Основні характеристики побутових скважинних електронасосів для артезіанських колодязів

90232
знака
17
таблиц
28
изображений

1.2 Основні характеристики побутових скважинних електронасосів для артезіанських колодязів

Заглибні насоси (глибинні насоси) призначені для подачі чистої води з водойм, колодязів і скважин (шпар), а також для перекачування води різного ступеня забруднення. Принципова відмінність заглибних насосів від поверхневих полягає в тому, що насос занурений у воду й здатний подавати воду на значну висоту:

1. Заглибні насоси для шпар

Скважинні насоси встановлюють у шпарах і колодязях нижче рівня води для подачі рідини із глибини до 50 метрів. Заглибні насоси для шпар виконують у вигляді циліндрів невеликого діаметра.

2. Заглибні насоси для колодязів

Криничні заглибні насоси використовують для подачі води з неглибоких водойм (до 10 метрів). Переваги насосів для колодязя - безшумність у роботі, простота установки, економія корисного простору. Насоси для колодязя купують для видобутку води з одного джерела (коли немає необхідності в переміщенні насоса). Обмеження насосів для колодязя - відстань між забірним отвором і дном колодязя повинне становити не менш одного метра, у противному випадку засмоктувані пісок і бруд швидко виведуть його з ладу.

3. Заглибні дренажні насоси

Використовують заглибні дренажні насоси для видалення стічних вод. У дренажних заглибних насосів широка сфера застосування, до їхньої допомоги прибігають у побуті, на виробництві, у комунальній сфері. Побутове використання заглибних дренажних насосів має на увазі не тільки дренаж підвалів і колодязів, але й організацію поливу й зрошення присадибних ділянок. Дренажні насоси здатні перекачувати забруднену воду після повеней і затоплень.

4. Насоси фекальні заглибні

Застосовують насоси фекальні заглибні для перекачування забруднених вод, що містять великі тверді частки й волокнисті включення. Перед вхідним отвором у насос фекальний заглибний монтують спеціальний пристрій, відповідальний за здрібнювання й розм'якшення твердих часток, завдяки чому механізм насоса не засмічується.

В м.Харкові вітчизняні скважинні насоси для артезіанських скважин випускають 2 великих підприємства:

1. ВАТ «Харківський електротехнічний завод «Укрелектромаш» (ХЕЛЗ "Укрелектромаш") - серія скважинних насосів марки HELZ;

2. ВАТ "Промелектро" (Харків) – виробник скважинних насосів серії «Водолій» - «Водомет».

 Виробництво ВАТ "Промелектро" (Харків) це:

- побутові погружні насоси типу БЦПЭ ("Водолей"),

- побутові насоси БЦ 1,2-18 (Водолей),

- побутові одно гвинтові погружні насоси типу НВП.

Вітчизняний електронасос побутовий відцентровий заглибний багатоступінчастий БЦПЭ "Водолій" (друга назва ЕВРО) призначений для подачі води в побутових умовах зі шпар внутрішнім діаметром від 110 (серія БЦПЭ), 100мм (Серія БЦПЭУ, НВП) мм і більше й може використовуватися також для подачі води із шахтних колодязів, резервуарів і відкритих водойм для поливу садів і городів.

 

 

Рис. 1.7. Скважинні насоси ВАТ «Промелектро» «Водомет» та "Водолей" (м. Харків) БЦПЭ , БЦПЭУ, НВП, БЦ, Евро 1, Евро 3


Таблиця 1.3

Основні характеристики скважинних насосів «Водолій»

Вода не повинна містити великої кількості піску, інших видимих механічних домішок і мати мінералізацію більше 1500 (15000 для серії НВП) г/м3. Термін служби заглибного насоса Водолій - не менш 10 років, середній наробіток на відмову - 10 000 годин.

Заглибний насос складається з однофазного електродвигуна змінного струму й багатоступінчастої насосної частини, виконаних у вигляді моноблока, а також виносної конденсаторної коробки, закріпленої на шнурі живлення з вилкою. Електродвигун заповнений екологічно чистим маслом. Насосна частина складається з корпуса, у якому перебувають приводний вал, колеса робочі, лопаткові відводи, направляючі кільця. У верхній частині насоса розташована кришка із внутрішнім трубним різьбленням G1"(1,25 для ЄВРО 3) . Кришка має два вушка для кріплення електронасоса тросом. Розташування електродвигуна за насосною частиною виключає влучення масла в перекачуєму воду. В електронасос убудоване теплове реле німецької фірми Thermik, яке ефективно захищає електронасос при критичних режимах експлуатації.

