Поняття і форми співучасті. Види співучасників

Правознавство
Загальна характеристика права. Поняття норм права. Джерела права. Нормативно-правовий акт і його види Державне право України. Апарат держави як система державних органів Правове положення Президента України та Кабінету Міністрів України Органи місцевого самоврядування в Україні Поняття адміністративного права. Адміністративно-правові норми. Адміністративні правовідносини Державне управління. Суб’єкти адміністративного права Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи Порядок притягнення особи до адміністративної відповідальності Органи, посадові особи, уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення Зміст цивільно-правових відносин. Правосуб’єктність сторін За кількістю сторін Форми угод (правочинів) Право власності Захист права власності. Поняття віндикаційного та негаторного позовів Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання Недоговірні зобов’язання, що виникають внаслідок заподіяння шкоди Поняття та підстави спадкоємства. Час і місце відкриття спадщини Поняття та порядок спадкування за заповітом Поняття трудового права. Трудові правовідносини. Суб’єкти трудових правовідносин Поняття, види та порядок укладання трудового договору. Контракт як особлива форма трудового договору Випробування при прийнятті на роботу Підстави та порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу Поняття, види та тривалість робочого часу. Нічні та надурочні роботи Правове регулювання часу відпочинку: перерви, вихідні, святкові, неробочі дні, поняття, види та тривалість відпусток Правове регулювання оплати праці Матеріальна відповідальність працівників Трудова дисципліна, порядок застосування заохочень і стягнень Розгляд трудових спорів комісією по трудових спорах Розгляд трудових спорів судами Забезпечення зайнятості вивільнюваних працівників. Переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працюючих Поняття, ознаки і елементи злочину Обставини, що виключають злочинну діяльність Поняття і види стадій вчинення навмисного злочину Поняття і форми співучасті. Види співучасників Поняття і мета покарань. Система і види покарань за кримінальним законодавством Сімейне право. Загальні положення про шлюб і сім’ю Порядок укладання та розірвання шлюбу Права і обов’язки подружжя, дітей та інших членів сім’ї Позбавлення батьківських прав Шлюбний договір Влаштування дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування Загальна характеристика земельного права. Земельний кодекс України Набуття права на землю громадянами та юридичними особами Форми власності на землю. Право користування землею Оренда землі. Охорона земель Вирішення земельних спорів Право громадян на житло і форми його реалізації Приватизація державного житлового фонду
482994
знака
3
таблицы
0
изображений

7.5. Поняття і форми співучасті. Види співучасників

Співучастю у злочині є умисна спільна участь декількох суб'єктів злочину у вчиненні умисного злочину.

Ознаки співучасті:

·  участь у вчиненні злочину двох чи більше суб’єктів злочину;

·  діяння суб’єктів, об’єднаних спільною метою;

·  вчинюваний злочин має бути лише умисним;

·  всі суб’єкти, що є співучасниками злочину, діють умисно.

З об’єктивної точки зору, злочин при цьому вчиняється спільними зусиллями всіх співучасників. Роль і конкретні дії кожного зі співучасників можуть відрізнятися, але при цьому злочин – це результат їх спільної діяльності.

Залежно від функцій, покладених на співучасників злочинів, кримінальне право виділяє таких співучасників як:

·  виконавець;

·  організатор;

·  підбурювач;

·  пособник.

Виконавцем (співвиконавцем) є особа, яка у співучасті з іншими суб'єктами злочину безпосередньо чи шляхом використання інших осіб, що відповідно до закону не підлягають кримінальній відповідальності за скоєне, вчинила злочин, передбачений Кримінальним Кодексом України.

Організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації. Підбурювачем є особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину. Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню злочину іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати злочинця, знаряддя чи засоби вчинення злочину, сліди злочину чи предмети, здобуті злочинним шляхом, придбати чи збути такі предмети, або іншим чином сприяти приховуванню злочину.

Не є співучастю не обіцяне заздалегідь переховування злочинця, знарядь і засобів вчинення злочину, слідів злочину чи предметів, здобутих злочинним шляхом, або придбання чи збут таких предметів. Не є також співучастю обіцяне до закінчення вчинення злочину неповідомлення про достовірно відомий підготовлюваний або вчинюваний злочин. Такі особи підлягають кримінальній відповідальності лише у випадках, коли вчинене ними діяння містить ознаки іншого злочину.

За об’єктивними ознаками розрізняють такі форми співучасті:

·  проста (співвиконавство) – має місце там, де всі співучасники є виконавцями злочину і, отже, всі вони виконують однорідну роль;

·  складна (з розподілом ролей) – співучасники виконують різнорідні ролі.

За стійкістю зв’язків, а також стійкістю умислу розрізняють вчинення злочину:

·  групою осіб;

·  групою осіб за попередньою змовою;

·  організованою групою;

·  злочинною організацією

Злочин визнається таким, що вчинений групою осіб, якщо у ньому брали участь декілька (два або більше) виконавців без попередньої змови між собою.

Злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення.

