2. Аналіз технічного стану, руху основних засобів і озброєності праці основними засобами

Кінцеві результати діяльності підприємства залежать від технічного стану основних засобів.

При аналізі технічного стану і руху основних засобів необхідно оцінити розмір їхнього поповнення, дати характеристику технічного і морального стану основних засобів в результаті проведення заходів по модернізації і технічному переозброєнню виробництва.

У процесі аналізу показники звітного року зіставляються із плановими даними попереднього року як у цілому по основних виробничих фондах, так і по структурних частинах.

Для характеристики технічного стану основних засобів використовують коефіцієнти придатності і зносу. Коефіцієнти обчислюються як по усім основним засобам, так і по окремим їх структурним угрупованням (по окремих видах устаткування).

Коефіцієнт зносу основних засобів (Кзн) показує частку перенесеної вартості фондів до їх первісної вартості.

,

де ΣА –– сума нарахованої амортизації основних засобів;

Ф –– первісна вартість основних засобів.

Коефіцієнт придатності основних засобів (Кпр) відображає частку залишкової вартості фондів до їх первісної вартості.

,

де Фз –– залишкова вартість основних фондів.

Наприклад, якщо величина зносу основних виробничих фондів на початок року становила 6102 тис. грн., а на кінець 6503 тис. грн., тоді коефіцієнти зносу і придатності основних фондів будуть дорівнювати:

на початок року:

на кінець року:

Таким чином, знос основних фондів на кінець року збільшився. Для більш глибокого аналізу технічного стану основних фондів дані розрахунки необхідно доповнити розрахунком показників руху, основних фондів, що дозволяє з'ясувати, чи іде оновлення основних фондів необхідними темпами.

Технічний стан основних засобів залежить від якості і своєчасності ремонту. Аналізується дотримання графіка планово-попереджувальних ремонтів, витрати на ремонт, з'ясовуються причини невиконання плану по ремонту.

Для характеристики руху основних засобів використовуються коефіцієнти оновлення (Кон), вибуття (Квиб) і приросту (Кприр), що розраховуються як по промислово-виробничих фондах у цілому, так і по їх активній частині.

;

;

,

де Фвв –– вартість основних фондів, введених у звітному періоді;

Фвив –– вартість основних фондів, виведених у звітному періоді;

Фп.п., Фк.п. –– вартість основних фондів на початок і кінець періоду, відповідно.

По даним табл. 1 коефіцієнти, що характеризують рух основних фондів, будуть становити:

Як видно із наведених даних, на підприємстві показники руху основних фондів незначні. Коефіцієнт оновлення приблизно дорівнює коефіцієнт вибуття, що свідчить про заміну зношених основних фондів новими, але керівництву підприємства необхідно вишукувати можливості і фінансові ресурси для більш швидкого оновлення основних фондів. Про недостатні темпи оновлення фондів свідчить і коефіцієнт зносу, який збільшився на кінець року у порівнянні із його значеннями на початок цього періоду.

Технічний стан основних засобів і його моральний знос в певній мірі характеризує середній вік обладнання. Середній вік обладнання () розраховується по формулі:

,

де х'і –– середина і-го вікового інтервалу обладнання;

di –– питома вага обладнання і-го вікового інтервалу в загальній його кількості.

Для характеристики вікового складу основні фонди підлягають групуванню по тривалості експлуатації (до 5; 5 – 10; 10 – 15; 15 – 20; 20 і більше років).

На тих ділянках виробництва, де високий відсоток зносу і питома вага устаткування з тривалим терміном експлуатації, необхідно передбачити прискорені темпи відновлення активної частини основних засобів. При аналізі відновлення основних засобів варто звернути увагу на те, щоб цей процес супроводжувався якісним удосконалюванням наявного парку устаткування.

Перевіряється виконання плану по впровадженню нової техніки, запровадженню в дію нових об'єктів, ремонту основних засобів. Визначається частка прогресивного устаткування в загальній його кількості і по кожній групі машин і устаткування, а також частка автоматизованого устаткування. Для характеристики вікового складу і морального зносу розраховується середній вік устаткування.

Наступний етап аналізу –– вивчення забезпеченості підприємства певними видами машин і устаткування.

Узагальнюючими показниками, що характеризують рівень забезпечення підприємства основними виробничими фондами, є фондоозброєність і технічна озброєність праці.

Фондоозброєність (ФО) і технічна озброєність (ТО) праці, як правило, визначається по двом вимірникам:

одного працівника промислово-виробничого персоналу (ПВП);

одного робітника.

Фондоозброєність праці розраховується по формулі:

одного працівника ПВП:

;

одного робітника:

,

де –– середня вартість основних виробничих фондів;

,  –– середньосписочна чисельність промислово-виробничого персоналу і робітників, відповідно.

Технічна озброєність праці характеризує озброєність праці активними основними фондами.

;


,

де –– середня вартість активної частини основних виробничих фондів.


Информация о работе «Основні засоби підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 21482
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
25587
5
3

... запасах, незавершеному виробництву, витратах майбутніх періодів та залишках готової продукції на складах. Цей метод є найпоширенішим тому, щю він дає змогу точніше нормувати використання оборотних засобів підприємства, враховуючи специфіку виробництва та умови його розвитку. Крім цього він дає можливість проаналізувати наскільки оптимальним є установлені норми, виявити їх недоліки, якщо такі є ...

Скачать
195735
35
22

... формування активів. Визначається фінансова стійкість відношенням вартості матеріальних оборотних активів (запасів та витрат) до величини власних та позикових джерел коштів для їх формування. Аналіз фінансового стану підприємства ТОВ "Комфорт" показав, що власний капітал у 2006 році складав 1529421,7 грн. За рахунок чистого прибутку, отриманого за звітній період власний капітал зріс на відповідну ...

Скачать
73037
16
8

... від продажів і 0,02 грн. прибутку до оподатковування У наступному розділі більш детально розглянуті показники діяльності ТОВ “ Альянс” і проведений детальний аналіз використання виробничих ОЗ даного підприємства.Розділ ІІ. Аналіз виробничих основних засобів на прикладі ТОВ “Альянс” 2.1 Аналіз наявності і структури основних засобів ТОВ “ Альянс” Проаналізуємо використання ...

Скачать
110580
7
5

... груп основних засобів становить їхню структуру. Поліпшення структури основних засобів, передовсім підвищення питомої ваги активної їх частини, сприяє зростанню виробництва, зниженню собівартості продукції, збільшенню грошових нагромаджень підприємства. Необхідною умовою правильного обліку й планування відтворення основних фондів підприємств є їхня класифікація. Найбільше економічне значення має ...

0 комментариев


Наверх