрати по обслуговуванню інноваційного кредиту
 Плата за кредит 385,0 420,0 420,0 420,0 420,0
 Повернення кредиту 2400,0
 Разом 0 385,0 0 420,0 0 420,0 0 420,0 0 2820,0
 Усього витрат 3685,2 2470,2 2640,8 3060,8 3793,1 4213,1 3793,1 4213,1 3793,1 6613,1

З урахуванням поточних витрат розподіл прибутків, отриманих при реалізації інноваційного проекту, наведений в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2 Розподіл поточних прибутків ТОВ "Фрінет"

Найменування статті ІІ пол. 2008 І пол. 2009 ІІ пол. 2009 І пол. 2010 ІІ пол. 2010 І пол. 2011 ІІ пол. 2011 І пол. 2012 ІІ пол. 2012 І пол. 2013
Обсяг продажу 2500 2500 4159 4159 6159 6159 6159 6159 6159 6159
Виручка від реалізації 21250 21250 35347 35347 52347 52347 52347 52347 52347 52347

Розподіл поточних прибутків ТОВ "Фрінет" за період реалізації інноваційного проекту наведений в таблиці 3.3.

Розрахунок потоку чистих засобів, утворених у процесі реалізації інноваційного проекту створенням медіа-центру зроблений по роках розрахункового періоду наростаючим підсумком, починаючи з першого року інвестування.


Таблиця 3.3 Розподіл прибутків

Найменування Статті

ІІ пол.

2008

І пол.

2009

ІІ пол.

2009

І пол.

2010

ІІ пол.

2010

І пол.

2011

ІІ пол.

2011

І пол.

2012

ІІ пол.

2012

І пол.

2013

Виручка (тис. дол.) 21250 21250 35347 35347 52347 52347 52347 52347 52347 52347
Чистий обсяг продажів (тис. дол.) 20719 20719 34464 34464 51039 51039 51039 51039 51039 51039
Прямі витрати (тис. дол.) 1440,4 1440,4 2396,0 2396,0 3548,3 3548,3 3548,3 3548,3 3548,3 3548,3
Валовий прибуток 19278,6 19278,6 32068 32068 47490,7 47490,7 47490,7 47490,7 47490,7 47490,7
Загальні витрати (тис. дол.)
Виробництво 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0 201,0
Управління 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8 43,8
Усього (тис. дол.) 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8 244,8
Амортизація 0 21,1 35,1 106,9 106,9 106,9 106,9 94,4 94,4 94,4
Процентні платежі по кредитах 385,0 420,0 420,0 420,0 420,0
Прибуток до виплати податку (тис. дол.) 19033,8 18627,7 31788,1 31296,3 47139 46719 47139 46731,5 47151,5 46731,5
Чистий прибуток 12371,97 12108,01 20662,27 20342,6 30640,35 30367,35 30640,35 30375,48 30648,48 30375,48

Потік чистих засобів формується на основі балансів одночасних й поточних витрат і прибутків (активів та пасивів), надходжень у бюджет, виплат по кредитних зобов'язаннях та ін.

Результати розрахунку потоку чистих засобів по інноваційному проекту створення медіа-центру на ТОВ "Фрінет" наведені в таблиці 3.4.


Таблиця 3.4 Розрахунок потоку чистих засобів

Найменування статті

ІІ пол.

2008

І пол.

2009

ІІ пол.

2009

І пол.

2010

ІІ пол.

2010

І пол.

2011

ІІ пол.

2011

І пол.

2012

ІІ пол.

2012

І пол.

2013

Надходження від збуту продукції (тис. дол.) 25500 25500 42417 42417 62817 62817 62817 62817 62817 62817
Прямі витрати (тис. дол.) 1728,5 1728,5 2875,2 2875,2 4257,9 4257,9 4257,9 4257,9 4257,9 4257,9
Загальні витрати (тис. дол.)
Виробництво 240,5 240,5 240,5 240,5 240,5 240,5 240,5 240,5 240,5 240,5
Управління 52,6 52,6 52,6 52,6 52,6 52,6 52,6 52,6 52,6 52,6
Усього (тис. дол.) 293,1 293,1 293,1 293,1 293,1 293,1 293,1 293,1 293,1 293,1
Податки 2 768 2 522 4 276 4 708 7 308 7 702 7 602 7 702 7 602 7 192
Потік засобів від оперативної діяльності 20 710 20 956 34 973 34 541 50 958 50 564 50 664 50 564 50 664 51 074
Витрати на придбання активів 2000,0 400,0 0 0 0 0 0 0 0
Потік засобів від інноваційної діяльності -2000,0 -400,0 0 0 0 0 0 0 0 0
Позики 2000,0 400,0 0 0 0 0 0 0 0 0
Виплати відсотків по позиках 0 385,0 0 420,0 0 420,0 0 420,0 0 420,0
Потік засобів від фінансової діяльності 2000,0 15,0 0 -420,0 0 -420,0 0 -420,0 0 -2820,0
Баланс засобів на початок періоду 0 20 710 20 956 34 973 34 541 50 958 50 564 50 664 50 564 50 664
Баланс засобів на кінець періоду 20 710 20 956 34 973 34 541 50 958 50 564 50 664 50 564 50 664 51 074
Дисконтування ставка дисконтування в % = 15
Дисконтоване сальдо потоку засобів 17603,84 17812,94 29726,8 29359,6 43314,3 42979,4 43064,4 42979,4 43064,4 43412,9

