1.4 Село на сучасному етапі розвитку

В селі нараховується на стан 2011 р. 952 осіб. Всі православні. 2012 р. відбувся ювілей 400-річний заснування Балабанівки. Всього садиб (домогосподарств) – 400. У 2015 р. сільським головою обрано Янчук В.А., яка і нині працює на цій посаді.

Балабанівка знаходиться в 12 км від районного центру, за 112 км. від обласного центру. Територія становить 4, 959 км квад.

Саме у с. Балабанівка працює Агро Кооперативне Підприємство «Золота Нива». На даний момент дуже активно розвивається розведення тваринного виробництва.

Також в селі працює одинадцятирічна школа в якій навчається 114 учнів, директором школи на даний момент є Пташник Лариса Анатолівна. На базі школи діє дитячий танцювальний гурток. Учні беруть активну участь в районних та обласних змаганнях та олімпіадах показують непоганий результат і займають призові місця.

«Веселі хлоп’ята» є одним з наймолодших колективів Оратівського району «Зразковий дитячий духовий оркестр» створено у 2003 р. на базі Балабанівського сільського будинку культури. Почесне звання «зразковий» здобув у 2004 р. Здається кожне з сільських і районих свят не минає без участі дитячого зразкового оркестру. Чарівною музикою щедро вони вітають своїх земляків. Також дитячий духовий оркестр мав нагоду неодноразово виступати у Вінниці та інших містах України [15, c 22].

Діє на базі сільської ради дитячий садочок «Теремок». в якому працює дві групи ясельна та дошкільна.

До послуг населення діє бібліотека, будинок культури, ФАП, 6 продовольчих магазинів, церква та аптекає спортивний майданчик та футбольне поле [19. c. 3 ].

До основних історичних та історико - архітектурних пам’яток належать: пам’ятник воїнам – інтернаціоналістам, пам’ятник воїнам – визволителям, братські могили у с. Балабанівка, пам’ятний знак жертвам Голодомору[16, c. 185 ].

Загалом, в економіці села провідне місце займає сільське господарство. Тут вирощують озиму пшеницю, кукурудзу, цукрові буряки, соняшник, розвинене садівництво [17, c. 25].

На даний момент село всіляко розвивається, як в економічній, соціальній, так і в культурній сферах. Голова села та місцеві депутати сприяють цьому.

РОЗДІЛ ІІ. ЕТНОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ С. БАЛАБАНІВКА

2.1 Народний одяг

Народний одяг в українців є дуже неординарним. У кожного регіону є свої відмінності, саме тому темою для дослідження є Народний, традиційний одяг с. Балабанівка мені розповіла Нижник Лідія Іванівна (11 травня 1948р. н. ).

Розкажіть з яких частин складався одяг, з тих пір, як ви пам’ятаєте? ну сорочки, спідниці, сарафани, блузки…

чим відрізнявся жіночий одяг, бідних від багатих? матеріалом у багатих багатший матеріал,а в бідних бідніший чим в давнину відрізнялось вбрання дівчини від вбрання заміжньої жінки,по вигляду заміжня жінка не могла робити декольте глибоке коротке не носила вся була закутана, це вже замужом воне не могла носити не покриту голову .

коли стали зникати традиційні костюми, вишивка ну вишитий костюм? ооо тоді як стали закривати церкви, хрести знімати релігія переворот був не колядували не христували, вечеру не носили о тоді ж тим усім церковним переворотом стала зникати вишивка.

Як збереглася традиційна вишивка, до сьогодні і крої, як це все воно було? Ну який крій був раньше були плаття, спідниці в тетянку це як? Так як то такі пишні широкі відрізної талії, а тоді всьо почалося рімне таке вже біше до тіла притальоне.

А матеріал який був а матеріал тоже хто на скільки міг потягнути,який матеріал хто дорожче шовки тоді вже появилися дальше кремпліни, нейлони, бастони отакого все яку сорочку носили в давнину,як вона називалась з якого матеріалу його шили,яке завширшки було полотно сорочку чи спідницю сорочку сорочку ну раньше носили, моя мама ще в дівоцтві, баб ушка моя, то сорочки були тільки полотняні із конопель робили конопляні да хто вишиті носив, а хто біше такі прості, просто собі зшиті дві пілки і обов’язково повинен бути рукав маленький рукав, а верхній одяг то то таке вже спідниця, тоже у чотири пілки і в п’ять пілок , тако шо як береш людину то вона така здорова, ну широка така дуже широка, а платів воше не було колись спідниця й блузка всьо.

Чи була сорочка суцільна?чи мала поперечний шов суцільна чи були на жіночих сорочках шви й клинці, вставк? шуляки називалис, чи ті сорочки шилися з перегнутої пілки полотна, в двоє перегинали й вишивали нє, рукави були відрізні,як називалися вставки на плечах сорочки і якої вони були форми на г шось гестка….

