2.5 Силові розподільчі шафи

Склад операцій технічного обслуговування:

- зовнішній огляд і чищення корпусів;

- перевірка прилягання дверцят, стан ізоляторів, запобіжників, різьбових з'єднань;

- перевірка приєднання проводів, кабелів, наявність ізоляційних втулок для ввідних кінців;

- зачистка і підтяжка контактних з'єднань;

- перевірка відповідності плавких вставок запобіжників і уставок струму, роз’єднувачів автоматів потужності споживачів;

- перевірка справності замків.

- перевірка наявності і стану заземлення, вимірювання опору ізоляції комутаційних проводок;

- відновлення всіх написів і відновлення ущільнень;

- перевірка стану написів, кодів.;

- заміна окремих апаратів і плавких вставок запобіжників.

При поточному ремонті виконуються операції технічного обслуговування і, крім того проводиться

- перевірка стану ізоляції кабельно-провідникової продукції, стан заземлення;

- ремонт і, при необхідності, часткова заміна запобіжників, автоматів, ізоляторів;

- ремонт кожухів;

- усунення дефектів корпусу шаф і замків.

При капітальному ремонті виконуються операції поточного ремонту, а також

Повна перекомутація шафи, щитка, із заміною шин і приладів (більше 30%), панелей, дефектних вузлів і деталей.


3. Заходи з техніки безпеки при ремонті та обслуговуванні електрообладнання

Роботи в електроустановках згідно з Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів стосовно заходів безпеки поділяються на три категорії:

- зі зняттям напруги;

- без зняття напруги на струмопровідних частинах та поблизу них;

- без зняття напруги вдалині від струмопровідних частин, що перебувають під напругою.

До робіт, які виконуються зі зняттям напруги, належать роботи, що проводяться в електроустановці (або її частини), в якій зі струмопровідних частин знято напругу і доступ в електроустановки (або їх частини), що перебувають під напругою, унеможливлено.

До робіт, які виконуються без зняття напруги на струмопровідних частинах та поблизу них належать роботи, що проводяться безпосередньо на цих частинах.

Роботи без зняття напруги на струмопровідних частинах та поблизу них слід виконувати не менше як двом працівникам, яких керівник робіт повинен мати групу 4, інші - групу 3.

Роботою без зняття напруги вдалині від струмопровідних частин, що перебувають під напругою, вважається робота, під час якої є неможливим випадкове наближення працівників і ремонтного оснащення та інструменту, то застосовуються ними, до струмопровідних частин на відстань, меншу від зазначеної. Проведення технічних або організаційних заходів для запобігання такому наближенню не потрібно.

При одногодинній роботі в електроустановках напругою до та понад 1000 В категорії робіт визначаються як для установок понад 1000 В.

Організаційними заходами, якими досягається безпека робіт в електроустановках, є :

- затвердження переліку робіт, що виконуються за нарядами, розпорядженнями і в порядку поточної експлуатації;

- призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт;

- оформлення робіт нарядом, розпорядженням або затвердженням переліку робіт, що виконуються в порядку поточної експлуатації;

- підготовка робочих міст;

- допуск до роботи;

- нагляд під час виконання робіт;

- оформлення перерв в роботі та її закінчення.

Роботи в електроустановках стосовно їх організації поділяються на такі, що виконуються: за нарядом-допуском, за розпорядженням та в порядку поточної експлуатації.

Облік робіт на електрообладнанні дискових ножиців, виконуваних за нарядом може складати:

- капітальний ремонт і заміна електродвигуна;

- заміна реле і апаратів керування на панелі керування;

- заміна, ремонт розподільчих шаф.

За розпорядженням можуть виконуватися:

- роботи без зняття напруги вдалині від струмопровідних частин, що перебувають під напругою, тривалістю не більше однієї зміни;

- аварійно-відновлювальні роботи тривалістю до 1 години;- роботи зі зняттям напруги з електроустановок напругою до 1000 В тривалістю не більше однієї зміни;

Облік робіт, які виконуються за розпорядженням на електрообладнанні дискових ножиців може складати ремонт рубильників, кінцевих вимикачів, контакторів, реле струму, напруги та часу; заміни запобіжників та резисторів, ремонт освітлювальної проводки, догляд за щітками, кільцями і колектором електродвигуна; заміна щіток, відновлювання написів на кожухах устаткування і огородження тощо.

В порядку поточної експлуатації можуть виконуватися:

- роботи без зняття напруги вдалині від струмопровідних частин, що перебувають під напругою: догляд за щітками, кільцями і колектором електродвигуна, заміна щіток, відновлювання написів на кожухах устаткування і огородження тощо;

- роботи зі зняттям напруги в електроустановках напругою до 1000 В: ремонт рубильників, кінцевих вимикачів, контакторів, реле струму, напруги та часу; заміни запобіжників та резисторів, ремонт освітлювальної проводки.

Для підготовки робочого місця при роботі, яка вимагає зняття напруги, повинні бути виконані у вказаному порядку наступні технічні заходи:

- здійснити необхідні відключення і вжити заходів, що перешкоджають помилковому або самочинному ввімкненню комутаційної апаратури.