У розрахунках потоку чистих прибутків по даному проекту прийнята норма дисконту, яка дорівнює 0,15 (15%).

Нижче зроблена оцінка комерційної й економічної ефективності даного інноваційного проекту наростаючим підсумком по роках будівництва й експлуатації. При цьому оцінка проекту зроблена на підставі інтегральних показників, що відбивають економічну ефективність, яку намічається досягти в результаті його реалізації.

Таблиця 3.5 Розрахунок терміну окупності інновацій (динамічний)

Найменування статті

ІІ пол.

2008

І пол.

2009

ІІ пол.

2009

І пол.

2010

ІІ пол.

2010

І пол.

2011

ІІ пол.

2011

І пол.

2012

ІІ пол.

2012

І пол.

2013

Чистий потік засобів за період 17603,84 17812,94 29726,8 29359,6 43314,3 42979,4 43064,4 42979,4 43064,4 43412,9
Амортизація 0 21,1 35,1 106,9 106,9 106,9 106,9 94,4 94,4 94,4
РАЗОМ потік засобів за період 17603,84 17812,94 29726,8 29359,6 43314,3 42979,4 43064,4 42979,4 43064,4 43412,9
Потік засобів наростаючим результатом 17603,84 17791,84 29691,7 29252,7 43207,4 42872,5 42957,5 42885 42970 43318,5
Термін окупності (динамічний) 37 міс.

Таблиця 3.6 Розрахунок терміну окупності інновацій (статичний)

Найменування статті ІІ пол. 2008 І пол. 2009 ІІ пол. 2009 І пол. 2010 ІІ пол. 2010 І пол. 2011 ІІ пол. 2011 І пол. 2012 ІІ пол. 2012 І пол. 2013
Чистий потік готівки за період 20 710 20 956 34 973 34 541 50 958 50 564 50 664 50 564 50 664 51 074
Амортизація  0  21,1  35,1 106,9 106,9 106,9 106,9  94,4  94,4  94,4
РАЗОМ потік засобів за період 20 710 20 956 34 973 34 541 50 958 50 564 50 664 50 564 50 664 51 074
Потік засобів наростаючим результатом 20 710 20 935 34 938 34 434 50 851 50 457 50 557 50 470 50 570 50 980
Термін окупності (статичний)  28 міс.

Таблиця 3.7 Розрахунок точки беззбитковості (тис. дол..)

Обсяг інновацій (тис. дол.)  2400,0
Середньозважена ціна послуги (дол.)  8,5
Середньозважена витрати на послугу(дол.)  6,5
Середньозважена валова маржа на послугу (дол.)  2,0
Точка беззбитковості (тис. дол..)  1200,6

Таблиця 3.8 Показники економічної ефективності інновацій

Показник Позначення Значення
 Термін окупності (міс.) PP 37
 Індекс прибутковості 1,05
 Внутрішня норма рентабельності (%) ІRR 42,5
 Чистий приведений прибуток (дол.) NPV 1551700,0

Результати розрахунку показників економічної й комерційної ефективності інноваційного проекту розвитку ТОВ "Фрінет" наведені підпункті 2.3.

Індекс прибутковості інвестиційного проекту зумовлений тим, наскільки збільшилися обсяги надання інтернет-послуг клієнтам.

В цілому, зроблений аналіз інноваційного проекту свідчить про економічну доцільність його здійснення.

Методологія визначення кількісного значення ризику закупівлі обладнання CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1 ТОВ "Фрінет" наступна:

1) загальний ризик подається, як чисельність локальних ризиків;

2) кожен з локальних ризиків характеризується ваговим коефіцієнтом, сума яких складає 1 (100%);

3) експертним шляхом оцінюється ступінь ризику по кожному з локальних ризиків таким чином:

від 1 до 2 балів – низький ризик, який скоріше всього не реалізується;

від 3 до 7 балів – середній ризик, який скоріше всього проявиться;

від 8 до 9 балів – високий ризик, який певно реалізується;

4) загальні значення ризику визначаються шляхом підсумовування добутків балів по кожному із локальних ризиків на їх питому вагу.

