2.3 Собори

Серед архітектурних пам'ятників виділяються Старий собор XII в., Новий собор XVI в. і монастир Сайта-круш.

Кафедральний собор (Це) був побудований на місці, де вже декілька століть будувалися культові споруди. Спочатку тут був римський храм, перетворений на церкву в VI столітті. Опісля пару століть маври побудували тут мечеть, яка простояла до XII століття. Після облоги і звільнення Лісабона від маврів, мечеть була зруйнована, а на її місці був побудований Кафедральний собор.

Будівлю собору нагадує фортеця. Дві великі, масивні дзвіниці мають бійниці для стрілянини з лука. Башти служили також наглядовими пунктами в неспокійні часи. Їх товсті стіни були повністю позбавлені вікон в своїх нижніх частинах, що робило їх невразливими для ворожих атак. Саме завдяки могутнім стінам собор витримав руйнівну силу землетрусу 1755 року.

Основна частина середньовічної споруди збереглася, було потрібно невеликі переробки і мінімальну реставрацію. Велике вікно-троянда, масивний портал входу з круглими архивольтамі, башти-близнята з красивою аркадою верхніх ярусів прикрашають західний фасад будівлі.

Інтер'єр собору похмурий і суворий. У внутрішній галереї розташовуються дев'ять готичних каплиць, де зберігаються останки великих португальців, зокрема короля Альфонса IV і його дружини Беатрис. При вході в собор, зліва, знаходиться невелика каплиця, де був хрещений майбутній франциськанській чернець - Св. Антоній.

У скарбниці собору зберігаються ті, що священицькі одягаються, срібні вироби, скульптури, середньовічні рукописи і священні реліквії.

У 16 столітті король Мануель I Удачливий наказав побудувати монастир Жеронімуш, щоб віддячити Діві Марії за успішну морську подорож Васька та Гамору до Індії. Мануелінській стиль архітектури, який носить ім'я короля, поєднує полум'яніючий стиль готики, мавританський вплив і елементи Ренесансу, що зароджується. На цьому місці Генрі Навігатор спочатку побудував маленьку каплицю, присвячену Святій Марії. Сьогодні колишня каплиця є Церквою Святої Марії в стилі готики і ренесансом, в якій знаходиться статуя принца Генрі Навігатора. Церква відома витонченими кам'яними гравюрами, що зображають сцени з життя святого Жерома. Інтер'єр церкви пишний прекрасною кам'яною кладкою, що викликає особливе захоплення в мережі зведень над нефом і проходами між рядами церкви.

Західні двері церкви ведуть в монастир, що заснований в 1502 р. і є вершину мануелінського мистецтва. Кам'яні скульптури тут фантастично хитромудрі, а двоповерхові монастирі на нижньому поверсі мають хрестоподібне зведення. Інтер'єр відокремленого верхнього поверху не відрізняється таким пишним убранням, але він витонченіший і схожий по характеру на мереживо. У 1755 році монастир був пошкоджений землетрусом, але не зруйнований повністю, після чого переніс період тривалої реставрації.

У монастирі похоронений багато хто з видатних фігур португальської історії, найзнаменитіший з них - Васька та Гамору, а також поети Геркулано і Фернандо Пессоа. Португальці вважають, що тут похований Луіс Камоєс, автор епосу The Lusiads, в якому він прославив тріумф своїх співвітчизників. Монастир, оголошений національним пам'ятником ще в 1907 г, був внесений до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО в 1984

Монастир Ієронімітов (Hieronymites) (Mosteiro Jeronimos), розташований в районі Белем в Лісабоні, в Португалії. Цей прекрасний монастир вважається одним з найважливіших пам'ятників Лісабона і є, звичайно, одним з найуспішніших досягнень архітектурного стилю Мануелін (Manueline) в Португалії. У 1983 році монастир був класифікований ЮНЕСКО, з розташованою по сусідству Баштою Белем (Torre de Belem), як Ділянка Усесвітньої Спадщини.

2.4 Заповідники

Національний заповідник Мадейри був створений в 1982 році, він займає дві третини острова, містить у собі строго охоронювані території й зони відпочинку й підрозділяється на кілька окремих заповідників.

На сході острова Мадейра знаходиться Природний заповідник Сан-лоренсу, де мешкають рідкісні представники флори і фауни. Тут же знаходиться центр екологічного виховання і пост моніторингу.

Ilhas Desertas - заповідник на невеликих островах до півдня від Мадейри. Створений для охорони тюленів. Тут не можна пірнати з аквалангом, а для того, щоб висадитися тут із човна, потрібно спеціальний дозвіл. Заповідник Ilhas Selvagens створений в 1971 році, він один із самих старих у країні.

Перший в Європі розплідник метеликів почав працювати в Ботанічному саду Лісабонського університету. Творці розплідника перетворили величезну оранжерею на подібність саду, де відвідувачі зможуть спостерігати всі стадії розвитку метеликів - від гусениць і лялечок до прекрасних створінь. У розпліднику мають намір зібрати всі види метеликів, що мешкають на Піренейському півострові.


