6. БОРОТЬБА СЕЛЯН І КОЗАКІВ ПІД КЕРІВНИЦТВОМ НАЛИВАЙКА НА ВОЛИНІ І БІЛОРУСІ ( кінець 1595 – початок 1596 р. р. )

 

На початку вересня 1595р. козаки під керівництвом Наливайка з гарматами і обозом прибули в Галичину. Оскільки сили козаків були невеликі, а польсько-шляхетське військо могло в будь який час повернутися з Молдавії і створити для них небезпеку, Наливайко після короткого відпочинку вирушив на Поділля до міста Гусятина. Він давно вже мав намір відплатити магнатові Калиновському за всі його злочинства. Повстанці по дорозі захопили ряд його фільварків, але сам він вчасно утікав із своїх маєтків. Проте затримуватись на одному місці Наливайкові було небезпечно, з його появою на Галичині і на Поділлі королівський уряд зобов’язував усі замкові гарнізони негайно виступити проти повстанців. За таких обставин козаки залишили Поділля і пішли на Волинь, де в той час пожвавилась антіфеодальна боротьба. Наливайко мав намір використати повстанські загони, для того, щоб розгорнути антишляхетську борьбу по всій Волині і Білорусії.

В кінці жовтня 1595р. Наливайко з козаками появився біля Луцька, який тоді був особливо багатолюдним. Саме в той час там відбувався великий ярмарок . Дізнавшись про наближення козаків, перелякана шляхта почала тікати з міста. Для того щоб припинити паніку магістрацький уряд послав на зустріч повстанцям своїх делегатів, які запропонували козакам велику суму грошей і попросили їх повернутися назад і не турбувати прибулих гостей. Але Наливайко не зважив на це і з своїм військом прибув у Луцьк і примусив шляхту сплатити велику контрибуцію.

Поява козаків в Луцьку викликала велику тривогу в Варшаві. Королівський уряд вирішив відкликати з Молдавії своє військо під керівництвом гетьмана С. Жолкевського і послати його проти повстанців.

Не маючи потрібних сил для боротьби проти королівського війська, повстанці на початку листопада вирішили залишити Луцьк і йти на Полісся. Там Наливайко поповнив свій загін за рахунок місцевих повстанців. З Полісся козаки пішли на білоруські землі.

З історичних документів видно, що похід повстанців на Білоруссь був пов‘язан з цілим рядом важливих обставин. По-перше, між українським і білоруським народами з давних-давен підтримувались широкі єкономічні і культурні зв‘язки. В ті часи було дуже важко визначити етнографічні кордони між Україною і Білорусією. Серед запорожських козаків було дуже багато білорусів, які брали активну участь у селянсько-казацьких повстаннях. По-друге, у листопаді 1595 р. Наливайко ще не мав достатніх військових сил, якими можна було б починати активну війну проти королівської армії. Наливайко розумів, що така війна неминуче закінчилася б поразкою повстанців і своїм походом у Білорусію мав намір відвернути увагу королівського уряду від тих подій, які відбувалися на Україні. По-третє, розгортання боротьби білоруського народу примусило б королівський уряд послати частину своєї армії в Білорусію. Все це роз‘єднало б королівську армію і дало змогу повстанцям більш успішно проводити боротьбу проти гнобителів.

Проте відступ Наливайка на Полісся значно послабив сили повстанців, сотні козаків і селян відмовились від цього походу і повернулися до дому. З Наливайком залишилось 1,5-2 тисячі чоловік, які вже мали великий досвід багаторічної боротьби проти магнатів і турецько-татарських загарбників.

З цим відважним загоном Наливайко в середині листопада з‘явився на Білорусії. Незабаром повстанський загін підійшов до Слуцька. Місцевий гарнізон був нечисленний і неспроможний обороняти місто. Після короткої сутички повстанці штурмом оволоділи містом і замком.

Незабаром про захоплення повстанцями Слуцька дізнався хозяїн міста, який був відсутній під час ціх подій, литовський гетьман К. Ходкевич. Своїм листом він повідомив про це польського короля і просив у нього війська для придушення повстання. Польський король наказав воєводові Радзвіллу вирушити проти повстанців. Було зібрано шляхетського війська в кількості понад 2000чоловік.

Про наміри ворога Наливайко дізнався завчасно. Оскільки сили повстанців були значно слабший від шляхетського війська, козаки не наважились вийти з міста, організували оборону на околиці Луцька і зустріли ворога гарматним вогнем. План цей виявився дуже вдалим і польська кіннота раптово повернула назад.