Загальний ризик закупівлі (RЗ) обчислюється за формулою:

,

де n – кількість локальних ризиків;

валові коефіцієнти;

значення ступеню ризику;

приведений ризик в балах.

Оцінка загального ризику:

2-3 бали – нижче середнього;

3-5 балів – середній;

5-7 балів – вище середнього;

7-9 балів – високий.

Важливо також оцінити кількісну ступінь ризику, який може призвести підприємство до банкрутства (Rб):

Rб = З/С,

де З – максимальна сума збитків, грн.;

С – вартість основних засобів (власні кошти).

З = В*R3/10,

де В – вартість технологічного обладнання, яке закуповується;

R3/10 – імовірність можливих збитків (R3 в балах);

Rб = 0,3 – оптимальне значення;

Rб = 0,7 – критичне значення, яке вище до банкрутства.

Розрахунок загального ризику закупівлі обладнання CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1 ТОВ "Фрінет" представлений у табл. 3.9

Таблиця 3.9 Розрахунок загального ризику закупівлі обладнання CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1 ТОВ "Фрінет"

Найменування ризиків Вага, % Ступінь ризику, бали приведений ризик, бали
1. Інфляційні очікування 10 7 0,7
2. Зниження платоспроможності 10 8 0,8
3. Технічний 10 3 0,3
4. Правовий 5 3 0,15
5. Помилки при реалізації 5 3 0,15
6. Ринковий 25 5 1,25
7. Експортно-імпортний 5 2 0,1
8. Нестабільність фінансування 5 3 0,15
9. Нестабільність постачальників 10 7 0,7
10. Нестабільність споживачів 5 8 0,4
11. Підвищення екологічних норм 2,5 2 0,05
12. Регіональне погіршення екологічної ситуації 2,5 2 0,05
13. Зміна законодавства 5 4 0,2
14. Кадровий - - 0
Разом 100,0 х 5,0

Імовірність можливих збитків становить: 5/10 = 0,5.

Максимальні збитки складають: 25300*0,5 = 12650 грн.

Коефіцієнт ризику (банкрутства) становить: 12650/1389700 = 0,01 < 0,3.

Таким чином, придбання обладнання CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1 є малоризикованим, проте необхідним для забезпечення належного виробничого процесу ТОВ "Фрінет".

В умовах перехідного періоду розвитку економіки України неможливо повною мірою уникнути можливих ризиків при реалізації проекту, але знизити їхній негативний вплив цілком реально.

Заходи для зниження ризиків:

вироблення внутрішньої податкової політики;

формування зовнішнього ділового середовища (партнери, спільні підприємства, фінансово-промислові групи);

активна участь засновників у взаємодії з владними структурами.

- юридичні ризики пов'язані з недосконалістю законодавства, нечітко оформленими документами, неясністю судових заходів у випадку розбіжностей засновників, затягування термінів підрядником.

Заходи для зниження ризику:

чітке й однозначне формулювання відповідних статей у документах;

залучення для оформлення документів фахівців, які мають практичний досвід у цій галузі;

виділення необхідних фінансових коштів для оплати високо класних юристів.

- технічні ризики пов'язані зі складністю організації процесу реалізації, зокрема, транспортування товарів до споживача.

Заходи для зниження ризику:

прискорене пророблення (чи одержання гарантій від постачальників) технічного ув'язування устаткування і торговельного комплексу;

укладання контрактів на умові "під ключ" із санкціями за непогодженості і зриви строків;

страхування технічних ризиків.

- торговельні ризики пов'язані в першу чергу з можливістю затримок реалізації нових товарів.

- суттєвим ризиком може з'явитися відсутність висококваліфікованого персоналу по роботі.

Заходи для зниження ризику:

- чітке календарне планування і керування реалізацією проекту;

- прискорена розробка дизайну-концепції, включаючи критерії якості;

- розробка і використання продуманої системи контролю якості на всіх етапах її створення;

- підготовка кваліфікованих кадрів.

- внутрішній соціально-психологічний ризик. При становленні даного виду бізнесу можуть виникнути наступні соціально-психологічні ризики:

- соціальна напруженість у колективі;

- дефіцит, плинність професійних кадрів;

- наявність деструктивної позиції;

- напруженість у ланцюжку "власник – адміністрація – колектив".

