2 Аналіз активу балансу

2.1 Аналіз необоротних активів

Необоротні активи – це вкладення засобів підприємства на тривалу перспективу. Аналіз необоротних активів проводиться на основі таблиці 2.1

Таблиця 2.1

 Аналіз необоротних активів

Необоротні активи 2006 рік 2007 рік Зміни Зміна пит. ваги
тис. грн. % тис. грн. %  +,- темп зрост., %
1 2 3 4 5 6 7 8
1. Нематеріальні активи  -  -  -  -  -  -
2. Незавершене будівництво
3. Основні засоби 115,7   87,9  132,8  92,4  +17,1  115 +4,5 
4. Довгострокові фінансові інвестиції  -  -  -
5. Довгострокова фінансова заборгованість -  -  -
6. Відстрочені податкові активи  -  -  - -
7. Інші необоротні активи 16,0  12,1  10,9  7,6  -5,1   68,13  -4,5
Всього 131,7  100  143,7   100  -12  109,11

Наявність нематеріальних активів свідчить про вкладення капіталу в патенти, ліцензії й іншу інтелектуальну власність. Це характеризує інноваційну стратегію підприємства. Така стратегія сприяє зміцненню його фінансового стану.

Однак нематеріальні активи неоднорідні за своїм складом і по-різному впливають на фінансовий стан підприємства. Тому для глибшого аналізу їх необхідно класифікувати за наступними ознаками.

По видах. При цьому сприятливий вплив на фінансовий стан підприємства здійснює підвищення частини засобів в об'єкті інтелектуальної власності (патенти, ліцензії), а так само оцінку ділової репутації, товарний знак підприємства.

По джерелах. При цьому необхідно обернути увагу на зміну частки нематеріальних активів, отриманих за рахунок засобів, внесених засновниками, придбаних за оплату або в обмін на інше майно, одержаних безоплатно.

По ступеню правової захищеності. При цьому звертають увагу на зміну нематеріальних активів, захищених патентами. Ліцензіями, авторськими правами.

По термінах корисного використання. Для цього необхідно проранжирувати нематеріальні активи по роках: з терміном використання до 10 років і понад 10 років. Чим вище частка інших, тим вище економічний ефект, одержаний підприємством.

Оскільки незавершене виробництво не бере участь у виробничому обороті, то за певних умов частка цих активів може погіршити фінансовий стан підприємства. Збільшення частки основних засобів можна оцінювати позитивно, тому що збільшилося вкладення засобів у виробничий розвиток. Для більш докладного аналізу необхідно проаналізувати структуру основних засобів підприємства і звернути увагу на зміну питомої ваги активної частини основних засобів. Збільшення довгострокових фінансових інвестицій указує на інвестиційну цілеспрямованість діяльності (вкладень) підприємства. Для більш глибокого аналізу необхідно проаналізувати обсяг і склад портфеля цінних паперів, їх динаміку і ступінь ліквідності.

Позитивно характеризує фінансовий стан підприємства відсутність довгострокової дебіторської заборгованості.

Необоротные активы на предприятии составляют незначительную часть совокупных активов. И состоят из основных средств по и прочих необоротных активов. Необоротные активы на данном предприятии не требу ют тщательного анализа. Кроме показателей рассчитанных в других главах данной курсовой, характеризующих долю необоротных активов в общей сумме активов, а также показатели обеспеченности активов.


Информация о работе «Фінансовий аналіз становища підприємства в умовах ТОВ "ТПО "Аріста" в 2006 році"»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 57318
Количество таблиц: 22
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
116732
24
4

... витрат; • мінімум поточних витрат; • мінімум вкладення капіталу за максимально ефективного результату; • максимум абсолютної суми отриманого прибутку. Фінансове планування (крім уже згаданих способів розрахунків) потребує широкого використання економіко-математичного моделювання. Цей спосіб застосовується для кількісного вираження взаємозв'язків між фінансовими показниками та факторами, які ...

0 комментариев


Наверх