Міністерство освіти і науки України

Вищій навчальний заклад

Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»

Горлівський регіональний інститут


РЕФЕРАТ

з дисципліни: Фізична реабілітація при захворюваннях серцево-судинної системи

тема:

СЕРЦЕВІ ЗАХВОРЮВАННЯ

2010 р


План

Вступ

1 Аритмії

2 Вроджена вада серця

3 Придбана вада серця

4 Запальні захворювання серця

5 Атеросклероз

6 Гіпертонія

7 Ішемічна хвороба серця

8 Ревматичні хвороби серця

9 Серцева недостатність

Список літератури


Вступ

Усі захворювання системи кровообігу прийнято поділяти на три групи, виходячи з локалізації патологічного процесу:

- хвороби, що вражають переважно серце;

- хвороби, що перебігають з переважним ураженням судин;

- хвороби, що вражають всю систему кровообігу в цілому.

Як приклад захворювань, що вражають серце, можна навести міокардит, ендокардит, ревматизм.

Найбільш поширені хвороби, що вражають судини - це атеросклероз, варикозне розширення вен.

Прикладом захворювань «третьоъ» групи є гіпертонічна хвороба.

Причини виникнення серцево-судинних захворювань можуть бути як вродженими, так і набутими. Причиною виникнення захворювання може стати інфекційний запальний процес.

Але головним ворогом здоров'я серця і судин можна назвати порушення обміну речовин і, зокрема, балансу вмісту холестерину. Ця речовина утворюється внаслідок переробки жирів печінкою. Звичайно, певна кількість жирів і холестерину повинна бути присутньою в крові для виконання життєво важливих функцій організму, проте їх надлишок становить небезпеку. Якщо холестерину більше норми, то він, як воскоподібна речовина, відкладається на стінках кровеносних судин. Відкладення ведуть до переродження стінок, формування рубців, на яких осідають ще більшою мірою той же холестерин і мінеральні речовини. Це явище називається атеросклерозом. Стінки судин стають жорсткими і ламким, вони звужуються, рух крові в них зменшується і може зовсім припинитися, якщо відкладення утворюють тромб. Це блокування судини призводить до інсульту і до інфаркту.

Отже, для запобігання таких явищ варто звернути увагу на харчування. Для того, щоб серце було здоровим, бажано вживати пісне м'ясо і ненасичені жири. У них менше холестерину. Частіше слід замінювати м'ясо рибою. З пташиного м'яса краще їсти куряче. Не можна переїдати. Більше половини харчового раціону повинні складати овочі, фрукти і ягоди, і як можна частіше - сири.

Очищають судини, і, таким чином, попереджають атеросклероз агрус, апельсин, буряк, чорноплідна горобина, грейпфрут, лимон, калина, квасоля, кукурудза, обліпиха, слива, чорна смородина, цибуля, часник, цвітна капуста, морква, помідори, кріп, морська капуста, гарбуз, волоські горіхи, березовий сік, диня, бруква, гречка, ожина, терен, овес, петрушка, кропива дводомна, сухоцвіт болотний, меліса, арніка, барбарис, коров'як, желтушнік сірий, кмин піщаний, календула, м'ята перцева, кровохлебка , деревій. За будь-яких відхилень в роботі серця намагайтеся користуватися не «нітрогліцерином», а травами.

Нітрогліцерин тільки заспокоює, а трава лікує. При вживанні «нітрогліцерину» не можна бути фізично активним, а при вживанні трав - навпаки. Найкращими рослинними засобами для хворого серця є ягоди шовковиці, валеріана і гльоду.

Дуже важливі для серця продукти і лікарські рослини, які містять мікроелементи магнію і калію. Магній присутній у помідорах, селері, горіхах, висівках, абрикосах, винограді, горобині чорноплідної, буряках, вишні, грейпфруті, ехінацеї, каланхоє, мигдалі, березі, салаті і капусті. Калієм багаті абрикоси (сирі та сушені), виноград (сирий і сушений), чорнослив, фініки, інжир, петрушка, капуста, чорна смородина, корені селери, ананаси, кизил, банани і персики.

Крім сказаного, здорова їжа дозволить організму отримувати вітаміни, які важливі для всіх систем органів, і для серцево-судинної зокрема.

До здорового способу життя треба віднести і нормалізацію нервової активності. У сучасному світі людина дуже часто змушена жертвувати часом для сну, хоча належна кількість часу для сну має становити не менше восьми годин. Людині бажано уникати стресів, не вступати в емоційні дискусії.

Шкідливо для серця, кровеносних судин і організму в цілому тривале перебування в сидячому положенні. Після кожної години сидячої роботи слід розім'ятися, зробити невелике навантаження на м'язи тіла. Частіше варто прогулюватися пішки, щоб в день проходить близько п'яти кілометрів - це дуже корисно і для органів дихання, і для серця.

Існує ряд захворювань системи кровообігу, які, у свою чергу, є наслідком інших захворювань. Наприклад, перикардит - запалення серцевої сумки, може бути викликаний туберкульозною інфекцією. У таких випадках пацієнту, знаючи про ризик ускладнень на серце перенесеного ним захворювання, треба проходити обстеження у лікаря, і профілактичні заходи, що попереджають розвиток захворювань серця, повинні бути спрямовані на лікування основного захворювання.

На жаль, поки ми молоді і здорові, ми майже не замислюємося про те, щоб і в майбутньому зберігати своє серце молодим і здоровим. Хоча це не так вже й складно, якщо подбати про це заздалегідь. Якщо дбати про здоров'я всього організму, якщо добре підживлювати серце поживними речовинами і киснем, не травити нікотином і алкоголем, то воно може справно служити нам все життя.



Информация о работе «Серцеві захворювання»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 43853
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
54104
10
0

метою нашого дослідження було вивчення ефективних шляхів комплексного застосування засобів фізичної реабілітації при ішемічній хворобі серця на стаціонарному етапі реабілітації. Виходячи з мети було сформульовано наступні завдання: 1.         Дослідити патофізіологічні особливості захворювання. 2.         Дослідити особливості завдань та організації сучасної фізичної реабілітації при ішемічній ...

Скачать
35890
1
0

... великим і малим колами кровообігу, а також між камерами серця (при дефектах перегородок) або магістральними судинами (при відкритій артеріальній протоці, аорто-пульмональній нориці). Якщо у з'єднаних відділах серцево-судинної системи тиск різний, то відбувається скид (шунт) крові, тобто перехідд її з однієї камери в іншу. У лівих половинах серця знаходиться артеріальна кров, в правих — венозна. ...

Скачать
92189
6
8

... досліджень, участь в обстеженні хворих, аналіз та обробка результатів, написання тез. АНОТАЦІЯ Гуменюк М.І. Обґрунтування застосування інфузійних препаратів на основі сорбітолу та натрію лактату в комплексному лікуванні хворих із легеневою недостатністю та хронічним легеневим серцем. − Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю 14.01.27. &# ...

Скачать
45520
0
0

... захворювання і його наслідків, функціональних резервів серцево-судинної системи та організму в цілому пацієнтам рекомендуються бальнеологічні, кліматичні та місцеві кардіологічні санаторії. Розділ 2. Фізична реабілітація при вадах серця 2.1 Клініко-фізіологічне обґрунтування застосування засобів фізичної реабілітації Лікувальну фізичну культуру застосовують у тій чи іншій формі при ...

0 комментариев


Наверх