4.3 Метеорологічні умови

 

Істотний вплив на стан організму, його працездатність здійснює мікроклімат (метеорологічні умови) у виробничих приміщеннях, під яким розуміють клімат внутрішнього середовища цих приміщень, обумовлений дією на організм людини сукупності температури, вологи, руху повітря і теплового випромінювання нагрітих поверхонь. Мікроклімат виробничих приміщень характеризується значної динамічністю і залежить від коливань зовнішній метеорологічних умов, пори року, теплофізичних особливостей технологічного процесу, умов опалення і вентиляції.

Мікроклімат. Нормування мікроклімату також здійснюється в залежності від енерговитрат організму на виконану роботу. Відповідно до ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ [ 19 ] роботу оператора можна віднести до першої категорії, тому що витрати енергії не перевищують 150 Ккал/година.

Власник

Служба охорони праці


Головний

інженер

Зам. Керівника

По виробництву

Зам. керівника по

Економічним питанням


Структурні підрозділи підприємства


Рисунок 4.1- Структура керування охороною праці у видавництві “Глобус”

Оптимальні значення параметрів метеорологічних умов на робочому місці, а в нашому випадку це робоче приміщення відділу маркетингу в ТОВ "Глобус", представлена в таблиці 4.1.


Таблиця 4.1- Оптимальні значення параметрів метеорологічних умов на робочому місці

Категорія

ваги робіт з

енерговитратам

Період року

Температура,

˚ З

Відносна

Вологість, %

Швидкість руху

повітря, м/с

Легка-1б Холодний 21-23 40-60 0,1
Теплий 22-24 40-60 0,2

Вентиляція й опалення. Для забезпечення нормованих параметрів мікроклімату передбачена система вентиляції робочого приміщення, що повинна відповідати СніП 2.04.05-91 [ 21 ]. Система вентиляції створює в робочій зоні приміщення нормальні метеорологічні умови праці. Найбільшим образом для цього підходять кондиціонери (штучна подача повітря), що створюють і автоматично підтримують у приміщенні задані параметри мікроклімату. У нашому випадку подача повітря штучна, по напрямку потоку повітря- приточна. Кондиціонер обслуговує безпосередньо те приміщення, у якому встановлений.

Також передбачена система опалення, що являє собою комплекс елементів, необхідних для нагрівання приміщень у холодний період року. ТОВ "Глобус" підключено до системи центрального опалення, однак у зв'язку з поганою роботою тепломереж передбачене і місцеве опалення: місцевими електричними приладами.

Висвітлення. Нормальні умови праці неможливі також без висвітлення, Якість зорових робіт характеризується тлом, контрастом між об'єктом і тлом і видимістю. При виборі висвітлення враховані наступні пункти:

-    висвітлення повинне створювати на робочій поверхні висвітлення відповідно до характеру зорової роботи і не повинне засліплювати;

-    не повинно створювати на робочій поверхні різких і глибоких тіней;

-    повинно бути достатнім для розрізнення дрібних деталей;

-    повинно бути надійній і простим в експлуатації, економічним і естетичним.

Загальновідомий факт, що найбільш підходящим є природне висвітлення (вікна, скляні стелі), однак домогтися цього не завжди вдається, тому приходиться прибігати до штучного висвітлення. В офісах ТОВ "Глобус" передбачене як загальне, так і місцеве висвітлення (на робочих місцях, де немає доступу природного висвітлення, де зорові роботи припускають роботу з важливими документами з використанням дрібного шрифту).

Природне висвітлення здійснюється через бічні прорізи, зорієнтовані переважно на північ і забезпечують КПО не менш 1,2% у зонах зі стійким сніжним покривом для 4 пояси.

Нормоване значення КПО для 4 пояси визначається по формулі (4.1) у відповідності зі СНіП I I-4-79 [22 ]:

еW =eIIIּм ּс, (4.1)

де м- коефіцієнт світлового клімату, м=0,9;

с- коефіцієнт сонячного клімату, с=0,75.

Звідси КПО в зоні зі стійким сніжним покривом складає 0,864; КПО на іншій території- 1,08.

По задачах зорової роботи, приміщення, у якому працює оператор, відноситься до першої групи, тому що в приміщенні вироблятися розрізнення об'єктів зорової роботи при фіксованому напрямку лінії зору працюючих на робочу поверхню.

Розряд зорової роботи відповідно до Сніп II-4-79 вибирається як IV, оскільки характер зорової роботи оператора вимагає розрізнення деталей розміром 0,5-1,0 мм. Характеристика зорової роботи- середньої точності.

