РЕФЕРАТ ПО ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

НА ТЕМУ:

“СЕВЕРИН НАЛИВАЙКО”

ВИКОНАЛА:

СТУДЕНТКА

факультета СЗМК

1 КУРСУ ГР.- ЗМ 98-1

НЕСТЕРЕНКО Т.А.

ПРИЙНЯВ:

КОЛОМОЄЦЬ Ю.І.

ДНЕПРОПЕТРОВСЬК

1998

 

ПЛАН

 

 

1. ВСТУП

 

2. БІОГРАФІЧНІ ДАНІ

 

3. Початок діяльності і Борьба загонів С.Наливайка і місцевих жителів проти нападів турків і татар на українські землі

 

4. ПОХОДИ НАЛИВАЙКА В МОЛДАВІЮ

 

5. Повстання на Брацлавщині і Поділлі (кінець 1594 – 1595р. р.)

 

6. БОРОТЬБА СЕЛЯН І КОЗАКІВ ПІД КЕРІВНИЦТВОМ НАЛИВАЙКА НА ВОЛИНІ І БІЛОРУСІ ( кінець 1595 – початок 1596 р. р. )

 

7. РАЗГОРТАННЯ АНТИФЕОДАЛЬНОЇ БОРОТЬБИ НА ВОЛИНІ І КИЇВЩИНІ ВЕСНОЮ 1596р.

8. ВІДСТУП ПОВСТАНЦІВ НА ЛІВОБЕРЕЖЖЯ І ЇХ ПОРАЗКА

9. СТРАТА НАЛИВАЙКА

10. ЗАКЛЮЧЕННЯ

11. СПІСОК ВИКОРИСТОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. ВСТУП. Посилення феодально-кріпосницького, національного і релігійного гніту на Україні в кінці 16-го ст. викликало загострення класових протиріч і піднесення антіфеодальної боротьби народних мас. В містах спалахували повстання бідноти. Майже все Правобережжя охопив козацько-селянський рух. Перше у 1591-93 р.р. очолював гетьман реєстрового козацтва Крихтоф Косинський. А однією із знаменитих подій в історії України було селянсько-козацьке повстання 1594-1596р.р. під проводом Северина Наливайка, який почав свою активну діяльність восени 1593 р. на Південному Поділлі, виступав на чолі нереєстрових козаків і повсталих селян, які проводили боротьбу проти феодально – кріпосницького гніту, турецьких і татарських загарбників. Це повстання охопило Київщину, Брацлавщину, Волинь, Поділля, частково Галичину і Переяславщину. Воно мало великий вплив на Білорусію, Литву, Польщу і Молдавію, де також посилювалась боротьба пригноблених мас проти феодально-кріпосницького гніту. Про сельнсько-козацьке повстання на Україні під проводом Северина Наливайко і Григорія Лободи ( які репрезентували два табори у козацтві: Лобода – реєстровців, а Наливайко – нереєстрових козаків) досліджувалось і висловлювалось у працях різних істориків. Також широко відомий твір визначного українського письменника Івана Ле “Наливайко”, в якому автор намагався висвітлити в літературно-художній формі селянсько-козацьке повстання в кінці 16ст. і всебічно показати в ньому роль С. Наливайка. Проте в ньому не всі події описані вірно з погляду історичної правди.

2. БІОГРАФІЧНІ ДАНІ.

Біографічні дані про походження і молоді роки Наливайка історичних джерелах дуже бідні. За одними даними, він народився приблизно на початку 60-х років 16 століття в м. Гусятині на Поділлі, де його батько мав невеличке господарство і трохи землі. За іншими, менш вірогідними відомостями він народився в м. Кам‘янці-Подільському в родині чинбаря. Северин, за словами істориків, ніби мав сестру Ольгу і двох братів. Проте в історії відомий лише його старший брат, Дем‘ян Наливайко, який служив священиком в особистій церкві магната Костянтина Острозького в м. Острозі, що стояла в замку. Після повстання Дем‘ян став протокопом, а згодом духовником князя Острозького. Відомий своєю освіченістю й непримиренністю до будь-яких спроб підпорядкувати православну церкву католицькій. Северин також мав свою сім‘ю, але проти неї в документах немає точних даних.

