3.3 Установка зв'язків між таблицями

Вся необхідна робота здійснюється в спеціальному вікні Схема даних, яке відкривається кнопкою на панелі інструментів або командою Сервіс: Схема даних.

Для рішення поставленого завдання прийнята схема бази даних, представлена на Мал. 3.6 Для відкриття схеми даних необхідно вибрати команду «Инструменты» в меню «Дизайнер БД». У даній схемі представлений взаємозв'язок всіх таблиць бази даних і відношення між ними.


Рис. 3.6 - Схема даних

Визначення зв'язку по простому ключу. Для установки зв'язку по простому ключу виділяється Первинний ключ в батьківській таблиці і потім мишкою перетягується на дочірню (підпорядковану) таблицю. Після того, як кнопка миші відпускається, з'являється діалогове вікно Зміна зв'язків (Рис. 3.7), в якій видно по яких полях встановлюється зв'язок. У цьому ж вікні забезпечується цілісність БД, відміткою параметрів Забезпечення цілісності даних, Каскадне оновлення зв'язаних полів і Каскадне видалення зв'язаних полів.

Рис. 3.7 - Зміна зв'язків


Після натиснення кнопки Створити між таблицями буде встановлений зв'язок Один до багатьох, позначена на схемі .

Визначення зв'язків по складеному ключу. Встановити такий зв'язок між таблицями можна по складеному ключу. Для цього потрібне в головній (батьківської) таблиці, при натиснутій кнопці Shift, виділити поля, що входять в складений ключ і перетягнути їх на підлеглу таблицю.


РОЗДІЛ 4. ПРОГРАМНА РЕАЛІЗАЦІЯ В СЕРЕДОВИЩІ DELPHI

 

4.1 Коротка характеристика Delphi

середовище delphi інформаційний система

Delphi - це комбінація декількох найважливіших технологій:

- Об'єктно-орієнтована модель компонент

- Візуальна (а, отже, і швидкісне) побудова додатків з програмних прототипів

- Масштабовані засоби для побудови баз даних

Компілятор, вбудований в Delphi, забезпечує високу продуктивність, необхідну для побудови додатків в архітектурі “сервер” клієнта. Цей компілятор в даний час є найшвидшим в світі, його швидкість компіляції складає понад 120 тисяч рядків в хвилину на комп'ютері 486DX33. Він пропонує легкість розробки і швидкий час перевірки готового програмного блоку, характерного для мов четвертого покоління (4GL) і в той же час забезпечує якість коду, характерного для компілятора 3GL.

Об’єкти БД в Delphi засновані на SQL і включають повну потужність Borland Database Engine. До складу Delphi також включений Borland SQL Link, тому доступ до СУБД Oracle, Sybase, Informix і InterBase відбувається з високою ефективністю. Крім того, Delphi включає локальний сервер InterBase для того, щоб можна було розробити розширювані будь-які зовнішні SQL-сервера додатку в онлайновому режимі. Розробник в середовищі Delphi, що проектує інформаційну систему для локальної машини (наприклад, невелику систему обліку медичних карток для одного комп'ютера), може використовувати для зберігання інформації файли формату .dbf (як в dBase або Clipper) або .db (Paradox). Якщо ж він використовуватиме локальний InterBase for Windows 4.0 (це локальний SQL-сервер, що входить в постачання), то його додаток без жодних змін працюватиме і у складі великої системи з архітектурою сервер клієнта.

Локальний сервер InterBase - слід відмітити, що цей інструмент призначений тільки для автономної від ладки додатків. Насправді він представляє з себе скорочений варіант обробника SQL-запитів InterBase, в який не включені деякі можливості справжнього сервера InterBase. Відсутність цих можливостей з лишком компенсується перевагою автономної від ладки програм.

Team Development Support - засіб підтримки розробки проекту в групі. Дозволяє істотно полегшити управління крупними проектами. Це зроблено у вигляді можливості підключення такого продукту як Intersolve PVCS 5.1 безпосередньо до середовища Delphi.

