Пропозиції щодо підвищення конкурентоспроможності ВАТ “Дніпрянка”

97030
знаков
22
таблицы
6
изображений

3.3. Пропозиції щодо підвищення конкурентоспроможності ВАТ “Дніпрянка”

 

Проблема конкурентоспроможності в сучасному суспільстві має універсальний характер. Конкурентоспроможність і якість – це концентрований вираз всіх сукупностей і можливостей виробника створювати, виробляти та продавати власну продукцію.

Конкурентоспроможність товару – вирішальний чинник його комерційного успіху на розвиненому ринку. Це – багато аспектне питання, яке означає відповідність товару умовам ринку, конкретним вимогам споживачів не лише за своїми якісними, технічними, економічними те естетичними показниками, але і за комерційними та іншими умовами його реалізації (ціна, термін постачання, канали збуту, реклама тощо).

Під конкурентоспроможністю розуміють комплекс споживчих властивостей та вартісних характеристик товару, тобто переваги одного товару над іншим в умовах широкої пропозиції. [32]

Щодо якості продукції, тої складають лише ті властивості, які обумовлюють задоволення окремих потреб покупців у відповідності з призначенням, з урахуванням соціальних, функціональних, естетичних, економічних вимог. Підприємства оптової торгівлі мають можливість накопичувати значні товарні ресурси шляхом встановлення комерційних зв’язків із великою кількістю виробничих підприємств і перетворювати виробничий асортимент товарів у торговий. Вони мають також можливість бути тільки посередником між виробничими підприємствами та підприємствами роздрібної торгівлі, тобто постачання товарів оптовими підприємствами звільняє роздрібні від виконання дуже складної і майже неефективної роботи, яка потребує витрачання часу й коштів. виконувати для останніх комерційні зв’язки.

 Отже, розширення та укріплення комерційних зв’язків підприємств роздрібної торгівлі створює сприятливі умови для формування у роздрібній торгівельній мережі оптимального товарного асортименту.

Але в умовах низької купівельної спроможності населення закупівля товарів на підприємствах оптової торгівлі не є привабливою для роздрібної торгівлі, тому що оплата послуг оптових постачальників може призвести до підвищення роздрібних цін. У тих випадках, коли для забезпечення стабільності цін, роздрібні підприємства залишають незмінною свою націнку, зменшиться їхній прибуток. Тому дуже необхідно ретельно вивчати переваги і недоліки постачання товарів оптовими організаціями і визначати найбільш ефективні варіанти з урахування особливостей певних товарних груп. [32,33,34]

На ВАТ “Дніпрянка”, необхідно спрямувати свої зусилля на створення відповідних об’єднань, тому що ізольоване функціонування не дає можливостей ефективно здійснювати свою діяльність, перш за все, комерційну. Найбільш доцільним видом об’єднань є асоціація, яка створюється підприємствами на добровільних засадах, а підприємства, що входять до асоціації, зберігають свою господарську самостійність. Асоціація виконує лише ті функції та має лише ті повноваження , які добровільно їй делегують її учасники. В умовах наявності асоціації стає можливим створення в її складі необхідних спеціалізованих підрозділів для виконання відповідних функцій в інтересах всіх учасників.

Таким чином, у складі асоціації можливе створення комерційного підрозділу. Який за дорученням учасників здійснює комерційні зв’язки з багатьма оптовими постачальниками товарів, в тому числі й зі розташованими у віддалених регіонах країни або в інших країнах. У рамках асоціації можливо також створення інших підрозділів, наприклад, служби маркетингу або підрозділів для маркетингових досліджень, для збору та обробки необхідної інформації про стан і розвиток асортименту товарів, структуру споживачі за рівнем доходів та намірів, динаміку цін тощо. Асоціація може взяти на себе рекламну діяльність, а також інші функції, які не може ефективно виконувати кожне підприємство.

 За таких умов товариство, з одного боку, збереже свою господарську самостійність, а з другого, буде мати можливість здійснювати свою комерційну діяльність з мінімальними витратами та збільшувати свою прибутковість, товариству доцільно також використовувати у своїй діяльності стратегію диверсифікації, тобто не тільки покращення та розширення товарного асортименту, що знаходиться у продажу , а й створення нових напрямків своєї діяльності. За таких умов для підприємств складаються кращі можливості для господарського маневру та подолання негативного впливу окремих ринкових явищ.

Через зниження реальних доходів, у населення скорочується попит на продукцію, ціни яких постійно змінюються. У зв`язку з цим доцільно було б підвищення рівня конкурентоспроможності підприємства шляхом :

-            упровадження сучасних систем обслуговування

-            впровадження більш широкого асортименту продукції

-            оновлення робочого обладнання

Нестабільна економічна ситуація в країні часто призводить до погіршення якості продукції, тому пропонуємо впровадження сурового контролю якості продукції, застосування сучасних технологій виробництва продукції, залучати різноманітні засоби реклами для покращення збуту продукції, застосування пакувального упаковки з нових матеріалів.

Використання вищенаведених пропозицій щодо підвищення ефективності комерційної діяльності приватизованих підприємств роздрібної торгівлі дозволить забезпечити їхню конкурентоспроможність у складних час формування ринкових відносин.


Висновки і пропозиції

На основі проведеної роботи можна зробити наступні висновки:

1.         Рівень кондитерських виробів в Україні характеризується стабільністю та виробництвом різноманітної продукції. Так, на цукристі кондитерські вироби приходиться 59%, а на борошняні – 41% загальної кількості. Найбільшу кількість продукції виробляє кондитерська корпорація “Рошен” – 23,6%.


Информация о работе «Товарознавчі та маркетингові аспекти дослідження ринку східних ласощів»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 97030
Количество таблиц: 22
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
44366
11
7

... і було визначено масову частку вологи трьох зразків шоколаду арбітражним методом. Отримали такі результати: №1 – 2%, №2 – 0%, №3 – 0%, відповідно, що відповідає вимогам, які зазначені у ДСТУ. Досить важливим аспектом товарознавчої оцінки шоколадної плитки є маркування, порівнявши два зразки дійшли висновку, що маркування у обох випадках відповідає нормам, що зазначені у ДСТУ 3924-2000. 5. ...

Скачать
104340
17
7

... міського заводу № 3 ( ТМ “Словяночка”); 4 ВАТ “Білосвіт-Умань” . Весь кефір мав однакову жирність, а саме 2,5 %. В якості нормативної документації, що була задіяна для проведення товарознавчої порівняльної характеристики кефірів виступили технічні умови, за якими вироблені досліджувані кефіри: -     ТУ У 25027034-011-99 "Кефир" (додаток 2); -     ТУ У 00445937-013-99 "Кефір"(додаток 3); ...

Скачать
146199
22
8

... інат № 2”. Дослідження якості морозива проводилися в лабораторії холодокомбінату ” та в лабораторії Київського торговельно-економічного університету кафедри товарознавства та експертизи продовольчих товарів. Об’єктами дослідження було морозиво: „Хрещатик” (ванільне), “Каштан” (пломбір), „Вершкове”, „Кияночка” (горіхове вершкове), „Плодово-ягідне” ВАТ „Київський холодокомбінат №2” та морозиво „ ...

0 комментариев


Наверх