Заходи для зниження ризику:

- підбор професійних кадрів (включаючи тестування), при необхідності - навчання;

- вироблення механізму стимулювання працівників;

- система наскрізної багаторівневої інформованості колективу і керівників;

- розробка ефективного підходу до формування і розподілу фонду оплати праці.

Фінансові ризики пов'язані в першу чергу з забезпеченням доходів, які залежать у першу чергу від реклами, а також із залученням інвестицій.

Робочий варіант фінансового плану передбачає, що основні фінансові надходження забезпечуються за рахунок продажу автосигналізації середньої цінової позиції. Зниження ціни або невірний вибір структури закупівель приводить до серйозних труднощів з реалізації проекту.

Заходи для зниження ризику:

- невідкладне проведення досліджень вимог споживачів;

- розробка і використання продуманої системи контролю якості на всіх етапах закупівлі та реалізації товарів;

- обґрунтування і виділення достатніх фінансових коштів для створення і придбання високоякісного торговельного обладнання та транспортних засобів; використання підходу диверсифікації джерел доходу.

Конкуренти ТОВ "Фрінет" також заявляють про намір активно розвивати FTTB (Fіber-to-the-buіldіng). Але ним, цілком можливо, доведеться переглянути свої плани у зв'язку із заморожуванням проектів по нерухомості. Адже новобудови є одним з основних стимуляторів розширення проектів типу "Оптика в кожен будинок".

Конкуренти по-різному дивляться на можливості розвитку на ринку FTTB ще одного крупного гравця. Сегмент послуг, що надаються за технологією FTTB, тільки розвивається, і місце для нових гравців на цьому ринку є. Адже навіть в Києві проникнення інтернету ще не досягло дуже високих цифр. Зараз багато користувачів переходять із старих інтернет-технологій на широкосмуговий доступ, але якщо говорити про відсоток проникнення послуг, що надаються по оптоволокну, він поки менше, ніж по ADSL-доступу. Взагалі, для будь-якого нового гравця, який хоче вийти на ринок таких послуг, одним з критичних чинників успіху є уміння правильно будувати свою мережу і отримувати великий територіальний обхват.

Для визначення загального рівня інноваційних підприємницьких проектів розглянемо наступний приклад. ТОВ "Фрінет" передбачає втілити в життя ідею створення медіа-центру на базі CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1, для чого йому необхідно розробити інноваційний підприємницький проект і одержати попередню оцінку рівня цього проекту. Експертним шляхом визначено, що в результаті розробки і реалізації цього проекту можуть бути отримані вихідні дані, наведені в табл. 3.10.

Таблиця 3.10 Вихідні дані для розрахунку рівня оцінки інноваційних підприємницьких проектів

Назва показників Позначення Значення
Коефіцієнт предметної направленості об’єкту наукового дослідження ІПП Кпн 0,80
Ваговий коефіцієнт до Р1 Кпк1 1
Коефіцієнт складності і комплексності системи, що розробляється Кскс 0,95
Коефіцієнт наукової цінності, новизни і оригінальності технічних рішень Кцо 0,80
Коефіцієнт степеня необхідності на даний період Ксн 1,00
Ваговий коефіцієнт до Р2 Кпк2 3
Коефіцієнт практичної цінності ІПП для підприємства Кпцп 0,85
Ваговий коефіцієнт до Р3 Кпк3 2
Коефіцієнт потенційних можливостей використання даного ІПП Кпм 0,80
Коефіцієнт потенційних можливостей використання результатів в інших ІПП Квр 1,00
Коефіцієнт застосування результатів ІПП Коз 0,90
Коефіцієнт можливого розповсюдження ІПП в промисловості Крп 1,00
Коефіцієнт очікуваної економії на одну гривню витрат на ІПП Кев 0,90
Коефіцієнт річного економічного ефекту від впровадження результатів ІПП Кес 0,85
Ваговий коефіцієнт до Р4 Кпк4 3
Коефіцієнт трудоємності ІПП Ктрр 0,75
Коефіцієнт складності ІПП Кск 0,95
Ваговий коефіцієнт до Р5 Кпк5 1

Підставивши вихідні дані у наведені в п. 3.1 формули, отримаємо значення рівня інноваційного підприємницького проекту:


+

= 0,8 х 1+ 0,95 х 0,80 х 1,0 х 3 + 0,85 х 2 + 0,80 х 1,00 х 0,90 х 1,00 х 0,90 х 0,85 х 3 + 0,75 х 0,95 х 1 = 0,8+2,28+1,7+1,65+0,71= 7,14 бала.