Високопродуктивний компілятор в машинний код - на відміну від більшості компіляторів Паскаля, що транслюють в p-код, в Delphi програмний текст компілюється безпосередньо в машинний код, внаслідок чого Delphi- додатки виконуються в 10-20 разів швидше (особливо додатки, що використовують математичні функції). Готовий додаток може бути виготовлений або у вигляді виконуваного модуля, або у вигляді динамічної бібліотеки, яку можна використовувати в додатках, написаних на інших мовах програмування.

Delphi володіє щонайпотужнішим, вбудованим в редактора графічним відладчиком, що дозволяє знаходити і усувати помилки в коді. Ви можете встановити точки останову, перевірити і змінити змінні, за допомогою покрокового виконання в точності зрозуміти поведінку програми. Якщо ж потрібні можливості тоншої відладки, Ви можете використовувати окремо доступний Turbo Debugger, перевіривши асемблерні інструкції і регістри процесора.

На рРис. 4.1 зображений інспектор об’єктів, цей інструмент представляє з себе окреме вікно, де ви можете в період проектування програми встановлювати значення властивостей і подій об'єктів (Properties & Events).


Рис. 4.1 - Інспектор об’єктів

Бібліотека об'єктів містить набір візуальних компонент, значно спрощуючи розробку додатків для СУБД з архітектурою сервер клієнта. Об'єкти інкапсулюють в себе нижній рівень - Borland Database Engine.

Передбачені спеціальні набори компонент, що відповідають за доступ до даних, і компонент, що відображають дані. Компоненти доступу до даних дозволяють здійснювати з'єднання з БД, проводити вибірку, копіювання даних, і т.п.

Компоненти візуалізації даних дозволяють відображати дані виді таблиць, полів, списків. Дані, що відображаються, можуть бути текстового, графічного або довільного формату.

 


Информация о работе «База даних магазину побутової техніки на прикладі магазину "Електрон"»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 30673
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 17

Похожие работы

Скачать
96502
19
5

... АТ “Тепловодомер” м. Митищі, завод “Точмаш” м. Володимир. Однак, по потужних лічильниках, таким як СТ - 50Х,Г - 01 для гарячої й холодної води завод є лідером на ринку. 3. МАРКЕТИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПОБУТОВОЇ ТЕХНІКИ ВОДОЛІЧИЛЬНИКІВ ПІДПРИЄМСТВА ДП “ХЗЕА”   3.1 Проведення маркетингових досліджень   Виявлення проблеми й формування цілей маркетингового дослідження. Останнім часом в Укра ...

Скачать
40160
1
1

... ів важко визначити, оскільки офіційна статистика відсутня та ігноруються такі важливі його фактори, як місцеве виробництва та тіньовий ринок. Дослідивши ринок комп’ютерної техніки міста, я відібрав 76 організацій, які займаються продажем комп’ютерів та комплектуючих і наданням супровідних послуг (їх адреси і назви в додатку 1). Всіх продавців комп’ютерної техніки в Рівному можна поділити на 3 ...

Скачать
55194
2
17

... що забув зберегти файли перед вимиканням комп'ютера, не від перебоїв в електромережі. Проблема безпеки баз даних вирішується тим, що в СКБД для збереження інформації використовується подвійний підхід. У частині операцій, як звичайно, бере участь операційна система комп'ютера, але деякі операції збереження відбуваються в обхід операційної системи. Методично правильно починати роботу з олівцем й ...

Скачать
152581
11
12

... івельною системою, Ваше підприємство зможе отримати всі позитивні результати, які дані рішення можуть принести. ВИСНОВКИ В дипломній роботі проведено аналіз стану електронної торгівлі в агропромисловому комплексі України і встановлено наступне: 1. Електронна торгівля – оптова, роздрібна торгівля, що характеризується замовленням, покупкою, продажем товарів з використанням інформаційних ...

0 комментариев


Наверх