5. Атеросклероз

Атеросклероз (від грец. Athera) - це хронічне захворювання, при якому стінки артерій ущільнюються і втрачають еластичність, що веде до звуження їх просвіту, а значить і до ускладнення течії крові.

Жертвами атеросклерозу зазвичай стають особи середнього та похилого віку. Однак атеросклеротичні зміни виявляються, в ряді випадків, у дітей і навіть у новонароджених. А ще кажуть, що атеросклероз - це, в основному, недуга людей з високим інтелектом.

Атеросклероз частіше відзначається у чоловіків старше 35 років, схильних до частих стресів. Також має значення спадковий фактор. Сприяють розвитку атеросклерозу цукровий діабет, ожиріння, подагра, жовчнокам'яна хвороба та ін. Харчування з надмірною кількістю тваринного жиру відіграє істотну роль як фактори, що приводять до атеросклерозу, але не як першопричина атеросклерозу. Досить велике значення в походженні атеросклерозу має мала фізична активність. Важливою причиною слід вважати психоемоційне перенапруження, яке травмує нервову систему, вплив напруженого темпу життя, шуму, деяких специфічних умов роботи і т.д.

У здорових людей кров вільно надходить по артеріях у всі частини тіла, забезпечуючи їх киснем та іншими поживними речовинами. Надлишок холестерину в крові відкладається на внутрішній поверхні кровоносних судин, утворюючи атеросклеротичні бляшки.

Атеросклеротична бляшка - це утворення, що складається із суміші жирів (в першу чергу, холестерину) і кальцію.

На поверхні цього "наросту" на внутрішній оболонці судини починає накопичуватися тромб - скупчення клітин, в основному, тромбоцитів (елементи крові, що беруть участь у процесі згортання) і білків крові.

Тромб, по-перше, ще більше звужує просвіт артерії, а по-друге, від нього може відірватися шматочок, який потоком крові захоплюється далі по судинам, поки діаметр останнього не стане настільки маленьким, що тромб застрягне. У цьому випадку відбувається сильне порушення кровообігу: кров просто взагалі перестає надходити в який-небудь орган (або його частину) і він може загинути. Остання ситуація зустрічається при наступних захворюваннях: закупорка артерій кишечника, артерій ніг, інфаркт нирки, інфаркт селезінки та ін. При пошкодженні судин, що живлять серце, розвивається інфаркт, а якщо атеросклероз вражає артерії, що живлять мозок, то багато разів зростає ризик інсульту.

Хвороба розвивається протягом декількох років повільно, але вірно захоплюючи ще неушкоджені судини. Починаючи з того моменту, коли просвіт артерії звужується більш ніж наполовину, людина починає відчувати перші ознаки нестачі кровопостачання тканини або органу.

Те, як і де виявляється атеросклероз, залежить від місця його розвитку. Наприклад, атеросклероз аорти позначається поступово наростаючою артеріальною гіпертонією, а в гіршому варіанті можливий розвиток аневризми аорти - у цьому випадку стінка аорти стоншена до межі, а з внутрішньої сторони на неї тиснуть тромби - це загрожує розривом аорти в будь-який момент, що веде до смертельного результату.

Атеросклероз гілок дуги аорти веде до недостатності кровопостачання головного мозку, що викликає запаморочення, непритомність і може привести до інсульту. А атеросклероз коронарних (вінцевих) артерій серця веде до розвитку ішемічної хвороби серця.

Атеросклероз брижових артерій, тобто артерій, що живлять кишечник, може призвести до:

- тромбозу (згортання крові в просвіті судини) артеріальних гілок, результатом чого є некроз (відмирання тканин) стінки кишки і брижі;

- черевної жаби - це напади колікоподобного болю в животі, що виникає невдовзі після їжі, нерідко з блюванням і здуттям. Подібні напади до речі знімаються голодуванням.

