8. Ревматичні хвороби серця

Ще не так давно ураження серцево-судинної системи при ревматизмі розглядали як ускладнення суглобового синдрому. Лише після опублікування робіт французького лікаря Буйо (1836 р.) і російського лікаря І.Г. Сокольского (1838 р.) ревматизм був виділений в самостійне захворювання, що передбачає ураження серця.

Хоча в XX ст. частота захворюваності ревматизмом повільно, але вірно йшла на спад, все ж таки до цих пір приблизно 10 відсотків операцій на серці виробляється саме з приводу його хронічного ревматичного ураження. Реально більш ніж у половині випадків ревматоїдний артрит викликає ревматичну ваду серця.

Сам ревматизм виникає як пізніше ускладнення стрептококової інфекції (зазвичай горла), наприклад ангіни або фарингіту. Проте не варто лякатися: на ревматизм хворіють лише 0,3-3 відсотки людей, які перенесли гостру стрептококову інфекцію. Для виникнення ревматизму за все є індивідуальна підвищена імунна реакція організму на стрептококові антигени і тривалість цієї відповіді.

Проміжної стадією між первинним ревматизм і вадою серця є ревмокардит - це коли в запальний процес втягуються оболонки серця. Він може виникати як на фоні хвороби суглобів, так і без неї. Під терміном "ревмокардит" розуміють спільне ураження серцевого м'яза - міокарда (міокардит) і внутрішньої оболонки серця - ендокарда (ендокардит). Розділити ці дві стану дуже важко, особливо при першій атаці ревматизму. На жаль, про перенесені ендокардити частіше можна говорити, коли вже з'являються ознаки вади серця.

Зв'язок між ревматизмом і ураженням серця найбільш точно відображена в афоризмі французького лікаря Ласега: "Ревматизм лиже суглоби і кусає серце". Rheuma - в перекладі означає плинність. І, дійсно, ревматизм демонструє свою плинність, то даючи важкий перебіг зі швидким ураженням серця, то ховаючись, і, як ніби зникаючи.

За вибіркове ураження клапанів серця і міокарда в процесі розвитку запалення відповідальні протистрептококові антитіла, які перехресно реагують з тканинами серця, а ця ситуація є прямим наслідком порушення імунітету, або, точніше, збоєм імунної відповіді організму на стрептококову інфекцію.

Хронічне ревматичне ураження серця викликає тяжке порушення його функцій, часто настає слідом за гострим приступом ревматизму. Міокардит в основному виліковується, але деформації клапанів, особливо мітрального та аортального, звичайно залишаються. У 85% випадків при ревматизмі уражається мітральний клапан, рідше зустрічається двухклапанні поразки, і ще рідше - ізольоване ураження аортального клапана. Причому аортальні вади серця можуть тривалий час (іноді протягом 20-25 років) протікати безсимптомно, але далі у людей з ревматичними вадами серця розвиваються найбільш грізні ускладнення - тромбоемболії, аритмії та хронічна серцева недостатність. Дещо рідше спостерігаються серцева астма та набряк легенів.

При ревматичному вальвуліті стулки клапанів товщають і стають пухкими по краю. Через 6 місяців-1 рік розвивається фіброз тканин - це потовщення і поява рубцевих змін до сполучної тканини, часто виникає в результаті її запалення або травми - аж до обмеження рухливості задньої стулки мітрального клапана.

Симптоми ураження серця визначаються в 70-85% випадків на початку захворювання і дещо частіше при подальших атаках, а залежать від того, де власне протікає процес - в міокарді, ендокарді або перикарді.

При ревмокардиті (запальне ураження серця) людина скаржиться на слабкі болі і неприємні відчуття в області серця, невелику задишку при фізичному навантаженні, серцебиття, перебої. Однак, далеко не всяке серцебиття та болі в серці - симптоми ревмокардіта. Наприклад, схожі симптоми в підлітковому віці зовсім необов'язково говорять про ревматичні ураженні серця, а є природним наслідком різниці у швидкості розвитку скелета, мускулатури і внутрішніх органів дитини.

