3. Азотна кислота – безбарвний розчин, Mr=63; Тпл=-41,6ºС; Ткип=83ºС. Гранично допустима концентрація (ГДК) 5 мг/м3. Клас небезпеки - 3.

4. NaOH – натрій гідроксид, розчин. Mr=40,0. Розчиняється у воді, етиловому спирті, гліцерині, фенолі; нерозчинний у етиловому ефірі, та ацетоні. Гранично допустима концентрація (ГДК) 1 мг/м3. Клас небезпеки - 2.

5. Глауконіт - мінерал, класу силікатів групи гідрослюд, до складу якого входять кремній, алюміній, калій, залізо та ін., належить до групи слюд, загального складу (К,Na,Ca)×(Fe3+,Mg,Fe2+,Al)2[(Al,Si)Si3O10] (OH)2×H2O, і містить (%): SiO2 - 44-56; Аl2O3 - 3-22; Fe2O3 - 0-27; FeO - 0-8; MgO - 0-10; K2O до 10%, H2O - 4-10%. Глауконіт вирізняється цілим комплексом унікальних властивостей і використовується як сорбент нафтопродуктів, радіонуклідів і важких металів. Не токсичний.

Можливі небезпеки під час виконання роботи

При виконанні магістерської роботи можуть виникати такі небезпеки:

пожежа або займання;

вибух;

отруєння;

хімічні і термічні опіки;

порізи і травми при роботі зі скляним посудом.

A.2 Організаційно-технічні заходи

A.2.1 Організація робочого місця і роботи

Вимоги ергономіки до робочого місця

Робоче місце являє собою найменшу цілісну одиницю виробництва, де взаємодіють три основні елементи праці - предмет, засоби і суб’єкт праці.

Просторова організація робочого місця - це розміщення у визначеному порядку елементів основного і допоміжного виробничого обладнання відносно людини, що працює в заданих просторових межах.

Просторова організація робочого місця повинна забезпечувати:

·відповідність планування робочого місця до санітарних і протипожежних норм і вимог;

·безпеку працівникам;

·відповідність просторових відношень між елементами робочого місця, антропометричними, біомеханічними, фізіологічними, психофізіологічними і психічними можливостями людини, що працює;

·можливість виконання основних і допоміжних операцій в робочому положенні, що відповідає специфіці трудового процесу, в раціональній робочій позі і з використанням найбільш ефективних прийомів праці;

·вільне переміщення працівника по оптимальних траєкторіях;

·достатню площу для розміщення обладнання, інструменту, засобів контролю, деталей та ін.

Просторові і розмірні відношення між елементами робочого місця повинні дозволяти:

·розміщення працівника з врахуванням робочих рухів і переміщень згідно з технологічним процесом;

·оптимальний огляд джерела візуальної інформації;

·зміну робочої пози і положення;

·раціональне розміщення основних і допоміжних засобів праці.

Обов’язковою умовою є те, що на робочому місці повинні знаходитись лише ті технічні засоби, які необхідні для виконання робочого завдання, і розміщуватися вони повинні в межах досяжності, з метою виключення частих нахилів і поворотів корпусу людини, що працює.

Організація робочого місця і роботи

1.Перед початком роботи необхідно пройти інструктаж з техніки безпеки, який проводить керівник дипломної роботи, та розписатись про це в журналі. Необхідно підготувати до роботи робоче місце, лабораторне обладнання, перевірити справність газо- та водопроводів, справність і наявність електрообладнання, одягнути спецодяг (халат). Провітрити приміщення, ввімкнути витяжну вентиляцію за 20 хв. до початку роботи.

2.У процесі роботи постійно слідкувати за роботою приладів. Операції з токсичними речовинами проводити у витяжній шафі.

3.Після закінчення роботи вимкнути електричний струм , закрити крани водо та газопостачання, прибрати робоче місце.

4.В аварійних ситуаціях вимкнути електричний струм, перекрити подачу газу загальним краном, вивести всіх працюючих з лабораторії, надати першу допомогу потерпілим, при виникненні пожежі викликати пожежну команду [3].

При роботі з персональним комп’ютером необхідно щоб:

робоча поверхня знаходилась на висоті 72 см, стілець був оснащений підйомним пристроєм, кут між плечем і передпліччям був більший 90º.

оптимальна висота знаків була не менше 3,1 мм, а ширина повинна становити 60-70% від висоти.

оптимальна яскравість екрану була 100 кд/м², частота регенерації екрану повинна становити ³ 85 Гц для моніторів з ЕПТ. Освітленість робочої поверхні має бути не менше 400 люкс, а співвідношення яскравості екрану до фону має становити 3:1[4].

A.2.2 Санітарно-гігієнічні вимоги

Величина освітленості у лабораторії повинна бути 200 люкс - для лампи розжарюваня та 300 люкс – для люмінесцентних ламп. На працездатність в лабораторії впливають параметри мікроклімату, які повинні бути:

а) в холодну пору року температура - 21-24ºС, відносна вологість - 40-60%, швидкість руху повітря - 0,1 м/с.

б) в теплу пору року температура - 22-25ºС, відносна вологість - 40-60%, швидкість руху повітря - 0,1-0,2 м/с.

Вентиляційна система повинна бути розрахована на трикратну заміну повітря за 1 годину від важких газів (NO2,CO2,O3) через нижні вентиляційні отвори, а від легких газів - через верхні вентиляційні отвори.

