Вивчення економічного потенціалу регіону Житомирської області та виявлення можливих напрямків комерційної діяльності на ринку обробки деревини.


П Л А Н.

Вступ.

1. Вибір та обґрунтування вибору ніші ринку для майбутньої комерційної діяльності.

2. Характеристика суб’єктів комерційної діяльності, які працюють на ринку обробки деревини.

а) виробники;

б) посередники;

в) конкуренти;

г) споживачі.

3. Розробка основних заходів та міроприємств для завоювання вибраної ніші ринку та стимулювання збуту.

4. Планування рекламних заходів та міроприємств.

5. Договірні зв’язки та укладання комерційної угоди.

Висновки та пропозиції.

Додатки.


ВСТУП

Житомирське Полісся – край з величезним економічним потенціалом. Проте, нажаль цей потенціал залишається практично незатребуваним. З метою покращення ситуації 3 грудня 1999 року Президентом України був підписаний Закон України „Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку у Житомирській області”

Впровадження спеціального режиму інвестиційної діяльності в Житомирській області має метою створити відповідні умови щодо кардинальної зміни соціально-економічного становища на територіях постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Запровадження спеціального режиму дозволить залучити інвестиції у пріоритетні галузі виробництва, створити нові робочі місця, перевести у практичну площину існуючі інноваційні розробки та проекти, відновити забруднені землі, розв’язати таким чином головні проблемні питання подальшого функціонування регіону Житомирського Полісся.

Незважаючи на нестабільність законодавства в сфері інвестицій і недосконалу податкову політику, привабливість Житомирської області для іноземних інвесторів не зменшується і інвестиційна діяльність не припиняється.
  Однак надходження іноземного капіталу в Поліський регіон, як і в Україну в цілому, стримується через нестабільність законодавчої бази, відсутність пільгових режимів та гарантій.

За період ринкових перетворень в області зареєстровано 153 іноземні інвестиції на суму 47 млн.дол. США, з них більша частина - у вигляді обладнання (70,2%) і лише 29,8 - у вигляді грошей.

Іноземними інвесторами з 25 країн світу інвестовано 71 підприємство, з яких 57 є спільними. Іноземний капітал у межах території пріоритетного розвитку розподілився між містами Житомиром, Бердичевом, Коростенем, Новоград-Волинським, Малином, Овручем, смт. Іршанськ.

Найбільшу зацікавленість у інвесторів викликають розробка граніту і щебеню, видобуток титану, машинобудування, переробна промисловість, які є підґрунтям щодо розвитку внутрішньої та зовнішньої торгівлі.
  Близько 32% прямих іноземних інвестицій надійшло із США, 15,6 Німеччини, частка країн СНД складає понад 30 відсотків.
  За підсумками 1998 року обсяги іноземних інвестицій склали лише 1,7 млн.дол.США, що в 3,1 раза менше ніж у 1997 році (5,3), в 6,5 раза менше обсягів 1996 року (11,2 млн.дол.). Тенденція до зменшення інвестиційної активності пов’язана з несприятливою економічною ситуацією.
  За рахунок впровадження спеціального інвестиційного режиму можливі кардинальні зміни існуючого стану справ експорту капіталу.

Житомирською обласною державною адміністрацією затверджені „Програма організаційного сприяння розвитку територій із спеціальним режимом інвестиційної діяльності на 2000-2002 роки”(розпорядження від 18.07.2000 № 378) та „Програма збільшення надходжень інвестицій в економіку області в 2001-2005 роках”( розпорядження від 29.05.2001 № 363).

Серед проблем, що негативно впливають на стан запровадження спеціального режиму інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Житомирській області, слід виділити наступні.

В минулому році на розгляд Верховної Ради України внесено законопроект стосовно віднесення галузей металообробки, виробництва електронного обладнання, шкіри та взуття до пріоритетних. Однак, до цього часу зміни до діючого законодавства не прийнято, що не дозволяє реалізувати у цих галузях розроблені інвестиційні проекти.

Також обласною державною адміністрацією внесено пропозиції щодо застосування спеціального режиму інвестування до таких видів діяльності, як переробка льону, вирощування великої рогатої худоби, свиней, птиці, становлення та розвиток яких не можливий без забезпечення пільгових умов господарювання. Водночас запропоновано пропорційно виключити неперспективні для області види діяльності. Оперативне вирішення цього питання сприятиме додатковому залученню інвестицій для забезпечення комплексного розвитку сільськогосподарської та переробної галузі.

Діючий порядок розгляду інвестиційних проектів ускладнює та суттєво збільшує терміни проходження документів у відповідних міністерствах та відомствах. Крім цього, за таких умов розгляду проектів обмежуються повноваження органу управління територіями пріоритетного розвитку (Ради) щодо прийняття рішень про доцільність їх реалізації., так як у більшості випадків в експертних висновках не об’єктивно оцінюється соціально-економічне значення проектів для регіону.

В даній курсовій і намагалася, на прикладі умовного проекту проілюструвати всі переваги, які надає інвестору заснування підприємства саме на території нашої області. Для прикладу мною розроблений інвестиційний проект в галузі обробки деревини.



Информация о работе «Вивчення економічного потенціалу регіону Житомирської області та виявлення можливих напрямків комерційної діяльності на ринку обробки деревини»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 49516
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
283774
14
10

... ії. Протее чинний рівень потоку ПІІ по відношенню до ВВП уже є порівнювальним із показниками більшості країн Східної Європи.   4.1 Аналіз негативних і позитивних тенденцій перебігу взаємної інвестиційної діяльності   Детальніший аналіз процесу залучення польських інвестицій в Україну дозволяє виявити цілу низку негативних тенденцій: 1. Обсяги надходження інвестицій з Польщі в українську ...

Скачать
178877
20
11

... регулювання ЗЕД залишається нез'ясованим. Законом України "Про економічну самостійність Української РСР" від 13 серпня 1990 р. встановлено, що Україна самостійно здійснює керівництво зовнішньоекономічною діяльністю, бере безпосередню участь у міжнародному поділі праці та розвиває економічне співробітництво з іншими державами на основі принципів зацікавлення, рівноправності й взаємної вигоди. Пі ...

Скачать
137961
13
4

... , що не мають відповідного дозволу, створити 2-3 екскурсійних пункти в центральній частині міста; ·     тощо. РОЗДІЛ 3 ШЛЯХИ РОЗВИТКУ НОВИХ РЕКРЕАЦІЙНИХ ЗОН ТУРИСТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ У м. КИЄВІ 3.1.Мета розвитку рекреаційних зон туристичного призначення в м. Києві Київ – столиця України, один з найважливіших політичних, економічних, наукових, культурно-освітніх та релігійних центрів ...

Скачать
95440
14
4

... умови, які впливають на формування інвестиційної привабливості підприємства. Наявність повної інформації про галузь, регіон та, особливо, умови господарювання суттєво впливають на привабливість підприємства. Отже, інвестиційна привабливість може розглядатися на рівні країни, галузі, регіону. Підприємство — це об'єкт, в який вкладаються кошти інвестором і чия привабливість повинна визначатися обов' ...

0 комментариев


Наверх