Діагностикою ревмокардита займається кардіолог. Метод ехокардіографії дозволяє за допомогою ультразвуку дослідити стан серцевих м'язів і клапанів та оцінити швидкість руху крові в порожнинах серця. При дослідження діяльності серця обов'язковим методом є електрокардіограма (ЕКГ), тредмілл-тест - запис електрокардіограми при фізичному навантаженні і холтер-моніторинг ЕКГ - це запис ЕКГ, що проводиться протягом доби.

Лікування зводиться до профілактики повторних інфекцій з допомогою антибіотиків, активного застосування фізіотерапевтичних методів при перших симптомах ревматизму і до хірургічного відновлення або заміні пошкоджених клапанів серця. Для лікування аортальних вад серця використовують метод балонової вальвулопластики. Якщо у людини вражені і мітральний і аортальний клапани - так звана сполучена мітрально-аортальна вада серця - виконується операція мітральної коміссуротоміі. При неможливості лікування пошкоджень клапанів серця проводять, яка стала дуже популярною в останні роки, операцію з протезування клапанів серця.

9. Серцева недостатність

Всупереч поширеній думці, серцева недостатність не є хворобою серця. Серцевою недостатністю називається стан, що виникає внаслідок різних причин, при якому послаблюється скорочувальна здатність серцевого м'яза (міокарда) і серце втрачає здатність забезпечувати організм необхідною кількістю крові. Синдром серцевої недостатності ускладнює багато захворювань серцево-судинної системи, особливо ж часто серцева недостатність розвивається у людей, страждаючих ішемічною хворобою серця і гіпертонічною хворобою. До основних і найбільш помітних проявів синдрому серцевої недостатності відноситься задишка, що виникає іноді навіть у стані спокою або при мінімальному фізичному навантаженні. Крім того, на можливість наявності серцевої недостатності вказує посилене серцебиття, підвищена стомлюваність, обмеження фізичної активності та надмірна затримка рідини в організмі, що викликає набряки. Недостатнє кровопостачання організму лежить і в основі такої яскравої ознаки серцевої недостатності як посиніння нігтів або носогубного трикутника (не на морозі, а при звичайній температурі). Неминучим результатом серцевої недостатності стає поява в організмі різних відхилень в кровообігу, які або відчуваються самим хворим, або визначаються лікарем-кардіологом при обстеженні.

Серцева недостатність може протікати в хронічній і гострій формі. Хронічна серцева недостатність звичайно розвивається як ускладнення будь-якого серцево-судинного захворювання, причому може існувати в прихованій, безсимптомній формі досить тривалий час. Гостра форма серцевої недостатності розвивається стрімко - за кілька днів або навіть годин, звичайно на тлі загострення основного захворювання. У деяких випадках говорять про фази застійної серцевої недостатності: її причиною є уповільнення струму крові в органах і тканинах, що призводить до затримки рідини в тканинах організму. Саме застійна фаза приводить в крайньому своєму прояві до виникнення такого загрозливого життя симптому, як набряк легенів.

Існує також і інша класифікація серцевої недостатності - за місцем освіти, тобто залежно від того, в якій частині серця порушено кровопостачання. За цією ознакою серцева недостатність поділяється на лівошлуночкову і правошлуночкову. Найбільш характерною ознакою лівошлуночкової серцевої недостатності є задишка, а правошлуночкової серцевої недостатності - набряки на стопах і щиколотках.

Синдром серцевої недостатності, на жаль, досить широко розповсюджений, особливо серед людей похилого віку. Тому в наш час, коли всі статистики говорять про загальне постаріння населення, спостерігається збільшення кількості хворих. Так, серцева недостатність виявляється у 3-5% осіб старше 65 років і у кожного десятого старше 70 років. Серцева недостатність частіше зустрічається у жінок, так як у чоловіків високий відсоток смертності безпосередньо від захворювань судин (інфаркт міокарда) перш, ніж вони розвинуться в серцеву недостатність.

У більшості хворих, які страждають серцевою недостатністю, спостерігається саме хронічна її форма. Важливо підкреслити, що в цьому випадку явища серцевої недостатності розвиваються поволі, виникають неявно і тому часто приймаються хворими за природні вікові зміни. У таких випадках хворі нерідко до останнього моменту тягнуть зі зверненням до лікаря-кардіолога, або звертаються із запізненням. Звичайно, це ускладнює і подовжує процес лікування, бо відновлення нормальної роботи серця і кровообігу в початковому періоді серцевої недостатності досягається легше і з допомогою менших кількостей ліків, ніж в періоді різко виражених симптомів.