Злочин визнається вчиненим організованою групою, якщо в його готуванні або вчиненні брали участь декілька осіб (три і більше), які попередньо зорганізувалися у стійке об'єднання для вчинення цього та іншого (інших) злочинів, об'єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Злочин визнається вчиненим злочинною організацією, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ять і більше), члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації злочинної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших злочинних груп. Організатор організованої групи чи злочинної організації підлягає кримінальній відповідальності за всі злочини, вчинені організованою групою чи злочинною організацією, якщо вони охоплювалися його умислом. Інші учасники організованої групи чи злочинної організації підлягають кримінальній відповідальності за злочини, у підготовці або вчиненні яких вони брали участь, незалежно від тієї ролі, яку виконував у злочині кожен із них.

 

7.6. Обставини, що пом’якшують та обтяжують відповідальність за вчинення злочину

Призначення покарання здійснюється судом за певними критеріями:

·        покарання призначається в межах санкції статті;

·        суд повинен врахувати положення Загальної частини КК України (чи має місце замах на злочин, яким є ступінь і характер вини, тощо);

·        суд повинен особливо врахувати ступінь тяжкості злочину, особу винного та обставини, що пом’якшують або обтяжують покарання.

При призначенні покарання обставинами, які його пом'якшують, визнаються:

·  з'явлення із зізнанням, щире каяття або активне сприяння розкриттю злочину;

·  добровільне відшкодування завданого збитку або усунення заподіяної шкоди;

·  надання медичної або іншої допомоги потерпілому безпосередньо після вчинення злочину;

·  вчинення злочину неповнолітнім;

·  вчинення злочину жінкою в стані вагітності;

·  вчинення злочину внаслідок збігу тяжких особистих, сімейних чи інших обставин;

·  вчинення злочину під впливом погрози, примусу або через матеріальну, службову чи іншу залежність;

·  вчинення злочину під впливом сильного душевного хвилювання, викликаного неправомірними або аморальними діями потерпілого;

·  вчинення злочину з перевищенням меж крайньої необхідності;

·  виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації, поєднане з вчиненням злочину у випадках, передбачених КК України.

При призначенні покарання суд може визнати такими, що його пом'якшують, і інші обставини. Якщо будь-яка з обставин, що пом'якшує покарання, передбачена в статті Особливої частини КК України як ознака злочину, що впливає на його кваліфікацію, суд не може ще раз враховувати її при призначенні покарання як таку, що його пом'якшує.

При призначенні покарання обставинами, які його обтяжують, визнаються:

·  вчинення злочину особою повторно та рецидив злочинів;

·  вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою;

·  вчинення злочину на ґрунті расової, національної чи релігійної ворожнечі або розбрату;

·  вчинення злочину у зв'язку з виконанням потерпілим службового або громадського обов'язку;

·  тяжкі наслідки, завдані злочином;

·  вчинення злочину щодо малолітнього, особи похилого віку або особи, що перебуває в безпорадному стані;

·  вчинення злочину щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності;

·  вчинення злочину щодо особи, яка перебуває в матеріальній, службовій чи іншій залежності від винного;

·  вчинення злочину з використанням малолітнього або особи, що страждає психічним захворюванням чи недоумством;

·  вчинення злочину з особливою жорстокістю;

·  вчинення злочину з використанням умов воєнного або надзвичайного стану, інших надзвичайних подій;

·  вчинення злочину загальнонебезпечним способом;

·  вчинення злочину особою, що перебуває у стані алкогольного сп'яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів.

При призначенні покарання суд не може визнати такими, що його обтяжують, обставини, не зазначені в цьому переліку.

Якщо будь-яка з обставин, що обтяжує покарання, передбачена в статті Особливої частини КК України як ознака злочину, що впливає на його кваліфікацію, суд не може ще раз враховувати її при призначенні покарання як таку, що його обтяжує.

 


Информация о работе «Правознавство»
Раздел: Государство и право
Количество знаков с пробелами: 482994
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
59709
0
1

... (традиційне) право, прецедентное право, договірне право і право законів (кодифіковане, статутне, декретне право). Історичний погляд, розкриваючи генетичні зв'язки системи права, що складають її основу, одночасно дозволяє простежити динаміку змін системи в часі і просторі. Це зв'язано, зокрема , з розвитком людини як індивіда і члена різних соціальних утворень. Тут виявляються вплив на право рі ...

Скачать
633418
8
2

... ій, І.В.Опришко. – 3-є вид. перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2000. Планы семинарских занятий и практические задания по дисциплине «Основы права» Раздел 1. Основы теории государства и права   Тема 1. Основные понятия о государстве Вопросы 1.    Происхождение и сущность государства. 2.    Форма государства. 3.    Функции государства и правовые формы их осуществления. 4.    ...

Скачать
49186
0
0

... ів, міліціонерів, працівників державних служб тощо, активне співпрацювати з батьками, організовувати позашкільну діяльність учнів. Розділ 3. Шляхи формування правової свідомості учнів 3.1 Формування правосвідомості та культури особистості Формування духовного світу людини, особливо молодої, має актуальне значення для побудови незалежної Української держави з власним державним устроєм, ...

Скачать
72415
0
0

... бухгалтера не менше 5 років. Головний бухгалтер свої посадові обов'язки виконує під керівництвом голови суду (а також виконуючого його обов'язки заступника) та безпосередньо підпорядковується керівникові апарату місцевого суду. Йому безпосередньо підпорядковані працівники планово-фінансової та бухгалтерської служби місцевого суду. Головний бухгалтер виконує такі завдання та обов'язки: 1) зді ...

0 комментариев


Наверх