У даному випадку проведена оцінка (бала) дозволяє зробити висновок, що даний інноваційний підприємницький проект відноситься до проектів із середнім рівнем і може бути прийнятий до подальшої розробки і реалізації або відхилений у зв’язку із недостатньо високим рівнем оцінки. Разом з тим при всіх сприятливих характеристиках інноваційного підприємницького проекту він ніколи не буде прийнятий до реалізації, якщо не забезпечить:

- повернення вкладених коштів за рахунок доходів від розробки і реалізації інноваційного підприємницького проекту;

- досягнення окупності капіталовкладень в межах терміну (22,5 роки), який є вигідним для підприємства;

- отримання прибутку, який дозволить одержати рівень рентабельності інноваційного підприємницького проекту не нижчий від бажаного для підприємства.

Подальшого вдосконалення вимагають і самі методики розрахунків ефективності інноваційних проектів, що застосовується у практиці ТОВ "Фрінет".

Вартість права на інтелектуальну власність у вигляді ноу-хау нині переважно визначається як дисконтований грошовий потік або капіталізована сума додаткового (надлишкового) прибутку, одержуваного від застосування нововведення або економії витрат (при неможливості одержати оцінку по додатковому прибутку).

Наведемо нижче розрахунок вартості права інтелектуальної власності для ТОВ "Фрінет" у вигляді інжинірингового ноу-хау показаними методами.

Дані для розрахунку методом дисконтування грошового потоку і його результати наведені в таблиці 3.11.

Таблиця 3.11 Розрахунок вартості інжинірингового ноу-хау

Показники Од.вим.  2008  2009  2010  2011  2012
Абсолютний грошовий потік  дол. 146845 195795 195795 195795 195795
Ставка дисконту  коеф.  0,25  0,25  0,25  0,25  0,25
Коефіцієнт приведення  коеф.  0,923  0,640  0,512  0,410  0,328
Сума грошових виплат  дол. 135538 125309 100247  80276  64221
Поточна вартість ноу-хау  дол. 505590

Вартість права інтелектуальної власності у вигляді інжинірингового ноу-хау приймаємо рівною поточної вартості ноу-хау (останній рядок таблиці):

В1 = 505590 дол. США

Вартість права інтелектуальної власності у вигляді інжинірингового ноу-хау за методом капіталізації економії визначимо як:

В = 2184000 х 4 х 0,156 х 0,8:0,29 = 3759492 грн. = 691083 дол.

Розрахунок вартості об'єкта оцінки за економією фонду заробітної плати (управлінське ноу-хау).

У розрахунку вартості управлінського ноу-хау головним джерелом економії витрат, як показує аналіз, є реальне зниження витрат на оплату праці персоналу основної діяльності за рахунок скорочення кількості робочих, яке відбулося у 2007 році, а також прогнозованого зниження витрат на оплату праці в 2008 році у результаті впровадження ноу-хау. Сума економії збільшується на суму нарахувань в обов'язкові фонди (Пенсійний фонд, фонди соціального страхування) і зменшується на суму компенсаційних виплат скороченим працівникам (вихідна допомога + середня зарплатня протягом 2-х місяців із нарахуваннями).

Для розрахунку вартості права інтелектуальної власності у вигляді управлінського ноу-хау використані дані, наведені в таблиці 3.12.

Таблиця 3.12 Розрахунок вартості управлінського ноу-хау

№ п/п Показник Од. вим. Значення

1.

1.1.

1.2.

Чисельність працівників основного виробництва

до використання ноу-хау

за умов використання ноу-хау

чол.

чол.

382

219

2. Середня зарплатня вивільнених працівників грн./чол. 400
3. Кількість вивільнених працівників чол. 163
4. Річний фонд оплати вивільнених працівників грн. 782400
5. Зниження витрат на оплату праці з урахуванням зниження витрат на відрахування в обов'язкові фонди грн. 1075800
6. Компенсаційні виплати вивільненим працівникам грн.

423800

(65200+358600)

7. Скоригована економія витрат по оплаті праці працівників основного виробництва грн. 652006

Вартість права інтелектуальної власності у вигляді управлінського ноу-хау можливо визначити як капіталізовану (ставка капіталізації 0,29) суму економії витрат на оплату праці:

В2 = 652006: 0,29 = 2248276 грн. = 413286 дол.

Оцінка з погляду витрат.

Приймаючи до уваги, що в якості оцінки ноу-хау може розглядатися й оцінка з погляду витрат, понесених володарем права інтелектуальної власності, тобто оцінка на підставі добровільних витрат концерну, який виробляє обладання на користь ТОВ "Фрінет" без надії повернути хоча б частину з них у найближчі п'ять років, робимо розрахунок такої оцінки як нижньої з можливих при визначенні вартості права інтелектуальної власності на підставі підходу про альтернативне найкраще використання капіталу.

