Вдосконалення схеми

Автоматизація процессу сушки деревини
Особливості процесу сушіння деревини Способи сушіння деревини Сушіння в рідинах Ротаційний спосіб сушіння Технологічний процес сушіння деревини Волога в деревині Контроль за вологістю деревини і внутрішніми напруженнями у процесі сушіння Вплив сушіння деревини на її міцність Вдосконалення схеми Розрахунок контуру регулювання температури Проектування автоматизованої системи керування процесом сушіння деревини Сенсор відносної вологості Центробіжний вентилятор Вибір мікроконтролера Особливості мікроконтролерів PIC16F87X Структура та метрологічні характеристики каналів контролю і регулювання Функціональна структура системи управління Загальні відомості про систему проектування друкованих плат P-CAD Графічний редактор принципових схем P-CAD Schematic Безпека при експлуатації парових і водогрійних котлів Техніка безпеки при транспортних роботах в сушильних цехах
147788
знаков
20
таблиц
31
изображение

1.9 Вдосконалення схеми

Після дослідження існуючої установки сушіння пиломатеріалів, та визначення незручностей пов’язаних з процесом, зокрема точність вимірювання температури, визначення вологості було змінено способи та засоби збору технологічних параметрів.

На даний момент температура в камері вимірюється ртутними термометрами, які в силу своєї моральної застарілості незручні у використанні. Вологість вимірюється психометричним способом, оператор знімає значення з вологого та сухого термометрів і по психометричним таблицям визначає вологість в камері. Цей процес потребує певного періоду часу, і має досить велику похибку обумовлену багатьма чинниками, такими як похибка термометрів, похибка паралаксу. Також використання даного методу дає можливість отримання значення вологості лише в певній частині сушильної камери. Використання електронних давачів вологості дозволяє усунути ряд похибок, тим самим робить процес вимірювання вологості швидшим та значно точнішим, відпадає потреба у використанні психометричних таблиць. Також відбулися зміни у вимірюванні температури, після автоматизації значення температури знімаються цифровими давачами, значення яких обробляється мікроконтролером, що дає високу швидкість та точності обробки інформації.

Для більшої швидкості та точності регулювання температури в камері запропоновано встановити електрокалорифер роботу якого контролює КМС.

 

1.10 Рекомендації з проведення камерного сушіння

 

Технологія камерного сушіння містить у собі підготовку штабеля сирого і збереження висушеного матеріалу, проведення прогріву, кондиціонування і безпосередньо сушіння деревини.

В даний час існує достатня кількість режимів сушіння деревини різних порід. Вони відрізняються рівнем температурно-вологісних параметрів середовища і числом змін цих параметрів протягом процесу, тобто кількістю ступіней. Загальним є принцип побудови режимів, заснований на безпечному для цілісності деревини поступовому підвищенні температури і зниженні вологості агента сушіння.

Режими розроблені і можуть безпосередньо застосовуватися в “ідеальній камері”. У реальних камерах необхідна доробка, прив'язка режимів з обліком конкретних конструктивних особливостей. Так той самий режим у різних камерах може привести до прискореного сушіння, що приводить до браку, чи до уповільненого з перезволоженням матеріалу і завищеною витратою теплоносія. Тому основною задачею технолога є підбор оптимального режиму індивідуально для кожної камери.

При виборі режиму сушіння необхідно виходити з раціонального сполучення наступних факторів: необхідної

якості матеріалу, що висушується, обумовленими нормами вимог до якості сушіння; категорії режимів сушіння, що забезпечує необхідну якість сушіння при заданій тривалості процесу, і конструкції камери, здатної висушувати матеріал по визначеній категорії якості не перевищуючи режимну тривалість. Крім технологічних особливостей використання того чи іншого режиму варто враховувати й економічні аспекти - рентабельність застосування режимів різної інтенсивності [4,178].


2. Дослідження динамічних властивостей об’єкту автоматизації

 

2.1 Лісосушильна камера як об’єкт регулювання

Першочергова задача автоматичного регулювання процесу сушіння – стабілізація режиму сушіння. Для цього встановлюються регулятори, які повинні забезпечити підтримання заданих по режиму температури і відносної вологості на певному рівні. В більшості випадків для цієї мети використовуються стандартні регулятори. Тип регулятора, закон регулювання та параметри настройки вибирають з врахуванням статичних і динамічних властивостей сушильних камер і вимог, що висуваються до системи регулювання.

Динамічні характеристики визначають по диференціальним рівнянням об’єктів – рівняння зв’язку між його вхідними і вихідними величинами або експериментально, коли ці рівняння отримати важко. Визначати динамічні характеристики дослідним шляхом можна при автоматизації діючих установок.

