9 листопада День Української письменності і мови

 

Це свято було встановлене указом президента України в 1997 році і наголошується щороку на честь Українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається письмова Українська мова.

Це не тільки державне, але і церковне свято. Перший в сучасній Українській мові твір, який відповідає Візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмськой.

 

16 листопада День працівників радіо, телебачення і зв'язку України

 

«Ми працюємо, щоб Україна була розвиненою інформаційною державою»

День працівників радіо, телебачення і зв'язку встановлений Указом Президента 11.11.1994 № 667/94 в підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення і телекомунікаційної галузі України.

16 листопада кожний Українець, що включив з ранку телевізор, що заглянув в поштовий ящик, що послухав новини по радіо в машині або маршрутці, що нервово озирається, прагнучи розрізнити в поліфонічному багатоголоссі дзвінок свого мобільника, що підняв телефонну трубку і нарешті що дістався до жаданого Інтернету — символічно відзначає День працівників щодня забезпечуючих йому можливість спілкування в повсякденному житті і простір для комунікацій в бізнесі.

Завдяки роботі 250 тисяч працівників галузі зв'язку і інформатизації України скорочуються відстані між містами і людьми, розповсюджується не тільки інформація, але і духовно-етичні вартості.

Працівники галузі вважають символічним святкування свого професійного свята восени. В цей період часу підводяться підсумки і будуються плани на майбутній рік.

Галузь зв'язку і сфера інформатизації України налічує більше тисячі операторів зв'язку, 500 провайдерів Інтернет, 15 тис. відділень поштового зв'язку, 10 профільних вищих учбових закладів, які щорічно готують близько 30 тисяч фахівців у сфері телекомунікацій; понад 10 науково – досвідчених і проектних інститутів.

Сьогодні в Україні близько 12 мільйонів абонентів фіксованого телефонного зв'язку, більше 40 мільйонів (86% населення країни) абонентів мобільного зв'язку, державне телебачення може дивитися 94,5% населення, послугами Інтернет, з різною періодичністю, користується близько 8,5 мільйонів жителів України, кількість веб-сайтов досягла 32 тисяч.

Девіз працівників зв'язку і сфери інформатизації: «ми працюємо, щоб Україна стала розвиненою інформаційною державою».

 

16 листопада День працівників сільського господарства України

 

Від стану сільського господарства залежить економічна незалежність країни.

День працівників сільського господарства наголошується в Україні згідно Указу Президента (№ 428/93, від 7.10.93 р.) щорічно в третю неділю листопада як професійне свято працівників сільського господарства, підприємств по переробці сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготовчих і обслуговуючих підприємств і організацій агропромислового комплексу.

За часів Радянського Союзу Україну називали «житницею» держави. Головними продуктами сільськогосподарського виробництва в Україні були і залишаються цукровий буряк, картопля, молоко, м'ясо, зерно.

Після розпаду Радянського Союзу почалися реформи в сільському господарстві і аграрному секторі. Для злагодженої і чіткої роботи в процесі реформ необхідно було визначити нові завдання, механізми і органи контролю. Тому Указом Президента України від 7 червня 2000 року затверджено Положення про Міністерство аграрної політики України.

Від стану справ в сільськогосподарській галузі безпосередньо залежить економічна незалежність країни, добробут її громадян, здоров'я нації, благополуччя нинішнього і майбутнього поколінь.

 

17 листопада День студента

 

У Україні два Дні студента – Міжнародний і Тетянин день.

Міжнародний день студентів встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі, в пам'ять Чеських студентів-патріотів.

В Україні 17 листопада стали відзначати як День студента з 1999 року згідно Указу Президента від 16.06.1999 № 659/99.

Традиції святкування Дня студента в Україні ще не склалися. Для когось з 2,4 мільйонів винуватців святкування День студента - черговий нічим не знаменний день, або просто мотив випити і повеселитися, а для когось - день символічного об'єднання, підвищення ролі студентства в суспільній і політичному житті країни.

В Україні святкують два Дні студента – співпадаючий з Міжнародним (17 листопаду) і Тетянин день, день великомучениці Тетяни, святої покровительки всіх студентів (25 січня). Це дуже зручно, адже один День студента святкується напередодні сесії, а інший – по закінченню.

Святкування Дня студента проводиться за сприяння Міністерства України у справах сім'ї, молоді і спорту, при підтримці Кабінету Міністрів України і Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України і включає ряд просвітницьких, суспільних і культурно-мистецьких заходів для молоді і з її участю.

 

19 листопада День склороба

 

У Україні святкується «День склороба»

Щорічно 19 листопада в Україні наголошується професійне свято працівників скляної промисловості «День склороба».

Він встановлений Указом Президента України від 09.12.2003 № 1417/2003, враховуючи вагомий внесок Українських виготівників скла в розвиток економіки держави і відродження багатовікових традицій галузі. В скляній промисловості України трудиться понад 50 тисяч майстрів-склоробів.

 


Информация о работе «Осінні календарні та християнські свята»
Раздел: Культура и искусство
Количество знаков с пробелами: 65331
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
40978
0
5

... цілющі властивості. Багато повір'їв було пов'язано з квіткою папороті. ЗЕЛЕНІ СВЯТА — українська назва християнського свята Трійці, що відзначається на 50-й день після Паски. Троіцько-русальна обрядовість знаменувала завершення весняного і початок літнього календарного циклу. В основі її лежали культ рослинності, магія закликання майбутнього врожаю. Напередодні зеленої неділі, у суботу, що ...

Скачать
42955
0
0

... . Різдво - одне з найважливіших християнських свят. Змістом його є факт Народження Дівою Марією Сина Божого Ісуса Христа, незвичайної події, що від неї весь християнський світ веде своє літочислення. Римо-Католицька Церква, більшість протестантських церков, а також деякі православні - включаючи Константинопольску (крім Афона), Антиохійську, Олександрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську й ...

Скачать
167583
0
0

... інформаторів, здійснення аудіозаписів з наступним розшифруванням і транскрибуванням, метод системного опису, зіставно-порівняльний і метод реконструкції з застосуванням елементів комплексної методики етнолінгвістичних досліджень. Зазначимо, що в етнолінгвістиці обряд є однією з форм людської поведінки, в яких реалізована модель світу, а тому його можна розглядати як текст. Обрядовий текст складні ...

Скачать
122916
0
0

... цікавиться культурою слов’ян. Робота складається з вступної частини, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та літератури і додатків. І. Теоретична характеристика та формування уявлень Серцевиною культури стародавніх слов’ян, як і культури будь-якого народу є світогляд. Уяву про світогляд стародавніх слов’ян дають їхні релігійні вірування та міфологія. «Їх вивчення вимагає ...

0 комментариев


Наверх