В лабораторії потрібно працювати у халаті, захисних окулярах та рукавицях. Завершуючи роботу, потрібно ретельно вимити посуд та руки. В лабораторії заборонено їсти, пити, зберігати харчові продукти[5]. В даному приміщенні є наявні засоби особистої гігієни та засоби захисту органів зору та шкіри.

Найбільш продуктивна розумова праця є в умовах цілковитої тиші,та допустимий рівень шуму не повинен перевищувати 50 дБА [8].


A.2.3 Заходи безпеки під час роботи з обладнанням, об’єктом дослідження і речовинами

Для роботи використовуються лише справні електроприлади, добре ізольовані з’єднувальні шнури. Самі корпуси приладів повинні бути заземлені шляхом приєднання їх до загального корпусу заземлення. Опір заземлення має бути не більше 4 Ом. Кожного разу перед вмиканням електроприладу необхідно візуально переконатись у справності заземлення[6]. Скло – ламкий матеріал, який легко б’ється, тому користуючись скляним посудом необхідно дотримуватись наступних правил роботи: Скляний посуд не призначений для роботи при підвищеному тиску. Не можна допускати нагрівання рідин в закритих колбах чи приладах;

Категорично заборонено використовувати посуд, який має тріщини чи відбиті краї. Уламки робочого посуду прибирати тільки з допомогою щітки і совка, але не руками. Скляні прилади і посуд великих розмірів можна переносити тільки двома руками.

Заходи безпеки під час роботи з об’єктом дослідження і речовинами

У лабораторіях заборонено:

проводити будь-які роботи, які не пов’язані з виконанням доручених завдань;

користуватись реактивами без етикеток чи з не чіткими написами на них;

залишати без нагляду працюючі установки, ввімкнені електронагрівальні прилади, газові пальники;

зливати в раковину відходи хімічних реактивів, органічних розчинників, водні розчини хімічних речовин;

працювати в лабораторії одному.

Щоб уникнути нещасних випадків при роботі з об’єктом дослідження та речовинами необхідно дотримуватись наступних вимог:

одягнути спецодяг, мати при собі рукавиці і захисні окуляри;

не пізніше, як за 20 хв. до початку роботи ввімкнути вентиляцію і перевірити її ефективність;

при роботі з їдкими речовинами потрібно особливо захищати очі і руки;

при наповненні піпетки їдкими та отруйними речовинами користуватися гумовою грушею, ні в якому разі не тягнути рідину ротом;

всі роботи з їдкими і токсичними речовинами проводити у витяжній шафі;

сильнодіючі отруйні речовини зберігати окремо від всіх реактивів в запломбованих шафах;

банки та інший посуд з речовинами забороняється ставити на робочий стіл біля електроприладів, для цього відводять спеціальне місце;

розчини для проведення дослідів виливають у спеціально приготований для цього посуд;

щоб уникнути термічних опіків, посуд із сушильної шафи потрібно виймати тільки після охолодження до кімнатної температури;

після закінчення роботи прибрати робоче місце і вимити руки з милом.

A.2.4 Протипожежні заходи

Можливими причинами виникнення пожежі на робочому місці є оголеність дротів електричних приладів, незаземлені прилади, коротке замикання, необережне поводження з легкозаймистими речовинами.

Для запобігання займання і виникнення пожеж необхідно:

проходи і робочі місця звільнити від зайвих речей ;

з легкозаймистими речовинами працювати подалі від вогню та електронагрівальних приладів;

не виливати горючі речовини в каналізацію;

легкозаймисті речовини зберігати у товстостінному посуді з притертим корком, ємністю не більше 1л, поміщеному в металевий ящик;

у разі випадкового виливання легкозаймистих речовин необхідно виключити газові пальники і нагрівальні прилади, місце розливу засипати піском;

електроприлади вмикати, перевіривши їх ізоляцію, заземлення;

у випадку спалаху рідин необхідно повідомити співробітників, виключити пальники, вентиляцію, винести весь посуд з горючими рідинами, ліквідувати пожежу, використовуючи найбільш ефективні для цього випадку засоби гасіння пожежі.

На випадок гасіння пожежі в лабораторії повинні бути первинні засоби гасіння пожежі: не менше двох вогнегасників марок ОХП-5 і ОУ-5, азбестові ковдри, пісок, відра, лопати.

A.3. Аналіз впливу виробничих умов на довкілля

У ході виконання експериментальної частини магістерської роботи речовини у тих кількостях, які використовуються в лабораторіях і процеси не мають помітного впливу на навколишнє середовище.

ВИСНОВКИ

Лабораторія електрохімічних досліджень відповідає вимогам техніки безпеки і охорони праці. Щоб звести до мінімуму можливість виникнення непередбачених ситуацій та нещасних випадків працівники повинні бути пильними при будь-якій роботі, дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з обладнанням та хімічними речовинами. Бути уважними та відповідно відноситись до виконання магістерської роботи, керуватися принципом науковості та правильності щодо техніки безпеки у лабораторії при роботі з хімічними речовинами.


Додаток Б

Таблиця Співвідношення між компонентами та умови синтезу модифікованого ПАн/Гл-9.


Информация о работе «Проблемі модифікації мікро- та нанодисперсних систем»
Раздел: Химия
Количество знаков с пробелами: 81976
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 21

0 комментариев


Наверх