План:

Вступ

1. Правління Івана III. Об'єднання Русі

1.1 Перші роки правління

1.2 Боротьба з Казанню

1.3 Підкорення Новгорода

1.4 Одруження на Софье Палеолог. Боротьба з братами

1.5 Похід «миром» на Великий Новгород. Кінець вічової республіки

1.6 Стояння на Вугрі. Кінець ординського ярма

1.7 Підкорення Твері і Вятки

2. Успіхи зовнішньої політики Івана III

Висновок


Вступ

Середина XV сторіччя застала російські землі і князівства в стані політичної роздробленості. Існувало декілька сильних політичних центрів, до яких тяжіла вся решта областей; кожний з подібних центрів проводив цілком незалежну внутрішню політику і протистояв всім зовнішнім ворогам. Такими зосередженям влади були Москва, Новгород Великий, вже не раз бита, але все ще могутня Тверь, а також литовська столиця – Вільно, якій була підвладна вся колосальна російська область, що іменувалася «Литовською Руссю». За півтора століття до цього розсіяння політичної влади і сили було значне великим: незалежні центри, фактично самостійні держави на тій же території можна було обчислювати десятками. Політичні ігри, междуусобья, зовнішні війни, економічні і географічні чинники поступово підпорядкували слабих найсильнішим (перш за все Москві і Литві); найсильніші ж придбали такий вплив і таку потужність, що могли претендувати на владу над всією Руссю.

З'явилася можливість створення єдиної держави. Вигоди його освіти полягали, перш за все, в здатності спільними зусиллями організувати протистояння численним зовнішнім ворогам: татарським ханствам, що утворилися після розпаду Золотої орди, литовцям, ливонським лицарям і шведам. Крім цього виявилися б неможливими внутрішні міжусобні війни, а економічний розвиток би був полегшений введенням єдиного законодавства, єдиної монетної системи і єдиних систем заходів і терезів.

Проте остаточне об'єднання російських земель і князівств в могутню державу вимагало цілого ряду жорстоких, кривавих воєн, в яких одному з суперників належало скрушити сили всіх інших. В не меншому ступені були необхідні внутрішні перетворення; в державній системі кожного з перерахованих центрів продовжували зберігатися напівзалежні питомі князівства, а також міста і установи, що мали помітну автономію. Їх повне підкорення центральної влади забезпечувало тому, хто перший зуміє це зробити, міцні тили в боротьбі з сусідами і збільшення власної військової потужності. Іншими словами, найбільші шанси на перемогу мала зовсім не держава, що володіла найдосконалішим, найм'якшим і демократичним законодавством, але держава, внутрішня єдність якої була б непохитною.

Пройшло менш півстоліття. Не стало Новгородської республіки і великого князівства Тверського, литовський рубіж далеко відсунувся на захід; беззастережно перемогла Москва. Вона ж підпорядкувала собі Казань і Перм Велику, відбила шведів і ливонців. Неймовірне, насилу уявне зусилля створило за ці декілька десятиріч Московську державу, Росію. До Івана III, що зійшов на великокнязівський престол в 1462 р., такої держави ще не було, та і навряд чи хто-небудь міг уявити собі саму можливість його виникнення в такий короткий термін і в таких вражаючих межах. У всій російській історії немає події або процесу, порівнянного за своїм значенням з освітою на рубежі XV – XVI вв. Московської держави. Ці півстоліття – стрижньовий час в долі російського народу. Те, в яких умовах і як йшло становлення Московської держави, на п'ять століть зумовило соціальну, політичну і культурну історію не тільки російського, але і багато в чому всіх народів Східної Європи.


1. Правління Івана III. Об'єднання Русі

 

1.1 Перші роки правління

В кінці 1461 р. була розкрита змова в Москві. Його учасники хотіли звільнити що тужить в неволі серпуховського князя Василя Ярославіча і підтримували зв'язок з табором емігрантів в Литві — політичних супротивників Василя II. Змовники були схоплені. На початку 1462 р., в дні Великого поста, їх зрадили болісній страті. Криваві події на фоні пісних молитов, що покаялися, знаменували собою зміну епох і поступове настання єдинодержавності. 27 березня 1462 р., в 3 години ночі великий князь Василь Васильович Темний помер.

