3. Придбана вада серця

Крім вродженої вади серця зустрічається придбана вада серця. Придбана вада серця розвивається вже після народження і є результатом поразки клапанів або перегородок камер серця при різних захворюваннях, найчастіше в результаті ревматизму.

Придбана вада серця може мати вигляд зміни форми клапана, зморщування його стулок. У результаті цієї зміни клапани серця не можуть повністю закрити отвори між камерами серця. Через таке розщеплення частина крові перетікає назад, в ті відділи серця, з яких вона надійшла. Це створює додаткове навантаження на серце, збільшує його масу, і веде до стомлення серця. Такий варіант придбаної вади серця називається недостатністю клапана.

Інша форма придбаної вади серця - ураження клапана серця зі зрощенням його стулок. Це веде до звуження отвору між камерами серця, що теж заважає нормальному кровотоку, частково перекриваючи його. Така вада серця називається стенозом. Якщо два типи придбаної вади серця - недостатність клапана і стеноз - вражають серцево-судинну систему одночасно, говорять про комбіновану ваду серця.

Хворий вадою серця може практично не помічати свого захворювання, тому що резервні можливості серця величезні, і компенсують роботу ураженого відділу за рахунок посиленої роботи інших відділів серця. У цих випадках, які називаються компенсованою вадою серця, ознаки захворювання може виявити тільки кардіолог: це характерні серцеві шуми, зміна тонів серця і його розмірів.

Але можливості людського серця не безмежні, і прогресування хвороби призводить до виснаження резервів і розвитку серцевої недостатності. У цьому випадку вада серця називається декомпенсованою, стан декомпенсації може бути посилений загостреннями серцево-судинних захворювань, непомірними фізичними навантаженнями, психологічним перенапруженням, інфекційними захворюваннями, вагітністю та пологами. Але порушення компенсації, як правило, зворотне: кардіолог призначає хворому лікування в залежності від виду вади серця та його вираженості. Важливий і режим життя хворого, особливо в період декомпенсації, він повинен бути щадящим, але зовсім відмовлятися від фізичної активності розумно тільки у вкрай важкому стані. Важливо виконувати рекомендації кардіолога щодо дієти, іноді досить суворої. Якщо консервативне лікування не дає результатів, кардіолог може направити хворого на операцію. Оперативне втручання при ваді серця часто дає прекрасні результати, позбавляючи хворого не тільки від наслідків вади серця, а й усуваючи саму ваду.


4. Запальні захворювання серця

Ендокардит, міокардит, перикардит - ці хвороби відносяться до так званих запальних захворювань серця: ендокардит - запалення внутрішньої оболонки серця - ендокарда; міокардит - запальне ураження серцевого м'яза - міокарда; перикардит - запальна поразка зовнішньої оболонки серця - перикарда.

Ендокардит, міокардит, перикардит можуть бути самостійними захворюваннями або ускладненнями інших захворювань. Вони діляться на ревматичні і неревматичних. При ревматизмі закономірно включаються у процес всі стінки серця, але він може розвиватися в них і окремо.Так, коли при ревматизмі уражуються ендокард і міокард, то говорять про ревмокардит, але ці захворювання можуть і поєднуватися.

Як виявляється з самої назви хвороби, треба говорити про запальний процес в серці незалежно від етіології. Причини такого пошкодження можуть бути різними, сам характер запального процесу також не однаковий.

Узагальнюючи вже наявні знання в цій області, можна говорити про різні види запального процесу в міокарді, ендокардиті і перикард:

- запалення інфекційного характеру - це, як правило, інфекційний ендокардит, який веде до утворення вади серця, ураження нирок і є дуже важким захворюванням, часто призводить до летального результату. Запальний процес інфекційної природи може поширюватися на перикард з оточуючими органами та тканинами. Він викликається різними мікроорганізмами. Найбільш часто інфекційний ендокардит викликається кокової флорою, а перикардит - переважно мікобактеріями туберкульозу;

- неспецифічне (імунне) запалення - найбільш часта причина ендокардитів, міокардитів, перикардитів. У тканинах стінок серця відбувається відкладання комплексів антиген - антитіла, що обумовлює розвиток запального процесу. Цей вид запалення спостерігається при ревматизмі, хронічних дифузних захворюваннях сполучної тканини та ін.;

- запалення, спричинене фізичним впливом на тканини (травма) або наявністю пухлини, відноситься виключно до перикардиту;

- реактивне запалення виникає після інфаркту міокарда, локального променевого впливу при злоякісної пухлини та ін.

Клінічні симптоми захворювань визначаються значенням і функцією уражених відділів серця. Розвиток ендокардиту призводить до деформації стулок клапанів і створення вади серця в різний час. Так, недостатність клапана формується близько 6 міс, а стеноз гирла аорти або лівого передсердно-шлуночкового отвору - до 2 років. Клінічна симптоматика інфекційного ендокардиту значно яскравіше, ніж ревматичного: з'являються такі ознаки інфекційного процесу, як лихоманка, пітливість та ін. Крім серця уражаються нирки (гострий або хронічний гломерулонефрит), спостерігаються анемія, лейкопенія, кровоточивість. Можливий розвиток мікроемболій судин нирок, селезінки, мезентеріальних судин черевної порожнини з відповідною клінічною симптоматикою.