Освітленість при штучному висвітленні (загальна)- 300лк. При цьому використовуються по одній лампі типу ДРЛ у кожнім світильнику (світильники крапкові- закриті з розсіюванням світла). Усі норми освітленості відповідають вимогам.

Характеристика пропонованого висвітлення представлена в таблиці 4.2.

Шум і вібрація. При проектировці робітника місця необхідно також враховувати і рівень шуму, що буде виникати під час робочого процесу. У ТОВ «Глобус» джерелом шуму можуть служити: оргтехніка, клієнти й інше. Дія шуму знижує працездатність людини при ручній роботі до 60%, а при розрахунках до 50%, що зовсім неприпустимо.

Таблиця 4.2- Характеристика виробничого висвітлення

Найменування основних виробничих приміщень Площа статі Разряд работи Висвітлення
естественное Искусственное

Вид висвітлен

ня

КПО, % Нормована освітленість, Е лк
Відділ маркетингу 40 IV Бічне 1,08 300

Щоб шум не заважав основний діяльності:

по-перше, необхідно обладнати місця оргтехнікою, що працює практично без шуму (сучасні технології дозволяють це);

по-друге, знизити рівень шуму акустичною обробкою приміщення (застосування шумопоглащающих матеріалів і т.д.).

Відповідно до ГОСТ 12.1.003-86 [30 ] можна визначити оптимальні і припустимі рівні звуку в проектованому приміщенні (див. таблицю 4.3).

Оскільки в проектованому робочому приміщенні передбачається наявність оргтехніки, у тому числі і ПЕВМ, те необхідно з'ясувати яку шкоду той або інший вид техніки може принести її користувачеві і постаратися запобігти цей вплив [ 24]. Зокрема, ПЕВМ випромінює гама, рентгенівське, мікрохвильове, видиме, ультрафіолетове й інфрачервоне випромінювання. У таблиці 4.4 приведені припустимі параметри усіх випромінювань.

Видавництво «Глобус» постачено системами господарчо-побутовою каналізацією, протипожежним і господарчо-питним водопроводами. При проектуванні систем водопостачання і каналізації застосовані найбільш прогресивні технології й устаткування [25 ].


Таблиця 4.3- Припустимі рівні звуку, еквівалентні рівні звуку і рівні звукового тиску в октавних смугах частот

Вид трудовий

Діяльності

Рівні звуку, еквівалентні рівневі звуку, дБА/дБА екв
Програмісти ЕОМ 50
Маркетологи 65

Приміщення для

друкованих і

палітурних верстатів

80

Таблиця 4.4- Припустимі параметри електромагнітних і іонізуючих випромінювань і електростатичного поля

Види полючи Припустимі параметри полючи

Припустима поверхнева

цілісність потоку енергії

(інтенсивність потока

енергії), Вт/м2

по електричній

складовій (Е), В/м

по магнитній складовій

(Н),А/м

Напруженість

електромагнітного поля:

60 Кгц до 30 Мгц

50 Мгц до 300 Мгц

50

5

5

-

Напруженість електричного поля ВДТ 20 кв/м

4.4 Організація безпечних умов на робочому місці

Робоче місце маркетолога- це частина простору системи «людина- машина», вона оснащується засобами відображення інформації, органами керування, допоміжним устаткуванням і інше. Для забезпечення нормальних умов праці робоче місце оператора за дисплеєм враховані антропометричні характеристики оператора, ергономичні вимоги до розміщення технічних засобів (телефон, принтер, сканер і т.п.), вимоги до світо- і коліротехнічним характеристик дисплеїв, до літерно- цифрової інформації дисплеїв і клавіатури [ 26].

При розміщенні технічних засобів на робочому місці, а також установки крісла маркетолога передбачений: а) зручний доступ до основних функціональних вузлів і блоків апаратури (телефон, принтер, клавіатура, папір для записів, канцтовари); б) можливість швидкого заняття і залишення робочого місця; в) зручну робочу позу і позу для відпочинку. Так розміщення технічних засобів не заважає читаності інформації з екрана дисплеїв, а також забезпечена досяжність основних засобів керування і введення інформації. Алфавитно-цифровий дисплей розміщається на столі або підставці таким чином, що відстань спостереження інформації на його екрані не перевищує 700 мм, оптимальна відстань - 500-700 мм. Екран дисплея по висоті розташований на столі або підставці так, що кут між нормаллю до центра екрана і горизонтальною лінією погляду складає 20

(. Кут спостереження екрана, а також інших засобів відображення інформації в горизонтальній площині не перевищує 60(. Оскільки всі стандартні столи мають висоту 750мм, те для зручності використовують крісло з регульованою висотою сидіння і підставкою для ніг [ 28].

