Технологія і організація автомобільних перевезень

49779
знаков
32
таблицы
2
изображения

2. Технологія і організація автомобільних перевезень.

2.1 Маркетингові дослідження ринку транспортних послуг

Підприємство має налагоджену систему роботи з постійним замовником (ППТФ „ЮСІ”), який володіє 70% акцій ВАТ „АТП-16354”.

Географічними кордонами ринку продукції ВАТ „АТП-16354” є м. Харків та розташовані у передміській зоні райони. Загальна кількість регіонального ринку вантажоперевезень (по оцінкам керівництва підприємства) складає у грошовому виразі 34-45 млн. грн. На цьому ринку доля підприємства складає:

-           послуги по здійсненню міжнародних та міжміських перевезень – 3,2-3,8%;

-           послуги по здійсненню перевезень вантажів по міським та передміським маршрутам – 4,3-4,6%;

Основними споживачами послуг підприємства також є фірми, що займаються оптовою та роздрібною торгівлею паливно-мастильних матеріалів, лакофарбової продукції, промисловими товарами та продукцією сільського господарства, а також хлібозаводи.

Вивчення та аналіз попиту на послуги проводяться на основі інформації, що одержується з відкритих джерел інформації (радіо, телебачення, газети, журнали, спеціальна література). Використовується також інформація, одержана в ході опросів клієнтів підприємства. Маркетингові досліди з використанням спеціальних методів збору та обробки первинної інформації поки не проводяться.

На підприємстві використовуються персональні комп’ютери, що використовуються для збору, обробки та накопичення інформації, створення баз даних та їх аналізу. Вони об’єднані в локальні мережі, що суттєво підвищує ефективність їх використання для прийняття управлінських рішень. Зібрана інформація зберігається як в електронному та класичному вигляді.

Таким чином, можна підкреслити, що на підприємстві існує інформаційна система маркетингу та при плануванні діяльності підприємства використовується значний обсяг маркетингової інформації.

Разом із тим, маються невикористані резерви підвищення ефективності маркетингової діяльності на підприємстві.

Ринок автотранспортних послуг Харкова і області містить велику кількість підприємств, що здійснюють перевезення вантажів і пасажирів. Проте АТП – 16354 здійснює лише вантажні відрядні і погодинні перевезення.

Частка ринку АТП складає 15-20%. Основними конкурентами ВАТ „АТП-16354” є:

1. На ринку міжнародних перевезень:

КонкурентЧастка ринку по товарній групі

АТП-1636330-35%

АТП-1636030-35%

АТП-16355 3-5%

АТП-16357 3-5%

АТП-16365 3-5%

Фазу життєвого циклу даної продукції можна визначити як фазу росту. Попит на такі послуги значно виріс з моменту проголошення незалежності України, у зв’язку з тим, що вантажоперевезення за межі України із розряду міжміських переросли у розряд міжнародних.

2. На ринку міських та передміських перевезень конкурентами є практично всі автотранспортні підприємства та приватні перевізники, що займаються вантажними автоперевезеннями. Фазу життєвого циклу даного продукту можна визначити як фазу зрілості.

Не зважаючи на те, що перевезення вантажів відноситься до сфери послуг, підприємство має на балансі значні по вартості основні фонди та потребує для безперервної роботи велику кількість паливно-мастильних матеріалів та запчастин. Тому у своїй діяльності підприємство у великій кількості залежить від рівня середньо-ринкових цін на паливо та запчастини, котрі у свою чергу впливають на рентабельність виробництва.

ППТФ „ЮСІ” є постійним та основним замовником ВАТ „АТП-16354” та займається широким спектром товарів та виробництва продукції. Специфіка перевезень у даного замовника полягає у вигляді готової продукції та сировини, яка великими партіями транспортується у всі регіони України. Даний клієнт забезпечує майже 90% вантажообігу підприємства.

Для роботи з цим замовником необхідно мати великий парк великовантажних довершених автомашин тягачів.

Перевезення продукції замовника здійснюється в багато міст України. Перелік міст і відстаней на міжміських перевезеннях представлений нижче.

Роботу з постачальниками здійснює відділ матеріально-технічного забезпечення. Підприємство має налагоджені зв’язки з постачальниками палива (бензин, дизельне паливо, газ), запасних частин (в тому числі із закордонними виробниками до закордонних автомобілів, причепів та напівпричепів, а також для вітчизняних автомобілів КамАЗ, МАЗ та ін.), автомобільних шин. Таким чином на підприємстві створено запас матеріальних цінностей, що забезпечує ритмічну та безперебійну роботу підприємства. Рівень забезпеченості АТП оборотними засобами є оптимальним. Розповсюдження транспортних послуг здійснюється напряму, тобто без посередників.

Підприємством проводиться активна рекламна політика в рамках наявних фінансових можливостей. У якості засобів рекламної інформації використовується розміщення об’яв у газетах, на радіо та на телебаченні. Інформація про підприємство та його послугах розміщена в електронному банку комерційних пропозицій (WMS) РЦСБ, а також у телефонній довідковій службі 009 та довіднику „Золоті сторінки”. Реклама підприємства нанесена на нові тенти автомобілів. Виготовлені рекламні листівки, що мають інформацію про підприємство, його транспортних можливостях та тарифах на перевезення різноманітних вантажів. Емблема підприємства нанесена на автомобілі підприємства, фірмові бланки та іншу поліграфічну продукцію.


Информация о работе «Аналіз фінансово-економічної діяльності підприємства та розробка шляхів її вдосконалення на прикладі ВАТ "АТП-16354"»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 49779
Количество таблиц: 32
Количество изображений: 2

0 комментариев


Наверх