Де в жіночі сорочці розрізали пазуху, спереду збоку ззаду? Спереду як вона називалася пазуха, так і називалася… то шош рньше ж грудью кормили дітей, чи був у сорочці комир і який він був комири були тікиу вишитих сорочках,а тут тіки така шо на каждий день і були комирі і тіки тако обшивалися руйкою…

Як то стоячки?? Просто таке виріз і обшите тісьомкою такою чи вирізували у сорочці виход для шиї чи ні?? Якшо вирізували то який округлий,квадратний, трикутний більшість круглі як викроювали рукав сорочки як його вишивали на основі чи попід тканью вишивали під нитку, шили на полотні, а там дуже добре видно нитку то вишивали під нитку чи вирізали кінці рукав і як вони називалися, кінці рукава ці… манжети… манжети були й шей вишиті і ше цей манжет був розрізний і застібався на ґудзик, а тепер зачіска та вбрання голови.

Яка була модна прічоска у чоловіків? полька, ну так вище вух… зачісували коси назад, тут трошки підстригалося – це називалося Полька. А зимою і літом, різниці нема.нє…

так,носіння головних уборів у хлопців і чоловіків? Нууу… хлопці могли ходити без кашкетів, а чоловіки в кашкетах обов’язково, а коли почали носити кашкети від коли я помню від тоді і носили кашкети чи побутували у вас брилі і валяні кашкети?? Капелюхи на жнива брали чоловіки.

Брилі тоже носили, солом’яники носили а у вас хтось плів?? Не було такого майстра?? Хтось був но я не знаю хто… взуття.

Яке носили взуття чоловіки? чобати, лечаки ну при мої памяті капці якісь там сандалі, босоніжки ну і чоботи постоянно в чоботах чим відрізнівся чоловічий одяг вашого села від сусідів.

Чимось були відрізнялися чоловічий одяг нє, не ідрізнявся, а жіночий?? А жіночий осьо франтівка, то там були в жінок шат ланкові спідниці, оце тіки такі в кліточку бо в нас це одиниці могли носити шат ланкові спідниці, а у франтів ці то це там постоянно… шатланка і всьо які зміни у одязі були у довоєнних і після воєнних часів ну як… до воєнне було всьо полотняне і ше ж не всі, хто в якому лахміті мав такому і ходив, а після войни вже з часом стало дальше й дальше прогресувати луче й дужче прогресувати тоже по складу сімї яка сімя шо могла купити собі.

Чим відрізнявся сучасний чоловічий народний від тодішнього, від того шо був?? Теперішнє й колишнє да,да.. чоловіки ходили штани, сорочка, майка,а тепер шо шорти й голий…і всьо з яких частин складався давній(50 р.)чоловічий одяг, вашого села(сорочка, штани, безрукавка) сорочка, штани, костюм сорочка обов’язково а парубок, чоловік так само хлопці сорочки у кого була безрукавка, а в кого довгі рукави закотяні, такі були парубки, що дай Боже.

А чим відрізнявся чоловічий одяг багатих від бідних? Тканью, стоїмостю матеріала, то таке цінністю, в кого на шо тягнули гроші, а коли стали чоловічі костюми до войни пропадати від вишивки ну тепер вже мало хто в костюмах ходить які елементи традиційного старовоного чоловічого одягу зберігається у жителів вашого села ну ше є костюми, взуття таке якесь носили при якісь такі роботі, обов’язково були костюм, сорочка, галстук, туфлі гарні таке шо тоді було, то теппер костюм то це як постоялий носили.

Отже, традиційний одяг до кінця ХІХ ст. мав свою специфіку у с. Балабанівка.


Информация о работе «Дослідження історії та етнографії села Балабанівка»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 55420
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 8

Похожие работы

Скачать
238694
19
11

... стан туристичної галузі в Україні, наявність пози­тивних зрушень у розвитку сільського зеленого туризму як прибуткового і найменш капіталомісткого виду туризму. Метою дослідження є аналіз стану міжнародного туризму на Херсонщині для розробки проектних рішень щодо його розвитку. Тому в процесі виконання роботи: 1. Проаналізована діяльність суб'єктів туристичної індустрії та зроблено висновок про ...

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

Скачать
358417
0
0

... і української лінгвістики належить Б. Грінченку, авторові чотиритомного «Словника української мови». Друкуються перші праці з національної історії — «Історія України-Руси» М. Аркаса, «История украинского народа» О. Єфименко та ін. Найвизначнішу роль у становленні й розвитку української історичної науки відіграли в цей час роботи М. Грушевського — «Очерк истории украинского народа», «Ілюстрована і ...

Скачать
185750
0
0

... перше десятиліття радянської влади і проявився в усіх галузях національної культури. Однак, з початку 30-х років розпочалися жорстокі репресії проти української інтелігенції. Національне відродження перетворилося в "Розстріляне Відродження". Лекція 7. Культура України у 1939- 1991 рр. План лекції. 1. Українська культура під час війни та у повоєнне десятиріччя. Ждановщина. 2. Неоднозначний ...

0 комментариев


Наверх