Захист права власності. Поняття віндикаційного та негаторного позовів

Правознавство
Загальна характеристика права. Поняття норм права. Джерела права. Нормативно-правовий акт і його види Державне право України. Апарат держави як система державних органів Правове положення Президента України та Кабінету Міністрів України Органи місцевого самоврядування в Україні Поняття адміністративного права. Адміністративно-правові норми. Адміністративні правовідносини Державне управління. Суб’єкти адміністративного права Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи Порядок притягнення особи до адміністративної відповідальності Органи, посадові особи, уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення Зміст цивільно-правових відносин. Правосуб’єктність сторін За кількістю сторін Форми угод (правочинів) Право власності Захист права власності. Поняття віндикаційного та негаторного позовів Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання Недоговірні зобов’язання, що виникають внаслідок заподіяння шкоди Поняття та підстави спадкоємства. Час і місце відкриття спадщини Поняття та порядок спадкування за заповітом Поняття трудового права. Трудові правовідносини. Суб’єкти трудових правовідносин Поняття, види та порядок укладання трудового договору. Контракт як особлива форма трудового договору Випробування при прийнятті на роботу Підстави та порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу Поняття, види та тривалість робочого часу. Нічні та надурочні роботи Правове регулювання часу відпочинку: перерви, вихідні, святкові, неробочі дні, поняття, види та тривалість відпусток Правове регулювання оплати праці Матеріальна відповідальність працівників Трудова дисципліна, порядок застосування заохочень і стягнень Розгляд трудових спорів комісією по трудових спорах Розгляд трудових спорів судами Забезпечення зайнятості вивільнюваних працівників. Переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працюючих Поняття, ознаки і елементи злочину Обставини, що виключають злочинну діяльність Поняття і види стадій вчинення навмисного злочину Поняття і форми співучасті. Види співучасників Поняття і мета покарань. Система і види покарань за кримінальним законодавством Сімейне право. Загальні положення про шлюб і сім’ю Порядок укладання та розірвання шлюбу Права і обов’язки подружжя, дітей та інших членів сім’ї Позбавлення батьківських прав Шлюбний договір Влаштування дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування Загальна характеристика земельного права. Земельний кодекс України Набуття права на землю громадянами та юридичними особами Форми власності на землю. Право користування землею Оренда землі. Охорона земель Вирішення земельних спорів Право громадян на житло і форми його реалізації Приватизація державного житлового фонду
482994
знака
3
таблицы
0
изображений

3.7.   Захист права власності. Поняття віндикаційного та негаторного позовів

Захист права власності є однією зі складових поняття охорони права власності. Захист права власності – це застосування судовими органами в разі порушення прав власника сукупності відповідних правових засобів, передбачених цивільним законодавством, і спрямованих на відновлення прав власника. Держава забезпечує рівний захист прав усіх суб’єктів права власності. Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.

Захист суб’єктивних цивільних прав здійснюється у такі способи: визнання цих прав; відновлення становища, яке існувало до порушення становища і припинення дій, які порушують право; присудження до виконання обов’язків в натурі; компенсація моральної шкоди; припинення або зміна правовідносин; стягнення з особи, яка порушила право, завданих збитків, а у випадках, передбачених законом або договором, неустойки (штрафу, пені). Ці способи можна розділити на речево-правові, зобов’язально-правові та особливі способи захисту. До речево-правових способів належать віндикаційний та негаторний позови.

Віндикаційний позов – це позов не володіючого власника до фактичного володільця майна про повернення свого майна з чужого незаконного володіння. Такий позов може мати місце лише за наявності таких умов:

·        необхідно, щоб власник був фактично позбавлений володіння;

·        щоб майно, яке належить власнику, збереглося в натурі, а не було спожито чи перероблено;

·        віндикація можлива лише до індивідуально-визначеного майна, оскільки власник може вимагати повернення майна, яке належить йому на праві власності;

·        позивач і відповідач не знаходяться у зобов’язальних відносинах щодо цього майна.

Позивачем за віндикаційним позовом за загальним правилом є власник цього майна. Відповідачем – фактичний володілець майна, незаконність володіння якого повинна бути доведена в суді. Незаконні володільці залежно від того, добросовісні вони чи ні, несуть різну відповідальність перед власником. Так, добросовісні володільці повинні повернути майно за умов, коли воно вибуло від власника поза його волею (загублено, викрадено), а недобросовісні – у будь-якому випадку. Розрахунки при поверненні речей з чужого незаконного володіння також залежать від добросовісності чи недобросовісності набувача. Від недобросовісного набувача власник вправі витребувати повернення і відшкодування всіх доходів, які особа отримала або повинна була отримати від цього майна, а від добросовісного – лише за час, коли він дізнався або повинен був дізнатися про незаконність володіння. Добросовісний володілець вправі залишити зроблені ним поліпшення до майна, а якщо вони невіддільні від основного майна, то вимагати відшкодування понесених ним витрат, але не більше розміру збільшення вартості речей.

