1. Аритмії

Аритмії серця - це сукупність порушень серцевого ритму, різних за своєю причиною, механізму, клінічних проявів і прогнозу.

Аритмії виявляються не тільки при органічному ураженні серця (інфаркт міокарда, вади серця і т.д.), але і при порушенні функції вегетативної нервової системи, зміні водно-сольового балансу, інтоксикацій. Аритмії можуть спостерігатися і у цілком здорових людей на тлі вираженої перевтоми, застуди, після прийому алкогольних напоїв.

Багато порушень ритму серця можуть не відчуватися пацієнтом і не призводять до яких-небудь наслідків (синусова тахікардія, передсердна екстрасистолія), і частіше свідчать про будь-яку позасердечну патологію (наприклад, підвищена функція щитовидної залози). Найбільш небезпечними є шлуночкові тахікардії, які можуть стати безпосередньою причиною раптової серцевої смерті (у 83% випадків). Не менш небезпечними для життя можуть бути і брадикардії, особливо, АВ-блокади, що супроводжуються раптовими короткочасними втратами свідомості. За даними статистики вони стають причиною раптової серцевої смерті в 17% випадків.

Отже, аритмії - це порушення ритму серця, які супроводжуються:

- ураженням пульсу (менше 60 ударів за хвилину) - брадикардією (bradi – рідкий);

- прискоренням пульсу (більше 100 в хвилину) - тахікардією (tahi - частий);

- нерегулярністю серцевих скорочень.

Основні види брадикардії:

- синдром слабкості синусового вузла;

- атріовентрикулярна блокада (частіше говорять АВ-блокада).

Основні види тахікардії:

- фібриляція передсердій (миготлива аритмія);

- шлуночкова тахікардія;

- суправентрикулярні (надшлуночкові) тахікардії.

Причини виникнення аритмії:

- ендокринні порушення: підвищення в крові рівня гормонів щитовидної залози (тиреотоксикоз) та наднирників (адреналін), падіння рівня цукру в крові;

- порушення водно - сольового обміну (зміна рівня калію, натрію, кальцію, магнію в крові);

- порушення кислотно-лужного балансу (зміна рівня кисню і вуглекислого газу в крові);

- інтоксикації (алкоголь, куріння, наркотики, побічні дії ліків);

- атеросклероз;

- вади серця;

- серцева недостатність.

Методи діагностики аритмій:

- електрокардіографія, у тому числі транстелефонна (дистанційна) ЕКГ;

- добове моніторування ЕКГ за Холтером;

- внутрішньосерцеве електрофізіологічне дослідження.

Види лікування:

- медикаментозне;

- хірургічне (установлення електрокардіостимулятора, катетерна деструкція).

Лікування аритмій призначає тільки лікар, залежно від виду та тяжкості аритмії! Самолікування не допустимо! Проведення антиаритмічної терапії вимагає частого ЕКГ-контролю, особливо в період підбору препарату.

2. Вроджена вада серця

Вроджені вади серця виникли внутрішньоутробно, до народження дитини, анатомічні дефекти серця, його клапанного апарату або його судин. Ці дефекти можуть зустрічатися ізольовано або в поєднанні один з одним.

Вроджена вада серця може виявлятися відразу після народження дитини або протікати приховано. Вроджені вади серця зустрічаються з частотою 6-8 випадків на кожну тисячу пологів. Вони посідають перше місце по смертності новонароджених і дітей першого року життя.

Причини вроджених вад серця - несприятливі дії факторів зовнішнього середовища під час вагітності матері (іонізуюче випромінювання), вживання вагітною жінкою алкоголю, деяких ліків, що застосовуються при лікуванні пухлин, ревматичних захворювань, перенесені під час вагітності інфекції (краснуха, вітрянка, цитомегаловірусна інфекція). Спадкова природа вад серця не доведена. Збільшується частота вроджених вад серця у дитини, якщо мати народжує після 35 років. Останнім часом доведена роль і здоров'я батька. Вроджена вада серця формується у плода на 2-8-му тижні розвитку.

