19 листопада День працівників гідрометеорологічної служби України

 

Щорічно гідрометеорологічна служба країни дає близько 275 тисяч прогнозів

19 листопада в Україні щорічно наголошується День працівників гідрометеорологічної служби, встановлений Указом Президента України від 11 березня 2003 року №208/2003.

Державна гідрометеорологічна служба, яка функціонує у складі Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, грає ключову роль в отриманні даних про поточні і очікувані гідрометеорологічні умови, сучасний клімат, його можливі коливання і зміни в майбутньому, прогнозування і попередження стихійних гідрометеорологічних явищ. Повсякденна цілодобова робота метеорологів, гідрологів, синоптиків дає можливість завчасно вжити заходів до запобігання можливих збитків від небезпечних явищ погоди. Гідрометеорологічна служба України налічує більше тисячі пунктів наглядів за станом атмосфери і водних об'єктів.

Щорічно організації гідрометеорологічної служби країни дають близько 275 тисяч прогнозів і попереджень, у тому числі близько 1,5 тисяч оперативних інформацій і спеціальних докладів; більше 7 тисяч щоденних гідрометеорологічних бюлетенів, близько тисячі агрометбюлетенів, близько 80 тисяч метеорологічних і 100 тисяч авіаметеорологічних прогнозів, близько 5 тисяч попереджень про небезпечні і стихійні гідрометеорологічні явища.

Протягом свого функціонування гідрометеорологічній службі незалежної України вдалося виростити і зберегти головне своє багатство – високоосвічених професіоналів, відданих своїй справі ентузіастів, багато хто з яких має державні нагороди, відомчі відмінності. Саме висока кваліфікація, енергія і любов до своєї справи більш ніж 5 тисяч працівників всіх рівнів дає можливість державній гідрометеорологічній службі належним чином виконувати свої завдання.

 

22 листопада День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні

 

Заходи, присвячені цьому дню, щорічно проходять в четверту суботу листопада

День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій щорічно наголошується в Україні в четверту суботу листопаду.

Президент України, підтримавши ініціативу суспільних організацій, міністерства культури і мистецтв, Державного комітету у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення, ухвалив встановити в республіці День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій. Заходи, присвячені цьому дню, щорічно проходять в четверту суботу листопаду.

Спочатку Указом президента України від 26 листопаду 1998 року остання субота листопаду оголошувалася Днем пам'яті жертв голодомору, потім Указом від 31 жовтня 2000 року цей день став іменуватися День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій.

В 2002 році Україна відзначала сумне 70-річчя масової загибелі жителів республіки з голоду в 1932-33 роках. В ході заходів, що проводилися, керівництво республіки наполягало на міжнародному офіційному визнанні цього «голодомору» геноцидом Українського народу.

Перший «голодомор» 1921-22 років в постреволюційній Росії більш відомий в історії як «голод Поволжя», хоча в результаті загибелі врожаю через найсильнішу засуху голодом були охоплені не тільки Поволжя, але і багато губерній Південного Уралу, Сибіру, північні райони Казахстану, Крим, Україна і ряд інших областей і країв. За деякими даними, загальне число голодуючих досягало 30 мільйонів чоловік. В цілому за 1921-1922 роки населення всієї країни, за даними статистика П.Н.Попова, скоротилося на 5,2 мільйони чоловік, за іншими підрахунками, - на 7 мільйонів.

Ще більш важким був голод 1932-33 років, коли засуха погубила урожай практично всіх зернових районів СРСР. В «другий голодомор», за офіційними даними, загинули близько 9 мільйонів, а по неофіційних - до 13 мільйонів жителів всієї країни.

22 листопада День свободи України

 

Україна відзначає річницю оранжевої революції як День свободи

Указом від 19.11.05 № 1619/2005, Президент України встановив свято День Свободи. Святкується щорічно, 22 листопаду, з метою затвердження ідеалів демократії і виховання відчуттів національної гідності.

22 листопаду 2004 дата початку «помаранчевої (оранжевої) революції» в Україні, компанії загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків і інших акцій громадянської непокори, організованим і проведеним прихильниками Віктора Ющенко, основного кандидата від опозиції на президентських виборах в листопаді — грудні 2004 року.

Акція почалася після оголошення Центральною виборчою комісією результатів другого туру президентських виборів (в результаті першого визначилися два кандидати - Віктор Ющенко і Віктор Янукович), згідно яким переміг В.Ф.Янукович. Після рішення Верховного суду було проведено повторне голосування другого туру, в результаті якого президентом України став Віктор Ющенко.

«13 років Україна була незалежною, але вільною стала саме в ті оранжеві дні. Свобода – головне надбання Майдану», – вважає Президент. Україна відзначає річницю оранжевої революції як День свободи.


Перелік використаної літератури

 

  I. Друкована література

1. Курочкін О.В. Новорічні свята українців: Традиції і сучасність. К., 1978.

2. Свята та обряди трудящих Києва / За ред. Б.В. Попова. К., 1983.

3. Українська минувшина. Ілюстрований етнографічний довідник. К.: “Либідь”, 1994.

4. Шевченко В.М. Словник-довідник з релігієзнавства. - К.: Наук. думка, 2004. - 560 с. (Словники України).

  II. Електронні джерела

1. http://www.msmb.org.ua Київська міська спеціалізована молодіжна бібліотека «Молода гвардія»

2. http://uk.wikipedia.org Вікіпедія (англ. Wikipedia) — це відкрита багатомовна вікі-енциклопедія

3. http://www.sviato.in.ua “Від свята до свята” – Українські свята

4. http://seloukr.narod.ru

5. http://www.kmv.gov.ua сайт Київської мiської державної адміністрації

6. http://www.google.com.ua пошукова система Google в Україні


Информация о работе «Осінні календарні та християнські свята»
Раздел: Культура и искусство
Количество знаков с пробелами: 65331
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
40978
0
5

... цілющі властивості. Багато повір'їв було пов'язано з квіткою папороті. ЗЕЛЕНІ СВЯТА — українська назва християнського свята Трійці, що відзначається на 50-й день після Паски. Троіцько-русальна обрядовість знаменувала завершення весняного і початок літнього календарного циклу. В основі її лежали культ рослинності, магія закликання майбутнього врожаю. Напередодні зеленої неділі, у суботу, що ...

Скачать
42955
0
0

... . Різдво - одне з найважливіших християнських свят. Змістом його є факт Народження Дівою Марією Сина Божого Ісуса Христа, незвичайної події, що від неї весь християнський світ веде своє літочислення. Римо-Католицька Церква, більшість протестантських церков, а також деякі православні - включаючи Константинопольску (крім Афона), Антиохійську, Олександрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську й ...

Скачать
167583
0
0

... інформаторів, здійснення аудіозаписів з наступним розшифруванням і транскрибуванням, метод системного опису, зіставно-порівняльний і метод реконструкції з застосуванням елементів комплексної методики етнолінгвістичних досліджень. Зазначимо, що в етнолінгвістиці обряд є однією з форм людської поведінки, в яких реалізована модель світу, а тому його можна розглядати як текст. Обрядовий текст складні ...

Скачать
122916
0
0

... цікавиться культурою слов’ян. Робота складається з вступної частини, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та літератури і додатків. І. Теоретична характеристика та формування уявлень Серцевиною культури стародавніх слов’ян, як і культури будь-якого народу є світогляд. Уяву про світогляд стародавніх слов’ян дають їхні релігійні вірування та міфологія. «Їх вивчення вимагає ...

0 комментариев


Наверх