6. Гіпертонія

Як ми бачимо, негативний вплив атеросклерозу не обмежується тільки судинами, він поширює свою дію на всю серцево-судинну систему в цілому. Цією ж особливістю відрізняється і інша хвороба, яка відома абсолютно всім через її поширеність - гіпертонічна хвороба (вона ж первинна або есенціальна гіпертензія). Її вплив на серцево-судинну систему пов'язано з тим, що порушення кровотоку при високому артеріальному тиску, відбуваються у всіх кровеносних судинах людського організму.

Гіпертонія - спадкове захворювання, особливо часто зустрічається у найближчих родичів (діти, брати, сестри). Головний симптом гіпертонічної хвороби, як зрозуміло з назви, - це підвищений артеріальний тиск. А підвищений тиск небезпечний тим, що він дає надлишкове навантаження на всі системи організму, особливо на так звані органи-мішені. До них відносяться головний мозок, серце, судини, нирки, сітківка ока, нервова система. Пусковий механізм розвитку гіпертонічної хвороби - нервовий. Особливості нервово-психічних реакцій хворого гіпертонією людини такі, що звичайний для більшості людей підйом тиску при сильному нервовому напруженні у нього виникає при самих незначних ситуаціях, а після виходу з них тиск не опускається до нормального рівня. Більш того, організм хворого починає сприймати підвищений тиск як норму і прагнути зберегти тиск на цьому рівні. Після чергового періоду нервово-психічного збудження тиск підвищується знову.

У класифікації гіпертонії виділяють різні ступені гіпертонічної хвороби.

Якщо при легкому ступені гіпертонії достатньо привести в норму тиск, то більш важкі мірою відрізняються патологічними процесами в органах-мішенях, можуть ускладнюватися гіпертонічними кризами і потребують медикаментозного лікування.

Лікування при гіпертонії може призначати тільки лікар-кардіолог, виходячи зі стадії захворювання, особливостей його розвитку і т.д. Найчастіше лікування проводиться постійно навіть після нормалізації тиску, тобто потрібна підтримуюча терапія. Крім того, при гіпертонічній хворобі особливо важливий спосіб життя самого хворого і точність його проходження рекомендацій кардіолога. Для того, щоб уникнути ускладнень гіпертонічної хвороби, хворий має уважно підійти до змін у своєму раціоні. Це особливо важливо у відношенні кухонної солі, споживання якої не повинно перевищувати 6 грамів на добу. Крім того, рекомендується обмеження жирної, гострої їжі, виключення або різке обмеження алкоголю, заборона куріння. Важливі також сприятлива психологічна обстановка в сім'ї і на роботі, помірні і приємні хворому фізичні навантаження, особливо на свіжому повітрі.


7. Ішемічна хвороба серця

Ішемічна хвороба серця (ІХС) - кисневе голодування серця, що виникає через звуження чи закупорки коронарних артерій. В результаті цього процесу проходження крові через них утруднене і серцевий м'яз не отримує необхідної кількості кисню і поживних речовин. У ішемічну хворобу серця входить ряд синдромів:

- стенокардія;

- інфаркт міокарда;

- аритмії серця;

- серцева недостатність.

Стенокардія проявляється в сильній загрудинній болі при стресі, фізичному навантаженні, переїданні або виходу на холод.

Інфаркт міокарда - серйозне ускладнення ішемічної хвороби серця, при якому закупорка коронарної артерії викликає омертвіння ділянки серцевого м'яза - некроз. Зупинка серця - раптова серцева смерть, викликана різким зменшенням кількості крові, що поставляється серцю. Тільки негайні реанімаційні заходи можуть у цьому разі повернути хворого до життя.

Хронічна серцева недостатність розвивається при відсутності правильного лікування ішемічної хвороби серця. Постійне кисневе голодування серцевого м'яза призводить до порушення його діяльності і до недостатнього кровопостачання життєво важливих органів.

Причиною ішемічної хвороби серця є звуження просвіту і закупорка коронарних судин внаслідок утворення на внутрішніх стінках судин атеросклеротичних бляшок. При незначному звуження просвіту коронарних судин ішемічна хвороба серця проявляється загрудинними болями (стенокардія). Руйнування бляшки призводить до того, що уламки закупорюють звужені судини, утворюються тромби, які викликають омертвіння - некроз - ділянки серцевого м'яза, тобто інфаркт міокарда. Запалення коронарних судин або їх спазм може бути причиною порушення коронарного кровопостачання. Крім того, згадані вище причини ішемічної хвороби серця можуть бути в свою чергу спровоковані артеріальною гіпертензією, курінням, ожирінням, гормональними дисфункціями і т.д.

Порушення серцевих функцій після обширного інфаркту і при важкій стенокардії призводить до хронічної серцевої недостатності. Порушення ритму серцевих скорочень і блокада серцевої провідності також є одним з ускладнень ішемічної хвороби серця.