Для виконання цих норм передбачені спеціальні столи для комп'ютерів, що мають максимально вільний робочий простір (наприклад, клавіатура знаходиться на спеціальній підставці, що при необхідності зарухається, не заважаючи виконанню іншої роботи).

Екран, документи, клавіатура розміщені так, що перепад яркостей, що залежить від розташування щодо джерела світла, не перевищує 1:10 (рекомендується 1:3). Виключено сліпучої яскравості, відблиски і відображення скла екрана. Тому планування така, що напрямок погляду оператора паралельно розташуванню світильників і вікон. Телефонні апарати розміщені ліворуч від оператора, щоб звільнити праву руку для записів.

При роботі з ПОВМ враховується навантаження на маркетолога. Режими роботи і відпочинку при роботі на ПОВМ при 8-ми вартовому робочому дні визначені в залежності від характеру виконуваної роботи. Однак у будь-якому випадку тривалість безперервної роботи з ПЕОМ не перевищує 2 години, тобто кожні 2 години оператор ПЕОМ відпочиває 5-10 хвилин.

Електробезпека. Електробезпека - система організаційно-технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від небезпечних і шкідливих впливів електричного струму й електромагнітного поля. Захисні норми, застосовувані в роботі з комп'ютерами при їхньому нормальному режимі, забезпечуються ізоляцією електропровідників і неприступністю струмоведучих частин, малою напругою, захисним заземленням потенціалів ізолюючими площадками комп'ютера, у тому числі і захисному екрані . В аварійному режимі безпека забезпечується захисним заземленням (додатковий захист), відключенням, подвійною ізоляцією. Усі пускові пристосування (рубильники, реостати), виконані в такій конструкції, де всі струмоведучі частини закриті. Ручки, рукоятки виготовлені з ізолюючих матеріалів, металеві з ізолюючими покриттями, ізольовані від струмоведучих частин і заземлені.

  4.5 Пожежна безпека

Пожежна безпека- стан об'єкта, при якому з встановленою імовірністю виключається можливість виникнення і розвитку пожежі, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

ТОВ «Глобус» відноситься до категорії В в класифікації приміщень і споруджень по взривопожежної і пожежної небезпеки [29]. Джерелами пожежі в будинках такої категорії можуть служити несправність електропроводки і приладів, коротке замикання електричних ланцюгів, перегрівши устаткування.

Крім того, відповідно до ГОСТ 12.1.004-94 [32] пожежна безпека забезпечується системами запобігання пожежі, пожежного захисту й організаційно-технічними заходами. А саме:

1) Система запобігання пожежі:

-       контроль і профілактика ізоляції;

-       наявність плавких вставок і запобіжників в електронному устаткуванні;

-       для захисту від статичної електрики використовується заземлення.

2) Система пожежного захисту:

-       аварійне відключення і переключення апаратури;

-       наявність первинних засобів пожежегасіння, вогнегасників;

-        система оповіщення, звукова і світлова сигналізація;

-        захист легкозаймистих частин устаткування й інтер'єра вогнезахисними матеріалами (наприклад, дерево обробляють спеціальним змащенням);

-       для успішної евакуації персоналу при пожежі розміри двері робітника приміщенні розробляються такими: ширина не менш 1,5м, висота не менш 2,0м, ширина коридору 1,8м.

3) Організаційні міри пожежної профілактики - відповідальність за їхнє проведення несе власник підприємства. Він повинний розробляти і затверджувати положення й інструкції з пожежної безпеки (наприклад, відведення спеціальних місць для паління), надавати необхідну інформацію про стан пожежної безпеки свого підприємства, оснащувати підприємство всіма необхідні попередженними способами і захисти від пожежі і т.п.

Кожне робоче приміщення в друкарні повинне бути оснащено первинними засобами пожежегасіння. Вони приведені в таблиці 4.5.

Таблиця 4.5- Перелік обов'язкових засобів пожежегасіння

Приміщення

Площа, м2

Первинні засоби пожежегасіння (тип,

Найменування)

Кількість,

шт.

 Відділ

 Маркетингу

40 ОУ-5 2


Информация о работе «Розробка інвестиційного проекту (на прикладі видавництва "Глобус" міста Харкова»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 120973
Количество таблиц: 26
Количество изображений: 15

0 комментариев


Наверх