4. Аналіз використання виробничої потужності і технологічного обладнання

Основними задачами аналізу виробничої потужності є:

оцінка кількісних змін, що характеризують виробничу потужність і використання устаткування;

оцінка виконання плану нарощування виробничих потужностей;

виявлення фактичних причин змін потужності по величині і за рівнем використання;

виявлення структурних змін у потужностях, порушень спряженості взаємозалежних виробництв, в тому числі основного і допоміжного виробництва;

виявлення ступеня недовикористання і недозавантаження потужностей і причини;

оцінка обґрунтованості планів виробництва продукції по показниках використання виробничих потужностей.

Аналіз доцільно починати з вивчення зміни величини виробничої потужності в залежності від змін кількості засобів праці, їх продуктивності, ступеня погодженості в пропускній здатності устаткування, виробничих потужностей підрозділів.

Показники динаміки (темпи росту) виробничих потужностей обчислюються відносно попереднього року, планових даних. Процес відновлення виробничих потужностей характеризують розміри абсолютного приросту потужностей, коефіцієнт приросту, коефіцієнти відновлення і вибуття і інші, які розраховуються на основі балансу потужності по формулах:

1. Індекс росту виробничої потужності:

,

де ВПкр, ВПпр –– величина виробничої потужності на кінець і початок року, відповідно.

2. Коефіцієнт відновлення виробничої потужності:

,

де ВПн –– потужність, введена в звітному періоді (року).

3. Коефіцієнт інтенсивності відновлення:

,


де ВПв –– потужність, виведена в звітному періоді.

Якщо темпи росту основних фондів і виробничих потужностей набагато вище темпів їхнього вибуття, це веде до "старіння", що використовується.

Коефіцієнт масштабності відновлення виробничих потужностей:

.

5. Коефіцієнт стабільності виробничих потужностей, який характеризує потужність, що зберігається для подальшого використання:

.

6. Коефіцієнт вибуття виробничих потужностей:

.

Необхідною умовою ефективного використання засобів праці є побудова системи машин на підприємстві на основі принципу пропорційності. Якщо немає пропорційності, утвориться розрив у пропускній здатності виробничих потужностей підрозділів.

Ступінь використання виробничих потужностей характеризується різними показниками:

Коефіцієнт освоєння проектної потужності:

,

де  –– фактичний випуск продукції за рік на впроваджених потужностях.

 –– річний випуск продукції, розрахований виходячи з норм освоєння;

Коефіцієнт використання середньорічної потужності, %

,

де V –– обсяг виробництва продукції;

 –– середньорічна виробнича потужність.

Коефіцієнт використання виробничої потужності –– найбільш узагальнюючий показник використання потужності.

Аналіз виробничих потужностей необхідно доповнити аналізом використання технологічного обладнання. Розрізняють обладнання наявне; встановлене; діюче, тобто те, що фактично використовується; обладнання, що знаходиться в ремонті і на модернізації, резервне обладнання. У склад наявного обладнання входить все обладнання, що є на балансі підприємства. До категорії встановленого входить обладнання з моменту здачі його в експлуатацію, причому частина встановленого обладнання може бути в резерві, на консервації, в плановому ремонті або модернізації. При аналізі треба вивчити причини затримок встановлення обладнання. Питома вага невстановленого обладнання у складі наявного характеризує величину запасного обладнання і того, яке по будь-яким причинам не змонтоване. Ця питома вага повинна зменшуватися. Підприємство відволікає засоби на це обладнання, тобто має місце заморожування засобів.

Для оцінки використання обладнання у виробництві розраховуються такі показники:

коефіцієнт використання парку наявного обладнання як відношення кількості діючого обладнання до кількості наявного обладнання;

коефіцієнт використання парку встановленого обладнання як відношення кількості діючого обладнання до кількості встановленого обладнання.

Для виявлення резервів часу доцільно вивчити ступінь використання календарного, режимного і планового фондів робочого часу устаткування, здійснити аналіз непланових простоїв за причинами.

В процесі аналізу роботи обладнання вивчається його використання за екстенсивними і інтенсивними факторами. Для цих цілей використовується ряд коефіцієнтів:

коефіцієнт екстенсивного використання обладнання (Кекст):

,

де Тпл(ф) –– плановий (фактичний) фонд робочого часу обладнання, машино-годин, станко-годин;

Теф –– ефективний фонд робочого часу обладнання;

коефіцієнт інтенсивного використання обладнання (Кінт):

,

де апл(ф) –– планова (фактична) продуктивність одиниці обладнання, нат.од./годину;

апрогр –– прогресивна продуктивність обладнання, нат.од./годину;

інтегральний коефіцієнт використання обладнання (Кі):

Кі = Кекст × Кінт;

резерв потужності (R):

R = 1 – Кі.

У багатостадійних послідовних процесах наведені вище показники доцільно розрахувати по усіх ведучих стадіях процесу виробництва.