Не варто забувати і про те, що хронічна серцева недостатність - це прогресуючий синдром. Тому пацієнти, на даний момент мають тільки лише приховану форму хронічної серцевої недостатності, протягом всього декількох років можуть перейти в групу найважчих хворих, які погано піддаються лікуванню.

На доказ наведемо дані дослідження, проведеного кілька років тому у Великобританії. Згідно з цими даними, виживання хворих протягом року після появи перших ознак (симптомів) серцевої недостатності складала 57% для чоловіків і 64% для жінок. А після п'яти років ці цифри скоротилися до 25% і 38% відповідно. Іншими словами, через 5 років після появи перших симптомів серцевої недостатності, живим залишився тільки один чоловік з чотирьох і лише кожна третя жінка! Чи потрібні інші докази того, що за найменших підозр на серцеву недостатність необхідно негайно звертатися до лікаря-кардіолога.

Тому людям, що помічати за серцем “витівки” завжди слі пам’ятати: рання діагностика серцевої недостатності, а, отже ранній початок лікування – запорука успіху в терапії синдрому.

В даний час, завдяки серйозному стрибку знань в кардіології, серцеву недостатність можна довго тримати "у вузді". Препарати, підібрані спеціально для вас професійним кардіологом не тільки значно продовжать життя, але й дозволять зробити його комфортним, гармонійним, вільним. А хворий, що страждає серцевою недостатністю, перестане обтяжувати життя близьких йому людей.

Що ж до гострої серцевої недостатності, то це грізна, але рідкісна форма захворювання. Вона виявляється несподіваним або раптовим приступом ядухи (серцевої астми), частіше в нічний час, і потребує невідкладної медичної допомоги. Гостра серцева недостатність може бути ускладнена набряком легенів. У такому випадку лікар-кардіолог усуває набряк на місці, але, госпіталізація хворого обов'язкова.


Список літератури

 

1. Білозіров Е.С. Патологія.- СПб.: Папірус, 2005.- 380с.

2. Губачев Ю. М. Захворювання кровообігу.- Т.: Світ книги, 2000.- 349с.

3. Дудко В.В. Серцеві захворювання.- М.: Практика, 2003.- 319с.


Информация о работе «Серцеві захворювання»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 43853
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
54104
10
0

метою нашого дослідження було вивчення ефективних шляхів комплексного застосування засобів фізичної реабілітації при ішемічній хворобі серця на стаціонарному етапі реабілітації. Виходячи з мети було сформульовано наступні завдання: 1.         Дослідити патофізіологічні особливості захворювання. 2.         Дослідити особливості завдань та організації сучасної фізичної реабілітації при ішемічній ...

Скачать
35890
1
0

... великим і малим колами кровообігу, а також між камерами серця (при дефектах перегородок) або магістральними судинами (при відкритій артеріальній протоці, аорто-пульмональній нориці). Якщо у з'єднаних відділах серцево-судинної системи тиск різний, то відбувається скид (шунт) крові, тобто перехідд її з однієї камери в іншу. У лівих половинах серця знаходиться артеріальна кров, в правих — венозна. ...

Скачать
92189
6
8

... досліджень, участь в обстеженні хворих, аналіз та обробка результатів, написання тез. АНОТАЦІЯ Гуменюк М.І. Обґрунтування застосування інфузійних препаратів на основі сорбітолу та натрію лактату в комплексному лікуванні хворих із легеневою недостатністю та хронічним легеневим серцем. − Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю 14.01.27. &# ...

Скачать
45520
0
0

... захворювання і його наслідків, функціональних резервів серцево-судинної системи та організму в цілому пацієнтам рекомендуються бальнеологічні, кліматичні та місцеві кардіологічні санаторії. Розділ 2. Фізична реабілітація при вадах серця 2.1 Клініко-фізіологічне обґрунтування застосування засобів фізичної реабілітації Лікувальну фізичну культуру застосовують у тій чи іншій формі при ...

0 комментариев


Наверх