В3 = (169148 + 87000 х 1,485) х 1,685 = 502 708 дол.

де 1,685 - коефіцієнт компаундування, розрахований при 11%-й ставці прибутку на акцію у вигляді дивідендних виплат в концерні, що виробляє CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1.

Верхня оцінка вартості права інтелектуальної власності з погляду аналізованого підходу може бути визначена як капіталізована інвестиція концерну, що виробляє CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1 у власний бізнес суми, що складає некомпенсовані витрати:

В = 169148: 0,11 = 1537709 дол.

Мінімальна з верхніх меж може бути розрахована для умов України як:

В = 169148: 0,29 = 583269 дол.

Зазначимо, що на підставі даних про ноу-хау, наданих концерном, що виробляє CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1, вартість права інтелектуальної власності визначається в сумі 582 400 доларів США на дату надання матеріалів, сертифікованих Стокгольмською Торгівельною Палатою і легалізованих консульським відділом Посольства України у Швеції 26 березня 2007 року:

В = 5460 х 800: 7,5 = 582400 дол.

де 5460 - кількість часів, фактично проведених фахівцями концерну, що виробляє CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1 для ТОВ "Фрінет" при впровадженні ноу-хау; 800: 7,5 - ринкова вартість 1 людино-години послуг фахівця концерну, що виробляє CІSCO MEDІA CONVERGENCE SERVER 7845-H1.

Оцінка за роялті

Вартість права інтелектуальної власності у вигляді ноу-хау може бути також визначена і за допомогою такої формули:

ВП = Ч х Т х Д, (3.)

де: Ч - частка прибутку, отриманого підприємством, що припадає на ноу-хау; Т - час використання ноу-хау; Д - прибуток підприємства після впровадження ноу-хау.

Суму отриманого прибутку можна визначити за даними про фактичний прибуток у користувача інтелектуальної власності або за нормою прибутку в аналізованій галузі.

Частка прибутку, що відповідає об'єкту інтелектуальної власності, розраховується в залежності від виду об'єкта, галузі техніки, характеру можливого використання, технічного рівня надання послуги, її конкурентоспроможності на конкретному ринку, наявності патентного захисту і т. ін. Розмір Ч може бути різним, але частіше усього він змінюється в межах від 0,01 до 0,60. У комерційній інформації з різних галузей є дані про розмір роялті - частини прибутку покупця науково-технічної продукції (користувача ноу-хау) - по ліцензійних договорах, що сплачується продавцю протягом ряду років.

Вважаємо, що у значній мірі ці дані можна використовувати при визначенні Ч для оцінки вартості права інтелектуальної власності у вигляді ноу-хау. Обсяг прибутку залежить від терміну ефективного використання об'єкта власності, що визначається відповідно до нормативного терміну ефективного використання науково-технічної продукції виходячи з її технічного рівня.

Структура власних фінансових коштів підприємства представлена на рис. 3.1.

Прокоментуємо особливості мобілізації внутрішніх активів. У процесі капітального будівництва у підприємства можуть утворюватися специфічні джерела фінансування, які мобілізуються у процесі підготовки проекту (будівництва або реконструкції, установки устаткування), їх можна оцінити за допомогою такої формули:

М = А – Н + К, (3.2)

де, А — очікувана наявність оборотних активів на початок планованого періоду;

Н — планова потреба в оборотних активах за період;

К — зміна кредиторської заборгованості протягом року.

Рис. 3.1. Структура власних фінансових коштів ТОВ "Фрінет"

Фінансовий механізм мобілізації полягає в тому, що частина обігових активів ТОВ "Фрінет" вилучається з основної діяльності (оскільки ця діяльність може бути сповільнена зважаючи на капітальне будівництво) і пускається на фінансування капітального будівництва.

Структура позикових фінансових ресурсів показана на рис. 3.2.

Основна відмінність між власними і позиковими фінансовими ресурсами полягає в тому, що процентні платежі вираховуються до податків, тобто включаються у валові витрати, тоді як дивіденди виплачуються з прибутку.

Рис. 3.2. Структура позикових фінансових коштів

Вітчизняні банки знають місцеву обстановку краще, ніж будь-яке інше джерело довгострокового фінансування, вони говорять на мові менеджерів підприємства, знають культуру, розуміють історичне і нинішнє положення українських підприємств, розуміють вітчизняну фінансову звітність і систему бухгалтерського обліку, можуть запропонувати консультації по зниженню витрат фінансування, ґрунтуючись на своєму досвіді.