Наприклад, у виробництві аміачної селітри гранульованої виробничу потужність характеризують дані, наведені в табл. 2. В цій таблиці наведені також планові і фактичні дані про роботу обладнання.

Таблиця 2

Дані для розрахунку коефіцієнтів, що характеризують використання обладнання (умовний приклад)

Виробничі стадії Кількість одиниць обладнання, один. Ефективний фонд робочого часу одиниці обладнання, год. Прогресивна продуктивність одиниці обладнання, т/год. Фактичний фонд робочого часу одиниці обладнання, год. Фактична продуктивність одиниці обладнання, т/год. Виробнича потужність, т/рік.
Апарат УТН 3 8648 17,300 8630 14,931 448831
Випарка
1-го ступеня 4 8520 13,000 8510 11,356 443040
2-го ступеня 8 8610 6,100 8600 5,619 420168
3-го ступеня 2 8630 26,000 8610 22,448 448760
Доупарка 2 8630 26,000 8610 22,448 448760

Результати розрахунків коефіцієнтів наведені в табл. 3.


Таблиця 3.

Коефіцієнти використання обладнання у виробництві аміачної селітри гранульованої

Стадії виробництва Кфекст Кфінт Кфі
Апарат УТН 0,998 0,863 0,861 0,139
Випарка
1-го ступеня 0,999 0,874 0,873 0,127
2-го ступеня 0,999 0,921 0,920 0,08
3-го ступеня 0,998 0,863 0,861 0,139
Доупарка 0,998 0,863 0,861 0,139

Наведені дані свідчать про те, що обладнання за часом використовується досить ефективно. Це зумовлене тим, що це безперервний процес і у разі проблем із постачанням ресурсів, із збутом продукції виробництво працює з неповним навантаженням, про що свідчать коефіцієнти інтенсивного використання обладнання. Аналізуючи інтегральні коефіцієнти і показники, що характеризують резерв потужності, можна зробити висновки про "вузьке місце", що визначає виробничу потужність цеху, це випарка 2-го ступеня, яка і визначає виробничу потужність цеху (420168 т) і частину недовикористаної потужності по окремим стадіям виробництва.

В літературних джерелах пропонуються і інша методика розрахунку вказаних коефіцієнтів відношенням фактичних і планових показників.


Література

1.         Економічний аналіз господарської діяльності. / Іващенко В.І., Болюх М.А., - К.: ЗАТ "НІЧЛАВА", 2001. - 204с.

2.         Шадрина Г. В., Богомолец С. Р., Косорукова И. В. Комплексный экономический анализ организации. Изд-во: АКАДЕМИЧЕСКИЙ ПРОЕКТ, 2005. – 288с.

3.         Войтоловский Н. В., Калинина А. П., Мазурова И. И. и др. Комплексный экономический анализ предприятия. Изд-во: ПИТЕР. – 2009

4.         Любушин Н. П. Комплексный экономический анализ хозяйственной деятельности. Изд-во: ЮНИТИ-ДАНА, 2005. – 448с.

5.         Ендовицкий Дмитрий, Гиляровская Лилия, Лысенко Денис. Комплексный экономический анализ хозяйственной деятельности. Издательство: Велби, 2008.


Информация о работе «Основні засоби підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 21482
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
25587
5
3

... запасах, незавершеному виробництву, витратах майбутніх періодів та залишках готової продукції на складах. Цей метод є найпоширенішим тому, щю він дає змогу точніше нормувати використання оборотних засобів підприємства, враховуючи специфіку виробництва та умови його розвитку. Крім цього він дає можливість проаналізувати наскільки оптимальним є установлені норми, виявити їх недоліки, якщо такі є ...

Скачать
195735
35
22

... формування активів. Визначається фінансова стійкість відношенням вартості матеріальних оборотних активів (запасів та витрат) до величини власних та позикових джерел коштів для їх формування. Аналіз фінансового стану підприємства ТОВ "Комфорт" показав, що власний капітал у 2006 році складав 1529421,7 грн. За рахунок чистого прибутку, отриманого за звітній період власний капітал зріс на відповідну ...

Скачать
73037
16
8

... від продажів і 0,02 грн. прибутку до оподатковування У наступному розділі більш детально розглянуті показники діяльності ТОВ “ Альянс” і проведений детальний аналіз використання виробничих ОЗ даного підприємства.Розділ ІІ. Аналіз виробничих основних засобів на прикладі ТОВ “Альянс” 2.1 Аналіз наявності і структури основних засобів ТОВ “ Альянс” Проаналізуємо використання ...

Скачать
110580
7
5

... груп основних засобів становить їхню структуру. Поліпшення структури основних засобів, передовсім підвищення питомої ваги активної їх частини, сприяє зростанню виробництва, зниженню собівартості продукції, збільшенню грошових нагромаджень підприємства. Необхідною умовою правильного обліку й планування відтворення основних фондів підприємств є їхня класифікація. Найбільше економічне значення має ...

0 комментариев


Наверх