Існує більше 100 різних вроджених вад серця. Класифікацій їх дуже багато, остання класифікація, яка використовується, відповідає Міжнародній класифікації хвороб і тільки рубрик в ній 15. Часто використовується поділ вад на сині, що супроводжуються синюшністю шкіри, і білі, за яких шкірні покриви блідого забарвлення. До вад синього типу відноситься тетрада Фалло, транспозиція магістральних судин, атрезія легеневої артерії, до вад білого типу - дефект міжпередсердної перегородки, дефект міжшлуночкової перегородки та інші. Чим раніше виявлений вроджена вада серця, тим більше надії на своєчасне її лікування.

Вада серця у немовлят зазвичай розпізнається лікарями і в грудному віці, так як ознаки вади серця досить виразні: це, перш за все, шуми, які вислуховуються у малюка над серцем, і синюшність шкірного покриву. Але навіть якщо цих ознак не має, професійний фахівець-кардіолог може поставити діагноз вроджена вада серця, керуючись іншими симптомами.

Перебіг захворювання може бути різним. При деяких особливо важких формах вади серця нерідкий, на жаль, і летальний результат. В інших випадках вада серця може ніяк не виявляти себе протягом усього життя хворого. Частіше всього хворі, що страждають вродженою вадою серця, відстають у розвитку від однолітків, у них трохи знижені працездатність, а також опірність організму, тому вони частіше хворіють усіма можливими інфекційними захворюваннями. Так що батькам корисно знати, що у частини дітей, які страждають завзятими бронхітамии та повторними запаленнями легенів, виявляється, врешті-решт, приховано протікає вроджена вада серця.

Лікується вада серця найчастіше оперативним шляхом. Але операція виявляється дієвою лише в тому випадку, якщо її роблять вчасно, тобто в тій стадії вади серця, коли вона ще не призвела до незворотних змін у внутрішніх органах, особливо у легеневих кровоносних судинах. Саме тому настільки важливо одержати дані про ваду серця у дитини ще до її народження. У тому випадку, коли операція проводиться негайно після народження, шанси дитини на повноцінне здорове життя збільшуються в багато разів.

Так що, говорячи про профілактику вроджених вад серця, хочеться, перш за все, нагадати майбутнім мамам, що вони ще до пологів повинні зробити все, від них залежне, для того, щоб дитина народилася здоровою. А це означає, що необхідно виконувати всі рекомендації акушера-гінеколога: планувати вагітність, стежити за своїм здоров'ям і ні в якому разі не забувати про регулярні медичні огляди, у тому числі й у кардіолога.


Информация о работе «Серцеві захворювання»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 43853
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
54104
10
0

метою нашого дослідження було вивчення ефективних шляхів комплексного застосування засобів фізичної реабілітації при ішемічній хворобі серця на стаціонарному етапі реабілітації. Виходячи з мети було сформульовано наступні завдання: 1.         Дослідити патофізіологічні особливості захворювання. 2.         Дослідити особливості завдань та організації сучасної фізичної реабілітації при ішемічній ...

Скачать
35890
1
0

... великим і малим колами кровообігу, а також між камерами серця (при дефектах перегородок) або магістральними судинами (при відкритій артеріальній протоці, аорто-пульмональній нориці). Якщо у з'єднаних відділах серцево-судинної системи тиск різний, то відбувається скид (шунт) крові, тобто перехідд її з однієї камери в іншу. У лівих половинах серця знаходиться артеріальна кров, в правих — венозна. ...

Скачать
92189
6
8

... досліджень, участь в обстеженні хворих, аналіз та обробка результатів, написання тез. АНОТАЦІЯ Гуменюк М.І. Обґрунтування застосування інфузійних препаратів на основі сорбітолу та натрію лактату в комплексному лікуванні хворих із легеневою недостатністю та хронічним легеневим серцем. − Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю 14.01.27. &# ...

Скачать
45520
0
0

... захворювання і його наслідків, функціональних резервів серцево-судинної системи та організму в цілому пацієнтам рекомендуються бальнеологічні, кліматичні та місцеві кардіологічні санаторії. Розділ 2. Фізична реабілітація при вадах серця 2.1 Клініко-фізіологічне обґрунтування застосування засобів фізичної реабілітації Лікувальну фізичну культуру застосовують у тій чи іншій формі при ...

0 комментариев


Наверх