2. Матеріали та методи дослідження

 

2.1 Презентація

Дорогі друзі, ми раді вітати вас. Оскільки в житті досить багато різноманітних комунікативних і соціально – перцептивних комунікативних форм поведінки, в освоєнні яких чоловік може випробовувати утруднення, обговоримо типові випадки, які стосуються кожного, саме ті ситуації, пов'язані з не комунікативною компетенцією, які привели вас на наш тренінг.

Під оптимальною формою спілкування розуміється така, яка в якнайкращому ступені сприяє встановленню між людьми хороших особистих взаємин типу симпатії, пошани, визнання, особистого розташування, довіри та інші.

Може бути декілька можливих причин утруднення в освоєнні оптимальних форм спілкування. Такі причини допустимо розділити на дві основні групи: внутрішні і зовнішні. До внутрішніх причин відносяться, наприклад, відсутність або слабкий розвиток у даної людини інтересу до людей, невпевненість людини в собі, боязнь бути знехтуваним, невміння емоційне позитивно спілкуватися з людьми, вчасно знаходити потрібні слова і форми поведінки. До можливих зовнішніх причин дефіциту нормального спілкування можна віднести несприятливість ситуації спілкування, негативні індивідуальні особливості людей, що спілкуються один з одним.

Кожний з вас стикається з такими проблемами практично щодня: удома, на роботі, в суспільному транспорті і т.д. завдяки нашому тренінгу ви навчитеся гідно виходити з безглуздих ситуацій, пов'язаних із спілкуванням, вирішите проблеми не комунікативної компетентності і т.д.

Кожному слухачеві була надана коротка програма тренінгу


 

2.2 Програма тренінгу комунікативних здібностей

Метою даного тренінгу є підвищення рівня комунікативної компетентності.

Завдання, на вирішення яких направлений тренінг:

1. виявити у учасників проблеми не комунікативної компетентності;

2. виявити причини не комунікативної компетентності;

3. з'ясувати сфери діяльності, в яких виявляється комунікативна не компетентність;

4. провести корекційну роботу по підвищенню рівня комунікативної компетентності.

Програма тренінгу розрахована на 2 години

Блок 1. Адаптація до групи та методу роботи

Мета: познайомитися з учасниками тренінгу, визначити очікування учасників та налаштувати учасників на роботу.

Притча про Муллу Насреддіна (5 хвилин).

Одного разу Мулла Насреддін пізно увечері повертався додому, і коли він проходив мимо кладовища він почув вдалині кінський тупіт, і вирішив, що це розбійники. Він кинувся бігти у бік кладовища, забіг на нього, але спіткнувся у свіжо вириту могилу і впав в неї.

А вершники були зовсім не розбійники, а цілком мирні дехкани. Вони побачили що людина біжить, вирішили, що йому потрібна допомога і кинулися за ним. Підбігають до могили, а там лежить Мулла Насреддін і дивиться на них. Вони його і питають:

- Чому ви тут лежите?

А Мулла вже зрозумів свою помилку, і відповідає:

- Це дуже складне філософське питання. Єдине що я можу сказати, що ви тут через мене, а я тут через вас.

Ви тут через мене, а я тут через вас, і тому давайте почнемо..

Правила роботи в групі (10 хвилин)

Тренер пропонує учасникам перед початком роботи розробити групові норми, яких будуть дотримуватись всі учасники протягом всього тренінгу. Всі запропоновані правила тренер записував на ватмані, який залишався висіти до кінця тренінгу.

Знайомство

Вправа «Представлення партнера»

Опис процедури. Учасникам пропонується утворити пари. При цьому бажано, щоб члени пари не були знайомі один з одним. Після цього кожен учасник опитує свого партнера протягом 10 хв., прагнучи зібрати якомога більше інформації про нього. Після закінчення часу відбувається зміна ролей в парах. Для того, щоб структурувати процедуру, ведучий може запропонувати учасникам макет запитальника, який вони можуть використовувати в процесі збору інформації. У нього можуть входити наступні питання:

·  Яким ім'ям Ви вважаєте за краще, щоб вас називали?

·  Скільки Вам років?

·  Чим Ви займаєтеся велику частину свого часу?

·  Чим Вам подобається займатися? (Захоплення, хобі)

·  Що Ви думаєте з приводу своєї участі в тренінгу?

·  Якби Ви хотіли щось змінити в собі, то що це було б?

·  Що б Ви хотіли повідомити про себе групі?

·  Та інші.

Через 20 хвилин учасники повертаються в круг, і кожен представляє свого партнера, розповідаючи про те, що йому вдалося про нього дізнатися. Після закінчення учасникові, що представляється, дається можливість виправити неточності, додати і роз'яснити деякі моменти, а також відповісти на питання, задані групою.

Також можна запропонувати такі вправи як: «Імена», «Самопрезентація», «Автопортрет», «Презентація друга», «Вам послання» та інші [7, с. 162-166].

Після, на розданих бейджиках, учасники пишуть ті імена, яким вони хочуть, щоб його називали інші.

Очікування учасників від тренінгу

Забезпечення: самоклейкі аркуші та ручки

Тренер пропонує учасникам написати на самоклеючих аркушах, що вони очікують від тренінгу. Після кожен говорить те, що він написав в голос і приклеює на ватман, який тренер підготував заздалегідь.

Блок 2. Орієнтація та мотивація роботи групи

Мета: Мотивувати учасників на роботу в групі. Учасник повинен зрозуміти сутність своєї проблеми і налаштуватися на корекцію.