При необхідності визначити динамічні параметри об’єктів регулювання в процесі їх проектування застосовуються тільки аналітичні методи. Можливість визначити динамічні характеристики установки по її технологічним і конструктивним параметрам дозволяє не тільки вирішувати задачі автоматичного регулювання, але й в деяких випадках впливати на конструкцію установки. При цьому можна використовувати отримані результати для подібних об’єктів інших типів. Сукупність аналітичних і експериментальних методів дослідження динамічних властивостей об’єкта дозволяє більш достовірно визначити його параметри [7,79].

Розглянемо лісосушильну камеру як об’єкт регулювання температури агенту сушіння.

Кількість тепла, яке передається від калорифера в камеру за час dt визначається рівнянням теплового балансу

q=kKFK ( qП - qС ) dt, (13)

де kK – коефіцієнт теплопередачі калориферу, ккал/м2град;

FK – поверхня калорифера, м2;

 qП і qС — температура пари в калорифері й агента сушіння в камері, °С.

Розглядаючи динаміку об'єкта по каналі «температура пари— температура агента сушіння в камері», припускають, що температура агента сушіння по обсязі однаковий і відхилення температури парі невеликі: qП= qп.о. ± ΔП.

Тепло, передане в камеру від калорифера за нескінченно малий проміжок часу dt, витрачається на:

нагрівання калорифера cMmК dqК;

металу в камері cMmM dqС;

покриття втрат kОГFОГ (qK – qНАР) dtК;

теплообмін з деревиною αFД = (qК – qД) dt.

Рівняння теплового балансу запишеться:

kК(qп.о±ΔqП–qС)dt = cMmКdqК+cMmМ dqС+ kОГFОГ (qС – qНАР)dt+ αFД (qС –qд)dt (14)

Перепишемо рівняння (14) у вигляді:

kК(qп.о ± ΔqП – qС) dt = cMmК (dqК) / dt+cMmМ (dqС) / dt + kОГFОГ (qС –qНАР)+ αFД (qС –qд), (15)

де сМ – теплоємність металу; тк – маса металу в камері, кг; FОГ – поверхня огороджень, м2; qНАР — температура зовнішнього середовища, °С; kОГ –середній коефіцієнт теплопередачі огороджень; α – коефіцієнт теплообміну деревини в процесі сушіння; FД – поверхня деревини, м2; qд — температура деревини.

В встановленому режимі, коли dqК/dt=0, рівняння (15) буде:

kKFK ( qП.О– qСО )= kОГFОГ (qСО– qНАР) + αFД (qСО– qд) dt (16)

При невеликих змінах температури агента сушіння в камері qД=const.

Із рівняння (15) і (16) отримаємо:

ΔqС=qП(17)

Позначимо = , тоді

 при Δqк= ΔqП та  

Рівняння (17) набуде вигляду :

=k0 ΔqП;

 , (18)

де Т — постійна часу.

З рівняння (18) очевидно, що по каналі «температура пара — температура сушильного агента» у камері об'єкт є інерційною ланкою.

Розглянута математична модель не враховує час запізнювання в реальних умовах. Тому модель можна записати в загальному виді:

qС(t)=k0 ΔqП(t-t); (19)

Таким чином, камера періодичної дії може бути представлена послідовним включенням аперіодичної ланки і ланки чистого запізнювання.

При виводі рівнянь прийняти, що при малих змінах температури агента сушіння в камері, за короткі проміжки часу, температура деревини залишається постійної. У цьому випадку теплоємкість не робить впливу на інерційність камери [7,90].


Информация о работе «Автоматизація процессу сушки деревини»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 147788
Количество таблиц: 20
Количество изображений: 31

Похожие работы

Скачать
57773
0
0

... окремих деталей і вузлів на підприємствах, розташованих в районах видобування деревини, дозволяє більш ефективно використовувати відходи деревообробки для виробництва деревностружкових і деревноволокнистих плит. 2. Виробництво конструкцій із деревини В малоповерховому, сільському (склади мінеральних добрив тощо), цивільному (спортивні і концертні зали) будівництві знайшли застосування дерев ...

Скачать
28747
0
0

... і тирси розміром 1.5. 5 мм. 2. Виробництво виробів і конструкцій на неорганічних речовинах При виробництві блоків стін підвалів з бетонів класом по міцності при стиску В7,5 і В10 на підприємствах бетонних і залізобетонних конструкцій застосовують вторинні сировинні ресурси, які отримують внаслідок переробки некондиційних залізобетонних конструкцій і демонтованих з будинків і споруд з значним ...

Скачать
229249
11
17

... речовини, викиди поживних елементів, подібних до стоку добрив; осідання кислотних опадів, хвороботворні організми. Все це призводить до погіршення якості води і деградації водних ресурсів. Комплексна екологічна оцінка стану річок басейнів Дніпра за методикою, яка розроблена Українським НДІ водогосподарсько-екологічних проблем, показала, що немає жодного басейну, стан котрого можна було б класифі ...

0 комментариев


Наверх