1.7 Особистий план розпорядника бенкету. Обов’язки метрдотеля

Метрдотель (адміністратор залу), будучи організатором всієї роботи в залі, керується у своїй діяльності посадовою характеристикою, затвердженою директором підприємства.

Метрдотель відповідальний за організацію процесу обслуговування, керує роботою офіціантів, буфетників, прибиральниць торгових приміщень, мийників посуду, працівників сервізних, різьбярів хліба, швейцарів, а також музикантів та артистів оркестру, здійснює розстановку офіціантів по робочих місцях, визначає ділянки роботи, складає графіки виходу на роботу, веде облік робочого часу офіціантів, забезпечує своєчасну і правильну підготовку залу до відкриття, наявність меню та прейскурантів. Проводить інструктаж офіціантів перед початком роботи, перевіряє утримання приміщень торгової групи (торгового залу, буфета, вестибюля, гардеробу), дотримання працівниками залу єдиної форми одягу, правил особистої гігієни.

Крім того, метрдотель здійснює контроль за сервіровкою столів, а також дотриманням правил торгівлі, дисципліни цін у залі. Він контролює своєчасність і правильність складання офіціантами реєстрів рахунків, здачі виторгу в касу і копій в підзвіт, відповідає за правильність оформлення рахунків офіціантами, за експлуатацію торгових меблів. Проводить заходи щодо збереження посуду та інвентарю.

Метрдотель постійно знаходиться в залі, зустрічає гостей, пропонує місця за столиками, забезпечує пред'явлення офіціантами книги скарг та пропозицій на першу вимогу відвідувачів, розв'язує конфлікти, які виникають між працівниками залу та відвідувачами. Він веде записи з відповідним оформленням про прийом замовлень на обслуговування бенкету за готівковий розрахунок, забезпечує його правильну організацію, проводить систематичну роботу з підвищення професійних знань офіціантів, а також виховну роботу серед них. Метрдотель бере участь в оформленні залу, програму обслуговування і в складанні меню. Також він бере участь в роботі з оцінки якості праці (за трудовою групі), веде журнал обліку показників зниження якості праці.

Професійні знання метрдотеля дуже великі: правила і техніка обслуговування; правила етикету; порядок прийому замовлення і організація обслуговування урочистостей; основи технології приготування страв, вимоги до їх якості та оформлення; форми обслуговування; правила роботи на контрольно-касових апаратах; ціноутворення на підприємствах громадського харчування.

Перед початком бенкету метрдотель збирає офіціантів, роз'яснює їм особливості банкету, порядок подачі закусок, страв, напоїв, послідовності обслуговування, розподіляє обов'язки між ними, розставляє офіціантів по секторах і детально пояснює схему обслуговування. Під час підготовки бенкету і в процесі обслуговування гостей метрдотель керує роботою офіціантів, контролює виконання ними схеми обслуговування. Він стежить за своєчасною підготовкою страв до подачі в зал, дає дозвіл на вхід офіціантів у зал з черговим стравою, а також для виходу із залу.


1.8 Організація розваг і відпочинку гостей в перервах

Універсального способу проведення весільного свята немає і не може бути. Кожне весілля унікальне, як і всі пари молодят. І все-таки існують загальні рекомендації до організації весільного вечора.

Тамада-дуже важлива фігура на весіллі. Від нього багато в чому залежить настрій і хід заходу. По допомогу у проведенні свята можна звернутися у фірми, що спеціалізуються в організації подібних заходів, а можна самим придумати сценарій незабутнього вечора.

Зазвичай сценарії пишуть заздалегідь. Продумуючи деталі майбутнього свята, потрібно враховувати декілька факторів. Щоб уникнути перетворення весілля в звичайне застілля, його необхідно доповнити красивими дійствами, піснями, танцями, іграми, театралізованими виставами і т.д. Тут важливо враховувати, що багато хто з гостей бачаться в перший раз, а малознайомих між собою людей іноді нелегко долучити до гри. Тому в сценарій можна включити конкурси та ігри «знайомства».

 Необхідно також враховувати, що на весіллі зазвичай присутні люди всіх вікових категорій. Бажано, щоб розваги були цікаві для всіх. Тому важливо завчасно довідатися про склад гостей і запрошених і продумати розваги, які можна було б запропонувати окремій групі і всім гостям разом.

І останнє. Так як сценарій розробляється для певної пари, постарайтеся врахувати їх смаки і характер.

Особливу увагу на весіллі потрібно приділити батькам нареченого і нареченої. Адже для них це не просто свято, а подія, пов'язана з великим емоційним навантаженням. Але це зовсім не означає, що їх потрібно залучати до ігор і конкурсів. Навпаки. Участь у веселих заходах допоможе зняти стрес і напруження.

Важливе значення має музика, адже це фон усього свята. Але вона повинна відповідати не тільки смакам молодих. Треба рахуватися і з перевагами гостей старшого віку. Ідеальним варіантом буде таке свято, на якому знайдеться місце і класичній музиці, і фольклору та сучасному хіту. Якщо ж ви вирішите запросити музикантів, їх краще попередити про бажану різноманітність творів.


Информация о работе «Організація обслуговування бенкету у кафе»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 63201
Количество таблиц: 17
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
47850
0
6

... священною кутею також домашню худобу і птицю. Горщик з кутею мав стояти на покуті впродовж усього періоду свят Коляди. 1.2 Підготовка до банкету Ретельна, продумана, послідовна підготовка до робочого дня в ресторані забезпечує чітку організацію обслуговування, сприяє полегшенню праці офіціантів. У процесі підготовки до обслуговування відвідувачів розрізняють підготовку торгового залу ( ...

Скачать
52159
1
0

... відбулося не з вини власника. Якщо картку загублено або їй завдано шкоди, вартість поновлення відшкодовується її власником.   6. Моделювання процесу обслуговування   Особливість моделювання процесу обслуговування в їдальнях за місцем навчання полягає в тому, що обслуговування в торговельній залі здійснюється, головним чином, у період часу, який збігається з перервами між заняттями. Зали ...

Скачать
71678
2
0

... «Вальс ночі» (Walc nocy), став першим шлягером, який наспівувала львівська вулиця і запозичували інші довоєнні кабаре-театри. Отже, можна зробити висновок, що організація анімаційних програм для відвідувачів закладів ресторанного господарства завжди була одним з вагомих та невід’ємних засобів привернути і утримати клієнтів саме в своєму закладі. Розділ 2. Характеристика анімаційних програм пі ...

Скачать
170739
56
0

... що їдальня № 1 ПГХ «Енергетик» займає певну частку на споживчому ринку, а її продукція і послуги є конкурентноспроможними. Розділ 3. Пропозиції щодо удосконалення виробничо-торговельної діяльності їдальні ПГХ «Енергетик» Однією з першочергових задач підприємства громадського харчування на сьогоднішній день є залучення споживачів, пі ...

0 комментариев


Наверх