НВП 0,32 - вертикальний електронасос одногвинтовий скважинний заглибний призначений для забору води зі шпар, колодязів і інших резервуарів для забезпечення водою житлових будинків, дач, котеджів, ферм і інших об'єктів господарсько-побутового призначення. Насоси можуть перекачувати воду з підвищеним змістом піску. Корпусні деталі насоса з нержавіючої сталі й латуні. Насос об'ємного типу: робота із закритою напірною лінією не допускається. Електродвигун насоса виконаний у герметичному корпусі, що заповнений екологічно чистим харчовим маслом , з убудованим термовимикачем , підшипники електродвигуна - металокерамічні.

БЦПЭ (Водолій) - Вертикальний електронасос відцентровий скважинний багатоступінчастий заглибний призначений для забору води зі шпар діаметром більше 100 мм, колодязів і інших резервуарів для забезпечення водою житлових будинків, дач, котеджів, ферм і інших об'єктів господарсько-побутового призначення. Матеріал проточної частини: - корпус - хромонікелева сталь; - робочі колеса - міцний пластик. Підшипники електродвигуна - металокераміка. Обмотка статора залита компаундом. Порожнина ротора електродвигуна заповнена екологічно чистим харчовим маслом з вбудованим термовимикачем.

Насоси серії "ВОДОМЕТ" - це черговий крок компанії в удосконалюванні заглибних насосів "ВОДОЛІЙ". Вітчизняні насоси серії "ВОДОМЕТ" призначені для подачі води зі шпар, колодязів, резервуарів і відкритих водойм для водопостачання будинку, зрошення саду й городу. Ці насоси повністю адаптовані до українських та російських умов, тому що мають здатність перекачувати воду з підвищеним утримуванням піску при мінімальному зношуванні гідравлічної частини, завдяки запатентованій конструкції й застосовуваним довговічним зносостійким матеріалам. Якість і надійність насосів "ВОДОМЕТ" дозволяє їм успішно конкурувати з багатьма європейськими виробниками насосного устаткування.

Таблиця 1.4

Характеристики та вартість скважинних побутових насосів „Водомет”

Відцентрові скважинні насоси ВАТ "ХЭЛЗ "Укрэлектромаш"

("Насоси HELZ" - рис.1.8) призначені для подачі води в побутових умовах із шахтних колодязів, шпар із внутрішнім діаметром більше 100 мм, а також для подачі води з відкритих водойм (рік, озер) і резервуарів. Насоси серії БЦПН можуть працювати в системах автоматичного водопостачання, використовуватися для поливу садів і городів.


Рис.1.8. – Зовнішній вид скважинних насосів HELZ (Харків)

Маслонаповнений електродвигун HELZ виконаний у строгій відповідності з вимогами NEMO Standard і відрізняється високими енергетичними показниками. Спеціальна схема двофазної обмотки двигуна гарантує запуск насосів при напрузі вище 180 в. При виготовленні скважинних насосів HELZ використані сучасні високоякісні матеріали - нержавіюча сталь AISI 304, ацетатна смола, лексан. На відміну від імпортних аналогів, скважинні насоси HELZ комплектуються електричним кабелем повної довжини із вмонтованим пусковим пристроєм і високонадійним заглибним тросом.

Умови експлуатації скважинних насосів HELZ (табл.1.5):

- температура перекачуємої води, від (1) –(+35o С);

- температура повітря (1) – (+45o С), тобто в сильні морози насос не експлуатується, якщо він не встановлений в обогріваємій шахті;

- мінералізація перекачуємої води, не більше 1500 г/м3

- забороняється перекачування горючих, хімічно активних рідин.


Таблиця 1.5

Основні технічні характеристики відцентрових скважинних насосів ВАТ "ХЭЛЗ "Укрэлектромаш" ("Насоси HELZ")

Параметри БЦПН 0.63-30 БЦПН 0.63-45 БЦПН 0.63-60
Номінальний напір, м 30 45 60
Максимальний напір, м 38 58 75

Номінальна об'ємна подача, м3/година

2,3 2,3 2,3
Максимальна глибина занурення, м 15 15 15
Номінальна споживана потужність, кВт 0,66 0,98 1,28
Номінальна напруга, В 220 220 220
Діаметр насоса, мм 99 99 99
Маса, кг 13,5 16,5 21,0

Информация о работе «Комплексне дослідження ринку побутових скважинних електронасосів для артезіанських колодязів водозабезпечення господарства приватного дому (на прикладі ринків м. Харкова та України)»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 90232
Количество таблиц: 17
Количество изображений: 28

0 комментариев


Наверх