На долю ішемічної хвороби серця припадає 30% причин смертності, особливо часто зустрічається ішемічна хвороба серця в розвинених країнах, де вона є самою частою причиною інвалідності і смерті. Ішемічна хвороба серця найчастіше є причиною раптової смерті і зустрічається у кожної третьої жінки і у половини чоловіків. Ці гендерні відмінності пов'язані з тим, що жіночі статеві гормони - естрогени - захищають кровоносні судини від атеросклеротичного ураження. Тому вірогідність інфаркту у жінок після менопаузи зростає.

Діагностика ішемічної хвороби серця проводиться різними методами. За допомогою ехокардіографії, як і за допомогою ізотопного сканування (сцинтиграфії міокарда) можна отримати зображення серця і скласти уявлення про дефекти його клапанів та порушення в роботі серцевого м'яза. Електрокардіографію необхідно проводити при фізичному навантаженні або із застосуванням холтер-моніторингу, при якому пацієнт добу носить датчик, що фіксує роботу серця. Кардіоангіографія, тобто рентгеноконтрастне дослідження, що дозволяє побачити стан коронарних судин, локалізацію місця їх звужень або закупорки, дає можливість поставити остаточний діагноз.

Комплексне медикаментозне лікування ішемічної хвороби серця направлено на весь діапазон проявів захворювання. Існують препарати, що знижують артеріальний тиск і відновлюють серцевий ритм, судинорозширювальні препарати, а також препарати, що знижують рівень холестерину в крові і тим самим перешкоджають утворення бляшок на внутрішніх стінках судин. Метод стенокардії, при якому просвіт судини коронарного розширюється і закріплюється за допомогою металевої вставки - стента, дозволяє надійно розширити коронарні артерії.

Однак лікарі вважають за краще стентування консервативне лікування. У складних випадках при хірургічному лікуванні ішемічної хвороби серця застосовують аорто-коронарне шунтування, коли закорковані судини замінюють на добре прохідні "нові" судини, що взяті з вен кінцівок.

У 97-98% випадків ішемічна хвороба серця є наслідком атеросклерозу коронарних артерій серця і недостатністю кровопостачання міокарда. Ішемічна хвороба серця проявляється в різних клінічних формах. Гострими формами є стенокардія та інфаркт міокарда, а хронічною формою - коронарогенний (атеросклеротичний) кардіосклероз. Форми прояви ішемічної хвороби серця спостерігаються як ізольовано, так і в різних поєднаннях, супроводжуючись всілякими ускладненнями. Серед ускладнень - порушення серцевого ритму і провідності, тромбоемболії, серцева недостатність та ін. Розмаїтість форм ішемічної хвороби серця та ускладнень хвороби визначає стратегію лікувального впливу та профілактики захворювання.

Під час ремісії показано санаторно-курортне лікування. Прогноз захворювання залежить від ступеня порушень функцій серця, частоти загострень та характеру ускладнень захворювання.


Информация о работе «Серцеві захворювання»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 43853
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
54104
10
0

метою нашого дослідження було вивчення ефективних шляхів комплексного застосування засобів фізичної реабілітації при ішемічній хворобі серця на стаціонарному етапі реабілітації. Виходячи з мети було сформульовано наступні завдання: 1.         Дослідити патофізіологічні особливості захворювання. 2.         Дослідити особливості завдань та організації сучасної фізичної реабілітації при ішемічній ...

Скачать
35890
1
0

... великим і малим колами кровообігу, а також між камерами серця (при дефектах перегородок) або магістральними судинами (при відкритій артеріальній протоці, аорто-пульмональній нориці). Якщо у з'єднаних відділах серцево-судинної системи тиск різний, то відбувається скид (шунт) крові, тобто перехідд її з однієї камери в іншу. У лівих половинах серця знаходиться артеріальна кров, в правих — венозна. ...

Скачать
92189
6
8

... досліджень, участь в обстеженні хворих, аналіз та обробка результатів, написання тез. АНОТАЦІЯ Гуменюк М.І. Обґрунтування застосування інфузійних препаратів на основі сорбітолу та натрію лактату в комплексному лікуванні хворих із легеневою недостатністю та хронічним легеневим серцем. − Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю 14.01.27. &# ...

Скачать
45520
0
0

... захворювання і його наслідків, функціональних резервів серцево-судинної системи та організму в цілому пацієнтам рекомендуються бальнеологічні, кліматичні та місцеві кардіологічні санаторії. Розділ 2. Фізична реабілітація при вадах серця 2.1 Клініко-фізіологічне обґрунтування застосування засобів фізичної реабілітації Лікувальну фізичну культуру застосовують у тій чи іншій формі при ...

0 комментариев


Наверх