Ураження міокарда (міокардит) супроводжується ознаками недостатності кровообігу (задишка, серцебиття, можливі збільшення серця, печінки, набряки), порушенням ритму і провідності, появою на ЕКГ зміненого зубця Т.

Перикардит може бути сухим або ексудативним. При сухому перикардиті основними ознаками є тупі постійні болі в області серця, при аускультації шум тертя перикарда. На ЕКГ можливі зміни зубця Т.

Ексудативний перикардит має більш важкий перебіг. Крім болю спостерігається задишка в спокої, хворі часто займають вимушене положення: сидять, нахилившись уперед (рідина в цій позі менше стискає серце); характерні значне розширення меж серця і глухі тони серця, ознаки недостатності кровообігу. Рентгенологічно визначаються змінені розміри серця, на ЕКГ - значне зниження амплітуди зубців у всіх відведеннях.

Перикардит може мати і хронічний перебіг, при якому утворюється так званий спайковий перикардит - при зрощенні париєтальної платівки з вісцеральною (епікардом).

У цій ситуації серце скорочується недостатньо, значно збільшується венозний тиск, збільшується печінка, з'являються набряки на ногах і асцит.

В результаті довгого застою крові в печінці може розвинутися порушення її структури і функції, що виражається появою жовтяниці. Такі хворі нагадують хворих цирозом печінки. Значну роль в діагностиці цього захворювання відіграють рентгенологічні і ехографічні обстеження.

При лабораторному обстеженні хворих з вищеназваними хворобами виявляються ознаки запального процесу.

Хворі із запальним ураженням ендокарда, міокарда і перикарда потребують стаціонарного лікування. При легкому перебігу хвороби не має необхідності в суворому постільному режимі. Важкий перебіг завжди вимагає дотримання постільного режиму, особливо при явищах серцевої недостатності. Медична сестра повинна суворо стежити за цим.

Дієту призначають з обмеженням кухонної солі до 4-5 г і рідини до 1,0-1,2 л на добу.

При інфекційному ендокардиті призначаються антибіотики у великих дозах і протягом тривалого часу. Тому медична сестра повинна попередити утворення абсцесів в місцях ін'єкцій, а також розвиток алергічних реакцій. Призначаються антибіотики і при перикардиті, коли причиною їх появи є інфекція.

Враховуючи, що в основі розвитку уражень стінок серця лежить запальний процес, джерело якого служать імунні порушення, хворим призначають нестероїдні протизапальні препарати (індометацин, ортофен тощо), а при значних імунних зрушення - глюкокортикоїди (преднізолон та ін.), а також амінохінолінові препарати (делагил); в якості резервних засобів вживають цитостатики (азатиоприн та ін.).

Первинна профілактика захворювань полягає в підвищенні опірності організму до інфекції (загартовування, здоровий спосіб життя); лікування вогнищевої інфекції (тонзиліт, каріозні зуби, гайморит і т.д.).

Вторинна профілактика здійснюється постановкою хворого на диспансерний облік після виписки зі стаціонару та активним спостереженням за ним у подальшому для попередження можливих рецидивів. Багато хворих вимагають після перенесеного захворювання відповідного працевлаштування (робота в теплому приміщенні, без значного фізичного навантаження).


Информация о работе «Серцеві захворювання»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 43853
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
54104
10
0

метою нашого дослідження було вивчення ефективних шляхів комплексного застосування засобів фізичної реабілітації при ішемічній хворобі серця на стаціонарному етапі реабілітації. Виходячи з мети було сформульовано наступні завдання: 1.         Дослідити патофізіологічні особливості захворювання. 2.         Дослідити особливості завдань та організації сучасної фізичної реабілітації при ішемічній ...

Скачать
35890
1
0

... великим і малим колами кровообігу, а також між камерами серця (при дефектах перегородок) або магістральними судинами (при відкритій артеріальній протоці, аорто-пульмональній нориці). Якщо у з'єднаних відділах серцево-судинної системи тиск різний, то відбувається скид (шунт) крові, тобто перехідд її з однієї камери в іншу. У лівих половинах серця знаходиться артеріальна кров, в правих — венозна. ...

Скачать
92189
6
8

... досліджень, участь в обстеженні хворих, аналіз та обробка результатів, написання тез. АНОТАЦІЯ Гуменюк М.І. Обґрунтування застосування інфузійних препаратів на основі сорбітолу та натрію лактату в комплексному лікуванні хворих із легеневою недостатністю та хронічним легеневим серцем. − Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю 14.01.27. &# ...

Скачать
45520
0
0

... захворювання і його наслідків, функціональних резервів серцево-судинної системи та організму в цілому пацієнтам рекомендуються бальнеологічні, кліматичні та місцеві кардіологічні санаторії. Розділ 2. Фізична реабілітація при вадах серця 2.1 Клініко-фізіологічне обґрунтування застосування засобів фізичної реабілітації Лікувальну фізичну культуру застосовують у тій чи іншій формі при ...

0 комментариев


Наверх