Вправа: «Адміністратор готелю» (15 хвилин).

Три учасника, по бажанню, розігрують сценку, в якій один з них адміністратор готелю, в якому не має вільних місць, двоє інших – намагаються получити в ньому місце. При цьому вони спочатку розмовляють з ним спокійно, потім на рівних, а наприкінці переходять на високі тони.

Всі інші спостерігають, але не втручаються. Після ця ситуація обговорюється в групі. Обговорення – 10 хвилин.

Ця вправа направлена на те, щоб кожен учасник групи пригадав подібну ситуацію у своєму житті, те, як він себе поводив, і як він при цьому себе відчував.

Блок 3. Корекційна робота з проблем комунікативної некомпетентності

Мета: Корекція проблеми учасників з комунікативної не компетенції

Вправа «Техніка ввічливого відмовлення»

Установка: Припустимо до вас прийшов рекламний агент з метою змусити вас що-небудь купити або іншими словами – з нав'язливими намірами. Ви поспішаєте і, крім того, абсолютно не зацікавлені в тому, що вам пропонується. Як бути? Іноді і уміння просто вигнати буває корисно, але зараз ваша мета навчитися іншому досвіду дії.

А час те йде. Звичайно ж, рекламний агент спеціально навчений і діє обачливо, використовуючи всі ваші слабкі сторони. Що робити? Як поступити? Що говорити? Але потрібно якось вирішити цю проблему. Причому:

·  Не втратити час

·  Не вийти з себе

·  Не піддатися на домовленості

Опис процедури. Учасникам пропонується об'єднатися в пари і програти вищеописану ситуацію.

При цьому, всіма способами намагатися «зачепити клієнта». «Утилізувати» аргументи клієнта, не даючи йому можливості повторювати одну і ту ж відмову. Намагатися тим або іншим способом переграти його.

Завдання клієнта: не грубити, відповідати так, щоб у відповідь прозвучало «так» людині: «Ви дуже люб'язні», «Ви такі уважні і добрі», і «ні» пропозиції: «Спасибі, але я в цьому не зацікавлений».

При спробі агента розширити яким-небудь чином коло обговорюваних проблем, щоб все-таки нав'язати свою гру, клієнт застосовує принцип «заїждженої пластинки». Тобто, щоб не говорив агент, клієнт його вислуховує і із ввічливістю повторює одну і ту ж фразу, наприклад: «Спасибі, але мене це не цікавить».

В процесі обговорення, кожному учасникові дається можливість висловитися і оцінити успішність дії партнера.

Також можна використовувати такі вправи як: «Розсміши партнера», «Групова розповідь», «Розмова», «Прохання» та інші [7, стр. 191-199].

Блок 4. Завершення заняття

Мета: Закріпити рефлексію, визначити, чи справдились очікування учасника щодо тренінгу.

Перевірка наскільки виправдались очікування учасників

Тренер пропонує взяти свій самоклеючий аркуш з очікуваннями, які були написані на початку тренінгу, прочитати що вони написали та відповідно, тому наскільки справдились їх очікування, відповісти на питання анкети (див. Додаток 1).

Вправа «Побажання»

Вибирається перший охочий. Учасникам пропонується по черзі (по кругу) висловити побажання даному учасникові. Якщо дане упражнение робиться після закінчення заняття, то побажання учасникові можна висловлювати і щодо його подальшої роботи в групі. При використанні вправи як елементу завершення тренінгу побажання повинні бути орієнтовані на подальше життя учасників поза групою. При цьому вони повинні висловлюватися тільки про тривалі терміни. Процедура закінчується тоді, коли кожен учасник отримав побажання від всіх членів групи.


Информация о работе «Тренінгові робота практичного психолога»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 47738
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
13539
7
0

... і звітності усіх ланок психологічної служби системи освіти України (лист від 27.08.2000 р. №1/9-352) • Про зарахування часу роботи на посаді «психолог» до стажу педагогічної роботи практичних психологів загальноосвітніх та інших навчальних закладів (лист від 18.05.2001 р. №1/9-193) • Про атестацію практичних психологів (соціальних педагогів) загальноосвітніх навчальних закладів та центрів ...

Скачать
82995
1
0

... Третя стадія супроводжується реакціями основних трьох класів (фізіологічні, афективно-когнітивні, поведінкові) в індивідуальних варіаціях. 4)         Четверта стадія являє собою емоційне вигорання як багатогранне переживання хронічного психологічного стресу. Будучи негативним наслідком психологічного стресу, переживання вигорання проявляється як фізичне, емоційне виснаження, як переживання суб’є ...

Скачать
76915
0
0

... соціальних служб та соціальних професій. При цьому, виходять з міркування, що і безпритульні, і діти, і молодь, яка живе у бідності, потребують не лише матеріальної, але й педагогічної підтримки. Соціальна і соціально-педагогічна робота представляє собою особистісну службу допомоги людям і направлена на вирішення всієї сукупності проблем в контексті "особистості і навколишнього середовища", де в ...

Скачать
24719
0
0

... сексуальне насильство викликає значні психологічні порушення, які вимагають надання дитині спеціалізованої допомоги.   Значення тренінгу в соціально-психологічній адаптації дитини, що постраждала від сексуального насильства Групові дискусії і вправи допомагають дітям вирішити для себе, кому на цьому світі вони можуть довіряти, а з ким слід бути обережними. Хоча слід з великою передбачливістю ...

0 комментариев


Наверх