З іншого боку, вітчизняні банки надзвичайно негативно відносяться до ризику і, швидше за все, вимагатимуть істотного забезпечення. Вітчизняна банківська сфера в теперішній час перебуває в стані становлення, і багато банків знаходяться в нестабільному стані.

Основною умовою отримання ТОВ "Фрінет" кредиту є її реальна можливість своєчасно повернути кредит і сплатити проценти за користування.

Політика залучення банківського кредиту ТОВ "Фрінет" являє собою частину загальної політики залучення позикових коштів, що конкретизує умови залучення, використання й обслуговування банківського кредиту.

Вибір банку ТОВ "Фрінет" має ґрунтуватися на аналізі ресурсної позиції банку на ринку комерційних банків України.

Розробка політики залучення банківського кредиту ТОВ "Фрінет" здійснюється по наступним основних етапах:

- визначення цілей використання залученого банківського кредиту;

- оцінка власної кредитоспроможності;

- вибір необхідних видів залучених банківських кредитів.

- вивчення та оцінка умов здійснення банківського кредитування в розрізі видів кредитів.

Вид кредитної ставки відіграє істотну роль у визначенні вартості банківського кредиту. По застосовуваних видах розрізняють процентну (для нарощення суми боргу) і облікову (для дисконтування суми боргу) кредитні ставки. Якщо розмір цих ставок однаковий, то перевага повинна бути віддана процентній ставці, тому що в цьому випадку його платежі по обслуговуванню боргу (а відповідно і вартість кредиту) будуть меншими.

При використанні банківського кредиту значну роль для ТОВ "Фрінет" відіграють умови виплати відсотка характеризуються термінами його сплати. Ці умови зводяться до трьох принципових варіантів:

- виплаті всієї суми відсотка в момент надання кредиту;

- виплаті суми відсотка по кредиту рівномірними частинами;

- виплаті всієї суми відсотка в момент погашення основної суми боргу.

За інших рівних умов найбільш кращим для підприємства є третій варіант.

Основними умовами, що підвищують вартість банківського кредиту і знижують реальний розмір використовуваних ТОВ "Фрінет" кредитних коштів, є:

- застосування в розрахунках кредитного відсотка облікової (дисконтної) ставки;

- авансовий платіж суми відсотка по кредиту;

- часткова амортизація суми основного боргу протягом кредитного періоду;

- збереження визначеної суми притягнутих кредитних коштів у формі компенсаційного залишку грошових активів.

Ці несприятливі для ТОВ "Фрінет" умови банківського кредитування повинні бути компенсовані йому шляхом зниження рівня використовуваної кредитної ставки в порівнянні зі середньорічним її рівнем (по аналогічних видах кредитів).

Оскільки банківський кредит представляє в сучасних умовах один з найбільш дорогих видів приваблюваного позикового капіталу, забезпеченню умов ефективного його використання на підприємстві повинне приділятися першорядна увага. Критерієм такої ефективності виступають наступні умови:

- рівень кредитної ставки по короткостроковому банківському кредиту повинний бути нижче рівня рентабельності господарських операцій, для здійснення яких він залучається;

- рівень кредитної ставки по довгостроковому банківському кредиту повинний бути нижче коефіцієнта рентабельності активів, інакше ефект фінансового лівериджу буде мати негативне значення.

Поточне обслуговування банківського кредиту полягає у своєчасній сплаті відсотків по ньому відповідно до умов укладених кредитних договорів. Ці платежі включаються в розроблювальний підприємством платіжний календар і контролюються в процесі моніторингу його поточної фінансової діяльності.

Способи амортизації суми основного боргу залежать від передбачених кредитним договором умов його погашення. По вимогах цього договору (чи з ініціативи позичальника) на підприємствах може завчасно створюватися спеціальний фонд погашення кредиту, платежі в який здійснюються за графіком. На кошти цього фонду, збережені в комерційному банку, нараховується депозитний відсоток.

3.2 Оцінка інвестиційного проекту ТОВ "Фрінет" з погляду банку

Регулювання нового виду банківського кредитування — під інвестиційний проект — поки що не забезпечене рекомендаціями нормативно-правових документів НБУ. Тому пропонуються методики розрахунку коефіцієнта ризику, формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями при здійсненні банками проектного фінансування / кредитування інвестиційних проектів.

