2.3 Формування тренінгової групи

Тренінг розраховано на потенційного споживача

Тренінгова група складається з 20 осіб, з яких 12 – чоловіки і 8 – жінки. Вік учасників тренінгу від 23 до 34 років. Всі учасники мають вищу освіту, працюють. Мають середній соціальний статус. О проведенні тренінгу дізнались через повідомлення в всесвітній мережі Інтернет.


3. Проведення та аналіз тренінгу з комунікативної некомпетентності

Тренінг проводився 21 березня 2008 року за адресою: м. Харків, вул.. Чкалова, 134. Початок у 12:00.

Спочатку зареєструвалось через всесвітню мережу Інтернет 28 чоловік. Прийшли на тренінг – 20 осіб.

Тренінг розпочався о 12 годині 20 хвилин і закінчився 15 годині.

На початку тренінгу тренер розповів притчу о Мулла Насреддіні, що допомогло налаштувати учасників.

Деякі учасники прийшли налаштовані на роботу, так як деякі з них раніше вже приймали участь у психологічних тренінгах і мали з чим порівняти. Це було добре видно, коли тренер запропонував написати очікування щодо тренінгу. Саме ці учасники змогли швидше і точніше сформулювати свої очікування. Можна навіть говорити, що вони себе поводили більш розкутіше спочатку ніж інші.

Коли тренер запропонував визначити норми та правила, якими група буде користуватися протягом всього тренінгу, група стала більш жвавою і почала активно запропоновувати варіанти. Серед них були такі:

·  Все, що говориться в групі за її межі не виноситься;

·  Не перебивати, уважно слухати інших;

·  Приймати активну участь у всіх заходів;

·  З повагою відноситись до того, що говорять інші учасники та тренер;

·  Звертатися до інших на «ти» та інші.

Правила були зафіксовані тренером і дотримувались протягом всього тренінгу.

Знайомство пройшло жваво і з великою зацікавленістю учасників. Їм дуже цікаво було дізнатися один про одного цікаві подробиці і на обговоренні задавалось багато питань.

Під час проведення вправи «Адміністратор готелю», учасникам було достатньо легко справитись з завданням. А при обговоренні почались невеликі дебати. Так як думка з приводу поводження адміністратора і відпочиваючих розійшлась і учасники намагались довести правильність своєї думки. Вчасно втрутився тренер і роз’яснив учасникам, що це типчині ситуації в нашому житті, а говорити хто прав, а хто ні не можна. Головне, що вони побачили, що це не коректно так поводитись і були готові змінюватись, коректувати свою поведінку.

Під час проведення вправи «Техніка ввічливого відмовлення», спочатку деякі учасники не правильно зрозуміли завдання, а після повторного роз’яснення тренером завдання, всі учасники намагались як найкраще справитись з завданням. Під час обговорення завдання, майже всі пари учасників з зацікавленістю розповідали о своїх досягненнях.

По завершенню роботи тренінгової групи в завданні «Побажання» учасники висловили щирі побажання одне одного.

3.1 Проблеми та труднощі, які виникли при проведенні тренінгу

Одна з головної проблеми при проведенні тренінгу полягала в тому, ті учасники, які вже проходили інші тренінги, з самого початку намагались показати свій досвід у прийняті участі в таких заходах, тим самим в деякій мірі подавляли «новеньких» в тренінгу. також це дуже позначилось на результатах діагностики очікування від тренінгу. Серед тих хто був вже на тренінгах було більше невдоволених, ніж серед інших. Процентне співвідношення вдоволених і невдоволених становить: 60% - вдоволених і 40% - невдоволених.


Висновки

На основі вивченої та проаналізованої літератури була створена авторська тренінгова робота, метою якої було підвищення рівня комунікативної компетентності.

Тренінг проводився 21 травня 2008 року та був направлений на потенційного користувача. Після проведення та аналізу тренінгової роботи можна відмітити, що були негативні відзнаки цієї тренінгової роботи. Показником цього є те, що зі 100% учасників – 40% - невдоволені. Можна припустити, що ця програма не підходить саме для цієї групи, особистість тренера не стала авторитетною для деяких учасників групи та інше.

У зв’язку з обширністю теми з той час, який було надано на написання даної курсової роботи не можливо повністю і досконало вивчити тему «Тренінгові діяльність практичного психолога». У зв’язку з цим поставлені завдання не були повністю розрішені і у майбутньому припускається продовження роботи у даному напряму.