Негаторний позов – це позадоговірна вимога власника, не позбавленого володіння майном, до третьої особи про усунення перешкод у здійсненні правомочностей щодо володіння, користування та розпорядження майном. Позивачем виступає власник майна. Відповідачем є особа, яка своїми протиправними діями або бездіяльністю заважає власникові здійснювати в повному обсязі його право власності на власний розсуд. За допомогою негаторного позову можна здійснювати захист права власності лише від неправомірної поведінки третьої особи, з якою власник не перебуває в договірних відносинах. Негаторний позов не може бути пред’явлений після припинення протиправної поведінки. У цьому разі власник може вимагати лише відшкодування шкоди, завданої протиправною поведінкою третьої особи.


ЛЕКЦІЯ 4. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО (ДРУГА ЧАСТИНА). ЗОБОВ’ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО. СПАДКОВЕ ПРАВО

4.1.   Поняття зобов’язального права. Суб’єкти зобов’язань. Способи забезпечення виконання зобов’язань

Відповідно ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони

(кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Підставами виникнення зобов’язань є:

·  договори та інші правочини;

·  створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності;

·  завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі;

·  інші юридичні факти;

·  безпосередньо з актів цивільного законодавства;

·  з актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування;

·  з рішення суду;

·  настання або ненастання певної події.

Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор.

Кредитор – активна сторона зобов’язання – має право вимагати від боржника виконання свого обов’язку.

Боржник – пасивний учасник зобов’язання – на ньому лежить обов’язок здійснити на користь кредитора певну дію: передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо.

Зобов’язання припиняється:

·  виконанням, проведеним належним чином;

·  переданням відступного (за згодою сторін внаслідок передання боржником кредиторові відступного (грошей, іншого майна тощо);

·  зарахуванням зустрічних однорідних вимог;

·  за домовленістю сторін;

·  внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов'язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора;

·  поєднанням боржника і кредитора в одній особі;

·  неможливістю його виконання у зв'язку з обставиною, за яку жодна із сторін не відповідає;

·  смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов'язаним з його особою і у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою; смертю кредитора, якщо воно є нерозривно пов'язаним з особою кредитора та ліквідацією юридичної особи, якщо нема правонаступників.

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу.

Боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту. Кожна із сторін у зобов'язанні має право вимагати доказів того, що обов'язок виконується належним боржником або виконання приймається належним кредитором чи уповноваженою на це особою, і несе ризик наслідків непред'явлення такої вимоги.

Місце виконання зобов'язання встановлюється у договорі.

Якщо місце виконання зобов'язання не встановлено у договорі, виконання провадиться:

·  за зобов'язанням про передання нерухомого майна – за місцезнаходженням цього майна;

·  за зобов'язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові;

·  за зобов'язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов'язання;

·  за грошовим зобов'язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов'язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов'язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов'язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходженням) кредитора з віднесенням на кредитора всіх витрат, пов'язаних із зміною місця виконання;

·  за іншим зобов'язанням – за місцем проживання (місцезнаходженням) боржника. Зобов'язання може бути виконане в іншому місці, якщо це встановлено актами цивільного законодавства або випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється у письмовій формі.


Информация о работе «Правознавство»
Раздел: Государство и право
Количество знаков с пробелами: 482994
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
59709
0
1

... (традиційне) право, прецедентное право, договірне право і право законів (кодифіковане, статутне, декретне право). Історичний погляд, розкриваючи генетичні зв'язки системи права, що складають її основу, одночасно дозволяє простежити динаміку змін системи в часі і просторі. Це зв'язано, зокрема , з розвитком людини як індивіда і члена різних соціальних утворень. Тут виявляються вплив на право рі ...

Скачать
633418
8
2

... ій, І.В.Опришко. – 3-є вид. перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2000. Планы семинарских занятий и практические задания по дисциплине «Основы права» Раздел 1. Основы теории государства и права   Тема 1. Основные понятия о государстве Вопросы 1.    Происхождение и сущность государства. 2.    Форма государства. 3.    Функции государства и правовые формы их осуществления. 4.    ...

Скачать
49186
0
0

... ів, міліціонерів, працівників державних служб тощо, активне співпрацювати з батьками, організовувати позашкільну діяльність учнів. Розділ 3. Шляхи формування правової свідомості учнів 3.1 Формування правосвідомості та культури особистості Формування духовного світу людини, особливо молодої, має актуальне значення для побудови незалежної Української держави з власним державним устроєм, ...

Скачать
72415
0
0

... бухгалтера не менше 5 років. Головний бухгалтер свої посадові обов'язки виконує під керівництвом голови суду (а також виконуючого його обов'язки заступника) та безпосередньо підпорядковується керівникові апарату місцевого суду. Йому безпосередньо підпорядковані працівники планово-фінансової та бухгалтерської служби місцевого суду. Головний бухгалтер виконує такі завдання та обов'язки: 1) зді ...

0 комментариев


Наверх