- вивісити заборонні плакати на приводах ручного і на ключах дистанційного керування комутаційною апаратурою;

- перевірити відсутність напруги на струмопровідних частинах, які слід заземлити для захисту людей від ураження електричним струмом;

- встановити заземлення, ввімкнути заземлювальні ножі, встановити переносні заземлення;

- обгородити, за необхідності робочі місця або струмопровідні частини, що залишилися під напругою, і вивісити на огородженнях плакати безпеки. Залежно від місцевих умов, струмопровідні частини огоро-дити до чи після їх заземлення.

Для виконання робіт на електрообладнанні дискових ножиців треба виконувати заходи безпеки роботи, з урахуванням його специфіки.

Під час роботи, пов’язаної з торканням до струмопровідних частин електродвигуна і механізму, який вони приводять в рух, необхідно зупинити електродвигун і на його пусковому пристрої вивісити плакат "Не вмикати! Працюють люди". Забороняється знімати огородження тих частин електро-двигунів, що обертаються, під час їх роботи. Обслуговувати щітковий апарат електродвигуна, що працює, допускається одноособово оперативному працівнику з групою 3. В цьому разі необхідно дотримуватися таких заходів техніки безпеки:

- працювати у головному уборі і застебнутому спецодязі, остерігаючись захвату його частинами машини, що обертаються;

- користуватися діелектричним взуттям або гумовими килимками;

- не торкатися руками одночасно до струмопровідних частин двох полюсів або струмопровідних і заземлених частин.

Кільця ротора допускається шліфувати на електродвигуні, що обертається, лише за допомогою колодок з ізоляційного матеріалу, із застосуванням захисних окулярів.

Під час роботи на електродвигуні заземлення може бути встановлене на будь-якій дільниці кабельної лінії, що з’єднує електродвигун з РУ. Під час роботи на механізмі, не пов’язаному з торканням до частин, що обертаються, і у випадку роз’єднання з’єднувальної муфти, заземлювати кабельну лінію не слід.

Якщо у відімкненому електродвигуні роботи не проводять або їх перервано на кілька днів, то від’єднана від нього кабельна лінія має бути заземлена з боку електродвигуна. В тих випадках, коли перетин жил кабелю не дозволяє застосувати переносні заземлення, допускається у електродвигунів до 1000 В заземлювати кабельну лінію мідним провідником перетином не меншим від перетину з жили кабелю, чи з’єднувати між собою жили кабелю та ізолювати їх.

На одно типових або близьких за габаритом електродвигунах, встановлених поряд з тим, на якому проводять роботи, слід вивісити плакати "Стій! Напруга" незалежно від того, перебувають вони в роботі чи в резерві.

Випробування електродвигуна спільно з виконавчим механізмом слід проводити з дозволу начальника зміни ТЛЦ-2. Під час видавання дозволу робиться запис в оперативному журналі ТЛЦ-2, а про отримання цього дозволу в оперативному журналі дільниці цеху, що проводить випробування. Після випробування проводиться повторний допуск з оформленням нарядів. Під час виконання роботи за розпорядженням на повторний допуск розпорядження дається знову.

Вмикання електроустановки в роботу може бути лише після отримання на це дозволу на оперативне обслуговування установки. Цей дозвіл може бути виданий лише після отримання повідомлення від усіх допускаючих і керівника робіт про закінчення робіт на установці.



Информация о работе «Технологічний процес товстолистового цеху»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 35840
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
103212
26
6

... визначити необхідну профілізацію валів, при якій забезпечується однакова товщина розкату по ширині в кожній кліті при даних технологічних умовах процесу прокатки і якнайменший вплив зносу робочої поверхні валу на якість продукції. 2.2 Аналіз стійкості робочих валів кліті Дуо стану 2250 За період з січня по липень 2006 року в роботі на кліті Дуо 2250 було використано 13 валів, загальна і ...

Скачать
38763
1
1

... , де - ККД шевронної передачі,   - ККД пар підшипників,   - ККД шпинделів з муфтою, Визначаємо статичний максимальний момент: де  – момент прокатки, - момент тертя, , де  - передаточне число привода валків,   , , , де - коефіцієнт плеча прикладення рівнодіючої сили, - довжина деформує мого металу, м - рівнодіюча сила, кн.   , де - повний тиск на валок, - коеф ...

Скачать
125373
4
0

... ємства, якщо договір страхування передбачає виплату обумовленої суми застрахованій фізичній особі по закінченні терміну страхового договору, незалежно від виникнення страхового випадку. 2. ОБЛІКОВА ЧАСТИНА. МЕТОДИКА ОБІКУ ПРАЦІ ТА ЇЇ ОПЛАТИ   2.1 Загальна характеристика ВАМ «ДМКД» Дніпровський металургійний комбінат – один з найкрупніших підприємств чорної металургії України, який займає ...

Скачать
195443
0
0

... українського народу. Україна на шляху суверенного розвитку: суспільно-політичні трансформації. Формування політичних партій. “Партія влади” та опозиція, їх вплив на громадсько-політичне життя в Україні. Соціальна політика в контексті нових реалій. Культура, освіта та наука в умовах функціонування суверенної держави. Українська церква та проблеми духовного відродження нації. Партійне життя. ...

0 комментариев


Наверх