Список використаної літератури

1. Бачков И.В. Основы технологии группового тренинга. Психотехники: Учебное пособие. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Издательство «Ось-89», 2001. — 224 с. (Практическая психология).

2. Битянова М.А. Журнал «Первое сентября» №13, 14, 17 2000г

3. Большаков В.Ю. Психотренинг. Социодинамика, упражнения, игры. – СПб; 1996.

4. Бурлачук Л.Ф., Грабская И.А. Основы психотерапии. – Киев: Ника-Центр, 2001.

5. Бурнард Ф. Тренинг межличностного взаимодействия. – СПб.: Питер, 2001.

6. В.Ю.Большаков. Психотренинг, социодинамика, упражнения, игры.

Социально-психологический центр; Санкт – Петербург, 1996, 365стр.

7. Евхитов О.В. Практика психологического тренинга. – СПб.: Издательство «Речь», 2007. – 256 с.

8. Емельянов Ю.Н. «Активное социально-психологическое обучение» Л. 1985

9. Любимов А.Ю. Мастерство коммуникации. – М.: КСП+, 2000.

10. Макшанов С.И. «Психология тренинга» С.-Пб. 1997

11. Мясищев В.Н. Психология отношений: Под редакцией А.А. Бодалева / Вступительная статья А.А. Бодалева. - М.: Издательство Институт практической психологии>, Воронеж: НПО МОД ЭК, 1995. - 356 с.

12. Немов Р.С. Психологическое консультирование: Учеб. для студ. вузов. – М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2003. – 528с.

13. Осипова А.А. Общая психокоррекция. Учебное пособие для студентов вузов. М.: ТЦ <Сфера>, 2000. 512с

14. Петровская Л.А. Компетентность в общении. – М., 1989

15. Розин В.М «Психология: теория и практика» М. 1998

16. Справочник по психологии и психотерапии, С-Пб. 2000

17. Таранов П.С. Секреты поведения людей. – М. «ФАИР – ПРЕСС», 2000.

18. Торн К., Маккей Д. Тренинг. Настольная книга тренера. – СПб.: Питер, 2001.

19. Чалдини Р. 416 Психология влияния. — СПб.: Питер, 2001. — 288 с.: ил. — (Серия «Мастера психологии»).

20. Arnold P.Goldstein. The Prepare Curriculum: Teaching Prosocial Competencies Research Press (Champaign, Illinois), 1999

Переклад з англійської Володимира Хомика


Информация о работе «Тренінгові робота практичного психолога»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 47738
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
13539
7
0

... і звітності усіх ланок психологічної служби системи освіти України (лист від 27.08.2000 р. №1/9-352) • Про зарахування часу роботи на посаді «психолог» до стажу педагогічної роботи практичних психологів загальноосвітніх та інших навчальних закладів (лист від 18.05.2001 р. №1/9-193) • Про атестацію практичних психологів (соціальних педагогів) загальноосвітніх навчальних закладів та центрів ...

Скачать
82995
1
0

... Третя стадія супроводжується реакціями основних трьох класів (фізіологічні, афективно-когнітивні, поведінкові) в індивідуальних варіаціях. 4)         Четверта стадія являє собою емоційне вигорання як багатогранне переживання хронічного психологічного стресу. Будучи негативним наслідком психологічного стресу, переживання вигорання проявляється як фізичне, емоційне виснаження, як переживання суб’є ...

Скачать
76915
0
0

... соціальних служб та соціальних професій. При цьому, виходять з міркування, що і безпритульні, і діти, і молодь, яка живе у бідності, потребують не лише матеріальної, але й педагогічної підтримки. Соціальна і соціально-педагогічна робота представляє собою особистісну службу допомоги людям і направлена на вирішення всієї сукупності проблем в контексті "особистості і навколишнього середовища", де в ...

Скачать
24719
0
0

... сексуальне насильство викликає значні психологічні порушення, які вимагають надання дитині спеціалізованої допомоги.   Значення тренінгу в соціально-психологічній адаптації дитини, що постраждала від сексуального насильства Групові дискусії і вправи допомагають дітям вирішити для себе, кому на цьому світі вони можуть довіряти, а з ким слід бути обережними. Хоча слід з великою передбачливістю ...

0 комментариев


Наверх