Зробивши успішну перемогу над польським військом під Слуцьком Наливайко, щоб поповнити свій загін новими силами, вирішив продовжити похід вглиб Білорусії. Прибувши у Бобруйське Наливайко одержав повідомлення, що в Мінську зібралася велике шляхетське військо, яке мало негайно вирушити проти повстанців. Уникаючи зустрічі з небезпечним ворогом козаки рушили на Могильов і 30 листопада 1595р. прибули туди. За допомогою місцевого населення козаки штурмом здобули замок, у бою знищили багато шляхти , розгромили в‘язницю. Майже два тижня повстанці стояли в Могильові. В цей час Наливайко підтримував зв‘язки з прикордонними російськими гарнізонами і висловлював таку думку: на випадок поразки, перейти з усіма повстанцями Чернігівщину і стати на службу до російського царя.

Для боротьби з козаками королівський уряд зібрав велике військо.

3 грудня 1595р. до Могильова прибула шляхетська кіннота і підпалила місто, щоб вигнати повстанців. Козаки вийшли на зустріч ворогові з наміром відбити наступ, відступити на Прип‘ятське Полісся, перезимувати там, а навесні повернутися на Україну. Проте відступати було вже пізно. Опинившись в такому становище , козаки зробили з возів і саней оборонний табір і захищалися. Після кількагодинного бою ворожа кіннота ослабила свій наступ і скориставшись цим козаки , утворивши рухомий табір, пішли на м. Бихов , а далі до м. Рєчицю.

Тим часом почалися сильни морози і шляхетська кіннота припинила переслідування повстанців.

З міста Рєчиця Наливайко 15 грудня 1595р. написав листа до польського короля, в якому забов‘язувався в майбутньому “захищати” Річ Посполити від турків і татар. Про похід на Білорусію Наливайко писав, що їм потрібний був відпочинок і поповнення військових припасів, щоб на весну можна було вирушити проти турецьких завойовників. Він просив призначити його гетьманом південних степів , які лежали між Південним Бугом і Дністром. Ця територія тоді належала Кримському ханству. Наливайко зобов’язувався визволити її від турецько- татарського панування, захопити міста Тягин і Очаків, набрати сильне козацьке військо і охороняти кордони Речі Посполитої. З цього листа видно, що Наливайко по суті мав намір взяти південноукраїнські землі і Запорожську Січ під свою владу.

Польський уряд добре розумів намири Наливайка і вважав його найбільшим ворогом Речі Посполитої. Плани Наливайка король відхилив і спрямував свою увагу на те, щоб швидше придушити повстання і захопити в полон його керівника.

У кінці грудня 1595 року Наливайко, довідавшись, що на Волинь ще не прибуло польсько-шляхетське військо з Молдавії, вирушив на Україну і у середині січня прибув до міста Острога, зупинившись у дворі свого брата Дем‘яна, повстанці були розквартировані в селах навколо міста. В цей час антифеодальна боротьба набрала великого розмаху: нею була охоплена вся Волинь і Київщина. Боротьба повстанців на Волині мала також релігійний характер: королівський уряд і Собор мав вирішити питання про приєднання православної церкви до католицької.


Информация о работе «Северин Наливайко»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 42560
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
32829
0
0

... заздалегідь те зло відвернути, щоб з того чогось гіршого не сталося». Відгомін славних діл коронного гетьмана Криштофа Косинського ширився Україною. Козаки, покозачені селяни і населення міст готові були до нових виступів. 2. Селянсько-козацьке повстання під приводом Северина Наливайко Перша згадка про Северина Наливайка належить до 1593 року, коли він очолив на Південному Поділлі виступ ...

Скачать
24876
0
0

... серьезная победа освободительного движения на Украине, но она не смогла успокоить украинский народ, который познал и феодальную эксплуатацию, и национальное угнетение. Главным центром освободительного движения и антифеодальной борьбы по-прежнему была Запорожская Сечь. Чтобы помешать связям повстанцев с запорожскими казаками, правительство Речи Посполитой построило над Днепром мощную крепость ...

Скачать
37406
0
0

... іональної свідомості українського народу . Вирішальною силою в цій боротьбі було українське козацтво. Народні повстання мали антифеодальний і визвольний характер. 2.    Найбільші козацько-селянські повстання (суспільні рухи) кінця XVI ст. Польський уряд використовував козаків не тільки для охорони краю від татар, а й у війні з Москвою, після якої козаки знову повернули свої сили проти турк ...

Скачать
127047
0
0

... обіймати державні посади на рівні з католицькою шляхтою, а уніати-міщани зрівнювалися у правах з католицьким міщанством. Розділ ІІ. ОСНОВНІ ФОРМИ ПАСИВНОГО ПРОТЕСТУ СЕЛЯН Друга половина ХVІ — 1 половина ХVІІ ст. в соціальній історії України можуть бути названі “ерою селянського відходу”. В цей період втечі були найпоширенішою формою селянського руху. Зокрема, з ...

0 комментариев


Наверх