Змінами до Положення "Про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків", затвердженими постановою Правління Національного банку України‚ від 19.03.2006 р. №119, перелік кредитних операцій банків України доповнено новим видом — кредитування під інвестиційний проект. Воно трактується як довгострокове кредитування інвестиційних проектів під майбутні доходи, отримані від реалізації цих проектів. Дане визначення відповідає терміну "проектне фінансування", яке міститься у документах Базельського комітету, тому надалі обидва терміни використовуються як рівнозначні.

Виділяючи операції проектного фінансування як специфічний тип кредитування, Базельський комітет вважає, що регулювання операцій цього типу потребує спеціального розгляду. Проте у нормативно-правових документах Національного банку України немає рекомендацій щодо регулювання операцій кредитування інвестиційних проектів. У Положенні "Про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків" також не визначено порядок формування резервів за такими операціями. А проте, як випливає з документів Базеля-ІІ та постанови Правління НБУ від 19.03.2006 р. № 119, даний вид кредитування має специфічні особливості, які повинні бути враховані при розробці параметрів регулювання зазначених операцій.

Традиційна методика оцінки кредитних ризиків ґрунтується на аналізі кредито- і платоспроможності позичальника. На відміну від цієї методики, прийняття рішення про кредитування інвестиційного проекту базується на таких специфічних питаннях аналізу, як:

1) оцінка майбутніх доходів від реалізації проекту;

2) можливість практичної реалізації проекту.

Тобто працівникам банківської установи потрібні спеціальні знання у сфері інвестиційного аналізу та управління проектами. Насамперед це стосується аналізу можливості практичної реалізації, яка належить до сфери нової практичної дисципліни — управління проектами. Мало того, відповідно до класифікатора спеціальностей в Україні управління проектами віднесено до сфери технічних наук.

Тому розробка методики формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями при здійсненні банками проектного фінансування / кредитування інвестиційних проектів має передбачати певні передумови.

1. Методика повинна базуватися на стандартах Базельського комітету про власний капітал банків (Базель-ІІ), які впроваджуються з 2007 р., та згідно з якими розроблятимуться національні стандарти в Україні. Відповідно до стандартів Базеля-ІІ основними параметрами кредитного ризику є імовірність дефолту (ІД) та імовірний збиток при дефолті (ІЗД). На їх підставі визначається коефіцієнт ризику, на який коригується норма резервування. Банк самостійно оцінює кредитний ризик. Завданням банківського нагляду в цьому разі буде перевірка наявності у банку затвердженої методики розрахунку ризиків при кредитуванні інвестиційних проектів та адекватності оцінки банком ризику за такими операціями.

2. Оскільки основним джерелом погашення кредиту під інвестиційний проект є майбутні доходи, отримані від його реалізації, розрахунок резервної має включати показники фінансової ефективності інвестиційних проектів: чистої поточної вартості NPV та внутрішньої норми рентабельності ІRR.


Информация о работе «Оцінка інвестиційної привабливості підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 215682
Количество таблиц: 46
Количество изображений: 12

Похожие работы

Скачать
95440
14
4

... умови, які впливають на формування інвестиційної привабливості підприємства. Наявність повної інформації про галузь, регіон та, особливо, умови господарювання суттєво впливають на привабливість підприємства. Отже, інвестиційна привабливість може розглядатися на рівні країни, галузі, регіону. Підприємство — це об'єкт, в який вкладаються кошти інвестором і чия привабливість повинна визначатися обов' ...

Скачать
57647
14
0

... до банку із кредитною заявкою, повинні самі оцінити кредитоспроможність підприємства з тим, щоб у разі її недостатності провести роботу, спрямовану на її підвищення.   3.  Покращення фінансової привабливості підприємств кредитоспроможність ліквідність прибутковість рентабельність Прибуток є основним фінансовим джерелом розвитку підприємства, науково-технічного удосконалення його матеріальної ...

Скачать
165303
33
63

... підприємства - це покупка фірмою ТОВ «Граніт» у ВАТ “Запорізьке кар’єроуправління” в 2007 році гранітного кар'єру «Дніпропетровський-1» та початок ведення відбудовних робіт на його території. . Основне фінансування здійснюється за рахунок Статутного капіталу підприємства. Другорядним джерелом фінансування - є кредитування під заставу кар'єрної техніки. У перспективі, планується збувати продукц ...

Скачать
43458
35
2

... калькуляції одиниці виробу і всього обсягу виробництва. Розрахуємо норми витрат електроенергії на технологічні цілі на основі потужності устаткування за формулою 3.20 , (3.26) Де Нэі – норма витрати електроенергії для виробництва одиниці виробу і-го виду, кВт; Мj – потужність устаткування на j-й операції, кВт/ч; tij – трудомісткість обробки виробу і-го виду на j-й операції, ...

0 комментариев


Наверх