В Москві тепер був новий государ — 22-річний великий князь Іван[1]. Як завжди у момент переходу влади, пожвавилися зовнішні супротивники, немов що хотіли переконатися в тому, чи міцно тримає в своїх руках кермо влади молодий государ. Новгородци давно вже не виконували умов Яжелбіцкого договору з Москвою. Пськовічи вигнали московського намісника. В Казані у влади був недружній Москві хан Ібрагим. Василь Темний, в своїй духовній прямо поблагословив старшого сина «своєї отчиной» — великим князюванням. З тих пір, як Батий підпорядкував Русь, престолами російських князів розпоряджався ординський повелитель. Тепер же його думки ніхто не питав. Навряд чи міг змиритися з цим Ахмат — хан Великої Орди, що мріяв про славу перших завойовників Русі. Неспокійно і в самій великокнязівській сім'ї. Сини Василя Темного, молодші брати Івана III, отримали по заповіту батька всі разом майже стільки ж, скільки успадковував великий князь, і були незадоволені цим. В такій обстановці молодий государ вирішив діяти напористо. Вже в 1463 р. до Москви був приєднаний Ярославль. Місцеві князі в обмін на володіння в Ярославському князівстві отримали землі і села з рук великого князя. Псков до Новгорода, незадоволені владною рукою Москви легко змогли порозумітися. В тому ж році до меж Пскова увійшли німецькі полиці. Пськовічи звернулися по допомогу одночасно до Москви і Новгорода. Проте новгородці не поспішали допомогти своєму «молодшому брату». Великий князь же три дні не пускав «на очі» прибулих послів Пскова. Лише після цього він погодився змінити гнів на милість. В результаті Псков прийняв намісника з Москви, а його відносини з Новгородом різко загострилися.

Цей епізод найкращим чином демонструє прийоми, за допомогою яких Іван Васильович звичайно добивався успіху: він прагнув спочатку роз'єднати і рассорить супротивників, а потім укласти з ними мир поодинці, добившися при цьому вигідних для себе умов[2]. На військові зіткнення великий князь йшов лише у виняткових випадках, коли були вичерпані всі інші засоби. Вже в перші роки свого правління Іван III умів вести тонку дипломатичну гру. В 1464 р. на Русь задумав піти гордовитий Ахмат — повелитель Великої Орди. Але в рішучий момент, коли татарські полчища були готові хлинути на Русь, в тил їм ударили війська кримського хана Ази-Гирея. Ахмат вимушений подумати про власний порятунок. Такий виявився результат угоди, наперед досягнутого між Москвою і Кримом.


Информация о работе «Правління Івана ІІІ»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 41537
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
70215
0
0

... як сутність реформ, їхні причини, і взагалі неможливо пояснити багато вчинків Івана Грозного. В роботах Платонова С. Ф. «Повний курс лекцій з руської історії» і «Підручник з руської історії» на питаннях реформ Івана Грозного увага не зосереджена. Перетворення докладно не розглянуті, але подано їхню фактичну оцінку. Самі ж роботи відносяться до робіт дореволюційної епохи. Скринніков Р. Г. не ві ...

Скачать
91775
0
0

... домініону. В минулому домініони являли собою найбільш м’яку форму колоніальної залежності, а з 1931 р. домініони – це суверенні держави, які визнають главою держави британського монарха [11, 274]. I все ж монархічна форма правління в державах, що входять у Співдружність націй (Канада, Австралія, Ямайка, Нова Зеландія, Барбадос та ін.), має цілий ряд специфічних рис. Так, вони перебувають у ...

Скачать
21875
0
0

... , що принципово відрізняються від сучасних реалій, що швидко розвивається сучасної держави, релігійна еліта навмисно не бажає адаптуватися до нових умов. 2.         Політична система і політичний режим Ізраїлю Політична система Ізраїлю почала формуватися ще до виникнення самої держави Ізраїль. Початком формування, першим етапом, можна вважати становлення політичної системи єврейської ...

Скачать
156602
14
52

... 16,5% 16,5% 01.01.1998 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15%   1ЮО — юридичні особи; ФО — фізичні особи РОЗДІЛ 2. ДІАГНОСТИКА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЗАЛУЧЕНИМИ КОШТАМИ БАНКУ ТОВ БАНК “ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ”   2.1 Загальна оцінка потенціалу банку щодо залучення коштів   За станом на 1 січня 2007 року ліцензію Національного банку на здійснення банківських операцій в Україні мали 170 банків, у тому ...

0 комментариев


Наверх