3.3 Планування і контроль розцінок оплати праці

Ми вже говорили, що при відрядній формі оплати праці розрахунки розміру заробітку працівника за всіма системами оплати праці, що належать до даної форми оплати, засновані на принципі встановлення певної розцінки за конкретно виконану працівником операцію, роботу, виготовлену продукцію або надану послугу (далі - виконана робота). Така форма оплати праці застосовується тільки в тому випадку, коли є можливість обліку виконаної роботи.

У розрахунку відрядної розцінки беруть участь такі дані, як годинна або денна тарифна ставка, норма часу на здійснення тих або інших робіт, по яких визначається відрядна розцінка і норма виробітку цих самих робіт за зміну. Що стосується годинних або денних тарифних ставок, то ми докладно про них розповідали в попередніх публікаціях, а от що собою представляє і як визначається норма часу та норма виробітку, напевно, необхідно розглянути докладніше.

Відрядна розцінка — це розмір оплати, як правило, тарифної, за випуск одиниці продукції, виконання одиниці роботи, окремої операції. Вона застосовується при відрядній оплаті праці, коли є можливість врахувати обсяг виробленої продукції або виконаної роботи, а також чітко пронормувати витрати часу на одиницю продукції (роботи).

Норма часу - це період часу, необхідний для виготовлення одиниць продукції або виконання певного об’єму робіт одним або декількома робітниками (одночасно або послідовно) відповідної кваліфікації та в певних умовах 1. Виходячи із цього норма часу затверджується на кожному підприємстві самостійно 2, з урахуванням існуючих у нього умов, і визначається в людино-годинах або людино-хвилинах. Оскільки норми часу залежать від умов праці, то цілком природно, що з їхньою зміною норми часу повинні переглядатися.

Формулу визначення норми часу можна представити в наступному вигляді:

Нч = Вч / КП де:

Нч - норма часу на один виріб (роботу) в людино-годинах, людино-хвилинах ;

КП - кількість працівників, що беруть участь у виготовленні одиниці продукції;

Вч - витрати часу на виготовлення продукції (робіт).

Норма виробітку - це кількість одиниць продукції або робіт, що повинен виконати працівник або кілька працівників (одночасно або послідовно) відповідної кваліфікації за одиницю часу (годину, робочу зміну, місяць) у певних умовах. Норма виробітку, так само, як і норма часу, затверджується на кожному підприємстві самостійно, з урахуванням існуючих у нього умов і визначається в кількості одиниць продукції або робіт (штуки, метри, метри кубічні, кілограми і т.д.) і зі зміною умов повинні переглядатися.

Формулу визначення норми виробітку можна представити в наступному вигляді:

Нвир = (Т х КП) / Нч де:

Нвир - норма виробітку в штуках, метрах, кілограмах і т.д. на хвилину, годину, зміну і т.д.;

Т - тривалість періоду (в годинах, хвилинах), на який встановлюється норма виробітку;

КП - кількість працівників, що беруть участь у виконанні роботи;

Нч - норма часу на один виріб (роботу) у людино-годинах, людино-хвилинах і т.д.

Визначити відрядну розцінку на виготовлення одиниці продукції або виконання одиниці робіт можна двома способами.

Перший спосіб можна виразити формулою:

ВР = Нч х ГТС, де:

ВР - відрядна розцінка за одиницю продукції (робіт);

Нч - норма часу на один виріб (роботу) у цьому випадку в людино-годинах, оскільки множиться на годинну тарифну ставку;

ГТС - годинна тарифна ставка відрядника відповідного розряду.

Формула визначення відрядної розцінки другим способом наступна:

ВР = ДТФ / Нвир, де:

ДТФ - денна тарифна ставка відрядника відповідного розряду;

Нвир - норма виробітку в штуках, метрах, кілограмах і т.д. у цьому випадку в зміну, оскільки є дільником денної тарифної ставки.

В розрахунку повинна додержуватися порівняльність умов — якщо норма часу виражена в нормо-годинах, то тарифна ставка також повинна бути погодинною, а якщо в нормо-днях, то відповідно — денна тарифна оплата.

Наведемо приклад тарифної сітки з оплати праці робітників для підприємств, де відсутні особливо складні, високотехнологічні та високоточні роботи та особливо складне устаткування.

Тарифні розряди I II III IV V VI
Тарифні коефіцієнти 1,0 1,14 1,30 1,48 1,68 1,90


Информация о работе «Планування фонду оплати праці на підприємстві»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 84216
Количество таблиц: 16
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
86530
10
7

... та інших позабюджетних доходів. Обсяги витрат на оплату праці працівників установ і організації, що фінансуються з бюджету, затверджуються одночасно з бюджетом. Розділ ІІІ. Планування чисельності працюючих і фонду оплати праці на КП „Радіостанція „Голос Києва”.   1.        Аналіз фінансово-господарської діяльності за 2003 - 2005 роки та фінансово-економічне обґрунтування діяльності підпри ...

Скачать
50292
5
1

... більше сприяє дотриманню цих вимог. Почасова оплата праці керівників, спеціалістів і службовців здійснюється, як правило, за місячними посадовими окладами (ставками). Кожна з названих форм заробітної плати охоплює кілька систем оплати праці для різних організаційно-технологічних умов виробництва. Можливі та реально застосовувані системи оплати праці робітників виробничих підприємств (підрозділів ...

Скачать
67694
10
1

... , якщо вони планують досягти успіху в ринковій конкуренції. Реалізація цього завдання залежить від грамотної та скоординованої роботи економістів і менеджерів на всіх етапах програми. Розділ 2. Продуктивність праці персоналу підприємства ТОВ “Гермес” 2.1.     Економіко-організаційна характеристика ТОВ «Гермес” Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційна фірма “Гермес” (далі ...

Скачать
36761
0
1

... і організації праці на будь-якому підприємстві. Без цього виробництво неможливе. • організація і обслуговування робочих місць, що сприяють раціональному використанню робочого часу; Важливим елементом організації праці на підприємстві є вдосконалення планування, організації і обслуговування робочих місць з метою створення на кожному з них необхідних умов для високопродуктивної праці. Організація ...

0 комментариев


Наверх