Атеросклероз ниркових артерій порушує кровопостачання нирок, веде до стійкої артеріальної гіпертонії, що погано піддається лікуванню. Результат цього процесу - нефросклероз та хронічна ниркова недостатність. А атеросклеротичне ураження судин статевого члена на тлі куріння, цукрового діабету або гіпертонії є одним з найбільш серйозних факторів порушення ерекції.

Атеросклероз артерій нижніх кінцівок проявляється у вигляді хронічного болю в області литок ніг, що з'являється при ходьбі і зникає при зупинці. Біль у різних м'язах ніг при ходьбі змушує людину часто зупинятися. Це явище отримало назву переміжної кульгавості.

Атеросклероз судин головного мозку досить довго може протікати без будь-яких проявів, але сучасні методи обстеження дозволяють виявляти це захворювання ще на ранніх стадіях - для цього розроблено метод ультразвукової допплерографії. Таке дослідження необхідно, оскільки існують методи, що дозволяють зменшити ризик розвитку судинних мозкових катастроф - інсультів. Для вивчення стану судин використовують метод коронарографії - спеціальним чином виконані рентгенівські знімки дозволяють визначити точне місце розташування атеросклеротичних бляшок і ступінь звуження просвіту. Взагалі, при першому ж епізоді порушення мозкового кровообігу обстеження у лікаря-кардіолога просто обов'язково.

В даний час для лікування атеросклерозу і його наслідків використовують дуже ефективні хірургічні методи - розширення просвіту судженої судини за допомогою балончика, видалення атеросклеротичних бляшок, заміна частини ураженої судини або створення нового шляху для струму крові. Також в останні роки триває активна розробка нових методів лікування атеросклерозу.

Але крім радикальних методів можна спробувати зберегти здоров'я і самостійно. Наприклад, якщо у вас з'явилися болі в ногах - все одно слід ходити не менше години в день. Звісно, при появі болю треба зупинитися, а після того, як біль пройде, знову піти, але у більш повільному темпі. Ходьба сприяє відкриттю резервних, колатеральних судин, і нерідко стан людини помітно поліпшується.

Крім того, прислухайтеся до розмов про здоровий спосіб життя - можливо, все-таки варто подбати про свій організм до того, як виникне необхідність у зверненні до лікаря: кинути палити, зацікавитися, що ж ви їсте в повсякденному житті - можливо, доцільно було побалувати свій організм, не перевантажуючи його надлишком холестерину.


Информация о работе «Серцеві захворювання»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 43853
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
54104
10
0

метою нашого дослідження було вивчення ефективних шляхів комплексного застосування засобів фізичної реабілітації при ішемічній хворобі серця на стаціонарному етапі реабілітації. Виходячи з мети було сформульовано наступні завдання: 1.         Дослідити патофізіологічні особливості захворювання. 2.         Дослідити особливості завдань та організації сучасної фізичної реабілітації при ішемічній ...

Скачать
35890
1
0

... великим і малим колами кровообігу, а також між камерами серця (при дефектах перегородок) або магістральними судинами (при відкритій артеріальній протоці, аорто-пульмональній нориці). Якщо у з'єднаних відділах серцево-судинної системи тиск різний, то відбувається скид (шунт) крові, тобто перехідд її з однієї камери в іншу. У лівих половинах серця знаходиться артеріальна кров, в правих — венозна. ...

Скачать
92189
6
8

... досліджень, участь в обстеженні хворих, аналіз та обробка результатів, написання тез. АНОТАЦІЯ Гуменюк М.І. Обґрунтування застосування інфузійних препаратів на основі сорбітолу та натрію лактату в комплексному лікуванні хворих із легеневою недостатністю та хронічним легеневим серцем. − Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю 14.01.27. &# ...

Скачать
45520
0
0

... захворювання і його наслідків, функціональних резервів серцево-судинної системи та організму в цілому пацієнтам рекомендуються бальнеологічні, кліматичні та місцеві кардіологічні санаторії. Розділ 2. Фізична реабілітація при вадах серця 2.1 Клініко-фізіологічне обґрунтування застосування засобів фізичної реабілітації Лікувальну фізичну культуру застосовують у тій чи іншій формі при ...

0 комментариев


Наверх