Батько С. Наливайка постійно жив у м. Гусятині, мав там хату і невелику ділянку землі. Його землю у 80-х роках 16ст. надумав захопити місцевий магнат Калиновський, він напав на двір Наливайка, пограбував майно, захопив землю, побив старого так, що той через кілька днів помер. З того часу мати Северина переселилася в Острог до свого старшого сина Дем‘яна.

Початкову освіту Наливайко здобув у Гусятині. Потім поповнював свої знання за допомогою Дем‘яна. Завдяки цьому він міг читати книги, писати і був для свого часу освіченою людиною, з молодих років захоплювався військовою справою, мріяв стати досвідченим козаком. Ще юнаком він брав участь у захисті міст і сіл від нападів татарських орд, які часто появлялися на Поділлі і Брацлавщині. У цій боротьбі він набув першого свого військового досвіду, навчився володіти зброєю. Жив Наливайко і в Січі, де ознайомився з життям запорожців.

Точно не відомо, як Наливайко потрапив у двір магната К. Острозького, де служив ротмістром у військовому загоні особистої охорони князя, напевно при допомозі свого брата Дем‘яна. Перебуваючи на службі у магната, він мусив охороняти його маєток від нападів татар і інших феодалів, супроводити князя під час його подорожей, а також брати участь у придушенні селянсько-козацьких повстань.

В історичних документах зустрічається згадка, де говориться, що С. Наливайко нібито брав участь разом с Острозьким у придушенні селянсько-козацького повстання на Житомирщині біля П‘ятки, яким керував Косинський. Яка була там його діяльність – майже не відомо. Після цього повстання і смерті Косинського Наливайко покинув службі в магната і появився на Південному Поділлі з невеликою групою козаків, де й почав активну боротьбу проти феодально-кріпосницького гніту Польщі на Україні. І залишався там до весни1594 року.

 


Информация о работе «Северин Наливайко»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 42560
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
32829
0
0

... заздалегідь те зло відвернути, щоб з того чогось гіршого не сталося». Відгомін славних діл коронного гетьмана Криштофа Косинського ширився Україною. Козаки, покозачені селяни і населення міст готові були до нових виступів. 2. Селянсько-козацьке повстання під приводом Северина Наливайко Перша згадка про Северина Наливайка належить до 1593 року, коли він очолив на Південному Поділлі виступ ...

Скачать
24876
0
0

... серьезная победа освободительного движения на Украине, но она не смогла успокоить украинский народ, который познал и феодальную эксплуатацию, и национальное угнетение. Главным центром освободительного движения и антифеодальной борьбы по-прежнему была Запорожская Сечь. Чтобы помешать связям повстанцев с запорожскими казаками, правительство Речи Посполитой построило над Днепром мощную крепость ...

Скачать
37406
0
0

... іональної свідомості українського народу . Вирішальною силою в цій боротьбі було українське козацтво. Народні повстання мали антифеодальний і визвольний характер. 2.    Найбільші козацько-селянські повстання (суспільні рухи) кінця XVI ст. Польський уряд використовував козаків не тільки для охорони краю від татар, а й у війні з Москвою, після якої козаки знову повернули свої сили проти турк ...

Скачать
127047
0
0

... обіймати державні посади на рівні з католицькою шляхтою, а уніати-міщани зрівнювалися у правах з католицьким міщанством. Розділ ІІ. ОСНОВНІ ФОРМИ ПАСИВНОГО ПРОТЕСТУ СЕЛЯН Друга половина ХVІ — 1 половина ХVІІ ст. в соціальній історії України можуть бути названі “ерою селянського відходу”. В цей період втечі були найпоширенішою формою селянського руху. Зокрема, з ...

0 комментариев


Наверх