1 жовтня Міжнародний день музики

 

Проводиться за рішенням Міжнародної музичної ради ЮНЕСКО. Згідно з довідником радянських часів (1988-го року видання), це свято відзначається 2-го жовтня. Встановлене в 1975-му році.

 

5 жовтня День вчителя

 

«День вчителя – свято, яке залишається з нами назавжди»

«Професійне Міжнародне свято працівників освіти буво засновано ЮНЕСКО в 1994 році. В Україні День працівників освіти згідно Указу Президента від 11 вересня 1994 року наголошується в першу неділю жовтня» - інформує єдиний веб-портал органів виконавчої влади України.

Проте, багато громадян України, що отримали освіту в той час, коли країна входила як республіка до складу СРСР, пам'ятають святкові букети астр і хризантем, які вручалися за традицією або з щирою подякою викладачам в день вчителя. Білі фартухи і сорочки одягали в кінці першого тижня жовтня по указу Президії Верховної Ради СРСР від 29 вересня 1965 року.

«День вчителя – свято, яке залишається з нами назавжди» - затверджує урядовий портал.

Сьогодні в незалежній Україні майже 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників і управлінців. Вони вчать і виховують більше мільйона дошкільників, навчають більше п'яти мільйонів школярів, викладають майбутню спеціальність майже трьом мільйонам студентів країни.

 

День працівників освіти

 

Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 513/94, від 11.09.94 р.) в першу неділю жовтня як професійне свято працівників освіти.

 

8 жовтня День юриста України

 

День юриста з'явився в календарі України по Указу Президента №1022/97 від 16.09.1997 р. Це свято, яке об'єднує юристів різних сфер діяльності, що стоять на захисті прав і свобод Українців.

Професійне свято людей, все життя яких підлегле гаслу «Знати право, служити праву, захищати право», наголошується щорічно 8 жовтня.

Для Українського суспільства професія юриста дуже важлива, адже саме зараз, коли відбувається процес розвитку правової держави в Україні, перш за все на правознавське співтовариство покладаються надії і завдання затвердження принципу верховенства права, удосконалення Українського законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості і правової культури Українців.

З державою все гаразд, - вважають юристи, - якщо його основний Закон, Конституція, не обмежує права і свободи громадян, а, навпаки, збільшує зону цих свобод. В Україні, державі з вміло написаною конституцією і не дуже вміло виконуваними законами спеціальність юриста займає лідируючі позиції.

Всесвітній день пошти в Україні

 

9 жовтня світове поштове співтовариство відзначає Всесвітній день пошти на честь історичної дати 9 жовтня 1874 року, коли було укладено Бернську Угоду, яка започаткувала Всесвітній поштовий союз (ВПС) із штаб-квартирою в Берні - столиці Швейцарської Конфедерації.

Усі країни-члени ВПС, зокрема й Україна, яка увійшла до його складу ще в 1947 році, з нагоди Всесвітнього дня пошти проводять у себе низку заходів, мета яких - ознайомити широкі верстви населення з діяльністю та завданнями ВПС, поширити відомості про соціальне та економічне значення поштових служб у державі та світі, ще раз привернути увагу споживачів до поштових послуг та проблем галузі.

10 жовтня День працівників стандартизації і метрології України

 

Прокруст, міфологічний працівник стандартизації і метрології

14 жовтня – Всесвітній день стандартів. Саме цього дня 1946 роки в Лондоні в приміщенні Інституту цивільних інжинерів відкрилася конференція національних організацій по стандартизації. Результатом її роботи стала підстава нової Міжнародної організації по стандартизації ISO (з Грецької isos - рівний).

В 1970-році Президент ІSО пана Фарук Сунтер (Туреччина) запропонував 14 жовтня відзначати Всесвітній день стандартів, для того, щоб підкреслити важливість стандартизації для всієї світової економіки, активізувати її роль як основного помічника не тільки промисловості, торгівлі, але і урядів і споживачів всього світу.

День працівників стандартизації і метрології в Україні на підставі Указу Президента № 910/2002 від 08.10.2002 наголошується щорічно 10 жовтня.

12 жовтня День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України

 

Санепіднадзор охоплює всі сфери життєдіяльності людини.

Указом Президента від 5 жовтня 2004 року (№ 1178/2004) в Україні встановлено професійне свято - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, який щорічно наголошується в другу неділю жовтня.

Державний санітарно-епідеміологічний нагляд охоплює всі сфери життєдіяльності людини: умови мешкання, праці, живлення, відпочинку, виховання і навчання дітей і підлітків. Тому санітарно епідеміологічна служба займає ключову позицію в системі охорони здоров'я країни.

Державна санітарно-епідеміологічна служба вже більше 80 років є ефективною складовою галузі охорони здоров'я, яка забезпечує реалізацію державної політики у сфері профілактичної медицини, стоїть на варті здоров'я і працездатності людей, захищає їх від небезпечних інфекційних захворювань.



Информация о работе «Осінні календарні та християнські свята»
Раздел: Культура и искусство
Количество знаков с пробелами: 65331
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
40978
0
5

... цілющі властивості. Багато повір'їв було пов'язано з квіткою папороті. ЗЕЛЕНІ СВЯТА — українська назва християнського свята Трійці, що відзначається на 50-й день після Паски. Троіцько-русальна обрядовість знаменувала завершення весняного і початок літнього календарного циклу. В основі її лежали культ рослинності, магія закликання майбутнього врожаю. Напередодні зеленої неділі, у суботу, що ...

Скачать
42955
0
0

... . Різдво - одне з найважливіших християнських свят. Змістом його є факт Народження Дівою Марією Сина Божого Ісуса Христа, незвичайної події, що від неї весь християнський світ веде своє літочислення. Римо-Католицька Церква, більшість протестантських церков, а також деякі православні - включаючи Константинопольску (крім Афона), Антиохійську, Олександрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську й ...

Скачать
167583
0
0

... інформаторів, здійснення аудіозаписів з наступним розшифруванням і транскрибуванням, метод системного опису, зіставно-порівняльний і метод реконструкції з застосуванням елементів комплексної методики етнолінгвістичних досліджень. Зазначимо, що в етнолінгвістиці обряд є однією з форм людської поведінки, в яких реалізована модель світу, а тому його можна розглядати як текст. Обрядовий текст складні ...

Скачать
122916
0
0

... цікавиться культурою слов’ян. Робота складається з вступної частини, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та літератури і додатків. І. Теоретична характеристика та формування уявлень Серцевиною культури стародавніх слов’ян, як і культури будь-якого народу є світогляд. Уяву про світогляд стародавніх слов’ян дають їхні релігійні вірування та міфологія. «Їх вивчення вимагає ...

0 комментариев


Наверх