Висновок

1. Офіційна назва — Republica Portuguese

2. Столиця — Лісабон (564 657)

3. Рік здобуття незалежності — 1139

4. Поясний час — Гринвіч

5. Загальна площа (кв. км) — 91 831,

зокрема:

5.1. Сільгоспугіддя (кв. км) — 32 000

5.2. Ліси (кв. км) — 33 000

6. Чисельність населення (осіб) — 10 084 245

7. Густота населення (осіб/кв. км) — 109,8

8. Частка міського населення (%) —63

9. Коефіцієнт народжуваності (осіб/1000 осіб) — 12

10. Коефіцієнт смертності (осіб/1000 осіб) — 10

11. Тривалість життя (років) — 76

12. Частка дорослого письменного населення (%) — 87

13. Харчування (денно калорій на душу населення) — 3634

14. Річне споживання палива (кг на душу населення) — 1463

15. Валюта — 1 євро (EUR) = 100 євроцентів

16. ВНП ($ США на душу населення) — 17 300

17. Мова — португальська (офіційна)

18. Етнічні групи: португальці (99%), ангольці (0,2%), вихідці з Кабо-Верде (0,2%)

19. Релігійний склад населення: католики (94%), протестанти (1%), іудаїсти (0,1%).

20. Державий устрій.Глава держави — президент. Вищий законодавчий орган — національна асамблея. Адміністративно-територіальний поділ: 18 округ і 2 автономні області — Азорські о-ви та о. Мадейра.

21. Природні парки: Національний парк Пенеда-Жериш, природні парки Аррабіда, Монтезінью, Серра-да-Ештрела, Серраш-ді-Айре-і-Кандейруш

Португалія є однією з найбезпечніших країн Шенгенського союзу. Туристи можуть спокійно пересуватися по країні у будь-який час дня і ночі, не боячись яких-небудь посягань на своє життя або гаманець.

Та все ж, відпочинок в Португалії - це не тільки безпека і кращі пляжі на березі Атлантичного океану, відмінні місцеві вина, знаменитий портвейн, дуже смачні морські делікатеси і кава, але і багатюща історія, якою наповнений буквально кожен її сантиметр.

Поїздку до Португалії практично неможливо уявити собі без відвідин стародавніх міст і знайомства з пам’ятниками архітектури, там є старовинні монастирі, церкви, замки, фортеці, що будувалися впродовж багатовікової історії. Який би регіон Португалії ви не вибрали для свого відпочинку, скрізь і в Лісабоні, і в Алгарве, і на Португальській Рів’єрі - в курортних городках Ешторіл, Кашкайш, Каркавелуш, Гиньшу, і на Мадейрі, ви завжди будете привітно прийняті.

 


Використана література

1.  Бардин К.В. Азбука туризма. М., 2003.

2.  Фоменко Н.В. Рекреаційні ресурси та курортологія К.: Центр навчальної літератури, 2007. - 312 с.

3.  Гірничий енциклопедичний словник, т. 3. / За ред. В. С. Білецького. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2004. — 752 с

4.  Кривцов Н.В. Португалия. Исторический путеводитель. Издательство: Вече, 2008г- 320 с.

5.  Райнхард Х. Путеводитель Португалия. Издательство: АЯКС-ПРЕСС (ПОЛИГЛОТ ПУТЕВОДИТЕЛИ), 2005 г.

6.  Хайдрун Р. Португалія. Мадейра: путівник.Вид-во: Аякс, 2006 г., 96 стр.

7.  А.В. Ларионов, Е.А. Левицкая. Португалия. Путеводитель. Серия: Вокруг света,296с.

8.  Португалія. Цікаві факти http://portuga.ru/

9.  Видатні пам’ятки Португалії http://countries.turistua.com/ru/portugaliya-sight.htm

10.  Загальна інформація про Португаліюhttp://www.meest-tour.com/index.php?id=801


Информация о работе «Розвиток міжнародного туризму в Португалії»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 71650
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
75394
0
0

... (ЭКОСОС); - Комітет ООН із питань утворення, науки і культури (ЮНЕСКО); - Міжнародна організація праці (МАРНОТРАТ); - Міжнародна асоціація транспортної авіації (ІАТА). 3. Прогнози на майбутнє у розвитку міжнародного туризму Вивчення розвитку світового туристського сектору пов'язане із двома групами чинників: екзогенні змінні, які включають демографічні, соціальні, політичні й екологічні ...

Скачать
238694
19
11

... стан туристичної галузі в Україні, наявність пози­тивних зрушень у розвитку сільського зеленого туризму як прибуткового і найменш капіталомісткого виду туризму. Метою дослідження є аналіз стану міжнародного туризму на Херсонщині для розробки проектних рішень щодо його розвитку. Тому в процесі виконання роботи: 1. Проаналізована діяльність суб'єктів туристичної індустрії та зроблено висновок про ...

Скачать
45684
1
0

... сфері діяльності; неурядові спеціалізовані, міжнародні комерційні, національні і регіональні організації по туризму. Відповідно до Статуту ВІД, цілями її діяльності є заохочення туризму як засобу економічного розвитку і міжнародного взаєморозуміння для забезпечення світу, добробуту, поваги і дотримання прав людини поза залежністю від раси, підлоги, мови і релігії, а також дотримання інтересів ...

Скачать
52465
3
2

... є зайнятість. Як і будь-яка інша сфера господарської діяльності, індустрія туризму є дуже складною системою, ступінь розвитку якої залежить від ступеня розвитку економіки країни в цілому. 1.5. Реалії світового туризму На ПРК доводиться понад 60% усіх прибуттів іноземних туристів і 70-75% поїздок, що відбуваються у світі. При цьому на частку ЄС доводиться біля 40% прибуттів туристів і ...

0 комментариев


Наверх